Operation Napoleon (2023)
Geregisseerd door: Óskar Thór Axelsson
Met onder meer: Vivian Ólafsdóttir, Jack Fox en Ólafur Darri Ólafsson
Gesproken taal: Engels en IJslands
Plot Operation Napoleon
"A dark secret hides beneath the ice."
De jonge IJslandse advocaat Kristin wordt meegezogen in een internationale samenzwering nadat ze vage beelden ontvangt van een oud vliegtuigwrak, onlangs onthuld door het smelten van een van de grootste gletsjers van IJsland. Het oude Duitse vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog brengt niet alleen meedogenloze criminelen ter plaatse, maar ook de vice-directeur van de CIA, William Carr, die al lange tijd in het geheim probeerde het wrak op te ruimen. Wanneer Kristin wordt beschuldigd van een moord die ze niet heeft gepleegd is haar enige overlevingskans het geheim van het vliegtuig bloot te leggen.
Kristín
Jóhannes
General Ferrell
Rebecca Morgan
joolstein
Een neergestort Duits vliegtuig uit de tweede wereldoorlog met een geheim aan boord, zet het leven van Kristin, een bankmedewerker en haar broer Elías op zijn kop. De film gebaseerd op de roman van Arnaldur Indriòason, bezit een goed tempo en het weet de personages steeds weer behendig in spannende situatie te brengen. De film gaat goed van start met een prima balans tussen actie en dialoog. In het middendeel zakt het bij momenten wat in maar in het laatste half uur is het weer spannend. Na die laatste krachtmeting wordt eindelijk ook antwoord gegeven op de vraag wat er in het wrak zat. Deze Duits-IJslandse coproductie is opgenomen in sneeuwrijke Noordrijn-Westfalen en op locatie in IJsland. Sneeuw doet het natuurlijk altijd wel goed op film! De acteerprestatie zijn prima. Alhoewel sommige acteurs af-en-toe een steekje liet vallen maar nergens was dat storend. Tja...over het geheel genomen is het redelijke televisie-thriller Er was niets mis mee! Het mysterie waar men naar op zoek was blijkt zelfs materiaal te zijn voor een mogelijk vervolg. Het idee voor dat mogelijke tweede deel klinkt best interessant. Nou laat deel twee dus maar komen!
lang pee
Variety Magazine vind het een gedrocht, Rogert Ebert geeft 1 op 5, Rotten Tomatoes geeft 1 op 5, Movie Nation zegt a lumbering B movie, Film Threat vind het een draak van een film. Heb niet de indruk dat dit werkje een geweldige film is, zou mij niks verbazen want Ijslandse films zijn zelden goed...
joolstein
Goh...Variety Magazine, Rogert Ebert Rotten Tomatoes en Film Threat het is ook niet heel toevallig dat al die Amerikaanse sites negatief zijn? De Amerikanen zijn namelijk hier de bad guys en dat kan natuurlijk niet!
Oh...trouwens wat die Rogert Ebert-site betreft, de films die ze daar als goed betitelen, zijn regelmatig mijn één en twee sterren Toc heen heel andere beleving dus.. Tja...en ach Rotten Tomatoes daar zit diezelfde Ebert en de rest die je noemt ook...dus het verbaasd me dam ook niets!
Ik heb 7 films uit IJsland gezien 6 van die films kregen een 3 of 3,5* Slecht 1 film kreeg een 1,5 * laat dat nu net de hoogst-gewaardeerde film van veel van die sites zijn...Nee dank je...liever een gedrocht of draak en een goede avond dan dat één of andere recent vertelt wat goed is en een rotavond...
lang pee
Beste, het belangrijkste is dat u er plezier aan gehad hebt, ik heb nog eens verder op internet gekeken en ik kan nog een hoop slechte recensies vinden, dus ik heb er zelf niet veel vertrouwen in, maar " the proof of the pudding is in the eating" dus we zien wel....prettige dag
AniSter
Uitstekend vermaakt met deze film. De vaart bleef er prima in. Enkele mooie actiescenes, vooral richting het einde. De cast was in orde, met name Ólafsson (als Einar), bekend van veel IJslandse series. De laatste scene lijkt een vervolg aan te kondigen, maar dat is afwachten.
Drifter
Hele langdradige film, het blijft maar wachten en wachten op wat actie. Dat komt laatste 20 minuten. En dan blijkt het deel 1 te zijn.
filmkul
Aardige thriller. Het verhaal is wat ver gezocht maar is nog enigszins geloofwaardig. De uitwerking kan er net mee door. De opbouw is wat langdradig maar de film verveelt echter niet. De spanning blijft gedurende de hele film aanwezig, al is het op het randje. De actie is wat beperkt en wordt bewaard tot het einde. Het einde is redelijk spannend. Het acteerwerk is verder in orde. Visueel zit de film goed in elkaar. 3.0
Pazmaster
Valt tegen. Een matig verhaal met een slecht script, het oogt allemaal wat goedkoop met knullige actie, en ook het acteerwerk is niet al te sterk. Het voelt allemaal een beetje amateuristisch aan, deze film hoort wel in de categorie B-film thuis.
Noodless
Het eerste half uur weet te boeien en heeft ook de nodige spanningskracht, maar daarna wordt het allemaal wat slapper qua uitwerking waardoor de spanning minder aanwezig is. Het verhaal is wat vergezocht en bepaalde scènes komen ongeloofwaardig over zoals de broer die toch op de één of andere manier lang weet te overleven in het sneeuwlandschap en de verschillende ontmoetingen van het hoofdpersonage zoals die eenzame oude vrouw die wel heel veel informatie heeft over het mysterie. De film is wel voldoende genietbaar, vooral de sneeuwlandschappen en ijsvlaktes zijn strelend voor het oog. Prachtige locaties. 6/10
Ook deze film lag al een tijdje bij mij op de plank (een SSD schijf), gepindakaasd op 27 augustus, en heb ik eindelijk tijdens de kerstvakantie kunnen bekijken en daarmee heb ik ook mijn doelstelling tijdens de kerstvakantie gehaald, namelijk 100 nieuwe (dus films die ik nog niet gezien heb) te zien in het jaar 2023. Met nog één dag te gaan wordt het waarschijnlijk 101 nieuwe films. Dat is ook het laagste aantal wat ik ooit in een jaar gehaald heb en dat komt mede omdat ik al veel films gezien heb en het steeds moeilijker wordt om leuke films te vinden die ik nog niet gezien heb.
"Operation Napoleon" is een onderhoudende Avontuur / Thriller film met een leuke link naar de Tweede Wereldoorlog en voor een film afkomstig uit IJsland (waar het verhaal zich ook afspeelt), is het best een goede film. Ik heb me in ieder geval van de eerste tot de laatste minuut ermee vermaakt.
Het verhaal van "Operation Napoleon" begint in april 1945, wanneer een Duits legervliegtuig neerstort op IJslands grondgebied met zeven militairen aan boord. Het toestel wordt opgeslokt door de gletsjer Vatnajökull en verdwijnt. Verschillende Amerikaanse expedities om het terug te vinden, leveren niets op. Nu in de huidige tijd, slagen ze er met behulp van sterke nieuwe satellieten echter onverwacht toch in om het wrak te lokaliseren. En dus zetten de Amerikanen er onder leiding van generaal William Carr (Iain Glen) er van op hun (toenmalige) militaire basis van Keflavik een clandestiene operatie op om het op te sporen en leeg te halen.
Intussen zijn drie jonge IJslanders, waaronder Elias (Atli Óskar Fjalarsson), op de gletsjer met sneeuwscooters op trektocht. Wanneer ze per toeval op het Duits legervliegtuig stuiten en Elias binnen een kijkje gaat nemen en foto's maakt, landt er opeens een helikopter met Amerikaanse Special Forces, die zich voordoen als een klimaatonderzoeksteam, die twee van hen met brutaal geweld uitschakelen en Elias weet daarbij te ontkomen.
Elias slaagt er echter in om zijn zus Kristin (Vivian Ólafsdóttir), die in Reykjavik werkt als advocate, te verwittigen (door haar o.a. de foto's te sturen), die op die manier een lastige getuige wordt en die de Amerikanen het liefst zo snel mogelijk willen elimineren. Ze sturen daarom de zekere Simon (Wotan Wilke Möhring) op haar af, die haar moet elimineren. Hierbij slaat Kristin op de vlucht en is ze vastbesloten om de waarheid bloot te leggen en te achterhalen en haar broer te redden.
Origineel is het verhaal natuurlijk niet (zo heeft het wel wat weg van de Actie / Avontuur film "Raiders of the Lost Ark (1981)") en het is ook niet altijd geloofwaardig (zo worden Kristen en Steve steeds makkelijk gevonden door Simon) of echt spannend, maar de link naar de Tweede Wereldoorlog was leuk gevonden en vond ik ook best geloofwaardig en ook bepaalde theorieën, zoals het goud m.b.t. de Walchensee (een vrij groot meer in de Duitse deelstaat Beieren) en het smokkelen van Adolf Hitler, Eva Braun en Hitler's herdershond Blondi vanuit Berlijn naar een afgelegen eiland in Patagonië, vlakbij Argentinië.
Mede hierdoor wist de film me wel te boeien en te vermaken en was ik ook nieuwsgierig naar de betekenis van "Operation Napoleon" (het heeft in ieder geval niets te maken met Napoleon Bonaparte) en daar wordt op een gegeven moment ook in de film over gezegd:
Kristin: En wat betekent "Napoleon" dan?
Steve: Vermoedelijk een codewoord voor de lading van het vliegtuig.
Ook vond ik het leuk om te zien dat op het moment dat Elias het gevonden Duits legervliegtuig (een driemotorige "Junkers Ju-52") binnengaat om er een kijkje in te nemen, hij dan tegen de anderen zegt:
"Een historisch moment."
En dat klopt en mij lijkt het ook gaaf om zoiets mee te maken. Wat ook gaaf was, is dat je op een gegeven moment een bevroren lichaam ziet, welke lijkt op Adolf Hitler. Maar het was hem wel niet en dat wordt op het einde ook gezegd. De passagiers waren namelijk hooggeplaatste Nazi-leiders en Amerikanen (de piloot die Elias zag) op weg om een geheim pact te sluiten in Newfoundland.
Het tempo is best hoog en er gebeurt ook veel (vooral tijdens de klopjacht op Kristin) en ook worden er veel verschillende personen geïntroduceerd waaronder professor Steve Rush (Jack Fox) en de stevige schapenboer Einar (Ólafur Darri Ólafsson). Samen met Kristen, William Carr, Elias en Simon zijn zij de belangrijkste personen in het verhaal. Naar professor Steve Rush gaat Kristen, zij kent hem ook van vroeger, toe om informatie te krijgen over "Operation Napoleon" en hij trekt daarna ook met haar op, waarbij ze op een gegeven moment ook terecht komen bij schapenboer Einar (zijn vader heeft namelijk op april 1945 als laatste het Duits legervliegtuig gezien).
Vanaf dan (de film heeft dan nog circa 30 minuten te gaan) komt er ook wat humor in het verhaal, want Einar is opzicht een leuk personage, en vindt de ontknoping plaats en zien we ook wat aardige actie (ook op conto van Einar). Waaronder een Amerikaans opstijgend legervliegtuig (met daarin de gevangen genomen Kristin) dat door Einar met een scherpschuttersgeweer (daar schiet hij ook William Carr mee dood) wordt neergeschoten en crasht op de gletsjer en dat werd best spectaculair weergegeven.
De ontknoping is wel vrij voorspelbaar (zo weet je meteen wie er bij omkomt), maar ook weer gaaf en zeker als Kristin in een grot een dode nazi vindt met een kist bevestigd aan zijn hand en in die kist bevinden zich dan documenten. En daar was William Carr met veel geweld en chantage (o.a. de Amerikaanse ambassadeur op IJsland) op zoek naar. Dan weet je nog niet wat "Operation Napoleon" betekent, maar dat wordt in de laatste minuten duidelijk (dan bevinden we ons ook twee weken later) als de goudtrein van Wałbrzych, of de nazigoudtrein, genoemd wordt. Deze nazigoudtrein (een trein die 150 meter lang moest zijn geweest met twaalf wagons en die beladen is met goud en andere kostbaarheden zoals de "Barnsteenkamer"
van de Russische tsaar) zou verstopt zijn in een ondergrondse tunnel bij de stad Wałbrzych in Polen (destijds in Duitsland) en is nooit gevonden.
Daar heb ik ook van gehoord (de Tweede Wereldoorlog en met name de nazi's weten me altijd te fascineren) en ik zou het ook gaaf vinden als die ooit gevonden wordt (zou leuk zijn als het geen legende is) en daarom vond ik het leuk om die nazigoudtrein op het einde als de echte ontknoping te horen. En de documenten die Kristin gevonden heeft, bevat een kaart met de exacte locatie van de nazigoudtrein
En daar gaan Kristin, Steve en Einar ook opzoek naar in Polen, maar dat gebeurt dan in een eventueel vervolg. Je ziet ze dan op einde met zijn drieën in een vliegtuig zitten en daarin bevindt zich ook nog Simon met één of andere vrouw? Ik ben in ieder geval alvast benieuwd naar een eventueel vervolg
De eerste en de laatste circa 30 minuten van de film zijn het beste. Hoewel middenstuk zeker niet slecht is, is het misschien wel iets te langdradig (o.a. het gedeelte op de Amerikaanse Ambassade) en komen er ook personen in het verhaal voor die eigenlijk overbodig zijn, zoals de oude vrouw Sarah Steinkamp (Annette Badland) waar Kristin en Steve in eerste instantie opzoek naar gaan en de vader van Kristin en Elias die hen vroeger verlaten heeft vanwege drank en die hen nu moet helpen.
De internationale cast (vooral uit IJsland, Engeland, Schotland, Duitsland en Amerika) deed het best verdienstelijk en vooral natuurlijk de drie hoofdrolspelers, te weten Vivian Ólafsdóttir (als Kristin), Jack Fox (als professor Steve Rush) en Ólafur Darri Ólafsson (als Einar) en de laatste had wel iets weg van Nick Frost (o.a. bekend van de Komedie films "Shaun of the Dead (2004)" en "Hot Fuzz (2007)") met baard.
Van de cast is het verder leuk dat de Amerikanen in deze film de slechteriken zijn en die werden verdienstelijk gespeeld door Iain Glen (als generaal William Carr), dat is ook de meeste bekende acteur, Wotan Wilke Möhring (als Simon) en de nog niet eerder genoemde Adesuwa Oni als Julie Ratoff (die voor generaal William Carr werkt). Zij zorgt ook voor wat kleur op het winterse sneeuwlandschap (dat regelmatig fraai in beeld werd gebracht) van IJsland en zij is met een scherp geslepen potlood ook regelmatig grof. Daarmee vermoordt ze namelijk een vriend van Elias als ze bij het Duits legervliegtuig landt met de helikopter en naderhand martelt ze daarmee Elias (o.a. via een vingernagel), die uiteindelijk opgepakt is geworden tijdens zijn vluchtpoging, tijdens een ondervraging.
Al met al is "Operation Napoleon", een boekverfilming van Arnaldur Indridason, gewoon een leuke fictieve onderhoudende Avontuur / Thriller film met een leuke link naar de Tweede Wereldoorlog. Kom maar op met het vervolg!
Kondoro
Ik kijk oprecht best vaak films die jij nog niet hebt gezien waarvan ik wel denk dat jij ze leuk vindt. Ik denk dat als je misschien jezelf wat openstelt o.i.d. je nog wel vijfduizend leuke films kan vinden
Ik denk dat als je misschien jezelf wat openstelt ...
En minder schrijft
blurp194
Een goed plot en een behoorlijk goede uitwerking - die wel wat ruikt naar beperkte middelen, maar grotendeels goed uitpakt. De onbekende acteurs voldoen in vrijwel alle scenes, er staat me maar een echt voor de geest die echt ernstig onder de maat is. Verder doen de mooie beelden in de sneeuw vanzelf een hoop goed, en zijn de rollen van Ólafsson en Oni fijn getroffen. Ólafsdóttir is best aardig in de hoofdrol, maar is ook in voornoemde scene - maar allez, ze krijgt het voordeel van de twijfel, al ligt dat misschien deels aan haar fraai afkledende zilveren pooloutfit. Wat de hele productie wel wat nekt is het al te nadrukkelijk zinspelen op een vervolg - als dat er in zit, dan volgt dat uit de kwaliteit, niet omdat je erom zeuren moet, denk ik dan.

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'