• 10.595 nieuwsartikelen
 • 161.808 films
 • 10.111 series
 • 29.680 seizoenen
 • 613.413 acteurs
 • 192.970 gebruikers
 • 8.968.081 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Courier (2020)

Biografie / Drama | 112 minuten
3,41 387 stemmen

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 112 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Dominic Cooke

Met onder meer: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze en Rachel Brosnahan

IMDb beoordeling: 7,2 (72.468)

Gesproken taal: Engels, Frans en Russisch

Releasedatum: 9 september 2021

Plot The Courier

"Based on the incredible true story of a businessman turned spy."

‘The Courier’ vertelt het waargebeurde verhaal over een Britse zakenman en spion, Greville Wynne genaamd. Tijdens de Koude Oorlog werkt hij samen met een Russische contraspion om informatie in te winnen omtrent het kernwapenbeleid van de Sovjet-Unie. Het beoogde doel van de missie is de Cubaanse rakettencrisis oplossen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Boneka

Boneka

 • 2358 berichten
 • 1255 stemmen

Alathir schreef:

(quote)

Haha, dank. Ik denk niet dat je wilt weten wat ik komende maanden verwacht.

Ik hoop geen derde wereldoorlog.


avatar van Boneka

Boneka

 • 2358 berichten
 • 1255 stemmen

Spionagefilms zijn vaak wat saai met veel dialogen. En omdat er al zoveel van zijn gemaakt niet altijd boeiend om naar te kijken. Ik vond The Courier hierop een uitzondering. Hij begint erg sterk, zakt dan eventjes weg om sterk te eindigen. Het is eigenlijk een typische 3.5 film boven het gemiddelde, maar omdat ik deze film iets van 7.78 wilde geven rond ik hem naar boven af.

Benedict Cumberbatch heeft best wel een aparte kop en heeft wel vaker in spionagefilms gespeeld dus hij heeft er ervaring mee zullen we maar zeggen. Zag wel laatst een trailer van The Electrical Life of Louis Wain, maar daar ziet ie er wat vreemd uit. Afijn The Courier is dus een sterke spionagefilm die op ware feiten berust. Zijn gedeelte met de Russische spion is goed uitgewerkt. Dat geldt ook voor zijn familie. Goed om dit beide te laten zien. Het uitstapje in het bos laat hiervan zien wat stress met je doet. Goed verfilmd. Ook prima is de Russische taal in deze film. Iets minder vond ik de kant aan de Russische zijde. Je weet dat elke Rus in de gaten wordt gehouden door een andere Rus. Ik vond dit wat minder uitgewerkt De film heeft ook voor dit soort films een te korte speelduur, want feitelijk duurt hij maar 1.45 minuten. Misschien was rond de 2 uur bezig geweest.

De soundtrack vond ik best wel prettig, al had die wals niet steeds terug hoeven te komen. Het zwanenmeer doet het weer goed. Wat een prachtige muziek is dit toch.

https://www.youtube.com/watch?v=MOJN_4HeXq0

1) Let hierop vooral op de mannen met hun uitsteeksel!!

2) In deze letterlijke balkonscene zie ik iemand van het balkon af gooien. Dit is NIET te zien in de film. Deleted?

Beeld vond ik op zich goed. Het is geen kleurrijk geheel. Montage is ook niet vlekkeloos, maar wel geheel in de tijdsgeest van de koude oorlog. En misschien zitten we daar helaas wel weer in...

Film 4.0

Beeld 4.0

Geluid 4.5


avatar van RoFFeL

RoFFeL

 • 259 berichten
 • 300 stemmen

Goede film naar waargebeurd verhaal wat realistisch overkomt. Maar goed, wat weten wij ervan? We weten immers enkel wat de media ons wil laten geloven. Het beeld wat men nu van Rusland laat zien, lijkt ook al een leugen te zijn. Maar dan nog komt deze film goed over en kijkt hij makkelijk weg.

4**** - een mooie 8


avatar van Basbier74

Basbier74

 • 39 berichten
 • 2634 stemmen

Ook op Amazon Prime.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8210 berichten
 • 4638 stemmen

Die wapenwedloop en Koude Oorlog tussen het Westen (met de VS op kop) en het Sovjetblok heeft al tal van boeiende films opgeleverd. Soms de focus op het eerste in diplomatieke sferen, geregeld eveneens over kleinere verhalen waar de klik- en angstcultuur van de kleine man centraler staat (bvb ten tijde van de Stasi). Een bijzonder complex, maar intrigerend stukje geschiedenis alvast.

De Cubacrisis moet wel één van de hoogtepunten (hoe je het ook omschrijft) zijn geweest van de steeds verder escalerende strijd tussen de twee polariserende machtsideologieën. Ware het niet dat er één(tje) (Rus) het hoofd koel hield, het was toen te laat geweest.

Elk schakeltje en elke actie van spionage en contraspionage heeft zo zijn doel. De spanning om gepakt of niet gepakt te worden is groot. Uiteindelijk hang je toch. Toch behoudt de film zijn spanningsboog. Niet in het minst omdat Benedict Cumberbatch erg geloofwaardig overkomt. Blijkbaar vrij reëel weergegeven allemaal. Misschien dan beter wat meer sec dan het traditionele overdreven Hollywoodiaanse sausje. Oerdegelijk dus. Ik kende het verhaal van de man niet, maar was eigenlijk wel blij dat hij de val van de Muur in 1989 nog bij leven heeft meegemaakt als ik de aftiteling zag.


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 1023 berichten
 • 1447 stemmen

Leuk en leerzaam. En de Russen spreken Russisch!


avatar van Mickey b

Mickey b

 • 559 berichten
 • 435 stemmen

Sfeervolle spionagefilm in een jaren 60-setting.. Je moet wel van het genre houden of in de juiste mood zijn ervoor. Vooral feit dat dit een waargebeurd verhaal is maakt het voor mij interessant om naar te kijken. Is toch stukje geschiedenis. Nog niet veel films gezien met Benedict Cumberbatch maar speelt een voortreffelijke rol. Is geen topmatch maar toch van genoten.


avatar van schrans

schrans

 • 415 berichten
 • 1011 stemmen

Solide spionagefilm met goede vertolkingen. Kwalitatief, maar anderzijds ook niet memorabel genoeg voor een betere score.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13237 berichten
 • 3887 stemmen

Typisch Britse film. Vakkundig gemaakt, helder verteld, prima geacteerd, aankleding is fijn. Daar is allemaal niets tegen in te brengen. Maar ook zijn die films altijd wat levensloos, een beetje mak, nooit echt bijzonder en nooit films die je echt grijpen. Deze film is precies zo als veel van dit soort Britse films. Als stukje historie uitstekend want je leert een boeiend stuk geschiedenis, als entertainmentproduct en drama dan weer een pak minder. 3,0*.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7654 berichten
 • 8074 stemmen

Uitstekend opgebouwde en uitgewerkte spionagethriller.
Benedict Cumberbatch is eveneens merkwaardig: eerst als de aan Monsieur Hulot doen denkende onschuldige zakenman die in een wereldbedreigend conflict wordt gedropt, daarna als de wilskrachtige, aan zijn vriendschap met "Alex" (ook die rol wordt overtuigend vertolkt) vasthoudende idealist.[spoiler/]
Naar een waar gebeuren. Altijd interessant wat geschiedenis te verkennen, zeker als het knap verpakt gebracht wordt, zoals in deze "The Courier".


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5576 berichten
 • 2199 stemmen

Als er onder die 5000 documenten die Penkovsky en Wynne samen de USSR uitsmokkelden inderdaad informatie zat die uiteindelijk aanzette tot een de-escalatie van het dreigende nuclaire conflict, dan verdienen de mannen uiteraard onze grenzeloze dank. Helaas leidt het belang van het onderwerp nog niet per definitie tot een goede film, want hoewel ik Cumberbatch een fantastisch acteur vind en Ninidze hem meer dan uitstekend partij biedt, is dit op de keper beschouwd toch niet meer dan een solide maar niet opzienbarende en af en toe zelfs enigszins saaie Koude-Oorlog-thriller zonder de sjeu die deze film een meerwaarde zou kunnen geven. En een dergelijke film draait voor mij ook niet om welke informatie er kan worden betrokken, maar om de vraag of de hoofdpersoon (of –personen) gepakt gaan worden of niet. Uiteraard loopt dat in principe bijna altijd met een sisser af omdat de held niet mag doodgaan, en wat dat betreft hebben de film en de daaraan ten grondslag liggende werkelijkheid dus nog wel een fraaie surprise in petto. Het laatste deel was voor mij ook het meeslependst, mede dankzij de schrikbarende transformatie van Cumberbatch, zodat de film voor mij dus eigenlijk beter werkte op menselijk dan op globaal niveau. Maar misschien is dat ook de les die Penkovsky en Wynne ons meegeven: hoe de onbaatzuchtige acties van individuën toch op wereldniveau gewicht in de schaal kunnen leggen.


avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

 • 373 berichten
 • 370 stemmen

Film die mij met wat gemengde gevoelens achterliet. Ik heb best veel van dit soort films gezien (koude oorlog, spionage etc) en alhoewel het een waargebeurd verhaal is kon de film mij niet echt pakken. Soms is daar lastig de vinger op te leggen. Aan Cumberbatch ligt het zeker niet, die is zelfs zeer geschikt voor deze rol. MI5 en CIA komen niet echt lekker uit de verf in deze prent, dat prive-gedoe met de vrouw van Wynne is mij te voorspelbaar en aan de Russische kant vind ik het ook niet echt top. De echte spanning ontbreekt gewoon, wellicht omdat het meer lijkt te draaien om de personen Wynne en Penkovsky (dus biografie) en veel minder om de mensen die ze te slim af moeten proberen te zijn, met name aan de Sovjet kant uiteraard (thriller element). Of dat een bewuste keuze is geweest weet ik niet. Al met al leuk voor een keer, waargebeurd dus je steekt er nog wat van op, maar je zit niet op het puntje van je stoel van de spanning.

3*


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8907 berichten
 • 4113 stemmen

Spionagefilm tegen de achtergrond van de Cuba crisis. Een zakenman wordt door MI6 benaderd om als loopjongen geheime informatie van een overgelopen hoge Sovjet-functionaris in ontvangst te nemen waaruit de intenties van de Russen moeten blijken mbt hun nucleaire plannen. Wel een boeiend echt gebeurd en correct verteld verhaal. Het is uit de geheime documenten die door Wynne naar Engeland werden gebracht, dat de Amerikanen wisten dat er nucleaire wapens in Cuba werden gestationeerd. Cumberbatch doet het wel goed in deze film en viel duidelijk wat kilo's af om zijn gevangenschap geloofwaardig te maken. Zonder meer een deftige film.


avatar van ILDIB

ILDIB

 • 2938 berichten
 • 2294 stemmen

Bijzonder fraai verhaal een mooi in beeld gebracht met prima acteurs.

Hoeveel moeten er niet zo succesvol hebben rondgelopen in die periode?


avatar van Nekstwan

Nekstwan

 • 42 berichten
 • 219 stemmen

Zojuist bekeken en ik moet zeggen dat deze film mij niet teleurstelde. Het waargebeurde verhaal is natuurlijk een dankbaar gegeven voor de regisseur. Een scenario dat het geheel met een sausje van dramatiek en prachtige muziek overgiet: et voilá, je hebt 100 minuten prettig en spannend kijkplezier.

Het verhaal is deels een overlapping met Thirteen Days (met Kevin Costner), Bridge of Spies (Tom Hanks) en Onze Man in Havanna (verfilmde roman van Grahan Greene). Goed gecaste hoofdrolspelers (Cumberbatch en Ninidze) en gelukkig spreken de Russen nu eens Russisch i.p.v. Engels met Russisch accent.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5576 berichten
 • 2199 stemmen

ILDIB schreef:

Hoeveel moeten er niet zo succesvol hebben rondgelopen in die periode?

Eigenlijk een mooi dubbelzinnige formulering: er zijn natuurlijk succesverhalen, maar hoeveel moeten er níét zo succesvol hebben rondgelopen en dus zonder dat er ooit nog iets van ze is vernomen zijn geëindigd in de Gulag, in de kelders van de Stasi of voor een vuurpeloton?


avatar van ILDIB

ILDIB

 • 2938 berichten
 • 2294 stemmen

Roger Thornhill schreef:

(quote)
Eigenlijk een mooi dubbelzinnige formulering: er zijn natuurlijk succesverhalen, maar hoeveel moeten er níét zo succesvol hebben rondgelopen en dus zonder dat er ooit nog iets van ze is vernomen zijn geëindigd in de Gulag, in de kelders van de Stasi of voor een vuurpeloton?
]

Hehe inderdaad de van de aardbodem verdwenen spionnen..


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 4389 berichten
 • 2020 stemmen

Cumberbatch is onderhand zo'n kerel van wie je blind een film kunt aanzetten. Zijn kop op de poster? Garantie voor kwaliteit. En zo geschiedde het dat we zonder voorkennis met hem de koude-oorlog-spionagewereld in doken. We zien gesprekken, typemachines, donkere steegjes, enveloppen en eindeloos veel sigaretten. Na een tijdje zit je er helemaal in. En is het waargebeurd - een verhaal dat zeker het vertellen waard is over helden die we eigenlijk allemaal zouden moeten kennen.

4 sterren


avatar van Man of Steel

Man of Steel

 • 103 berichten
 • 193 stemmen

Heerlijke film. Waargebeurd verhaal ten tijde van de koude oorlog en de Cuba crisis. Een spionagefilm dus. En daar zijn er al velen van gemaakt en ook velen over dit tijdsgewricht. Maar deze is wel een van de betere. Regisseur en productie team hebben er een heerlijke film met warm kloppend hart van gemaakt. Cinematografisch is de film puik in orde met veel aandacht voor details. Acteer werk is prima. De soundtrack is traditioneel maar verrast toch in positieve zin. Spannend verhaal met een al bekend slot. Maar het spannende waargebeurde verhaal is niet de grote kracht van de film. De grote kracht zijn de universele waarden en gevoelens van de mens die hiet door de hoofdrolspelers indrukwekkend worden neergezet. Met name Merab Ninindze was groots in het subtiel neerzetten van een warm en goed mens in een kil en bedrukt Sovjet Unie. En dat er gekozen is dat de Russen Russisch spreken in deze film zorgt ervoor dat alles nog meer indruk maakt. Chapeau producers!

Een smetje vond ik dat op het einde originele beelden werden getoond van Greville Wynne. Onnodig. Cumberbatch en Ninindze hadden ons al ontroerd met hun acteer prestaties.