Genre: Actie / Avontuur
Met onder meer: Tom Holland, Mark Wahlberg en Sophia Ali
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 maart 2022
Plot Uncharted
"Fortune favors the bold."
De jonge Nathan Drake is een schatzoeker die de hele wereld rondreist en daarbij allerlei mysteries ontrafelt. Hij ontmoet de oudere zakenman Victor Sullivan, eveneens schatzoeker, die de jongen onder zijn hoede neemt. De twee gaan samen op avontuur en moeten het daarbij opnemen tegen de meedogenloze man Santiago Moncada.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Uncharted (MusicMeter)
Young Nate
Hugo
Guard at Museum
egelhunter
Prima verfilming van de games. Moest even wennen aan Holland als Nate maar na een kwartiertje wist ik niet beter.
Walter S.
Ik heb de film nog niet gezien en ga dus ook geen beoordeling geven.

Sergio Leone
Vermakelijk.
Het spel ken ik niet en dat zal vast en zeker wel geholpen hebben in het waarderen van deze pretentieloze actieprent. De gelijkenissen met Indiana Jones en Lara Croft zijn voor de hand liggend, maar ik kreeg ook een Da Vinci Code-gevoel en naar het einde toe zelfs wat Pirates of the Caribbean. Om maar te zeggen: er is voor elk wat wils. Een kakofonie wordt het net niet, daarvoor is het gelukkig vlot genoeg geregisseerd.
Mark Wahlberg en Tom Holland doen wat je van hen kan verwachten, al moet Holland wel opletten geen one-trick pony te worden. De credits na afloop hebben nog een 'verrassing' in petto en ik vermoed dat de box office wel gunstig genoeg zal uitvallen om een tweede deel te maken.
Ik merk het hier op dit moment al en het zal in de toekomst ook duidelijk gaan worden. Deze film gaat een tweedeling veroorzaken tussen de mensen die de games hebben gespeeld en mensen die de games nooit hebben gespeeld. Ik heb ze nooit gespeeld en beleef ook geen enkele vorm van sentiment eraan. Dus de keuze van de cast is absoluut geen probleem in dit huishouden. Wat mij betreft is de chemie tussen Wahlberg en Holland aanwezig en ondanks dat zij dit soort personages al vaker hebben gespeeld zijn ze er goed in en levert het geen irritaties op. Al snap ik best dat als zij heel erg zichzelf zijn dat jij als liefhebber van de game die er tientallen uren in heeft geïnvesteerd toch raar naar deze film kijkt. Maar denk dat het nooit goed zal zijn en dat het altijd wennen is. Dat zal met The Last of Us niet anders zijn.
Er zitten wel wat overduidelijke knipogen in de film waarvan je zelfs als niet speler van de games doorhebt dat er een acteur uit de game een cameo heeft (de man op het strand). Verder een film waarvan ik soms het idee mis op wie dit nou precies gericht is. Er worden kelen doorgesneden en mensen vermoord. Ik zou persoonlijk dan niet met mijn dochter van 12 heen gaan als ik die had. En die zaten vanmiddag wel in de zaal. Ondanks dat ik genoeg gewend ben vind ik dit wat misplaatst als je het hele gezin naar deze film wil laten gaan.
En ja, voor de rest kan je niet veel over de film zeggen. Het is een vermakelijk avontuur met weinig verrassingen, maar die wel dusdanig vakkundig in beeld gebracht wordt dat het over de gehele lengte vermaakt en gewoon een goede pacing heeft met weinig momenten dat de film inkakt. De film gaat naar genoeg afwisselende locaties en gelukkig eindigt het ook in het tropische Filipijnen.
Er zitten wel wat plotelementen in dat je denkt dat het slordig aanvoelt. Die Braddock doodt de enige erfgenaam van een rijke familie die voor de hele operatie zorgt. Toch raar dat alles doorgaat en er overal dikke schepen en helicopters vliegen terwijl degene die dit financiert dood is. Zo'n chick kan me onmogelijk de creditcard trekken om dit te betalen. Klinkt als mierenneukerij en dat is het misschien ook. Maar het is toch jammer dat ze er maar wat twistjes in proberen te gooien om te shockeren, maar dat er verder niet over wordt nagedacht. Het voegt ook niks toe aan de film verder. Ook vind ik de manier van hoe de film geknipt is een beetje raar. Dat ze een actiescene uit de game aan het begin van de film gooien en dat ze er een half uur voor het einde weer op terugkomen. Het dienst geen enkel nut, behalve dat ze wellicht met wat actie willen beginnen om een traag lijkend begin willen verbloemen. Maar het is jammer omdat het niet iets schokkends doet of dat het je op een verkeerde been of iets dergelijks zet.
Het doet verder niet af aan de hoge funfactor, leuke actie en goede chemie tussen de hoofdrolspelers. Nergens diepgaand of spectaculair en het komt misschien iets te makkelijk op gang. En komt het enigszins in de buurt van de klassiekers waarnaar het regelmatig verwijst (Indie, Pirates),? Zeker niet. Maar toch leuk om te kijken en af en toe op te kunnen zetten om te genieten van het avontuur.
Raar dat kinderen naar deze film mogen. De games zijn ook gewoon niet voor die leeftijd bedoeld, de film neem ik aan ook niet. Andere kant, tegenwoordig doen we wel heel erg overgevoelig. Ik keek als 12 jarige ook gewoon naar films als Scream en speelde games als Carmageddon. Denk velen van mijn generatie wel.
Shinobi
"You know something like that happened to me once."
Zelf ben ik een groot fan van de games, dus met enige voorzichtigheid stapte ik de zaal in.
Deze gameverfilming pakt als basis deel drie en vier uit de reeks. Ondanks dat Nathan Drake in de games vele malen ouder is, wordt hier gekozen voor een jongere versie van hem. Op deze wijze wordt er een soort van prequel gecreëerd hoe Nathan Sully ontmoet en samen op zoek gaan naar hun eerste lang verloren schat.
In eerste instantie is het moeilijk om Tom Holland als Nate te zien, vooral als iemand als Nathan Fillion zich al ruimschoots heeft bewezen in de short. Hetzelfde geldt ook voor de snorloze Mark Wahlberg als Sully. Wanneer je bereid bent om dat los te laten, staat je meer dan genoeg aan aardig vermaak te wachten. Overigens is de cameo van Nolan North een leuke toevoeging.
Veel tijd heb je eigenlijk niet om bij alle details stil te staan; de bad guy is wel erg slordig geschreven. 'Uncharted' heeft namelijk een goede pacing, waardoor je als kijker niet lang hoeft te wachten voordat er iets gebeurt. Er zitten meer dan genoeg afwisselende locaties in en de actiescènes voelen groots aan. Hierdoor hoef je je zeker niet te vervelen.
Al met al best oké voor wat het is, maar voor de beste ervaring ben je ongetwijfeld beter af bij de games. Toch ben ik door de twee extra scènes tijdens de eindcredits benieuwd naar een eventueel vervolg.
Kleine 3,0 sterren.
Een paar onnodige dingen uit de film weghalen en hij had prima voor alle leeftijden kunnen zijn. De film had die momenten ook niet nodig om hetzelfde effect te bereiken. Ben het wel eens dat men tegenwoordig erg preuts is. Ik keek ook al horrors toen ik jong was. Maar de kijkwijzer is er natuurlijk niet voor niets en het is natuurlijk wel handig om te weten wat je in een film kan verwachten . Ik vind het hier ook een beetje uit de toon vallen, maar nog niet eens in de buurt komen voor 16 jaar en ouder. Daar leent dit type film zich ook niet voor.
Volgens IMDb heeft deze film een PG13 rating, da's nogal vrij soft toch? 16 jaar en ouder, hoe kom je daar dan aan?
Hij is 12 jaar en ouder in NL. De nieuwe MM layout geeft dat trouwens ook weer bovenaan de pagina. Maar dat kan jij niet zien omdat je de oude layout gebruikt
Dat soort dingen zijn wel beter aan de nieuwe layout van MM.
Maar je had full on 16 jaar en ouder moeten gaan of voor een hele lage instap. Ik snap die 12 jaar dan niet echt. Dit is familievermaak en dan kan je prima die 3 momenten eruit halen dat de film die 12 jaar rating geeft.
Walter S.
Dat soort dingen zijn wel beter aan de nieuwe layout van MM.
Ik heb ook de oude lay out maar bij mij staat ook dat ie voor 12 jaar en ouder is.
Walter S.
Leuke avonturenfilm met een spectaculaire slotfase. Zat genoeg tempo in. Enige ongeloofwaardige was het kapsel van die ene, het leek wel of ze de shampoo niet uit haar haar had gewassen.
Degene die het kleinst op de filmposter staat.
Degene die het kleinst op de filmposter staat.

Braddock heet ze in de film.
wwelover
De actie is leuk, de main cast is prima (de schurken zijn wel lachwekkend). Ben niet bekend met het spel dus kan niet echt vergelijken daarmee, maar vond de puzzels wel behoorlijk ongeloofwaardig. Ze waren zo simpel dat het eigenlijk onmogelijk is dat het zo lang verborgen was. Plus bijna alle verborgen locaties zijn wel erg makkelijk te bereiken, dus is het wat onwaarschijnlijk dat niemand er per toeval op is gestuit in 500 jaar.
Dialogen ook erg cringy soms.
Maar ja uiteindelijk in de bios wel vermaakt.
Nipte 3*
MartMovie
Hadden ze niet erbij kunnen zetten dat het een kinderfilm is. Pffff Echt niet te doen. Wat een onzin en toevalligheden. Een soort Indiana Jones voor kinderen. Voor het eerst trouwens in de relax stoelen van Pathé die in dit geval voor mij het hoogtepunt van de vertoning was.
Leuk vermaak, meer ook niet maar de film wil ook niet meer dan dat zijn, dus dat zit wel goed. Ik ben bekend met de gamereeks, maar heb ze niet veel gespeeld. Het enige wat ik me wel in kan beelden is dat een hele jonge Nathan Drake niet zo bij de games past, want daar speelt iemand die een stuk ouder is de hoofdrol. Ik vind Tom Holland een prima acteur, maar ik had de hele film lang wel het idee dat hij te jong voor deze rol was. Ik vind dat een avonturier toch iemand met wat meer levenservaring moet zijn. Maar buiten dat deed Holland het gewoon naar behoren en idem voor Mark Wahlberg. De chemie tussen beiden is soms wat stroef, maar geregeld ook best geinig met wat onderling gevit op elkaar. Ik heb me wel weer geërgerd aan Tati Gabrielle als powervrouw Broddock. Wat is dat voor irritante trend dat actiefilms tegenwoordig van die manwijven met afstotelijke kapsels moeten hebben? Zie ook recent No Time To Die of Blacklight om er een paar te noemen. Bleh.
De film zelf wil het beste van films als Indiana Jones, Jungle Cruise, Tomb Raider, National Treasure, Pirates of the Caribbean en DaVinci Code mixen en doet dat best aardig, met als uitschieters de scènes in het vliegtuig en op het piratenschip. Visueel is het ook allemaal prima in beeld gebracht. Wel jammer dat ze alles vrij snel ontcijferen en dat eeuwenoude schatten door meerdere mensen dan plots worden gevonden. De film schreeuwt op het einde en met de after credits om een vervolg en ik zou zeggen, kom er maar snel mee. Als ze de volgende film wat beter schrijven en iets spannender weten te maken dan kan dit wel eens een bijzonder toffe filmreeks worden.
Misschien ben ik het alweer vergeten, maar wat ik me af zat te vragen wat hoe Braddock met haar crew bij de twee schepen uit is gekomen, want hoe kwam zij aan de locatie die Nathan uit had gepuzzeld met de coördinaten?
jacobine_rodijk
Braddock zag Nathan voorbij varen en volgde hem.
martijnk
Beetje te simplistisch allemaal. De film moet het hebben van een paar actiescenes.
Graaf Machine
Veel leuker dan verwacht. Begint allemaal wat saai, maar uiteindelijk prima vermaakt. Vooral dat stuk met die schepen is vermakelijk.
Zal wel een vervolg op komen, gezien de laatste scene.
Mark Wahlberg is ook wel geknipt voor dit soort rollen. Geen actieheld, maar wel een actiegluiperd met een goed hart.
Pecore
Plat vermaak kan best leuk zijn. Maar dan moet het gebrek aan diepgang wel gecompenseerd worden. En daar schort het hier aan. De film wil nergens in uitblinken. Het is lui geschreven, de zoektocht is niet uitdagend, de humor is flauw, de karakters te vlak. Het ziet er allemaal best leuk uit, vooral de laatste locatie is mooi, maar als je dit niet in de bioscoop ziet blijft er vermoedelijk barweinig van over.
Phantasm
Vermakelijke actie/avonturenfilm die me geen moment heeft verveeld.
teigertje
- 2077 stemmen
Een zeer leuke familie avonturen film.
Tom Holland samen met Mark Whalberg een leuke combinatie.
Mooie effecten en spannende aktie volle scènes.
Met enige knipogen naar moderne piraten.
Prima en sfeervolle avonturen film.
bart007bond
Vooraf veel bedenkingen.
Mistte vooral de muziek (pas bij aftiteling echte uncharted muziek).
Maar hij viel niet tegen.
Draken iets te jong, maar het is natuurlijk het allereerste begin.
Leuk om te zien hoe ie aan de ring en pistoolholsters komt.
Gelukkig doet Chloe mee (en ze doet het erg aardig).
Scully was zoals in de games.
Met snor en sigaar komt het volgend deel helemaal goed.
De "badgirl" is gewoon Nadine.
Vooral veel referenties naar deel 3 en 4.
Mooie spektakel stukken, geen saaie film.
Zelfs het horloge van Drake past (is een fossil (typenummer???).
3.5 *
RikkieD
Echt onzin van de bovenste plank. Matig verhaal, zeer saai in zijn algemeenheid, en de cast, pff, ik zie normaal gesproken Mark Wahlberg graag in een film, maar dit, sjezus. Enorm slechte en flauwe humor. Ik kan best meegaan in een fantasiewereld die niet heel realistisch is, maar als de logica compleet ontbreekt, dan haak ik echt af. Enkele mensen verlieten de zaal in de pauze, dat maak ik ook zelden mee.
Ik moet echter wel zeggen dat na een uur de film leuker en interessanter wordt. Maar als ik deze thuis had opgezet, dan had ik hem al na 20 minuten afgezet.
Solis
Zelfs het horloge van Drake past (is een fossil (typenummer???).
Dat is de Fossil Coachman.
martijn011
- 2034 berichten
Als je de National Treasure, Indiana Jones en Tomb Raider films gezien hebt, dan heb je deze film ook gezien.
Uncharted biedt niets vernieuwends maar is gelukkig wel een vermakelijke avonturenfilm waarin vooral het einde erg spectaculair is.
Aangezien ik de games nooit gespeeld heb, ging ik blanco de film in. Van hoofdpersoon Nathan Drake weet ik ook helemaal niets, dus de kritieken dat Tom Holland te jong zou zijn voor de rol deel ik niet.
Ik vind hem een uitstekend gekozen hoofdpersoon die samen met Mark Wahlberg een prettig koppel vormt. De overige castleden zijn prima, al zijn de meeste karakters nog platter dan een dubbeltje.
De film moet het ook niet hebben van het meepuzzelen, daarvoor is het te onduidelijk en worden de ogenschijnlijk lastige puzzels binnen no-time opgelost door de hoofdrolspelers.
Gelukkig is het visueel wel sterk en zeker het einde met de schepen is weergaloos mooi in beeld gebracht.
Des_at_the_Kino
Ik vind The Batman dan wat meer geschikt vanaf 16 jaar met die Saw trap scene
mjk87 (moderator films)
Lange tijd prima vermaak. Niet zo leuk als Indiana Jones (duidelijk een inspiratiebron, dat tonen van de vliegreizen is zelfs letterlijk gejat) maar als actieprent telt dit ding prima. Leuk spel van beide hoofdrolspelers en later Sophia Ali ook. Enkele mooie locaties, behoorlijk tempo en de actie is vrij goed geschoten. Maar helaas ook te veel dommigheden om maar de plot vooruit te helpen (en dat irriteert mateloos) en zeker de finale was echt veel te langdradig om boeiend te blijven. Dat doet wel afbreuk aan een verder prima film. 3,0*.
elayz
Top film, bioscoop waardig. Wij hebben ons goed vermaakt. Op naar deel 2!

Gameverfilming 'Uncharted' met Tom Holland en Mark Wahlberg vanavond op televisie

Videogame-verfilmingen: Dit zijn vijf van de best beoordeelde titels ooit gemaakt

Gameverfilming 'Uncharted' met Tom Holland nu te zien op Netflix

'Uncharted' lijkt Sony's nieuwste grote filmreeks te worden

Ennio

White Christmas
Drama / Sciencefiction, 2014

Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off
Documentaire / Biografie, 2022
schatschattenjachtlighter treasure mapgebaseerd op videogamelost treasure duringcreditsstingermissing relativenaughty dogdlb