• 9.374.517 stemmen

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Raoul Servais

Gesproken taal:

Plot Pegasus

Een oude werkloze hoefsmid is te oud om nog in de technologische maatschappij mee te draaien. Uit frustratie creëert hij een absurde wereld vol verheerlijking van het paard, een wereld waarin hij zich trouwens even nutteloos en eenzaam voelt.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Prijs van het Publiek op het Internationale Filmfestival van Antwerpen in 1973 en In competitie: Berliner Filmfestspiele – Berlijn (Duitsland).

Bron

avatar van Film Pegasus

Een film vol symboliek en tegelijk een oer Vlaamse kortfilm met een boer die vecht tegen de industrialisering. Qua opzet is het wel goed gevonden en ik kan me voorstellen dat het wat indruk maakt in 1973. De stijl is een ode aan de oude expressionistische schilderstijl, maar dat komt nu qua animatie wel houterig over. Ik zie de charme wel in deze kortfilm, maar het is toch wat gedateerd en mist de nodige charme. Daarvoor ligt de focus teveel op die symboliek.

Film Pegasus schreef:

Ik las enkele dagen geleden een artikel in de krant over Raoul Servais en nam me onmiddellijk voor om zijn oeuvre te bekijken. Ik dacht dat deze Pegasus zou verwijzen naar jouw user name, maar gezien de matige appreciatie zal dat wellicht niet het geval zijn

avatar van Film Pegasus

Fisico schreef:

De titel viel mij uiteraard meteen op. Maar ik had nog geen idee van het bestaan van de film toen ik mijn nick name koos. Ondanks de leuke naam vond ik het verder niet veel bijzonder.

Film Pegasus schreef:

Ik bekijk hem vanavond. Misschien moet jij zijn bekroonde film Harpya (Film, 1979) - MovieMeter.nl ook nog ns proberen? Makkelijk te vinden overigens via YouTube.

Fisico

Een animatiefilm in Vlaams expressionistische stijl waarbij het gevoel van Servais sterk naar voren komt. Het oude boerenleven die hunkert naar het verleden en weinig heeft met de nieuwe technieken uit de industriële revolutie. De hoefsmid die zijn paard en hamer beschouwt als zijn hoogste goed en ver weg blijft van de fabrieken en machines.

Knappe stijl die doet denken aan grote schilders als Permeke, De Smet of Van den Bergh. Fijne symboliek met een treurig randje. Mooi!