• 9.369.469 stemmen

Met onder meer: Tomasz Zietek, Hubert Miłkowski en Marek Kalita

Gesproken taal: Pools

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Hiacynt

"Lose everything, except yourself."

Communistisch Warschau in de jaren 80. Robert, een jonge politieman met principes, zit achter een seriemoordenaar aan die het op homoseksuele mannen heeft gemunt. Tijdens het onderzoek ontmoet hij Arek. Robert besluit hem als informant te gebruiken. Echter realiseert de politieman zich niet dat deze relatie zijn werk en persoonlijke leven zal beïnvloeden.

avatar van EIGER3970

EIGER3970

1980 Polen: afgeleefd, triestig... bijna einde van een tijdperk. Goede setting, onbekend verhaal in de Poolse geschiedens nu in het daglicht.

avatar van stinissen

Uitstekende film met dito acteerprestaties, geweldige setting en gebaseerd op ware feiten.

avatar van joolstein

joolstein

De titel verwijst naar de grootschalige operatie van de Poolse politie die in de jaren 1985 tot 1987 zo'n elfduizend homoseksuelen 'hyacinten' registreerde in een nationale database. In werkelijkheid gebruikten de (Służba Bezpieczeństwa )SB-functionarissen de "roze dossiers" om de betrokkenen te chanteren en te intimideren. Maar waar ik hoopte op een spannende politiethriller met een historische achtergrond van het communistisch Polen in de jaren tachtig, blijkt dit in werkelijkheid een drama over emotionele en seksuele verwarring. De film volgt Robert, een Poolse agent (Tomasz Zietek) wiens vader een hoge functionaris is bij de "Geheime politie" die een moord op een rijke zakenman onderzoekt. Als men er achter komt dat het slachtoffer tot de homo-gemeenschap behoort wordt de zaak algauw gesloten. "We hebben een bekentenis" Tja.. nog meerdere moorden volgen. Weinig van wat er gebeurt zal echt een schok zijn. Misschien dat sommige scenes (met grafische beelden van naaktheid) nog aanstootgevend kunnen zijn voor homofobe? Maar verder vinkt het netjes alle vakjes aan, is zelfs een tikje langdradig en wordt erg conventioneel verteld. Waar het wel overtuigend is, in zijn vormgeving; het decor van Warschau van het Sovjettijdperk van de jaren tachtig was indrukwekkend mooi! Door het huidige politieke klimaat in Polen is de film ook redelijk relevant..! Tja met minder drama en meer politiethriller was dit zeker erg goed geweest maar nu was helaas tegenvallend.

avatar van SimonV

SimonV

Vormgeving en setting van de setting zijn geweldig: het troosteloze Polen van de jaren 80. Verhaal is gebaseerd op waarheid, maar het script gaat af en toe te snel. Dat de hoofdpersoon zich bijvoorbeeld in één nacht laat meeslepen in zijn gevoelens, klopt niet met de harde werkelijkheid en zijn twijfels.

avatar van Peter3

Peter3

Spannende film. De tijdgeest en sfeer erg goed weergegeven en goed geacteerd.

De film lijkt hier wat ondergewaardeerd. Qua vormgeving wist het met zijn ‘vintage’ mij juist te boeien.