• 9.376.798 stemmen

The First Slam Dunk (2022)

Animatie / Komedie | 124 minuten

Met onder meer: Shugo Nakamura, Jun Kasama en Shinichiro Kamio

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 27 juli 2023

Plot The First Slam Dunk

"17 years and... 40 minutes."

Miyagi Ryota is een tiener uit Okinawa, Japan, die gekweld wordt door het tragische verlies van zijn oudere broer. Hij worstelt met vragen over eigenwaarde en het doel van het leven terwijl hij zich verdiept in basketbal, de sport waar hij en zijn broer een passie voor hadden. Ryota en zijn teamgenoten van Shohoku High School worden algemeen beschouwd als underdogs, maar nemen het dapper op tegen een veel getalenteerdere ploeg in hun zoektocht naar erkenning en glorie. Wat ligt er in het verschiet na hun eerste spectaculaire score?

Ryota Miyagi (stemrol)

Kentaro Ishii (stemrol)

Haruko Akagi (stemrol)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 27 juli 2023 in de bioscoop (Periscoop Film)

avatar van rep_robert

Wat een heerlijk intense film is dit zeg. Tussen het Barbie en Oppenheimer geweld draait deze anime die het in Azië fantastisch heeft gedaan met 275 miljoen dollar box office tot op heden. Dit is meer dan terecht, want zelden heb ik een sportwedstrijd van minuut tot minuut zo intens beleefd en vooral dat je door de wedstrijd de personages ook leert kennen. De wedstrijd is een achtbaanrit van emoties die op en neer vliegen en je leeft vanaf minuut 1. De film duurt lang met een speeltijd van ruim 2 uur. Dus het is natuurlijk niet alleen de wedstrijd waar je naar kijkt. Tijdens de wedstrijd wordt er vaak naar flashbacks overgeschakeld over hoe het team bij elkaar is gekomen en in het bijzonder hoofdrolspeler Miyagi en zijn jeugd.

De flashbacks hadden misschien wel iets uitgebreider gekund, want je hebt alsnog het gevoel dat je veel hebt gemist en de hele weg naar die ene wedstrijd komt niet in de film terug. Hier merk je dat deze op een manga reeks gebaseerde film toch tijd tekortkomt om echt een meesterwerk te zijn.

Gelukkig kon ik alsnog enorm van de film genieten. Is het basketbal echt onzettend goed en geloofwaardig in beeld gebracht en is de animatiestijl adembenemend mooi. Vooral fraai hoe de menselijke personages heel natuurlijk en realistisch door de omgevingen bewegen. En de basketbaloutfits zagen er ook fenomenaal uit.

Echt een topfilm die me vanaf minuut 1 tot 124 op het puntje van mijn stoel heeft gehouden. Een must see voor elke sport en anime fan.

Leuk, ben benieuwd.

avatar van John Milton

John Milton

Pas vier critic reviews op metacritic, maar die zijn wel alle vier goed. Ook benieuwd hiernaar, ook al ben ik niet erg van de anime.

avatar van Zeriel

Zeriel

Blij verrast door deze topmanga, wat ontzettend knap gemaakt! Ik heb ademloos zitten kijken vanaf de prachtige start met de getekende basketbalkarakters die tot leven gebracht worden als ware het Jahweh zelve die ze leven inblaast….. tot het (toegegeven weinig verrassende) einde.
Wat een genot om naar te kijken!

En de soundtrack is ook gewoon vet, wat meestal niet het geval is met de vaak irritante tingeltangel muziek onder de meeste Mangafilms, ook de de goeie..

En dat voor een regiedebuut.Takehiko Inoue heeft gelijk maar een meesterwerk afgeleverd…diepe buiging.

avatar van John Milton

John Milton

Heerlijk.

Fantastische animatie en zelden sport zo exhilarating in beeld gebracht gezien. Wat een actie. De jeugdige basketballer in me werd compleet opgezweept.

avatar van IH88

IH88

Op Letterboxd schreef ik dat dit is waarom ik zo van films hou. Ook als basketbal-fan is dit smullen. De animatieklasse straalt er vanaf, en ondanks dat het familiedrama niet erg origineel wordt gebracht werkt het wel. Je leeft mee met het gehele team (plus een tegenstander). En nogmaals, de basketbalscenes zijn waanzinnig goed in beeld gebracht.

Veel enthousiaste reacties hier op deze animatie..ehm.. komedie? (hoezo?) maar waarom snap ik niet helemaal.

Ja, het is inderdaad mooi geanimeerd maar het verhaaltje is nogal rommelig en flauw.