Genre: Komedie / Drama
Gesproken taal: Engels, Frans, Hindi, Japans, Russisch, Spaans en Roemeense
Releasedatum: 9 december 2021
Bekijk via Netflix
Plot Don't Look Up
"Based on truly possible events."
Wanneer astronoom Randall Mindy en zijn stagiaire Kate ontdekken dat een komeet over zes maanden een einde zal maken aan het leven op Aarde, nemen ze direct contact op met NASA en maken ze een afspraak met de Amerikaanse president. Die kan dit slechte nieuws niet gebruiken in de aanloop naar de verkiezingen en besluit voorlopig geen actie te ondernemen. Samen met ruimtedefensiexpert Dr Oglethorpe besluiten ze hun bevindingen te lekken maar de media, maar dat blijkt niet het verwachte effect te hebben.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Don't Look Up (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Jack Bremmer
Yule
Benedict Drask
stefan87
Met deze cast verwacht je een goede film. Zeker met Dicaprio en Lawrence in de hoofdrol. Deze speelt ook wel goed. Echter is het een dramatische film ervaring. Wij balen dat we hier een kaartje voor hebben gekocht. De Humor is zo ontzettend flauw en puberaal. Voorbeeld ( een president die zich drukker maakt om foto's van haar vagina dan dat er een komeet op de aarde afkomt) . Er zit bijna geen lijn in de film. Gaat van hak op de tak. Wij zijn na een dik uur de zaal uitgelopen. Konden het niet verdragen hier nog anderhalf uur naar te moeten kijken. Een zeer mislukte poging om Armageddon(1998) te overtreffen. Ik zou deze zeker overslaan als ik u was
knusse stoel
Als het niet over een komeet gaat, maar over een asteroïde, waarom heeft men het de hele film lang dan over een "comet", en zie je zelfs dat dat ding een "staart" heeft, wat typerend is voor een komeet?
Kometen zijn relatief kleine hemellichamen die in een vaak langgerekte elliptische baan rond een ster draaien en uit ijs, gas en stof bestaan ("vuile sneeuwballen").
Komeet - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Uit waarnemingen door de ruimtesonde Giotto bleek dat de kern van Komeet Halley een langwerpig, taps toelopend voorwerp is (ongeveer 16 × 8 km) Komeet - Wikipedia - nl.wikipedia.org_Halley
In de film zie je duidelijk een stuk(je) rots (dus geen gas, stof of ijs vorming) en dit noemt men asteroïden of planetoïden. Wat ik niet bestrijd is dat je inderdaad een "staart" ziet in de film maar die past niet (volgens mij) bij het stuk(je) rots wat je in de film ziet.
Planetoïde - Wikipedia - nl.wikipedia.org
Mogelijk dat er iemand deze discussie ziet en er meer verstand van heeft, (ik heb ruimtevaart en bijbehorende zaken in de jaren '70 - en '80 van de vorige eeuw gevolgd en ben er toen mijn interesse voor verloren)
Graaf Machine
Mooie links, maar dit was gewoon een komeet. Werd ook duidelijk gezegd, honderd keer. Sowieso moet er een goede reden zijn voor een asteroïde om opeens richting aarde de gaan koersen. Die reden wordt zeker al op tijd gedetecteerd.
Deze film was geen documentaire, dat weet je.
knusse stoel
Mooie links.
Bedankt voor het compliment
Wij blijven beiden op ons standpunt staan.
Zou een komeet trouwens ook geen goede reden nodig hebben om opeens richting aarde te gaan koersen? De kometen die eens in de zoveel jaren langskomen kennen we wel en deze hebben allemaal een vaste "omwenteling".
Als voorbeeld "Komeet van Halley" kennen we waarschijnlijk al van 12 voor de jaartelling en verschijnt eenmaal in de 76 jaar.
We moeten het woordje 'komeet' in deze film maar niet al te serieus opvatten.
Graaf Machine
Bedankt voor het compliment
Wij blijven beiden op ons standpunt staan.
We moeten het woordje 'komeet' in deze film maar niet al te serieus opvatten.
Knusse Stoel: ik vind het ook allemaal best. Ga hier ook niet een hele astronomische discussie van maken. Als je maar van de film genoten hebt is het prima, en als je er niet van genoten hebt dan is het eigenlijk ook mijn zaak niet.
De filosoof
De film is een satire op de hedendaagse maatschappij waarin we zo in de bubbels van de sociale media over het irrelevante privéleven van beroemde personen zitten dat we niet eens opkijken als er een relevant gevaar op ons af komt, waarin alles als entertainent wordt gebracht, waarin alles tot politiek wordt gemaakt met polarisatie en complottheorieën als gevolg in plaats van de feiten en het gemeenschappelijke belang voorop te stellen en waarin slimme zakenmensen zichzelf verrijken met data en algoritmen vermomd als wetenschappelijke of zelfs evolutionaire vooruitgang. De film is aldus een kritiek op in ieder geval de ontkenning van de klimaatverandering, het verlies van connectie met de werkelijkheid door virtueel connected te zijn en vooral ook op populistische leugenaars als Trump en bedrijven als Facebook die niet eerlijk zijn over hun ware intenties. De film is een oproep om de wetenschap en niet de machtsbeluste politici en geldbeluste zakenmensen te geloven en om uit de virtuele entertainment-bubbel te komen en echt met anderen te verbinden zodat een einde komt aan de huidige politiek die volkeren en individuen verdeelt en die onze ondergang kan betekenen (de film is zo ook een parodie op de rampenfilm en tegelijkertijd serieuzer dan de gemiddelde rampenfilm die slechts entertainment wil brengen). De film doet dat niet onverdienstelijk en bovendien op een aldoor vermakelijke wijze terwijl het nergens de diepte in gaat, maar dat is misschien kenmerkend voor een satire. Hooguit is de film wat lang(dradig) vanwege het gebrek aan diepgang maar als satire is de film zeker geslaagd.
damrow
Nee, deze werkt voor mij niet. Flauwe niet onderhoudende humor. Ook de maatschappijkritiek vanuit het voorspelbare progressief liberale Netflix perspectief komt weinig geloofwaardig over. Niet in de laatste plaats omdat dit perspectief al decennia de dominante is in de westerse wereld.
Aardige film waarin het nieuws over het naderende einde van de aarde niet echt serieus wordt genomen. Een film over een aankomende ramp, maar zeker geen standaard rampenfilm. Deze satire ligt het er allemaal vrij dik bovenop en is aan de lange kant. Zeker wel grappig hier en daar, maar minder scherp dan The Big Short. Een cast met flink wat bekende namen.
Corran
Ik vond het buitengewoon middelmatig. McKay heeft jaren terug een stap gezet van oppervlakkige comedy naar iets scherpere satire, maar ik vind zijn eerste poging nog steeds de enige die daar echt in is geslaagd (Big Short). Vice was al minder en dat gebeurt hier gewoon opnieuw.
De satire is duidelijk aanwezig, maar absoluut niet scherp genoeg. Het is allemaal zo voor de hand liggend en gemakkelijk. Alsof het een lange SNL-sketch is (want McKay houdt, ondanks de serieuzere ondertoon, nog steeds van de gekke en onnodige pruikjes) waarvan alle scherpe kantjes zijn afgevijld..... dus eigenlijk een SNL-sketch. Edgy en bijtend, maar enkel voor degenen voor wie sarcasme een nieuw concept is. Amerikanen en satire zullen wel nooit de beste vrienden worden, er zijn er uiteraard die het kunnen, maar meestal zijn het missers.
Ik vind het prima dat banale, oppervlakkige, domme politici te kijk worden gezet, maar als het dan met banale, oppervlakkige, domme humor gebeurt, dan heeft het weinig meerwaarde. Denk dat een iets a-politiekere insteek beter had gewerkt. Focus meer leggen op de betreurenswaardige (sociale) media en politiek meer in de achtergrond in plaats van omgekeerd. Nu preek je enkel voor eigen parochie en dat is iets te gemakkelijk.
hankdigger
Had hier heel veel in in, maar wat een tegenvaller.
Het is niet scherp, niet grappig, en dat met zo'n cast.
Dan waren de persconferenties van Trump in werkelijkheid een stuk grappiger, dan deze film die op dat tijdperk een satire probeert te zien.
Jammer.
Nebeo
Net een half uur gekeken. Wat een flutfilm. Met een overdreven deCaprio.
Geen aanrader....
mordang
Dit was satire die best doordacht en actueel van onderwerp was. De trollen op social media, de influencers en Big Tech goeroes, de obsessieve aandacht voor celebraties en het intappen bij in de hedendaagse problemen van samenzweringstheorieën, domheid en korte termijn denken in politiek. Het komt allemaal voorbij. Overdreven, absurd en toch dichterbij de realiteit, dan we wellicht toe willen geven.
Echter ondanks vleugjes van geslaagde typeringen, humor en duiding, kan ik me best voorstellen dat voldoende mensen het langdradig, onsamenhangend en te absurd vonden. Daarnaast is het wellicht niet in goede handen, dat de rijke acteurs die dit uitbeelden zelf ook onderdeel zijn van deze maatschappij vol tegenstellingen. Het gaat hier wel iets te gemakkelijk voorbij aan de eigen rol...Hollywood, haar liberale schijnheiligheid en oppervlakkigheid.
Ten slotte is de balans tussen komedie en tragedie een subtiele aangelegenheid, wil het slagen. Het is daarin niet geslaagd. Het onderwerp, einde der tijden en de aanklacht tegen huidige facebook-maatschappij, leenden zich misschien niet helemaal om deze te vinden. Het slingert iets te veel van het ene naar het andere om echt te overtuigen. En sommige grappige scenes zijn gewoon niet leuk genoeg. Op papier was het misschien leuker...
maurice32
Aardige film, duurt alleen veel te lang, 2 uur was voldoende geweest.
flugel83
Net een half uur gekeken. Wat een flutfilm. Met een overdreven deCaprio.
Geen aanrader....
Een half uur kijken van een film van 138 minuten.. tamelijk belachelijk om hier dan wel nog even een ‘cijfer’ aan te hangen.
Diederik58
Heerlijke film. Een simpel thema: de verwoesting van de Aarde. Het is een persiflage op politiek tv, wetenschap, social media, de sociale klassen en noem maar op. Hoewel je niet van de stoel afvalt van het lachen vond ik de humor prima.
Een prima cast die hun rollen goed hebben vertolkt. Dik aangezet en dat paste bij de film.
De film had wel wat korter mogen duren.
zoutzak
Na Big Short en Vice meer maatschappelijke satire van McKay en wederom een schot in de roos. Die hele Anchorman franchise vond ik maar niets maar zijn laatste drie films zijn aan mij zeer goed besteed geweest. Don't Look Up toont op absurde en hilarische wijze de Kafkaiaanse realiteit van de Trump era.
Dogan1984
Wie denkt dat dit zomaar een film is. Zit nog in een diepe slaap. Over de jaren heen zullen zelfs de schapen dit film begrijpen.
Basto
Gekkie, jij bent gewoon een schaap in een andere kudde. Een kudde gevoed door extreemrechts, die lijdt aan slaapgebrek en paranoia.
Fisico
Soms heb ik het gevoel dat we het niet verdienen om te overleven als je ziet wat er allemaal om ons heen gebeurt. Wel ja, dat idee had ik dus ook bij deze film. Laat de boel gewoon ontploffen. Ik haal het niet, maar gelukkig mijn domme buurman ook niet. Fijne satirische film in de lijn van McKay’s andere films The big short en Vice. Een film die de draak steekt met de politiek, het medialandschap en de wetenschap.
Film die me een vermoeiende indruk gaf. Of eerder me een druk gevoel gaf. Niet dat het tempo van de film te hoog lag, zeker niet, want halfweg zakt hij wat in en duurt het allemaal wat te lang. Dit komt natuurlijk door de energieke personages, introductie van nieuwe karakters, de humor en de aanpak van de film met nieuwsflashes en een prima montage.
Absurd en overdreven, maar als je er langer bij stilstaat, niet zo geheel irreëel van hoe het zou kunnen verlopen als we hiermee geconfronteerd worden. Misschien wat meer plunderingen natuurlijk, maar dit is eerder een satire dan een puur apocalyptische film. Prima gedaan, maar ik miste toch de inventiviteit en scherpte die The big short wel meer had.
Basto
Idee is leuk, maar het is ontzettend zwak uitgewerkt. Zit een beetje tussen schijtlollig en ronduit flauw. Verder ligt de vergelijking met de klimaatontkenners en de Trump regering er zo dik op dat het ook nergens op intellectueel niveau weet te prikkelen.
1,5
Captain Pervert
Adam McKay is bij mij een hit-or-miss regisseur. Zijn maatschappijkritiek uit het ondergewaardeerde meesterwerk The Dictator was geweldig, maar het stompzinnige bashen van Bush, Trump en Republikeinen in Vice trok ik maar matig.
Ook hier moet Trump het ontgelden. De parallellen tussen president Orlean en Trump zijn eindeloos. Showbiz politicus, omgeven door schandalen, het plaatsen van familieleden op belangrijke posten, domme keuzes, retoriek gericht op de onderbuik van de onderklasse, noem het maar op.
Toch is het goed te verteren omdat het wordt gebracht in een veel bredere context van maatschappijkritiek. Er komt werkelijk van alles aan bod, zoals het ontkennen van wetenschappelijk bewezen feiten (de komeet staat overduidelijk symbool voor klimaatverandering), sensatiepers, de enorme macht van big tech, het gebrek aan internationale samenwerking, blinde hebzucht en "poen boven fatsoen" om er maar een SP-adagium tegenaan te gooien.
Wetende dat Leonardo DiCaprio zich hard maakt voor behoud van bijv. het Amazone gebied is het niet raar dat hij is ingestapt in dit project.
De komeet hangt continu als een zwaard van Damocles boven de film. Dat je mensen vervolgens de ene domme keuze na de andere ziet maken, verhoogt de spanning en het ongemak bij de kijker nog verder. Een naargeestige ervaring, die echt binnenkomt.
Het einde is een komische noot die het toch nog wat luchtig maakt allemaal, zeker wanneer je de foto van president Orlean met Steven Seagal door het heelal ziet zweven. Ook hilarisch dat de overlevers allemaal stokoud zijn (maar wel steenrijk) en dus nooit een nieuwe beschaving zouden kunnen opbouwen. Geld gaat boven logica.
Het beste, en tegelijk meest angstaanjagende, aan de film is dat de satire, hoe absurd de situaties in de film ook overkomen, niet eens ver bezijden de waarheid is.
Kers op de taart: DiCaprio doet nog even een enorm groteske monoloog zoals alleen hij dat kan.
4,5 sterren
Captain Pervert
Desondanks een onvergetelijke 4 jaar. Hij kwam dagelijks 5 x in het nieuws, Joe Biden is nog maar 5 x in het nieuws geweest sinds zijn inauguratie...
1,5
Basto
Flauwe grappen zijn idd inherent aan het genre. Ben daarom ook geen groot fan van komedies. Anchorman was tenminste wel geestig. Dat kon ik van deze film helaas niet zeggen.
Dogan1984
Gekkie, jij bent gewoon een schaap in een andere kudde. Een kudde gevoed door extreemrechtssm, die lijdt aan slaapgebrek en paranoia.
Slaap kindje slaap daar buiten op de straat laa laaa laaaa laaaa
Basto
Het grappige is dat de president dan wel democraat mag zijn in deze film, het zijn de climate change ontkenners en Trumpisten die in deze film op de hak genomen worden.
Dus volgens mij ben je zelf nog niet helemaal wakker….
Corran
Prima dat men een groep mensen te kijk wil zetten die aan schromelijke zelfoverschatting lijden, maar als men dat doet met een film die ook niet zo slim is als hij zelf denkt, dan wordt het toch wat pijnlijk.
russo
Heb me prima vermaakt, geen hele goede film, maar slecht ook zeker niet. Alle grappen en verwijzingen zijn wel wat simpel, maargoed als je je daaroverheen zet is de film best oké.

Deze vijf ijzersterke Oscar-kanshebbers kun je gewoon op Netflix kijken

Telefoonnummer in 'Don't Look Up' verbindt kijkers door met Amerikaanse sekslijn

Jennifer Lawrence over opnames 'Don't Look Up': "Was echt heel moeilijk om scenes met Jonah Hill te filmen"

Regisseur 'Don't Look Up' verklaart waarom eigen filmcrew te zien is in film

Documentaire / Drama, 2021

The Alpinist

Dekalog, Szesc
Drama, 1988
kunstmatige intelligentiethe white houseasteroidklimaatveranderingcometglobal warmingsatireend of the worldmeteoriteastronomerrampsociaal commentaarsociale satireteacher student relationshipdenialgloomymass hysteria post-credits sceneduringcreditsstingerfreaky oscar nominateddarkshot on filmunusualdanger amused