• 9.373.477 stemmen

Oorsprong: India / Frankrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Pan Nalin

Met onder meer: Bhavin Rabari, Richa Meena en Bhavesh Shrimali

Plot Chhello Show

"The future belongs to storytellers."

Samay is een negenjarige knaap die woont in Chalala, een dorp in Saurashtra, India. Hij brengt een hele zomer door met het kijken naar films, vanuit de projectiecabine van een vervallen filmhuis, door de filmoperateur - Fazal om te kopen. Hij is zo gebiologeerd door films en filmmaken dat hij besluit filmmaker te worden, zich niet bewust van de hartverscheurende tijden die hem te wachten staan.

avatar van dimi303

dimi303

Heel benieuwd naar de indische Cinema Paradiso. Vandaag op het MOOOV Filmfestival in Brugge te zien.

avatar van dimi303

dimi303

Wat een juweeltje was dit op het MOOOV Filmfestival 2023!!

De kleine niet op zijn mond gevallen Samay mag voor het eerst mee met zijn ouders op cinema bezoek maar zijn vader verduidelijkt dat het meteen ook zijn laatste bezoek zal zijn want hij vindt de filmwereld een vieze bedoening.

Samay wordt meteen gebeten door de film-microbe. Het gaat zover dat hij zelfs spijbelt op school om de films zonder ervoor te betalen te gaan zien. Hij wordt natuurlijk betrapt door de uitbater en door zijn vader en wordt verboden om de bioscoop nog binnen te gaan. Zijn wereld valt in duigen.

Maar dan ziet hij Fazal zitten en ontdekt dat dit de projectionist van de bioscoop is. Door een deal met het eten dat zijn moeder liefdevol maakt ( zie het mooie Lunchbox ) voor tijdens de schooluren ontstaat er een nauwe band tussen de twee.

Het klevere baasje wilt met de middelen die hij heeft hetzelfde bereiken om voor zijn vrienden film te kunnen tonen. Je ziet hem al denkend problemen vaststellen en ze door zijn eigen ontdekkingen oplossen.

Maar dan komt de intrede van het vieze woord digitalisering. Wat volgt is één van de mooiste dingen die ik in een film al heb mogen zien.

Een film voor jong en oud met een hart voor film en interesse in filmgeschiedenis. Voor mensen die Cinema Paradiso konden appreciëren maar ook genoten van Slumdog Millionaire.

Cineast Pan Nalin brengt alles mooi samen in een klein meesterwerkje die iets meer dan anderhalf uur van je tijd vergt. Helaas tot zover ik weet heeft deze film geen Belgische verdeler wat ik doodjammer vind. Want dit is een film die door de mond aan mond reclame alleen steeds meer volk naar de film zou trekken.

Mijn verwachtingen voor deze film zijn ingelost en zelf overtroffen. En wat een rol van de kleine Bhavin Rabari!!