The Northman (2022)
Releasedatum: 14 april 2022
Bekijk via Netflix
Plot The Northman
"Conquer your fate."
'The Northman' volgt een Noorse prins, Amleth genaamd. Als zijn vader op een dag wordt vermoord, zint hij op wraak. Tijdens zijn jacht op de moordenaar zal hij echter door diepe dalen moeten gaan.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Northman (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Heimir the Fool
Hallgrímr Half-Troll
Finnr the Nose-Stub
Pecore
Mijn bijdrage was een reactie op Richardus. Jouw bijdrage over humor van de Vikingen is prima te volgen voor mij en kan ik me helemaal in vinden.
Een subtiel vleugje humor hoeft m.i. helemaal geen afbreuk te doen aan een serieuze film als deze. Ik krijg enkel een beetje jeuk van dat zware gedoe, dat praten in staccato-zinnen. Laten we het op een verschil in smaak houden.
- 11964 berichten
Viel qua geweld toch ook wel mee? Standaard chopchop zonder significante choreo
Dan heb je niet echt zitten opletten. De verovering van dat eerste dorp was een prachtige one-take!
Richardus
Dat is meer regie dan choreo... Jij snapt dus niet wat ik bedoel
Ik vond de film nergens in uitblinken, helaas, een hapslikwegspektakeltje. Elk z'n eigen, doei!
- 11964 berichten
Dan moet je iets anders schrijven, want het bepalen van de cameravoering (de choreografie van de camera) en de choreografie van de acteurs is nu net wat de regisseur doet. En dat was gewoon een heel indrukwekkende scene, waarbij beide voortreffelijk op elkaar afgestemd waren.
Maar goed, verder focuste Eggers gelukkig veel meer op de sfeer en folklore dan op de actie.
Shinobi
"Remember for whom you shed your last teardrop."
Met 'The Witch' liet Robert Eggers al zien een fijn gevoel voor detail en authenticiteit te hebben. Met een aanzienlijk hoger budget probeert hij nu een iets toegankelijke film te maken.
Ditmaal kiest hij ervoor om een Vikingepos te maken rondom de Scandinavische legende van Amleth. In deze vorm zie je hoe de jonge prins getuige is op de moord van zijn vader en vervolgens zint op wraak. Hiervoor bewandelt hij een pad gevuld met de nodige waanzin.
Voor een dergelijk rechtlijnig verhaal worden er toch veel omzwervingen gemaakt. Weliswaar is het interessant om de Noorse mythologie te zien en alles wat daarmee gepaard gaat, maar dit maakt de film naar mijn mening iets te langdradig. Bijkans lijkt men te vergeten dat er nog wraak moet worden genomen...
Over het geheel genomen zit de sfeer er wel gelijk goed in; lekker rauw en zowat compromisloos. Eggers brengt dit zonder enige opsmuk in beeld. Dit levert een aantal brute momenten op waarin er vol inzet wordt op het aloude oerinstinct. Als kijker word je er helemaal in ondergedompeld. Het zorgt in ieder geval voor een enerverende ervaring.
Al met al is 'The Northman' een intrigerend epos te noemen, maar houd er zeker rekening mee dat je enige affiniteit met Eggers' eerdere werk moet hebben om deze film te kunnen appreciëren. Desalniettemin is het fijn om eens totaal iets anders te zien.
Dikke 3,0 sterren.
Duistere wraakfilm
Eggers die voor 80 miljoen een film over een Noorman mocht maken en een behoorlijk generieke poster. Het was dus even afwachten in hoeverre hij de vrije hand heeft gekregen.
Dat zat gelukkig goed. De film is 100% Eggers, rauw, duister en met veel aandacht voor authenticiteit en folklore. Het verhaal is in opzet simpel: Wraak!
De uitvoering echter is uniek. Zeker voor een film waar Hollywood in geïnvesteerd heeft. De wereld van de Northman is zompig, duister en deprimerend. Bevolkt door heksen en barbaren. Het zou zomaar een Verhoeven film kunnen zijn.
Maar het is een Eggers film, er wordt dan ook veelvuldig stilgestaan bij eigentijdse rituelen en gebruiken. Voor de actiefilmfan, haalt dat mogelijk het tempo er wat uit, maar het maakt de Northman een bijzondere en rijke vertelling. Een reis terug naar een onbekend verleden. Een soort Conanfilm gemaakt door Tarkovski.
Neemt niet weg dat de actie die er wel is, indrukwekkend is. Vooral de bestorming van het eerste dorp in een schitterende one take.
Verder is de film zo rijk aan detail en informatie dat ik sinds lange tijd niet zo ben weggevoerd uit het alledaagse. Het voelde echt als een verre reis.
Kortom, een zeer indrukwekkende film van Eggers. Hoop zeer dat de film ook het mainstream publiek weet aan te trekken en vast te houden, want het is sinds lange tijd dat Hollywood gedurfd heeft een zo eigenzinnig regisseur, zo’n budget toe te vertrouwen. Het smaakt in ieder geval naar meer gedurfde cinema!
4,5
De filosoof
Het verhaal van The Northman is gebaseerd op het Deense volksverhaal uit de 12de/13de eeuw, dat op zijn beurt een IJslandse legende uit de 10de eeuw zou verhalen, over prins Amleth die zich wreekte op zijn oom. Shakespeare’s beroemd toneelwerk Hamlet, Prince of Denmark is op hetzelfde verhaal gebaseerd. Amleth (of Hamlet) is overigens IJslands voor ‘dwaas’ en een belangrijk thema van het verhaal is dat het wijs is om je als een dwaas voor te doen als je wraak wilt nemen en daarvoor je tegenstander moet misleiden.
Een ander opvallend thema van de film is dat van het beest in de mens: niet alleen is Amleth een prins die zich voordoet als slaaf om z’n vijand te misleiden maar hij is ook een sterke beer en – geboren uit een barbaarse daad (verkrachting) – een ongetemde wolf die zijn menselijkheid nog moet vinden. En, zoals we ook gewend zijn bij Shakespeare, zijn er heksen die de toekomst voorspellen want de Nornen (Noordse schikgodinnen) spinnen de draad van lot en niemand kan deze draad breken (dat het verhaal een tragedie maakt). In de film brengt het lot de draad van Amleth samen met die van Olga die hem liefde en daarmee menselijkheid leert naast de haat waarmee hij is vervuld.
Het is een typische Eggers-film geworden: de uitwerking van het verhaal is niet heel interessant en zelfs wat clichématig, al zijn de personages bij Egger wat minder eendimensioneel (niet puur goed of puur kwaad) zoals in de gangbare Hollywoodfilm, uiten die personages zich meer poëtisch dan ad rem, waardoor de film serieuzer voelt dan de gebruikelijke snedige popcorn-actiefilm, en is het wat authentieker dan we gewend zijn doordat veel aandacht is voor de religieuze inbedding met veel heidense rituelen in plaats van de gangbare postmoderne injectie van moderne elementen of opvattingen in een oud verhaal (zoals in The Green Knight waar deze film een beetje op lijkt). Bovenal is de film sfeervol, rauw en gewelddadig – een beetje een cinematografische equivalent van het paganisme van Scandinavische death metal – en in die zin wel een bijzondere ervaring, al is het zeker geen meesterwerk.
Beter dan ik had gedacht toen ik las dat dit kwam van de regisseur achter het slaapverwekkende The VVitch en The Lighthouse, maar er had nog wel meer uitgehaald kunnen worden. Positief, de mensen komen wel kijken want zaterdagavond zat de zaal afgeladen vol en dat in weken dat er toch een gigantisch bioscoopaanbod is. Dus dit spreekt toch nog wel aan, wat weer niet gek is als je weet waar het om draait. Maar ik denk wel dat een hoop mensen die zich niet zo goed hebben ingelezen ook wel wat teleurgesteld zijn, want dit is geen Gladiator-achtig actie-spektakel. The Northman is vrij klein gehouden en de actie is er ook maar spaarzaam.
We volgen een zoon die ziet dat zijn vader word vermoord door zijn oom, moet vluchten en wraak wil nemen. Dat is een vrij basic plot, maar de film gaat wel dieper dan dat door er ook mythologie en culturele aspecten in te stoppen, net als dat ik het wel aardig vond dat niet ieder personage is wie je denkt dat 'ie is. Maakt dat de film voor mij beter? Niet echt. Het is soms wel echt aan de trage kant, maar goddank niet zo erg als bij de andere films van deze regisseur. Tussen een hoop spirituele momenten zit er gelukkig ook nog een redelijk behapbaar verhaal en is er ook nog wel wat actie aanwezig. Maar op dat punt valt de film me wel wat tegen, want het had van mij wel rauwer en bloederiger gekund. Je zag de camera toch wel geregeld dingen niet in beeld brengen of wegdraaien. Idem bij bloot. Voor een r-rated film en zeker voor een viking-film bleef het nog vrij netjes. Zeker richting het einde met de gewenste wraak houdt de film zich veel te veel in. Het zal niet bij deze regisseur pakken, want daar hoopte ik toch wel op een alle remmen los-moment. Het slotgevecht was wel mooi gefilmd, net zoals de film sowieso een paar schitterende shots kende, maar het zal me niet nog jaren bij blijven.
Wel zonde dat de film heel grauw, kleurloos en donker is gefilmd. Het is een stijlkeuze, maar ik had het anders gedaan. Ik miste de zon, het blauwe water, de groene natuur.
The Northman is best goed geworden, maar geen topfilm. De cast is behoorlijk, maar nooit memorabel. Dat is sowieso het gevoel dat ik bij deze film blijft houden. Er had echt wel meer ingezeten.
IH88
De bezoekersscore bij Kinepolis is een 2.9/10. Lager kan bijna niet, dus ik denk dat je gelijk hebt. Veel mensen zijn met de verkeerde verwachtingen naar deze film gegaan. Vikingen cool, want de serie Vikings is cool. Oeps, dit is geen Vikings
- 11964 berichten
Werkelijk? Dan is dat mainstream publiek nog erger dan ik dacht…. Volgende keer maar weer naar Thor 6.
Niet iedereen leest zich weken van te voren op een filmsite in. Mensen zien een wraakfilm rondom Vikingen. Ik snap best dat de mainstreamkijker deze film teleurstellend vond.
Manuela1979
Normaal houd ik niet zo van dit genre, maar omdat ik een moviepass heb,ben ik uit nieuwsgierigheid gegaan. En ik werd aangenaam verrast. Ik vind het een mooie film. Was bang voor langdradigheid of saaiheid, maar totaal niet. Ik heb genoten.
Graaf Machine
Komende zondag wil ik er weer heen. Van de 51 bioscopen waar deze film die dag draait, zijn er 43 Pathé, Vue of Kinepolis.
In de filmhuizen draait deze film bijna niet, lijkt wel.
- 11964 berichten
Ik snap het ook. Vandaar mijn dedain richting hen. Ze gaan naar de bioscoop, maar hebben geen idee wat ze zien. Als cinefiel, doet mij dat een beetje pijn.
Hoe moet ik dit zien? Waar geven mensen deze cijfers door? En hoeveel mensen stemmen er? Want bij Pathé wil je nog wel eens willekeurig eens in de drie maanden een film met een paar sterren te beoordelen in de app. Niet echt representatief denk ik.
Verder zijn dit soort films altijd wel tricky. Heb 10 jaar geleden ook verscheidene mensen bij het meesterwerk Drive de zaal vroegtijdig zien verlaten (bij meerdere voorstellingen, 3x heen geweest). Helaas trekt de normale bios nog steeds het Fast & the Furious publiek aan die alleen maar actie en spektakel verwachten.
Leuk voor hen. Maar val een ander tijdens de film in de zaal niet lastig met je kutgedrag als die wel serieus van een film wil genieten. Sowieso vroegtijdig weggaan bij een film heb ik nog nooit gedaan. Zo respectloos.
IH88
Je kan, nadat je de film gezien hebt, bij je persoonlijke 'film history' een cijfer geven van 1 t/m 10. Hoeveel mensen er gestemd hebben weer ik niet.
Ik ga vrijdag. Ben ook wel een beetje bang voor het gedrag van de andere mensen in de zaal haha. Daarom heb ik een stoel in rij 3 gereserveerd, zodat ik zo min mogelijk last heb van telefoonterreur en luid gepraat. Op de één of andere manier erger ik me er altijd meer aan als ik verder weg zit van het scherm en alle mensen onder me kan zien.
- 11964 berichten
Beetje vooraan zitten is sowieso meer immersive. En idd, weinig tot geen storend gedrag voor je neus.
Zelf ga ik altijd zo ver vooraan zitten, waarbij ik nog net met elk oog het hele scherm kan zien. #sweetspot
Ik heb serieus nog nooit geloof ik iemand weg zien lopen. Ja, naar de wc. Lekker boeiend, als iemand wil gaat dan gaat ie. Niks respectloos aan. Net als mensen die vinden dat je een aftiteling uit moet zitten. Zodra een aftiteling begint en het is geen Marvel, dan ben ik ook meteen weg. Ik zie in de bios zat normaal volk dat ook naar meer uitdagender films gaat. Juist bij mainstreamfilms (vooral horror) zit irritant volk.
Bij elke niet mainstream film gebeurt het. Ik heb al sinds 2009 een Unlimited kaart en heb al letterlijk honderden mensen de zaal zien verlaten tijdens films. En dat ik het al zeg is vervelend genoeg, want het leidt af en haalt je uit de film. Het geluid van die klapdeuren en het licht van buiten. Ik vind het wel respectloos. Ga dan niet naar de bios als je blijkbaar niet eens een film kan uitzitten.
De ergste was denk ik wel Under the Skin uit 2013 met Scarlett Johansson. Laatste film van het Pac festival. Begonnen met een volle zaal en voordat de aftiteling rolde was de halve zaal al leeggelopen gedurende de film. Ontzettende kut ervaring omdat mensen maar bleven gaan en daarbij dus geluid maken en continu met die deuren klapperen.
Overigens is een aftiteling uitzitten juist geen biostraditie. De zaal is al leeg voordat de mid credits rollen altijd. Een paar blijven wellicht zitten en Marvel heeft een traditie opgezet dat mensen bij die film wel blijven zitten. Maar dat is het dan ook wel. Bioscoopmedewerkers hebben ook een hekel aan Marvel films omdat ze altijd lang moeten wachten met schoonmaken.
Heb gelukkig een vrije dag elke week waardoor ik dan lekker altijd de ochtendvoorstellingen pak en geen last meer heb van volle zalen met irritant publiek en rollende gele m&m's van de bovenste rij naar beneden. Echt genieten in een bijna lege zaal. Mijn zenmomentjes!
Er valt aardig wat te lachen met deze film. Jammer genoeg heeft Eggers het zo niet bedoeld denk ik. Wat een miskleun
KingJ
gisteren gezien in de bios en ik kon hem zeker wel waarderen
wel viel het me op dat bij het verlaten van de bioscoop de meningen erg verdeeld waren… you love it of you hate it?
het is in ieder geval geen standaard ‘doorsnee’ film geworden en alleen daarom al is ie een soort van tof
duister, gewelddadig, soms schitterende beelden en een dikke geluidsband
mjk87 (moderator films)
[Dan kan men deze film beter in de filmhuizen draaien, in plaats van in de mainstream bioscopen.
In de filmhuizen draait deze film bijna niet, lijkt wel.
Er is maar 1 reden natuurlijk: geld. Dit is een film met een stevig budget, het is bedoeld als blockbuster en zal dus ook zo uitgebracht worden want er moet geld verdiend worden. Dat iemand halverwege de zaal verlaat of teleurgesteld is maakt de studio niet uit, er is immers al betaald.
Sergio Leone
Matig.
Behoorlijk zwaarwichtig bedoeld wraakepos, weliswaar met een hoop mythologische en folkloristische dingetjes, maar toch een stuk rechtlijniger dan verwacht. Ik krijg het bijna niet uitgetypt, maar het had van mij zowaar abstracter mogen zijn. Niet dat ik van dat zweverige hou, maar dat had misschien geholpen tegen het nogal potsierlijke gevoel dat de film mij nu geeft.
Dat potsierlijke wordt perfect belichaamd door Alexander Skarsgård, de ideale lomperik: stevig afgetraind, maar o zo gespeend van enig charisma en niet veel meer dan een wat norse, knokkende brombeer. De sérieux ligt er onder meer bij hem erg dik op en dat ik had net omgekeerd willen zien. Zijn tegenspelers vind ik ietsje beter, hoewel sommigen er een te kleine rol op nahouden - denk dan WIllem Dafoe.
Audiovisueel is het verder wel aardig. Er zitten geregeld mooie shots tussen, al had er net iets meer contrast mogen inzitten. De triestige grijze beelden zijn onontbeerlijk in een vikingverhaal, maar het finale duel bewijst dat een wat meer uitgesproken kleurengebruik toch ook wel enige schoonheid huisvest.
Maar bon, gisteravond toch een geslaagde bioscoopavond gehad. Dat ik kennelijk de enige geïnteresseerde was en dus in een lege zaal zat, zal daar ook wel aan meegeholpen hebben.
2,5
Graaf Machine
Maar kan de film dan niet ook in filmhuizen draaien? Echt, daar zie ik hem vrijwel nergens in de programmering staan.
Zie jij meneer en mevrouw Jansen die een filmhuispas hebben en graag naar moeilijke drama's over abortus kijken in het filmhuis een film bezoeken van een woeste viking met wraakneigingen?
Graaf Machine
Er zijn wel meer mensen met een filmhuispas dan enkel meneer en mevrouw Jansen.
Ik bijvoorbeeld.
En in het filmhuis worden wel vaker films vertoond over woeste of agressieve mensen.
potsierlijk
Dat is inderdaad een perfecte omschrijving.
mjk87 (moderator films)
Dat gebeurt nooit met films die bedoeld zijn om omzet te draaien toch? Avengers draait ook in de filmhuizen. Ik denk ook niet dat filmhuizen dat snel willen, films draaien die in de reclame gericht zijn op het grote publiek.
IH88
In het Louis Hartlooper in Utrecht draait The Northman twee keer op een dag. In het Kinepolis drie keer op een dag. Zoveel verschil is er dus niet qua filmhuis/grote Bioscoopketen.

Vikingfilm 'The Northman' van Robert Eggers morgen te zien op televisie

Mythologische film 'The Northman' met Alexander Skarsgård is een hit op Netflix

Mythologische film 'The Northman' met Alexander Skarsgard is 16 juni te zien op Netflix

Mythologische film 'The Northman' is wereldwijd een hit op Netflix, maar waar kijk je hem hier?

Junk Head

Gladbeck: Das Geiseldrama
Documentaire / Misdaad, 2022

The Alpinist
Documentaire, 2021
zwaardfather murderprinsijslandvikingnorthern irelandwraakdeath of fatherfatekoningwreedheidhamletbased on myths, legends or folklorenordic 10th centuryshot on filmviking age fantasygraphic violencebased on legend