• 9.375.867 stemmen

Geregisseerd door: Raoul Servais

Met onder meer: Will Spoor, Fran Waller Zeper en Sjoert Schwibethus

Gesproken taal:

Plot Harpya

Een man redt een vrouw van haar aanvaller. De vrouw blijkt een harpij te zijn (een gevleugelde vrouw uit de Griekse mythologie) en de man neemt haar mee naar huis. De harpij blijkt echter een niet te stillen honger te hebben.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Deze animatiefilm werd bekroond met de Gouden Palm van Cannes voor de Beste Kortfilm in 1979. De acteurs werden in normale opnamen gefilmd en naderhand, door toedoen van een animatie-procédé, overgeplaatst in geschilderde of afzonderlijk gefotografeerde decors. Geen enkele van de bestaande trucagemethodes, die toen doorgaans gebruikt werden om een gecombineerd beeld samen te stellen, gaf voldoening aan Raoul Servais. Als gevolg daarvan stelde hij een onuitgegeven techniek op punt, die een gecontroleerde integratie van beide elementen van het composiet beeld toeliet.

Ik was onder de indruk van deze korte animatiefilm. Servais bood een interessante kijk op een Griekse mythe. "Harpya" is veronrustend en griezelig.

avatar van Movsin

Movsin

Met een late boodschap van hoe hard en onrechtvaardig het leven wel kan zijn maakte Raoul Servais deze in Cannes gelauwerde kortfilm in een combinatie van animatie en levende personages.
Stillistisch mooi met strakke lijnen en contrasten. Fantasierijk, boeiend, knappe beeldvorming en ondanks het wat ongezellige van het gebeuren, voldoende luchtigheid in de actie.

avatar van Fisico

Fisico

Deze Harpya is een stukje Belgische filmgeschiedenis. Destijds bekroond in Cannes en ik wou deze zien naar aanleiding van een krantenartikel dat onlangs verscheen.

Een bizarre en waarschijnlijk shockerende film destijds die weergeeft waar het om draait. Geen omwegen, maar recht voor de raap met een tikkeltje wreedheid en een vleugje humor. Leuke sfeer met die belle époque stijl van het mannetje. Dominantie, nature en survival of the fittest gebald in een kleine tien minuten. De vrouw als heerser, waarom niet?

Ook technisch best aangenaam om te volgen. Duister en stilistisch, zeer geslaagd met een minimum aan middelen.

avatar van Film Pegasus

In de jaren '80 begonnen Belgen te experimenteren met muziek in een landje waarin ondersteuning, erkenning, middelen en publiek zeer schaars waren. Wat bij muziek regelmatig wel lukte, was minder het geval bij het medium film. Als er al waardering was, kreeg je verfilmingen van theater of literatuur. Harpya is dan ook een wat aangename uitzondering, al voelt het eindresultaat nog te veel aan als een gedateerd experiment. Het bevalt me al wel beter dan zijn kortfilm Pegasus. Harpya is eerder een update van de kortfilms net rond de vorige eeuwwisseling.

avatar van ibendb

ibendb

Deze experimentele animatie-horror van eigen bodem is niets minder dan indrukwekkend. Met de korte 9 minuten wordt elke seconde ten volste benut om een fantasierijk, vreemd en zwartkomisch sprookje neer te zetten. Het is een vakkundig gemaakte kortfilm die folklore mengt met horror op een geheel unieke wijze. Dikke aanrader en zomaar op YouTube te vinden.