menu

White House Farm (2020)

mijn stem
3,46 (13)
13 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Misdaad / Mystery
284 minuten (miniserie, 6 delen)

geregisseerd door Paul Whittington
met Freddie Fox, Mark Addy en Stephen Graham

Een noodlottige nacht in augustus 1985. Vijf leden van dezelfde familie - Sheila Caffell, haar zesjarige tweelingzonen Daniel en Nicholas en haar ouders Nevill en June Bamber - worden vermoord in een boerderij in Essex. De politie gelooft aanvankelijk dat Sheila, die psychische problemen had, haar eigen familie heeft vermoord voordat ze het pistool op zichzelf richtte. Maar rechercheur Sergeant Stan Jones heeft twijfels. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

zoeken in:
avatar van badfans69
3,0
geplaatst:
vanaf 28 maart 2020 te zien op Canvas, aanvang 20.35 uur

avatar van mirjo 2
4,0
geplaatst:
Boeiende serie over een moordpartij in 1985; gebaseerd op feiten maar hier en daar wat al te zeer gedramatiseerd. Zo lijkt mij het onbeschofte gedrag van het hoofd van de politie tegenover de onderzoekende rechercheur (Mark Addy) volstrekt ongeloofwaardig en lijkt ook de rol die Freddie Fox neerzet nogal aangedikt.
Er blijft echter genoeg genietbaars over, al is het onderwerp natuurlijk afschuwelijk.

avatar van Donkerwoud
3,5
geplaatst:
De Britten hebben geen gebrek aan geruchtmakende moordzaken en mediaschandalen. 'White House Farm' (2020) is een gefictionaliseerde reconstructie van een viervoudige moord op het platteland, waar de politie al gauw over oordeelde dat er sprake was van een moord-zelfmoord. Of hoe het psychiatrische verleden van Sheila Caffel (Cressida Bonas) een welkome grond zou zijn om haar de schuld in de schoenen te schuiven. Ze zou in een vlaag van psychotische waanzin zowel haar ouders als haar minderjarige tweelingzoons hebben doodgeschoten met een jachtgeweer. Eenmaal bij zinnen zou het ondenkbare verlies en het schuldbesef ertoe hebben geleid dat ze de trekker overhaalde en zichzelf doodschoot. Voor carrièretijger DCI Thomas 'Taf' Jones (Stephen Graham) is het verhaal rond, maar ondergeschikte DS Stan Jones (Mark Addy) heeft z'n bedenkingen of Sheila überhaupt fysiek in staat is geweest om uit te voeren waar ze nu voor wordt verdacht. Daar komt bij dat nicht Ann Eaton (Gemma Whelan) haar bedenkingen heeft over de motieven van de voornaamste erfgenaam Jeremy Bamber (Freddie Fox). Bamber speelt de rol van nabestaande met verve, maar tegelijkertijd lijkt hij blijer met het geldelijke gewin dan passend bij iemand in rouw.

De mysterieuze opbouw in de eerste aflevering laat niet onverlet dat de uitkomst ervan zich makkelijk laat raden en op dat front zijn er geen grote verrassingen te verwachten. Meer een psychologisch portret van hoe verschillende personages omgaan met de heftige gebeurtenis dan dat het vol zit met plotwendingen. Wat de serie desalniettemin sterk maakt, is dat het zich hierdoor ten volste richt op de tragische gevolgschade van een falend opsporingssysteem en de tabloidcultuur. Op de onbevattelijke last die Colin Caffel (Mark Stanley) draagt omdat hij zijn twee zoons verloor en alleen nog in de meest duistere zin kan terugkijken op de liefde van z'n leven. En de judasrol die Jeremy Bamber daarin speelt, met een schouder voor Colin om op uit te huilen terwijl Bamber er tegelijkertijd alles aan gelegen is om bewijsmateriaal uit te wissen. Het maakt 'White House Farm' (2020) een aangrijpende vertelling over hoe verschillende betrokkenen rond deze moordzaak tot het sluimerende besef komen dat er geen gerechtigheid heeft geschied. Ook hoe het geen vanzelfsprekendheid is dat er zal worden rechtgesproken als men op plekken van macht niet bereid is eigen fouten te erkennen en vooroordelen opzij te schuiven.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:57 uur

geplaatst: vandaag om 01:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.