• 9.370.323 stemmen

Genre: Horror

Geregisseerd door: Eben McGarr

Met onder meer: Charles Fleischer, Sid Haig en Caroline Williams

Plot Hanukkah

"The night Hebrew came home!"

Een groep Joodse jongeren maakt zich voor op de feestdagen. Ze worden echter bevangen door het ‘Festival of Frights’. Hun enige kans om te overleven is om met de hulp van een wijze rabbijn op hun geloof te vertrouwen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Vreemd.

Gekeken in het kader van een horrorevenement, anders weet ik niet of ik dit ooit opgezet had. Ik heb hem zelf wel toegevoegd, maar ik voeg dus ook gewoon troep toe en Hanukkah behoort daar zeker bij. Wel had de film nog een hoopvolle opening maar zakt daarna al snel af.

Hanukkah is een film die op voorhand al op een goedkope film lijkt, maar de opening is toch aardig sfeervol te noemen waar we ook nog eens Sid Haig voorbij zien komen. Jammer dat hij niet meer onder ons is, want ook in deze film doet hij het leuk. Een beetje een vreemde rol voor zijn doen, maar hij doet het nog steeds goed.

Na die opening is het al snel duidelijk waar de lage scores vandaan komen want dan begint de film flink gas terug te nemen. Van sfeer is geen sprake meer en deze weet ook niet meer terug te keren. In plaats daarvan krijgen we een vreemde film voor onze kiezen die in een traag tempo door zijn minuten gaat, maar er weinig van weet te benutten.

Hanukkah lijkt twee verhalen te bevatten die geen reet met elkaar te maken lijken te hebben, maar uiteindelijk wel degelijk overlopen. De stijlen tussen die twee verhaaltjes lopen ook enorm uit elkaar. De een is een kleurrijke horrorfilm terwijl de andere meer een tienergebeuren is. Allebei willen ze alleen niet zo werken.

Qua gore kent de film enkele expliciete momenten, maar wat er explicieter is dat is de nudity. Je kan er van genieten, maar ik vind het maar niks in horrorfilms. Ben ik vast te preuts voor. Zeker als het geen donder toevoegt en dat is hier het geval. Een aantal nutteloze seksscènes die allemaal nogal saai zijn samen met een perverse moordenaar is wat je krijgt.

De moorden zijn saai en vooral onoverzichtelijk in beeld gebracht. De gore is hard maar ook redelijk duister belicht. De cinematografie is apart maar sfeerloos en de killer is een vreemde snuiter, zowel letterlijk als figuurlijk. Uiteindelijk sjokt de film naar het einde toe, maar de film heeft eigenlijk helemaal geen einde. Het eindigt gewoon. Niet abrupt of plots, uiteindelijk houdt het verhaal gewoon op.

Acteerwerk is verder slecht, maar dat kan je ook verwachten in een film zoals deze. Van de sfeer die in de eerste 10 minuten zo sterk aanwezig was is na een tijdje niks meer te merken en vervolgens beginnen de vreemde sequenties elkaar steeds vaker op te volgen. Overigens niet vreemd in het kader van dromerige beelden of gekke scenes, gewoon de ene ridicule actie na de andere zoals personages die plots je huis binnenlopen.

Rare film dit, geen idee hoe je erop komt en hoe McGarr zoveel bekende namen heeft weten te strikken maar het sloeg volkomen nergens op. Je kan het gewoon pretentieuze onzin noemen wat mij betreft, want veel gaat deze horrorfilm niet toevoegen aan het genre, laat staan opgemerkt worden.