• 9.373.147 stemmen

Geregisseerd door: Eva Husson

Met onder meer: Odessa Young, Josh O’Connor en Sope Dirisu

Releasedatum: 12 mei 2022

Plot Mothering Sunday

In het jaar 1924 heeft de dienstmeid Jane op Moederdag vrij gekregen. Zelf is ze wees en heeft ze geen familie om te bezoeken. Het echtpaar voor wie ze werkt, de Nivens, gaat die dag lunchen ter ere van de verloving van Paul, de zoon van hun buur. Jane en Paul hebben sinds jarenlang een affaire. Op deze dag zien de minnaars elkaar misschien voor de laatste keer.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 20 januari 2022 in de bioscoop (Cinéart)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Vanaf 20 januari 2022 in de bioscoop (Cinéart)

Verplaatst naar 5 mei 2022.

avatar van Collins

Collins

Mothering Sunday is de verfilming van de gelijknamige roman van Graham Swift uit 2016. Een typisch Brits verhaal dat aan de hand van dienstmeid Jane, vertelt over het onderscheid tussen de klassen en de stijve omgangsvormen binnen de Engelse upperclass benadrukt. De film is geregisseerd door de Franse Eva Husson. Een beetje merkwaardig is dat wel. Een Francçaise die een erg Brits verhaal regisseert, is een vreemde keuze. Bovendien kan Husson die het schreeuwerige Bang Gang (Une Histoire d'Amour Moderne) (2015) maakte, bepaald niet bogen op een rustiek en succesvol filmverleden. Ik geeft het toe. Ik ben bevooroordeeld.

Volkomen onterecht. Husson maakt gewoon een goede film. Mothering Sunday speelt zich af in 1924. De jaren na de eerste wereldoorlog. Vaste waarden en zekerheden staan onder druk. De tijden zijn veranderd of nog aan het veranderen. De film zet in een parallelle montage een jong paar dat geen paar mag zijn en in het verborgene hun schandelijke driften uitleeft tegenover leden van de upperclass die krampachtig aan een ouderwetse ordening vasthouden. Een milieu dat waarde hecht aan goede zeden. En een milieu waar achter de schermen van de schone schijn uiteraard van alles ondeugdelijk is.

Het verhaal meandert in een traag tempo en speelt zich af op verschillende tijdsniveaus. Dan weer verpoost de kijker bij het minnekozende paartje. Dan weer springt hij terug naar hun voorgeschiedenis. Dan weer vergezelt hij de leden van de upperclass bij een saai diner of tijdens een ongemakkelijk verlopende picknick. Allemaal brokjes film die elkaar niet chronologisch opvolgen, maar wel veel onderdrukte emotie bezitten. Brokjes film die in den beginne niet duidelijk met elkaar rijmen en ietwat verwarrend werken. De springerige vertelstijl past echter goed bij de impressionistische beschouwing van conflictueuze gebeurtenissen waarvan de gevolgen het verloop van levens beïnvloeden.

Odessa Young is Jane. Een sterke rol als vrouw die zelfbewust maar soms ook verloren in verschillende werelden bivakkeert. Een vrouw die haar ervaringen opslaat om later te verwerken in haar boeken. Mothering Sunday heeft geen strakke verhaallijn. De film is veel meer een mengeling van momentopnamen en indrukken. Een reis door de belevingswereld van Jane. Een reis die vooral gevoeld wordt en in mindere mate stoffelijke vormen aanneemt. Een reis die soms wat ongrijpbaar maar immer boeiend is.

avatar van BBarbie

BBarbie

Net als in Bang Gang (2015) gaat regisseur Eva Husson ongebreideld haar gang in deze sombere vertelling over een dienstmeid, die in een incident tijdens een zondag in 1924 op wonderlijke wijze inspiratie vindt om uit te groeien tot een gevierde auteur. De nonchalante wijze waarop protagoniste Odessa Young –na het vertrek van haar minnaar– onbevangen naakt door het huis van een bevriende familie paradeert, is misschien goed voor de box office, maar voegt op de keper beschouwd weinig toe aan het verhaal. Toch vermoed ik dat die snuffeltocht het enige onderdeel van de film is, dat blijft hangen.
Filmliefhebbers die zich verheugen op een weerzien met Glenda Jackson, komen er bekaaid vanaf. Olivia Colman en Colin Firth krijgen ook amper screentijd.

avatar van Fransman

Fransman

Collins en BBarbie vatten het hier goed samen. Heb me wel vermaakt met deze film. Toch valt hij mij een beetje tegen. Er had wat meer spanning of drama in het verhaal gemogen en als je zo'n sterke cast tot je beschikking hebt (Olivia Colman, Colin Firth en Glenda Jackson) dan had je daar misschien toch wat meer mee moeten doen.

Downton Abbey is geruststellend en deze 'look-a-like' is ongemakkelijk, las ik ergens en dat klopt wel. Alle personages hebben iets ongemakkelijks. Zelfs Odessa Young is ongemakkelijk als ze in haar blootje door de gangen en de bibliotheek van dat landhuis loopt te banjeren. Een Downton Abbey is dit natuurlijk niet, al speelt het zich af in de zelfde tijd en dezelfde kringen. Maar die oorlog, die ze zogenaamd gewonnen hebben, ligt nog maar vijf jaar achter hen en de schaduwen van al die gesneuvelde jongens hangt als een donkere wolk boven mensen die de draad weer op proberen te pakken. Eigenlijk tegen beter weten in. En dat maakt deze film toch ook wel weer aangrijpend.

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Flinterdun verhaaltje, langdradig. Volstrekt ondermaats.

avatar van mrklm

mrklm

Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog krijgt Jane Fairchild [Odessa Young] een betrekking als dienstmeisje bij Godfrey [Colin Firth] en Clarrie Niven [Olivia Colman]. Al snel begint ze een affaire met Paul Sheringham [Josh O’Connor], de jongste van vijf zoons en de enige die niet is omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal speelt zich grotendeels af in 1922 wanneer Emma Hobday [Emma D’Arcy], de dochter van een andere rijke familie die getraumatiseerd is door de oorlog, zich met Paul verloofd. Prachtig gefilmd met oog voor detail, maar de parade van depressieve personages is afstompend. Husson laat Young en O’Connor veelvuldig uit de kleren gaan, al voegt dat weinig toe aan dit sombere melodrama. Firth en Colman hebben weinig te doen en de bijdrage van tweevoudig Oscarwinnares Glenda Jackson is zeer beperkt.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Subliem geacteerd pareltje over weemoed, verlangen en melancholie. Traag en uitgesponnen, gedetailleerd en wrang.

Helaas duurde het veel te kort, waardoor verschillende verhaallijnen echt niet goed uit de verf kwamen.

avatar van Gish

Gish

Als je uit de bioscoop komt na het zien van deze weemoedige, sensuele film met al zijn visuele schoonheid, zou je het liefst een Brits landschap in willen wandelen, nagenietend van al het moois, nog even die uitstekende soundtrack, desnoods een gedicht van John Keats. Helaas woon ik in Rotterdam waar het zware stinkende vrachtverkeer voorbij dendert en mij nogal ruw uit mijn droom deed ontwaken. Men kan niet alles krijgen.

avatar van lang pee

lang pee

Ik vraag mij altijd af, waarom sommige altijd een korte inhoud geven van de film of serie, als deze gewoon op deze pagina staat, heeft toch totaal geen zin.....nutteloos

avatar van Movsin

Movsin

Het duurt wat vooraleer ge de tijdsprongen weet te waarderen en ze niet meer aan de verhaallijn schaden.

Eenmaal zo ver, beseft ge wel dat de film niet zoekt naar een verhaal van A tot Z, netjes opgebouwd, maar zich eerder toespitst op fragmenten en scènes die elk op zich emoties en betekenis inhouden en waarbij sommige zelfs heel mooi uitvallen.

Rode draad is natuurlijk het reeds zo veel aangehaald fenomeen van het standenonderscheid, gaande van de high society tot diegenen, bestemd om te dienen.

Een 3, maar heb het gevoel dat een tweede visie, een hoger cijfer zou kunnen uitlokken.

Toch liever iets anders.

avatar van Lavrot

Lavrot

Dit had zomaar een meesterwerk kunnen worden. Alles was aanwezig, prachtige aankleding, levensdrama, pregnant klassenverschil, zeer geloofwaardig acteerwerk en ... al was het maar kort, Nils Frahm in een film die zich hoofdzakelijk in begin 20e eeuw afspeelt. Wat zat dat meesterwerk, naar mijn mening, dan in de weg? Het einde, de afwikkeling, de ontknoping, had het gevoel en verschijningsvorm van een afgeraffeld uit de toon vallende opeenvolging van korte fragmenten.
De beeld-poëzie blijft echter pal overeind staan.

Hoe Jane pril, onschuldig puur natuur poedeltje naakt tussen de boeken struint verbeeldt op prachtige wijze de liefde voor het verhaal, het smachten naar woorden om de liefde nog meer betekenis te geven. De geknakte en weggenomen orchidee van Pauls moeder was eveneens een knap staaltje verbeeldingskracht om de abrupt verongelukte zoon te verbinden aan een mogelijk schuldgevoel; een geheim dat in de vorm van fictie vermengd met feiten slechts in boeken werkelijk gestalte kan krijgen. De fooi van Mr Niven symboliseert de mentale en emotionele afstandelijkheid tussen de klassenverschillen, tegen wil en dank. De filosoof vond ik niet goed in het geheel passen en vanaf zijn verschijning kwam het verhaal in een te grote stroomversnelling.

Afijn, jammer van dat einde.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Wow! Wat een betoverend mooie film.

Een onmogelijke liefde met op de achtergrond het grote verdriet om allen die niet terugkwamen uit de grote oorlog. De verschillen in stand, cinematografisch perfect in beeld gebracht. Ook de soundtrack is nagenoeg perfect.

Diep, ja heel diep onder de indruk!

4,5☆

Een film die appelleert aan het echte leven, zo heb ik ze het liefst. In tegenstelling tot kaskrakers die vaak overlopen van aangedikte scenes en over de top personages (dit uitgesponnen in cliche verhaallijnen), is Mothering Sunday een genot om mee te beleven. De pijn soms van het menszijn, dan weer afgewisseld met de poëzie van het bestaan: het vindt krachtige en geloofwaardige vormen in de meanderende verhaallijn van Mothering Sunday. Het is denk ik wel een film voor de ouderen van geest. De film leest als poëzie in zijn meest pure vorm: wie veel heeft meegemaakt voelt weer het drukken op de pijn, maar kan zich even intens moeiteloos en verrukt verliezen in de pracht van het bestaan.