• 9.369.485 stemmen

Geregisseerd door: Adrián García Bogliano

Met onder meer: Felice Jankell en Hanna Midfjäll

Gesproken taal: Zweeds

Plot Svart Cirkel

De jonge Celeste bezoekt haar zus Isa. Isa heeft een goede baan, ziet er piekfijn uit en lijkt alles op een rijtje te hebben. Een groot contrast met de Isa van een tijd terug. Ze vertelt Celeste dat ze haar nieuwe leven te danken heeft aan een langspeelplaat, die ze heeft gekregen. Isa raadt haar zus aan de plaat mee naar huis te nemen, zodat ze het zelf kan uitproberen. Het lijkt in de eerste instantie te werken, maar Celeste krijgt al snel last van bizarre dromen en paranoia.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van stinissen

Verloren tijd echte rommel..

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Dit is een gevalletje van een regisseur die iets teveel coke en XTC door elkaar heeft gesnoven en geslikt en dacht toen een leuk en geweldig script in zijn hoofd te hebben zitten, maar dat is het niet. Helemaal niet zelfs. Dit is wel een van de vreemdste films die ik ooit in mijn leven zag en ik zag veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel. Het is waardeloos op alle fronten. Geen verhaal, geen.... Nou ja.... Ik ga er gewoon niks meer over zeggen. 0,5 *

avatar van joolstein

joolstein

De film begin met beeldmateriaal uit de jaren zeventig, die onderdeel blijkt te zijn van een cursus van het 'Stockholm Institute for Magnetic Research Hiermee kan je 'Het leven verbeteren door magnetisme' Het laat je een betere balans vinden tussen je goede en slechte "IK" Snel vooruit naar vandaag: blijkt datzelfde Instituut ook een experimentele LP uitbracht, waarvan één exemplaar wordt gevonden door Isa. Omdat haar leven hierdoor positief is veranderd, geeft Isa de zelfhulpopname door aan haar zus Celeste. Maar het luisteren naar de B-kant net voordat ze in slaap valt en het gebruik van drugs, brengen grote problemen met zich mee!

Het is het begin van een vreemde film over magneettherapie, 'etherische dubbelgangers' fysieke manifestaties van negativiteit, omgekeerde exorcisme, telepathische backpackers, de oer-ouderen en de oppermeester, wachters van het metafysisch rijk en 'Meester magnetiseur ' Lena Carlsson. En dat allemaal in een Eurohorror-sfeer uit de jaren 70.

Want ondanks dat film soms wat budget mist, is de cinematografie uitstekend! Ook het geluidsontwerp met de krassende vinylplaten en echoënde telepathische stemmen, samen met de vaak angstaanjagende en soms griezelig speelse score, (tchaikovsky's Once Upon a Dream die ook werd gebruikt in Doornroosje) versterken de zintuiglijke ervaringen van de film nog meer. De film roept zo een soort oudere vorm van SF-horror op, meer afhankelijk van inventieve ideeën en marginale wetenschap dan op flitsende effecten.

De cast van dit alles was overtuigend. Als dubbelganger van Isa had men de vrij onervaren tweeling Erica en Hanna Midfjäll. Maar het is ongetwijfeld vooral Christina Lindberg die hier de aandacht van de kijker trekt met haar betoverende aanwezigheid. Zij vergaarde bekendheid met de iconische rol in Thriller - En Grym Film (1974) Daarnaast was ook in een cameo nog even Inger Nilsson (Pippi Langkous) te zien! Tenslotte was dit een zeer sterke film waarvan ik absoluut geen idee had, wat er ging gebeuren, het is dus anders dan alles wat ik ooit hebt gezien.