• 9.374.599 stemmen

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Jean Vigo en Boris Kaufman

Gesproken taal:

Plot À Propos de Nice

Wat lijkt op een doorsnee reisverslag over de badplaats Nice aan de Franse Côte d’Azur, is in wezen een satirisch portret over vooral de rijke inwoners van de stad. Een contrast tussen rijk en arm wordt zichtbaar: het luxueuze leven aan de boulevard en het straatleven in de achterbuurten. De voorbereiding en de optocht van het carnavalsfeest van Nice staan centraal.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

In Film > Overige films > A Propos de Nice (Jean Vigo, 1930):

Dit debuut van de gelauwerde regisseur Jean Vigo heb ik via een achterdeur geprobeerd op MM te krijgen, aangezien hier een 45 minuten durende Canadese versie van schijnt te zijn, die volgens mij geen hond gezien heeft. Helaas trapte men daar niet in.

Het is namelijk een klein meestewerk. Iedereen heeft het bij Vigo immer over L'Atalante en Zero de Conduite en als die films inderdaad nog beter zijn dan deze, staat me nog veel moois te wachten.

De film is een soort van docu over de bourgeois van Nice. Het is een voorloper op Haanstra en Godfrey Reggio, alleen de aanpak is anders. De hypnotiserende muziek en de fascinerende beelden maken dit haast surrealistisch, maar is dat uiteindelijk niet. Heel bijzonder. Het is een geestig commentaar, waarin Vigo zich volledig uitleeft. Het is wel erg veel vorm, maar niet perse ten koste van de inhoud. Heb echt dingen gezien die ik niet eerder zag en het was dan ook een zeer positieve verrassing.

4 sterren, gaat dit zien!

avatar van Prinz

Prinz

Ik weet alleen niet of ik het wel zo geestig vond, bij momenten heel straffe beelden gezien die ik niet had verwacht in een film uit 1930. (Waarbij ik geen details wil verklappen). Sterk camerawerk ook.

mister blonde

Voldoet dit inmiddels nu aan de regels om op de site te komen?

mister blonde schreef:

Voldoet dit inmiddels nu aan de regels om op de site te komen?

Nee helaas:

MovieMeterWiki schreef:

Minimale speelduur: 30 minuten.

Criteria voor toevoegbaarheid - MovieMeterWiki

mister blonde

Super! Éindelijk staat ie er op! Niet veel minder dan het vergelijkbare (en geniale) Man with a Movie Camera.

avatar van Basto

Basto

• 11939 berichten

Deze en de rest van het oevre van Vigo verschijnt half december op 4k in een box van Curzon.