• 9.219.021 stemmen

Bergman Island (2021)

Drama / Romantiek | 112 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Frankrijk / België / Duitsland / Zweden / Mexico / Brazilië / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Mia Hansen-Løve

Met onder meer: Vicky Krieps, Tim Roth en Mia Wasikowska

Gesproken taal: Engels, Duits en Zweeds

Releasedatum: 9 juni 2022

Plot Bergman Island

'Bergman Island' volgt een Amerikaans koppel dat zich een zomer lang terugtrekt op het Zweedse eiland Fårö. Beide filmmakers besluiten daar allerlei scripts te gaan schrijven voor hun volgende films, als een soort pelgrimage naar de plek die de grote regisseur Ingmar Bergman inspireerde. Terwijl de zomer voorbijgaat en hun scripts vorderen, begint de scheidslijn tussen fictie en realiteit te vervagen te midden van het wilde landschap op het eiland.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

• 1972 berichten

Vanaf 20 januari 2022 in de bioscoop (September Film Distribution)

avatar van mrklm

mrklm

Anthony [Tim Roth] en Chris [Vicky Krieps] zijn filmmakers met een passie voor Ingmar Bergman die ingaan op een uitnodiging voor een filmfestival op het eiland waar de Zweedse topcineast zijn meest beroemde films maakte. Als eregast mogen ze zelfs verblijven in Bergmans woning en daar hopen ze inspiratie op te doen voor een volgend filmproject. Hun hernieuwde kennismaking met Bergmans oeuvre en diens cynische kijk op het huwelijk stelt hun onderlinge relatie op de proef. Hansen-Løve laat realiteit en fictie door elkaar lopen wanneer Chris het basisverhaal voor haar volgende scenario vertelt en de vraag rijst in hoeverre het liefdesverhaal rondom haar personages Amy [Mia Wasikowska] en Joseph [Anders Daniels Lie] een afspiegeling zijn van haar eigen relatie met Anthony. Een beetje traag en niet zo intrigerend als een Bergmanfilm, maar zeker niet onaardig. Hampus Nordenson lijkt sprekend op een jonge Stephen Merchant!

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Weinig reacties hier.

Nou, ik vond het vooral een *gezellige* film, en dat is niet per se positief. Niet per se negatief ook. Gewoon een oordeel dat er op duidt dat ik het prettig kijken vond, zonder moeilijke confrontaties, wrange wendingen of verbijsterende gebeurtenissen. Lekker losjes voortkabbelend. Mooi eiland, leuke mensen, geen gedoe.

Maar de vermenging van fictie en werkelijkheid vond ik dan wel erg fijn. Zo was er toch nog iets te beleven aan deze film.

avatar van blurp194

blurp194

Ergens in het begin zegt Tony zoiets als ‘maar het hoeft ook geen Persona te zijn’. Die hoef je dan ook niet gezien te hebben om alvast aan te voelen dat hetzelfde ook voor deze film zelf opgaat. Voor mij in ieder geval is het allemaal wat te gekunsteld, en komen de pretenties er uiteindelijk niet uit. De hoofdlijn van het verhaal wordt dan nog wel mooi verteld, maar de film-in-de-film is te vaak slordig - en dat laat zich niet echt elegant verklaren door de situatie.

Wel wat interessant hier en daar door de haast documentaireachtige weetjes over Bergman die je meekrijgt, en Roth en Krieps zitten goed in hun rol. Wasikowska misschien ook wel, maar het subplotje is de mager om daar iets van te maken. Jammer, dat voelt toch nogal als een gemiste kans. Maar evengoed kabbelt het prettig voort en is het fijn kijken, de Deense zomer levert fraaie beelden op.

avatar van BBarbie

BBarbie

De film komt eigenlijk pas tot leven wanneer “de film in de film” (met Mia Wasikowska) van start gaat. Daarvoor is het een rustig voortkabbelend verhaal over filmmakers op het Zweedse vakantie-eiland dat beroemd gemaakt is door de grote Zweedse cineast, naar wie de titel verwijst. Het levert mooie plaatjes op, maar dat is het wel zo’n beetje. Wat meer drama zoals in een Bergman-film zou welkom zijn geweest.

Originele ode aan de filmliefde voor Bergman.

Mia Hansen-Løve weet er een vrij luchtig schouwspel van te maken. Het is allemaal vrij gemoedelijk en middle-of-the-road.

Je zou verwachten dat het echtpaar heftige ruzies zou krijgen, maar dat valt erg mee. Geen Bergman zwaarte te herkennen in deze film.

De film in film zorgt voor de broodnodige afwisseling, maar het vuurwerk blijft uit. Dat liefdesverhaaltje is maar matig interessant.

De setting op het eiland is wel erg mooi en sfeervol.

Ik ben fan van Vicky Krieps. De film is zeker de moeite waard om eens te zien, maar weet maar weinig te verrassen. Het had allemaal wat gewaagder mogen zijn.

avatar van pampelonne

pampelonne

interessante film over het maken van films met de grote Bergman als inspiratie.

wat woonde hij op een onwaarschijnlijk mooie plek!

ik miste de chemie tussen Roth en Krieps.

hij toonde niet echt interesse in haar werk, was meer met zijn eigen project bezig.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Goede film met prachtige beelden gesitueerd op Fårö, de Zweedse natuur. Knap en inventief hoe de tijdslijnen uiteindelijk samenkomen. Fictie en realiteit door elkaar na zekere tijd. Nee, je zit niet op het puntje van de stoel, maar dat is ook geen vereiste iedere keer als je een film kijkt.

Het boeit me zelfs niet of de gegevens van Bergman en dit eiland kloppen (wel veel films van hem gezien!), deze film is prima.

De overeenkomsten tussen de hoofdfiguren, man/vrouw uit de Bergmans films en dit Amer. echtpaar, zijn ook heel duidelijk.naarmate de film vordert.Die ouderwetse verschillen tussen het werk v. man en vrouw: dat van hem doet ertoe, van haar veel minder.

Dat is ook zo bij het Amer. echtpaar, subtiel, maar toch: zijn werk is veel belangrijker dan het hare...en daardoor heeft hij er beduidend minder interesse in, vooral als zijn telefoon steeds gaat en zij moet onderbreken......!

In de films van Bergman waren de mannen ook vaak dominant en de vrouwen versiering, attribuut enz. De muziek is vanaf het begin prachtig, veel harpmuziek, soms met trommel en fluit. Onderstreept de beelden. Bergmaneiland blijkt te kloppen na nader onderzoek

avatar van tbouwh

tbouwh

Vandaag reclamevrij op tv. Pakt de NPO toch weer eens een film mee van een regisseuse die ik echt hoog heb zitten, al is het dan niet haar beste.

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een koppel filmmakers op retraite gaan op een Zweeds eiland waar Ingmar Bergman heeft gefilmd. Wellicht is de film wat beter te waarderen als je bekend bent met het oeuvre van Bergman (wat ik niet echt ben). Misschien een beetje saai soms, maar vervelend wordt de film zeker niet. Het eiland levert constant mooie plaatjes op en de gehele cast levert prima werk.