- Home
Met onder meer: Rosamund Pike, Peter Dinklage en Eiza González
Releasedatum: 23 september 2021
Bekijk via Videoland
Plot I Care a Lot
Marla Grayson doet zich samen met haar partner Fran voor als wettelijke voogden en lichten op deze manier oudere klanten op. Voor hun volgende opdracht hebben ze hun pijlen op de bejaarde Jennifer gericht. Deze heeft echter zelf iets te verbergen waardoor niet alles volgens plan verloopt. Marla en Fran krijgen het bovendien aan de stok met een gangster.
Marla Grayson
Dr. Amos
Sam Rice
Alexi Ignatyev
HollandGermany
Zeer onbevredigend en anticlimatisch einde, al voegde die schot wel wat toe.
Had meer gehoopt op powerdynamics die echt goed uitgewerkt zouden worden. Zou 'm niet aanraden. Blijft een ding, eindes. Onvoorspelbaar betekent niet per se beter.
Kippie.
Ongeloofwaardig, vervelend en onbevredigend. En wat een totáál gebrek aan chemie tussen Rosamund Pike en Eiza González. Bijna pijnlijk om te zien, zeker gezien de aard van hun relatie in de film.
Neder0001
Vond het een heerlijk film de eerste pak 'm beet 1,5 uur. Daarna baalde ik van de koerswijziging maar het einde maakte toch een hoop goed. Ruime voldoende.
RoFFeL
Van mij een kleine 8! Verfrissend verhaal wat niet eens zo veel afwijkt van de werkelijkheid wat in zoveel segmenten om ons heen afspeelt. Waar de inhalige 'bitches' zoals in deze film veelal eikels zijn. Maar zoals altijd: Wie slecht doet, zal slecht krijgen!
Zie de huidige wereld wanorde om ons heen. Hoe de grootste creeps om zich heen zwaaien met de zgn. pandemie om te proberen hun macht te behouden of te vergroten. Echter wie goed doet, goed ontmoet
Samen met mijn vrouw boeiend gekeken naar deze film! ****
Collins
Een kille film. Een mensonvriendelijke film. En dat heel consequent een filmduur lang. Geen wonder als de hoofdpersonages extreem ijskoud en hevig onsympathiek zijn vormgegeven en leven volgens het credo: het recht van de sterkste.
De film speelt zich af in dat deel van de samenleving dat leeft volgens de wetten van het kapitalistische systeem. Dat deel van de samenleving dat materiële rijkdom als het hoogste goed ziet en over lijken gaat om dat te vergaren.
Hoofdpersonage Marla (een ijzige Rosamund Pike) bekommert zich als voogd om de financiële belangen van ouderen die dat zelf niet meer kunnen. Een lucratief handeltje, want de integriteit is ver te zoeken. Elk zielig oudje is een melkkoe, waaraan zij zich zonder scrupules verrijkt. Marla is een verdorven karakter. Een crimineel. Een hooghartig onsympathiek wezen dat amper menselijke eigenschappen bezit. Ze heeft haar leven volgens een strakke regie ingericht, maakt geen fouten en accepteert geen tegenwerking. En dat is het wel. Heel interessant is dat niet. Over haar verleden en drijfveren ervaar je niets. Je hebt gewoon een rothekel aan haar personage. En dat is het.
Dan is er nog een vrouwelijke medeplichtige en tevens love interest die even kil is en over wie je ook niets ervaart. Eiza González is een aantrekkelijke verschijning, maar is als personage even interessant als Marla. Niet dus.
Gelukkig is er nog Peter Dinklage. De vijand van het stel. Zijn vertolking als boosaardige maffioso is even koudbloedig maar heeft tenminste enige achtergrond. Hij is daardoor meteen een stuk interessanter dan Pike en González. Zijn achtergrond geeft hem een meer menselijk voorkomen. De sympathie ligt bij hem. Bij gebrek aan beter.
Na afloop van de film voelde ik me weinig vermaakt. De film heeft te weinig echt goede momenten. De verbale interacties tussen de personages zijn best vermakelijk. En om een slapstickachtige shootout in een verzorgingshuis, heb ik moeten lachen. Verder niks dat nadrukkelijk is blijven hangen.
I Care a Lot is een film die wordt bevolkt door mensonvriendelijk personages die zonder moreel kompas te keer gaan. Zonder gradaties. Ze zijn weinig verrassend en weinig boeiend. Ze doen het met overtuigend acteerwerk. Dat wel.
Haha, eerste uur is inderdaad best wel geweldig en een origineel idee.
Ik zat me al af te vragen hoe ze dit in vredesnaam nog een uur zo goed zouden kunnen uitwerken.
Dat viel uiteindelijk dus ook behoorlijk tegen, het tweede uur was behoorlijk ongeloofwaardig en best standaard. Jammer. Pike is wel vreselijk goed.
Leland Palmer
Monsterachtige rol van Rosamund Pike als vape-verslaafde curator. Geweldig. Ik ben zelf redelijk thuis in de wereld van rechtsuitspraken, curatoren en dergelijke zaken en vond het onsympathieke deel van het wereldje heerlijk geschetst. Wat een rechtssysteem in combinatie met dit soort harteloze lui aan kunnen richten; keihard. 'I Care a Lot' krijgt het op één of andere manier voor elkaar om dit heerlijk op te blazen en je vervolgens regelmatig met een grijns te laten kijken. Knap. En dat is vooral de verdienste van Pike. De keuze van Dinklage is ietwat apart, maar dat is het geheel sowieso. Dus het werkt. Goede film dit.
vttijger
Ik meet de kwaliteit van de film aan hoe vaak ik ondertussen naar mijn mobiel grijp en was bij deze maar 1x.
Was een goeie film met een nieuw verhaal.
Mijn dame en ik hebben nog een paar keer niet zulke nette woorden uitgebracht tegen de hoofdrolspeelster...
schumacher
Hoe kan je van een goeie film er toch een deel van verpesten he?
Het 1ste uur was goed maar dan gaan ze een zeer ongeloofwaardige toer op, jammer.
Die dwerg uit Game Of Thrones speelde heel goed, goeie acteur.
Het einde was wel goed, bam, payback bitch
BBarbie
Heerlijke thriller met alleen maar onaangename personages. Een onderkoelde Rosamund Pike speelt een glansrol en verdiende daarmee in mijn ogen terecht een Golden Globe. Het einde van de film vond ik niet erg sterk, maar daarvoor heb ik echt genoten mede dankzij de komische ondertoon en de soms verrassende wendingen.
Ik ben Dianne Wiest al in talloze films tegengekomen, maar als… gangsterbaas? Dat is volgens mij een primeur.
Trouwens, onverschrokken vrouwen lijken een trend te worden. Voor de vuist weg: Wonder Woman, Kuessipan, Sweetwater, A Girl from Mogadishu en nou deze. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Het heldendom in filmland is veel te veel een chauvinistisch mannenwereldje..., vind ik.
mrklm
Rosamund Pike won een Golden Globe voor haar rol als oplichter Marla Grayson die haar functie als curator in dienst van de rechtbank gebruikt om steenrijke, bij voorkeur weinig weerbare ouderen op legale wijze van hun bezittingen te beroven. Haar volgende slachtoffer [Dianne Wiest] blijkt al gauw een ongelukkige keuze te zijn want daardoor krijgt ze te maken met de meedogenloze topcrimineel Roman Lunyov [Peter Dinklage]. Maar Marla laat zich niet zomaar uit het veld slaan en dat resulteert in een dodelijk spelletje kat en muis. Blakeson richt zijn pijlen op een zorgsysteem dat uitsluitend uit is op financieel gewin en geen enkel oog heeft voor de mensen die het zou moeten beschermen. Hij draait wat te ver door in het geweld – het had een kwartiertje korter gekund – en Eiza Gonzáles heeft een ondankbare rol als Marla’s handlanger, maar Pike en Dinklage zijn uitmuntend.
Black Math
Ja leuk. Deze film zit vol met foute personage, in de eerste plaats de hoofdpersone natuurlijk. Het plot is een beetje onzinnig want de maffia waarmee ze te maken krijgt is wel erg incompetent, maar dat maakt het niet minder vermakelijk. Leuk om te zien wat ieders volgende zet in het kat-en-muis spelletje is, waarbij het niet altijd duidelijk is wie de kat is en wie de muis. Uiteindelijk kijkt het allemaal vlot weg, maar het einde laat toch een beetje een vieze nasmaak achter, want door de hoofdpersone te laten neerschieten toont de film zich toch van zijn moralistische kant, waardoor de film uiteindelijk op 3* blijft steken.
De filosoof
Erg leuke film en een stuk leuker dan ik had verwacht. Allereerst bevat de film urgente maatschappijkritiek: het uitbuiten c.q. financieel uitkleden van vermogende maar kwetsbare ouderen door hun kinderen of verzorgers is een enorm probleem en deze film vraagt in het bijzonder aandacht voor de door de staat aangestelde voogden die ouderen tegen hun wil laten opsluiten om ze financieel kaal te plukken. Zoals het communisme andersdenkenden liet opsluiten in psychiatrische inrichtingen, heeft het Westen een soort kapitalistische variant waarin ouderen of zwakkeren kunnen worden opgesloten, gedrogeerd en geïsoleerd om ze legaal te beroven. En zoals Rusland na de val van de Muur een losgeslagen kapitalisme kreeg die niet te onderscheiden was en is met georganiseerde misdaad, laat ook deze film zien dat er in wezen geen verschil is tussen ons hyperkapitalisme en hoe de maffia opereert: je hebt winnaars (“lions’) en verliezers (“lambs”) en als je braaf bent en denkt iets te kunnen bereiken door hard te werken dan ben je de prooi. Het verschil is slechts dat zo’n voogd het systeem van wetten en rechtspraak naar z’n hand zet – door het kwaad voor te wenden als het goede (“I care”) – in plaats van te overtreden om z’n slachtoffers te beroven. Op een zelfde manier laat de film ook zien dat het niet altijd mannen zijn die slecht zijn of de strijd verliezen. Kapitalisme, maffia, vrouwen, mannen: allemaal één pot waarbij het er slechts om gaat dat je moedig en meedogenloos bent om mee te kunnen doen aan de American Dream.
Maar de film is ook gewoon een spannende thriller, want natuurlijk gaat er iets mis in de legale voogdbusiness van de hoofdrolspelers doordat ze per ongeluk een roofdier voor een prooi aanzien en ze zichzelf zo in de problemen werken, maar ze geven zich niet zo makkelijk gewonnen. Dit is waarschijnlijk de eerste film waarbij ik fanatiek voor de crimineel was en hoopte dat die de legale voogd in kleine stukjes zou hakken. En de film is grappig bovendien. Het plot is niet altijd geloofwaardig, maar dat is nauwelijks een minpunt: sowieso geeft de film een vermakelijke karikatuur van de werkelijkheid waarvoor geldt: overdrijven maakt duidelijk.
Uitstekende film over een vrouw die vanuit haar werk zorg draagt voor ouderen die niet meer bekwaam zijn. Een origineel verhaal met meer dan genoeg wendingen. Ook een aantal lekkere dialogen. Rosamund Pike zet een fijne rol neer (een love-to-hate personage), maar ook Peter Dinklage mag niet ongenoemd blijven.
filmkul
Aardige misdaad komedie. Het verhaal zit leuk in elkaar en voor de kijker is het best lastig want je wilt toch altijd een kant kiezen. Maar in deze film is het kiezen tussen twee kwaden. Dat maakt het aan de andere kant ook best interessant. De film kijkt lekker vlot weg en boeit tot het einde. Aan de ene kant best serieus maar aan de andere kant kant ook lekker maf met grappige karikaturen. Het acteerwerk is ruim voldoende met een sterke Pike. Prima vermakelijke film. 3.5/4.0
blurp194
Superfilm.
Het helpt natuurlijk dat Rosamund Pike me altijd erg goed valt, maar het tegenovergestelde geldt eigenlijk voor Peter Dinklage. Toch werkt zijn rol in deze film prima, het kat-en-muis spel tussen de twee gaat fijn over de top, en in tegenstelling tot de veelgehoorde opinie hier vind ik het einde goed gevonden, misschien zelfs onvermijdelijk.
De timing van de af en toe slapstick-achtige, onzinnige actie maakt voor wat plezierig humoristische momentjes om het geheel fijn luchtig te houden - de toon is daarbij precies goed getroffen wat mij betreft. Erg grappig, en ondanks dat de onderliggende boodschap wel degelijk er een van harde maatschappijkritiek is komt dat nergens storend op de voorgrond. Wellicht daardoor juist effectiever.
Handige humor.
De frauduleuze vrouwen die hier de hoofdrol vervullen zijn niet alleen knap, maar bovenal slim. En vooral zonder enige moraal, een voorwaarde om fraude te kunnen plegen uiteraard. Rosamund Pike en Eiza González staan hun mannetje in de hoofdrol. Misschien wel letterlijk, aangezien Peter Dinklage hun grote rivaal speelt. Een mannetje pur sang, en wat voor een. Het is met name aan zijn spel te danken dat de dreiging, ondanks de broodnodige glimlach, nooit ver weg is.
Natuurlijk is het plot niet waterdicht, maar sterk is het wel. En juist op die momenten dat je vraagtekens zou kunnen plaatsen, komt de humor wederom om de hoek kijken. Handig en werkend. Donker en luchtig tegelijk. Het lijkt allemaal goed te passen in deze vermakelijke misdaadkomedie. Aardige plotontwikkelingen, leuke karakters en een hoofdrolspeelster die zo vals is dat je stiekem hoopt dat de andere slechterik haar te pakken krijgt.
***½
Met dank aan The Searchers voor het recensie-exemplaar.
K. V.
Dit was een goeie film. Een heel sterk begin en einde. Het middenstuk was wel iets minder, maar toch nog altijd goed. Ook een prima cast. De film had wel een lange speelduur, maar vervelen deed hij gelukkig niet. Vond het toch wel een aanrader.
pvl63
Heel aardig filmpje dat een blik werpt op 2 verschillende soorten haaien die zich op hulpeloze prooien storten. De eerste is de ijskoude berekende technocrate die alles voor elkaar krijgt omdat ze het systeem in haar zak heeft. De tweede is een maffiabaas die alles regelt door middel van geweld. De twee werelden komen hard in botsing met elkaar en wat blijkt, ze kunnen het uiteindelijk goed met elkaar vinden. Samen kunnen ze iedereen belazeren! Het einde is typisch Amerikaans om de kijker toch een gevoel van rechtvaardigheid te geven.
Brabants
I Care a Lot is een lekker vlot misdaad verhaaltje met goed acteerwerk. Verhaal is onderhoudend en zit qua opbouw goed in elkaar.
Roger Thornhill
Heel even was ik bang dat deze film een verkeerde afslag zou nemen, want wat begon als een soort gitzwarte komedie of satire over de mazen in de wet van de Amerikaanse gezondheidszorg, dreigde over te gaan in een vrij eenvoudige wraakthriller die wat mij betreft z'n doel voorbij zou schieten omdat ik geacht werd mee te leven met een personage dat ik eigenlijk liever achter de tralies zou zien. Maar uiteindelijk kwam het dan toch weer goed door de cynische twist dat schurk en "heldin" gingen samenwerken om een nog veel lucratiever zaakje op te zetten, plus een eindscène die opeens extra lading heeft gekregen door de recente moord op zorgverzekeraar Brian Thompson. Goed spel van alle betrokkenen, met als hoogtepunt het gesprek tussen Marla Grayson en de gladde advocaat Dean Ericson. Knappe maar niet per se "likeable" film.
Donkerwoud
Feministische antiheldin. Ik heb erg genoten van Marla Grayson (Rosamund Pike) als stoïcijnse haaibaai die alles doet om centen binnen te harken, zelfs wanneer kwetsbare ouderen daar het dupe van worden. Een beetje zoals in de vroegere seizoenen van 'Better Call Saul' toen Jimmy McGill zich vooral bezighield met bejaarde cliënten. Het is ook zo heerlijk vilein hoe Grayson zich gesteund voelt door wetten, regels en een eigen soort old boys network. Het maakt het conflict met een kleine gangsterleider (Peter Dinklage) des te vermakelijker als witteboordencriminaliteit en gangstergeweld elkaar raken. Wie is er eigenlijk de grotere slechterik van de twee? 'I Care A Lot' (2020) bouwt op naar een meesterlijke climax waarin de kloeke fraudeur volledig wordt teruggeworpen op zichzelf.

Deze drie langverwachte en veelbelovende films komen deze maand nog uit

Systemsprenger

Zack Snyder's Justice League
Actie / Avontuur, 2021

Dorogie Tovarishchi
Drama / Historisch, 2020
psychopaathorrorsociopathdonkere komedieguardian psychological horrorceo social servicesscam artistfemale psychopathlate stage capitalismsocial criticism black comedyscammersocialized psychopath