• 159.521 films
 • 9.826 series
 • 29.138 seizoenen
 • 609.054 acteurs
 • 355.433 gebruikers
 • 8.903.117 stemmen
Avatar
 
banner banner

El Hoyo (2019)

Sciencefiction / Thriller | 94 minuten
3,19 828 stemmen

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 94 minuten

Alternatieve titel: The Platform

Oorsprong: Spanje

Geregisseerd door: Galder Gaztelu-Urrutia

Met onder meer: Antonia San Juan, Iván Massagué en Zorion Eguileor

IMDb beoordeling: 7,0 (260.718)

Gesproken taal: Spaans

 • On Demand:

 • Netflix Bekijk via Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot El Hoyo

In een dystopische toekomst worden gevangenen gehuisvest in verticaal geplaatste cellen. De bewoners bovenaan krijgen heerlijk voedsel voorgeschoteld, terwijl de gevangenen onder hen het moeten redden met de restjes en dagelijks moeten vechten om te overleven. Wie welke cel toegewezen krijgt, wordt volledig willekeurig beslist.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Rmie

Rmie

 • 522 berichten
 • 948 stemmen

[quote]patrickvanschijndel schreef:

(quote)

Ik interpreteer de film zoals ik het wil. Het werkte --letterlijk-- niet in de film. Kijk nogmaals dan.


avatar van BobbyShmurda

BobbyShmurda

 • 90 berichten
 • 73 stemmen

het einde is jammer


avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

 • 2062 berichten
 • 15179 stemmen

Een eentonige film met een mager verhaal die mij niet helemaal kon bekoren en regelmatigheid aandacht verslapte. De film heeft wel een beklemmende claustrofobische sfeer, had in de eerste 70 minuten vrij weinig actie. Voor eenmalig is deze film best te doen, maar geen voldoende. Een 2.5


avatar van psychopath

psychopath

 • 439 berichten
 • 348 stemmen

shugenja schreef:

deze film, hier zit zoveel in! Het klopt dat de symboliek duidelijk is, maar juist ook heel gedetailleerd.

Want: Iedereen word gevraagd, aan het einde van het interview, wat zijn of haar lievelingseten is! Een ogenschijnlijk onbelangrijk detail. maar in principe staat er dus genoeg voor iedereen op tafel. Hoeft er dus helemaal geen honger te zijn. Net zoals in het echte leven.

Elk personage staat voor een bepaald menstype. Goreng wil de revolutie brengen. De oude man is de opportunist die constant zijn acties probeert goed te praten om zichzelf geen onmens te gaan vinden. De vrouw is het oermens die temidden van dit alles een soort kat in het nauw is. Ik vond de vergelijking met jezus ook mooi, alleen Goreng is geen jezus. Hij is meer een soort Stalin. Ok hij neemt het goede woord over van die vrouw (die staat voor overheden, goedbedoelende systemen die falen) maar zonder geweld te gebruiken en te moorden komt hij er niet. Vreselijke offers moeten worden gebracht. En waarvoor??

Dat weet niemand, want niemand heeft een clue hoe het hele systeem werkelijk draait. Hoe slecht de kinderen in Bangladesh het nou echt hebben die jouw schoenen maken. Deze film is een dikke 4,5. Ik kan een heel boek volschrijven over deze film. Je kan je storen aan bepaalde elementen, maar dan overzie je het geheel niet voldoende. En moet je deze film gewoon nog een keer kijken tot je ziet wat een meesterwerk dit is. 4.5 ster.

Dit is ook zo'n beetje hoe ik er over denk.

Heb de film zeker 3x in een week gekeken zowel met Engelse dub en origineel. Mocht van mij wel wat langer en uitgebreider.


avatar van Flat Eric

Flat Eric

 • 6365 berichten
 • 1025 stemmen

Food for thought.

Wat een geweldig uitgangspunt voor een film. Dat plateau met overvloedig verleidelijk voedsel waar je je onbeperkt aan kunt laven als je op de hoogste etages zit. Voor de laagste etages blijft er alleen maar viezigheid en ellende over.

De mens als egocentrisch wezen komt weer eens niet goed uit de verf.

Enkele idealisten daargelaten zoals in iedere samenleving proberen er nog iets positiefs van te maken maar uiteindelijk wint het eigen belang toch.

Een film die een dag later nog in mijn hoofd rondspookt.


avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

 • 2732 berichten
 • 4094 stemmen

Don't speak to the people below. Why?

Because they're down below.

The people above won't answer you. Why?

Because they're above, obviously.

El Hoyo” is niet zomaar een beangstigende film. Het is er eentje met een moraal. Een film die je aan het denken zet. Zou je het een horror kunnen noemen? Daarover zou je weer een uitgebreide discussie kunnen voeren. Voor sommigen van de gedetineerden is het verblijf in de gevangenis uit deze film wel degelijk horror. Het ligt eraan op welke verdieping ze terechtkomen na een maand uitvoerig schransen of een maand vreselijk honger lijden. Het eerste dat in me opkwam was “Hey, ze hebben een verticale “Snowpiercer” ontworpen”. Wees gewaarschuwd echter. Het is brutaal. Confronterend. En zoals ik al eerder zei, er sluimert een moraal onder de symbolische oppervlakte.

De opzet van de film is nochtans heel eenvoudig. Men neme een torenhoog gebouw. Een op magische wijze zich voortbewegend platform (vandaar de filmtitel). Een verzameling veroordeelden die men per twee verdeelt over elke verdieping. En als laatste organiseert men een cullinaire afdeling vol keukenpersoneel die allen beschikken over de juiste culinaire skills. En deze afdeling zorgt elke dag met dezelfde dosis enthousiasme, inzet en liefde voor hun vak dat dit platform gevuld wordt met lekkernijen. Van gebraadschotels, fruitschalen en torenhoge taarten tot haute-cuisine gerechten vol langoustines, kreeft en wild. Het vervolg kan je dan ook wel raden. Naarmate het platform zakt, verandert de rijk gevulde tafel in een troosteloze dis vol met lege schalen, potten en in diggelen geslagen servies, waar je zelfs geen kruimel meer op kan vinden.

Ondanks het eenvoudige concept en het feit dat de gehele film zich op één locatie afspeelt, blijft de film boeien tot het einde. Een ontknoping die echter flink teleurstelt. Dat is dan ook de enige domper op deze film. Niet dat alles klaar en duidelijk is in deze film. Waarom dat men deze faciliteit zo heeft ontworpen, wordt nergens uit de doeken gedaan. Is het om mensen een geweten te schoppen? Een psychologisch verantwoord experiment? Of heeft er iemand simpelweg dit briljant idee naar voren geschoven om deze alternatieve strafinrichting te ontwerpen? Het zijn trouwens niet alleen veroordeelden die hier werden opgenomen. Neem Goreng (Ivan Massagué). Dit hoofdpersonage ontvangt een diploma (van maatschappelijk werker?) na het uitzitten van een 6-maanden lange celstraf. Is het een vorm van stage? Of zelfkastijding? Zelfs het mechanisme achter het dalende platform bleef voor mij een raadsel. Maar deze onbeantwoorde knelpunten vormden geen probleem. Spijtig genoeg werd het antwoord op de hoofdvraag, namelijk hoe het systeem te doorbreken, niet gegeven. Of was het net de bedoeling om iedereen in het ongewisse te laten?

Dat het een maatschappijkritische boodschap tracht te brengen, is kristalhelder. In grote lijnen is het een allegorische voorstelling van de huidige maatschappij. Een maatschappij met een oneerlijk verdeling van welvaart en rijkdom. En het overgrote deel van diegenen die beschikken over het welvarende in onze maatschappij, zijn niet direct geneigd om dit te delen met die uit de lagere klassen. En het gesmeek van de minder bedeelden valt in dovemans oren, waardoor ze gedoemd zijn om zich te beroepen op minder menswaardige praktijken. En vanzelfsprekend zijn er natuurlijk de wereldverbeteraars en Sint-Maartens die onder ons leven en verwoede pogingen ondernemen om anderen te overtuigen om mee te werken aan een betere wereld en op te roepen tot solidariteit. Een rechtvaardigere wereld. Hoongelach en bespotting is meestal het resultaat van hun inspanningen. Het enige verschil met de werkelijke leefwereld is dat men van maand op maand qua maatschappelijke klasse wisselt. Ten goede en ten kwade.

El Hoyo” is een bizar verhaal dat je achterlaat met een beklemmend gevoel. Naarmate de film vordert besef je hoe vreselijk het voor sommigen is in deze grijze, grauwe toren. En deze schrijnende toestanden worden ook expliciet getoond. Verwacht je dus wel aan enkele bloederige en gorige beelden vol buitensporig geweld. Voor sommige zal het beestachtige schransen (wat me deed denken aan “La grande Bouffe”) al weerzinwekkend genoeg zijn. Maar verder is deze originele film vlot te degusteren (om maar bij het onderwerp te blijven). En niet alleen vanwege de toch wel degelijke vertolkingen. Niet voor niets dat de film een groots succes is op Netflix. Zo zie je maar dat dit film-platform occasioneel ook betere films programmeert.

3.5*


avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

 • 1040 berichten
 • 4850 stemmen

Saai, socialistisch drama. Spaanse rothippies.

Die ranzige tranny tetten hadden ze ook achterwege mogen laten. Tetas reales o muerte!


avatar van eRCee

eRCee

 • 13263 berichten
 • 1888 stemmen

Leuke inleiding om dan nu wat over de film te gaan zeggen.


avatar van Collins

Collins

 • 6068 berichten
 • 3620 stemmen

Ik ben ook wel nieuwsgierig naar het vervolg...


avatar van flaphead

flaphead

 • 718 berichten
 • 877 stemmen

Heftig filmpje toch wel. Het cliché "je moet ervan houden" telt hier toch ook wel, want niet iedereen zal dit type echt kunnen waarderen. De dystopische, surrealistische setting neemt je direct mee. Misschien jammerlijk dat in de eerste minuten meteen al het een en ander helder wordt gemaakt, dat had van mij nog even mysterieuzer mogen blijven (maar wellicht zal dat te maken hebben met een toch onmisbare synopsis). Bijzonder duister en naargeestig, met een aantal scenes waar je geen toastje bij moet eten. Moraal is een flinke leidraad, maar zeker niet zoals in de doorsnee Hollywood-drama. Genoeg 'voer' voor psychologische vraagstukken.
Het is lastig geen vergelijking met Cube te maken (surrealistische 'machine', pogingen tot beat the system en een potentiële escape), maar dat is niet erg en doet het plot wel origineel en gewaagd aan. Nu maar lekker gaan slapen...


avatar van frans123

frans123

 • 3700 berichten
 • 949 stemmen

Absurdisme....niet mijn ding, kwam er niet doorheen. Ik ben na een kwartier afgehaakt..Wie vindt dit erg?


avatar van nadrin

nadrin

 • 1246 berichten
 • 1281 stemmen

Ik vond de film zeer origineel. Was bang dat na het begin en de kennismaking met het hol het verhaal zou inzakken. Maar door de verschillende personages viel dat best mee. Als je over de symboliek nadenkt dan wordt het wel een pak minder aangenaam


avatar van Noodless

Noodless

 • 9077 berichten
 • 5766 stemmen

Prima film met een grauwe, kille setting waar geen ontsnapping mogelijk is. Het hoe en waarom wordt hier vaag gehouden , maar dat je met een apart filmpje te maken hebt, is meteen wel duidelijk.
De personages zijn interessant om te volgen en ieder heeft zijn beweegreden wat hij /zij doet en wat ze in staat zijn om te doen. Het gegeven is origineel en de film heeft zijn spannende momenten, al laat de film naar het einde toe wat kansen liggen. Een slot dat weer voor interpretatie vatbaar is. Redelijk wat gore scènes passeren en het gegeven rond het eten is wansmakelijk. De film is ook een interpretatie naar de werkelijkheid met de tegenstellingen tussen arm en rijk, maar ook op andere gebieden zoals mensen die hulp proberen te bieden aan de maatschappij , maar geen gehoor krijgen en gewoon dat je geluk moet hebben waar je geboren wordt. 7,5/10


avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

 • 3564 berichten
 • 2016 stemmen

Vrij spannend en goed geacteerd. Weet zeker een klein uur wel te boeien, maar het laatste half uur werd het mij allemaal te wazig en het einde vond ik nogal onbevredigend.

3*


avatar van sinterklaas

sinterklaas

 • 11597 berichten
 • 3200 stemmen

Degelijk Spaans filmpje. Een soort Snowpiercer, maar dan in een merkwaardige gevangenis.

Het thema is simpel; alles draait om een dagelijks buffet. Degenen die een streepje voor hebben mogen beginnen... en degenen op de onderste verdiepingen mogen de afgekloven restjes opeten.

Het acteerwerk is erg goed, maar het gegeven is wel een beetje dunnetjes uitgewerkt. De locatie ziet er erg goedkoop uit en op een gegeven ogenblik weet je het wel. Omstreden onderwerpen als kannibalisme komen ook voorbij. El Hoyo had een grootse film kunnen worden, maar het houdt het toch bij een tussendoortje, zo dan niet waar al een hap uit is genomen.

3,0*


avatar van Sir_John

Sir_John

 • 48 berichten
 • 55 stemmen

frans123 schreef:

Absurdisme....niet mijn ding, kwam er niet doorheen. Ik ben na een kwartier afgehaakt..Wie vindt dit erg?

ik heb hem uit kunnen kijken. alleen vond het zonde van me tijd. dus ligt niet aan jou


avatar van Nixon17

Nixon17

 • 198 berichten
 • 537 stemmen

Je kunt op verschillende manieren naar deze film kijken. Als ik alleen kijk naar het verhaal en het acteerwerk is de film net een voldoende. Toch vind ik dat de film meer verdient. Het zet aan tot denken. Wat zou ik meenemen, wat zou ik doen in bepaalde situaties. Ook vind ik dat het mooi laat zien hoe lager je op de sociale ladder zit hoe sneller je verkeerde keuzes maakt. Hoe moeilijker je het hebt hoe radicalere beslissingen je maakt. Hoe hoger je zit hoe minder je het kan schelen wat er onder je gebeurd het is jou probleem niet. Ergens zet het aan tot denken groter dan alleen maar het verhaal in de film. Daarom een 8.


avatar van Herculaas

Herculaas

 • 132 berichten
 • 132 stemmen

In het begin intrigerend, maar de symboliek ligt er wel erg dik bovenop en uiteindelijk kon het verhaal mijn aandacht niet meer vasthouden.


half geslaagde uitwerking van een intrigerend concept.

Ik zat na afloop met een aantal onbeantwoorde vragen die mij cruciaal leken om het geheel te kunnen kaderen.

De protagonist komt zich vrijwillig aanmelden om te worden gevangen gezet voor een vastegelegde periode. Waarna de dame die het intake gesprek voert zich later ook laat opsluiten.

De clou op het einde was zoals velen al aanhaalden een teleurstelling.

Bepaalde zaken heeft de regisseur vermoedelijk met opzet vaag gehouden zodat eenieder er een eigen interpretatie kan op nahouden.

Bij mij zorgde het eerder voor een onbevredigend gevoel na afloop.

De acteerprestaties, actie en gore konden we dan wel weer bekoren.

1 keer ook hardop gelachen toen die neger zich een verdieping hoger wou wagen. Al bij al zeker een sterke film die echter iets teveel onlogica bevat en te vaag blijft om een hogere scoren te kunnen claimen.


avatar van K. V.

K. V.

 • 4060 berichten
 • 3566 stemmen

Op goed geluk deze eens geprobeerd en vond het eigenlijk wel een goeie film. Omdat ik niet wist wat te verwachten, was het wel even wennen, maar uiteindelijk wel het bekijken waard. Ondanks dat het zich grotendeels in eenzelfde setting afspeelde, wist het toch wel te boeien.

Ook een prima cast en visueel ook wel goed.

Het einde was wel iets minder, maar dit kon de pret niet drukken.


avatar van Thomas83

Thomas83

 • 3617 berichten
 • 3277 stemmen

Het hoeft niet altijd te irriteren als sociale kritiek niet subtiel is. El Hoyo probeert het niet eens. De minimalistische setting en de voor de kijker en hoofdpersoon onduidelijke omstandigheden helpen enorm denk ik. Dit een vrij specifiek genre dat echt fijn is altijd. Voor een film die zo bot is wat betreft zijn maatschappijkritiek steekt het allemaal zo dom nog niet in elkaar. Verder is de film ook aangenaam schokkend en ranzig, eigenlijk al vanaf het eerste moment dat het platform met etensresten afdaalt.

Een aantal personages vond ik ook wel heel aardig. Vooral Trimagasi wordt zo heerlijk verwerpelijk neergezet door Eguileor. Dat is er een die je niet snel vergeet. Ik dacht overigens dat de naam Goreng wellicht een spoiler zou zijn maar, nee, op geen moment in de film wordt de hoofdpersoon gebakken. 4.0*.


avatar van Neder0001

Neder0001

 • 577 berichten
 • 1329 stemmen

Interessant verhaal maar bij dergelijke films wil je dan ook wel wat antwoorden en dat krijg je niet. Ze nemen de 'easy way out' door er een lekker nietszeggend eind aan te knopen. 2*.


avatar van Q Jones

Q Jones

 • 3334 berichten
 • 2677 stemmen

De film weet te boeien van het begin tot het eind. De film levert een stukje maatschappelijke kritiek maar bovenal is het gewoon een spannende film die goed in elkaar steekt. Ik vond alleen het einde een beetje jammer. Er is hier duidelijk voor de makkelijke weg gekozen en dat doet echt afbreuk op de film. Verder echt een aanrader


avatar van Jynxter

Jynxter

 • 364 berichten
 • 314 stemmen

Ondanks het bijzonder onwerkelijke basis gegeven dat ook niet bepaald de uitleg krijgt die het verdient, biedt El Hoyo voldoende spanning en stof tot nadenken. En met name op dat laatste lijkt de film heel bewust te mikken. Galder Gaztelu-Urrutia is zeer maatschappij kritisch, voornamelijk ten opzichte van het kortzichtige egoïsme dat de mensheid helaas in zich draagt. Het ligt er erg dik op, maar is andere andere kant soms ook wel in mooie vondsten gevangen.
Alle rollen worden prima vertolkt. En ondanks dat je veel onduidelijkheid in El Hoyo geneigd bent voor lief te nemen (hoe beweegt dat ding in hemelsnaam toch?), waren er ook stukken waarin de ongeloofwaardigheid me iets te veel werd. Zwaar gewond en doodbloedend toch nog tientallen verdiepingen lang het buffet weten te verdedigen bijvoorbeeld.
Origineel en zelfs redelijk gewaagd. En daarmee zeker een voldoende waard.


avatar van notsub

notsub

 • 1300 berichten
 • 1285 stemmen

Spaanse films, ze blijven me verbazen. Dit is ook weer zo een bizarre film, die zijn gelijke niet kent. Middels pervers extreme beelden wordt ons voorgehouden hoe egoïstisch en primitief wij als mens kunnen reageren onder zeer ongewone omstandigheden. De actualiteit in de huidige Corona crisis gaat niet zover, maar toch zijn er paralellen.

De Indonesisch getinte namen Goreng en Trimagasi (Terimah Gasih betekent "dank je" in Bahasa Indonesia) zijn fascinerend. Er wordt sowieso veel symboliek bijgehaald om de boodschap te versterken. Dan is er nog de soundtrack, vol met duistere digitale horror. Die draagt zeker ook zijn steentje bij aan deze toch wel abstracte film met een gitzwart randje.


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 1006 berichten
 • 1430 stemmen

shugenja schreef:

Je kan je storen aan bepaalde elementen, maar dan overzie je het geheel niet voldoende. En moet je deze film gewoon nog een keer kijken tot je ziet wat een meesterwerk dit is.

Ik vond de boodschap er ietsje te dik bovenop liggen en er werd geshockeerd om te shockeren.

Ik heb me dus inderdaad aan bepaalde elementen gestoord, maar nu zie ik in dat ik het geheel niet voldoende overzien heb. Ik ga hem denk ik nog maar een paar keer kijken, totdat ik zie wat een meesterwerk dit is. Want dat schijnt te moeten.


avatar van Chainsaw

Chainsaw

 • 8580 berichten
 • 3382 stemmen

Een interessant concept en eentje waarbij de maatschappijkritiek zichzelf bijna schrijft. Regisseur Gaztelu-Urrutia is dan ook niet bijster subtiel met de materie, maar is dat gelukkig ook niet in de uitvoering; El Hoyo is hier en daar lekker lomp en expliciet. We zien een hoop egoïstische mensen elkaar helemaal gek maken en koste wat kost zichzelf helemaal volvreten. Wat dat betreft is El Hoyo een prima kerstfilm. Grootste minpunt van de film is het laatste kwartier, waarbij de enigszins rechttoe-rechtaan vertelling wordt ingewisseld voor wat meer vaagdoenerij en kunstzinnig gedoe. De simpele toon stond de film een stuk beter.

3,5 sterren.


avatar van Mr Thee

Mr Thee

 • 1547 berichten
 • 1080 stemmen

Spannend, maatschappijkritisch maar ook wel “ah dat hebben we eerder gezien” (Cube, El Metodo, Snowpiercer) en het einde tja... 3* en een beetje


avatar van TaherZz

TaherZz

 • 2 berichten
 • 1 stemmen

De film inmiddels twee keer gekeken en niet alleen ik vindt het einde super maar dan ook super slecht..

was echt zo van wow wat? Is dit het einde ‘... nahjaaaaa zegg pfff. Wat een afbreuk op de film zeg, want verder was die gewoon goed. Als er een vervolg komt dan geef ik het een voldoende en anders met zo’n einde geef ik deze film een onvoldoende.


avatar van TaherZz

TaherZz

 • 2 berichten
 • 1 stemmen

De film inmiddels twee keer gekeken en niet alleen ik vindt het einde super maar dan ook super slecht..

was echt zo van wow wat? Is dit het einde ‘... nahjaaaaa zegg pfff. Wat een afbreuk op de film zeg, want verder was die gewoon goed. Als er een vervolg komt dan geef ik het een voldoende en anders met zo’n einde geef ik deze film een onvoldoende.