• 9.371.024 stemmen

Geregisseerd door: Gabriel Le Bomin

Met onder meer: Lambert Wilson, Isabelle Carré en Philippe Laudenbach

Gesproken taal: Frans en Engels

Plot De Gaulle

Mei 1940. Frankrijk wordt geconfronteerd met een rampzalige militaire situatie ten opzichte van het Duitse leger. Charles de Gaulle, de nieuw benoemde generaal, treedt toe tot de regering in Parijs terwijl Yvonne, zijn vrouw en hun drie kinderen in het oosten blijven. Met de defaitistische houding van Pétain die klaar is om te onderhandelen met Hitler, heeft De Gaulle slechts één doel: blijven vechten. Naast duizenden Franse gezinnen worden Yvonne en de kinderen al snel gedwongen om de oprukkende Duitse troepen te ontvluchten...

Le Général de Gaulle

Capitaine Alex Surchamps

Elisabeth de Miribel

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Droog. Een beschrijving van de gebeurtenissen in 1940 die De Gaulle naar de politieke voorgrond brachten. De film doet alsof de man geilde om in de geschiedenisboeken te staan maar dat geloofde ik niet. De film belichtte vooral de oppositie van de defaitistische regering van Vichy tegenover de strijdvaardigheid van De Gaulle, die het verzet aanmoedigde met een historische speech vanuit Londen.

Daarnaast zien we ook een stuk van het privé leven van de generaal, en met name zijn affectie voor zijn dochter Anne, een mongooltje. Duidelijk bedoeld om de film met het nodige sentiment aan te dikken. Hoewel alles trouw lijkt aan hoe het is gegaan, vond ik het chauvinisme redelijk storend waardoor ik dan toch maar een documentaire verkies over de man. De 50 jarige herdenking van het overlijden van De Gaulle verdiende beter want ik vond het een nogal overbodige prent.

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

Eveneens uit 2020 dateert de miniserie "De Gaulle, l’éclat et le secret", met een onherkenbare Samuel Labarthe in de hoofdrol.

Vandaag bekeken via TV5Monde

Goed acteerwerk en boeiend genoeg ook.

Jammer genoeg niet op MM.