• 9.372.704 stemmen

Geregisseerd door: René Clair

Met onder meer: Jean Börlin, Francis Picabia en Erik Satie

Gesproken taal: Frans

Plot Entr'acte

Een opeenvolging van surrealistische beelden, zonder plot, bevolkt door een reeks bevreemdende personages die gekke toeren uithalen op bekende sites in Parijs. Dit alles eindigt met een krankzinnige begrafenisstoet waarbij de lijkwagen voortgetrokken wordt door een kameel. Deze verdwijnt eensklaps en de wagen slaat op hol.

Hunter / Magician

Bearded ballet dancer

Chess player, black set

Chess player, white set

A man loading the cannon

In Film > Overige films > Entr'acte (1924):

Entr'acte is een dadaïstische korte film van René Clair uit 1922 die diende als 'tussenakte' tussen twee delen van een balletvoorstelling. Zowel voor dit ballet als deze film was de muziek van Erik Satie afkomstig. Behalve zijn bijzondere camerawerk is de film verder interessant omdat artiesten als Satie, Man Ray en Marcel Duchamp te zien zijn.

Ik heb het filmpje net op YouTube gezien met de Satie score eronder en ik vond het een mooi filmpje, knap voor de tijd, yadayada en heb hem een 7 gegeven. Ik ben enorm gek van Satie's Gymnopedies etc, maar dit was wel heel druk.

Daarna toch even de versie daaronder aangeklikt met muziek van The Cinematic Orchestra en het was alsof ik naar een andere film zat te kijken. Ik kon het allemaal veel beter over me heen laten komen en heb mijn cijfer verhoogd naar een 8... Compleet andere ervaring.

Mooi wat muziek kan doen ... Welke versie prefereren jullie en wat vinden jullie van het filmpje?

John Milton schreef:

Welke versie prefereren jullie en wat vinden jullie van het filmpje?

Komen we elkaar weer tegen . Zojuist de versie met Satie gezien. Indrukwekkende korte film, erg goed gevoel voor het weergeven van snelheid had Clair. En koddigheid alom natuurlijk. Ik zat me zeer te ergeren aan de muziek van Satie. Zal rap eens met Cinematic Ochestra kijken en eens kijken hoe dat bevalt. Met Satie krappe 3.5 *

Net met Cinematic gezien. Is inderdaad heel anders, nu vallen pas de gezichtsuitdrukkingen van de acteurs op. Daar liet de Satie versie geen ruimte voor. Leuk experiment dit.

Biosguru schreef:

Ja geinig he?

laat weer eens zien hoe belangrijk muziek is. Overigens ben ik best gek op Satie (iig de gymnopedies) maar hier vond ik de moderne score toch echt beter.

Biosguru

Ja, verder ook niets tegen Satie hoor. Ik zit me nu toch sterk af te vragen of Entr'acte als kunst of als leuk comedie experiment bedoeld is. Beide soundtrack plaatsen het nu in de kunst / serieuze hoek.

Biosguru

Ah, wat meer gelezen over Entr'act, is geboren als tussen acte bij een balletstuk met muziek van Satie. "eerste" dada / surrealisme film Toch blijft het teveel tegelijk, experimenteel beeld en zon drukke soundtrack, het werkt elkaar tegen.

Biosguru schreef:

hèhè... Dat stond in de eerste regel van mijn OP hier helemaal boven

Biosguru

Excuseer, suffer gaat het idd niet worden . Zit fijn te lezen nu over muziek bij (stille) films. Begon de dag met een Sight en Sound stuk over de score van Under the Skin. Deze vindt je vast en zeker ook interessant. Napoléon

Ik heb mijn kaartjes al maanden in huis

John Milton schreef:

Ik heb mijn kaartjes al maanden in huis

Hehe, ik zit duidelijk niet op te letten! Oh wat tof. Met de eindscene in 4:1 / 3 beelden? He bah ik ben stikjaloers -edit- ik ben echt traag vandaag, zie net de trailer met duidelijk 3 beelden...

John Milton

Ja ik ben heel benieuwd! Wordt wel mijn duurste filmpje pakken ooit ?

Biosguru

Ja lijkt me zeer de moeite. Ik zal het met een ingeblikte versie moeten doen. Veel plezier alvast!

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2067 stemmen

Experimentele film die het goed moet doen bij kijkers die het surrealistische werk van Bunuel en Dali kunnen smaken. Heb erg genoten van de versie die ik terugvond op YouTube met een nieuw gecomponeerde soundtrack van een nobele onbekende in de stijl van Pink Floyd op valium; Entr'Acte .

avatar van Fisico

Fisico

Surrealistische stomme kortfilm met fragmentarische scènes. Er wordt gewerkt met illusies en enkele bizarre taferelen zijn best geslaagd en grappig. De ondersteunende muziek is speels en een gepaste toevoeging op hetgeen je ziet.

Technisch ook in orde voor die tijd waarbij gewerkt wordt met slow motion en achteruit gespeelde beelden. Leuke rolletjes voor Marcel ‘1917’ Duchamp en Erik Satie.