• 9.376.805 stemmen

Met onder meer: Jeroen Spitzenberger, Anniek Pheifer en Willem de Wolf

Gesproken taal: Nederlands en Duits

Releasedatum: 31 oktober 2019

Plot Bumperkleef

"A deadly game of cat and mouse"

Hans, een zelfverzekerd man, is met zijn gezin onderweg naar zijn ouders aan de andere kant van het land. Onderweg veroorzaakt hij een verkeersruzie met een andere bestuurder, die hen uit wraak begint te achtervolgen. De bestuurder confronteert Hans zodanig met zijn ego, dat hij totaal de controle over zijn gezin verliest en wordt afgepeld tot het bange kwetsbare kind dat hij ooit was.

avatar van mikey

mikey

Lewis-06 schreef:

is dit een soort amsterdamned in een auto-versie? (daar lijkt het wel op)

eerder het 'duel' genre, vermoed ik.

avatar van wess16

wess16

Hier ben ik erg benieuwd naar! Deze film krijgt ook prima recensies.

avatar van HK Senator

HK Senator

Topfilm. Echt genoten. Het acteerwerk is prima. De actiescènes ook. Ook de humor. Als doorgewinterde horror kijker is het einde wel enorm voorspelbaar. En jammer dat er nogal wat shots zijn waarbij je kan zien dat het niet op de snelweg gefilmd is omdat er geen vluchtstrook is. Maar goed. Knap gedaan.

avatar van HK Senator

HK Senator

Walter S. schreef:

Helemaal mee eens.

vroeg me alleen wel af waarom die dochtertjes niks zeggen nadat de psychopaat uit de politieauto is gestapt. Je zou verwachten dat ze de politie of hun moeder vertellen dat de psycho vlakbij is...

Dat vroeg ik me ook af. Maar wellicht omdat ze inzien dat de man feitelijk gelijk had? En beseffen dat het hun vader is geweest die ze in de problemen heeft gebracht? Ik vondt het eigenlijk wel sterk.

avatar van rebelkush

rebelkush

Nog nooit zo'n slechte trailer gezien maar de hoge score's maken mij wel heel erg benieuwd.

avatar van Y&T

Y&T

heerlijke on nederiglands goede film, heerlijk spannend, grappige momenten, super acteer...

avatar van Lakte

Lakte

bijzondere en zeer goede Nederlandse film in tijden!

Kom net van de bioscoop en precies wat ik ervan verwacht had, wat een bijzondere en goede Nederlandse film, vooral de 2e helft. De film heeft een heel erg Dick Maas-gehalte vind ik, had zo een film van hem kunnen zijn. De film is spannend en ook best wel komisch tegelijk. Vooral de scene waarin de de Volvo helemaal kapot rijden in een woonwijk was ergens best we komisch en dan ook nog de buurtbewoners met een Twentsch accent ?.

Voor de rol van de bestuurder waarmee ruzie word gemaakt hadden ze ook een goede kop uitgekozen, die acteur deed het erg goed! Ook Jeroen Spitzenberger mag geprezen worden, ben normaal niet zo’n fan van zijn werk mede omdat ik vaak in romcoms speelt maar hierin haalt ie echt het onderste uit de kan en komt ie erg geloofwaarsig over. De scene waarin hij als klein kind naar boven klimt als de rattenverdelger achter hem aan zit en hij onder de douche word gezet is geniaal! De make-up van de bulten wat het gas achterlaat is ook mooi gedaan.

Eindelijk na jaren weer een echte topfilm van Nederlandse bodem die echt wel weer een groot publiek verdiend! Benieuwd naar het volgende werk van deze regisseur.

Veel mediaplatforms schrijven trouwens dat dit een horrorfilm is maar dat is het echt niet, het is echt een zwart komische thriller en absoluut geen horror!

avatar van Woozykid

Woozykid

Genoten! Vrij sterke nederlandse thriller met een licht komisch tintje! Knap dat de film nergens langdradig werd, terwijl het geheel zich toch voornamelijk in de auto afspeelt.

Quentin

Erg jammer, ondanks de positieve recensies maar zo'n 10.000 bezoekers in het openingsweekend. Komt binnen op de 15e plek in de top 30.

avatar van DiDa

DiDa

Quentin schreef:

Zeker jammer. Maar als het tegenwoordig geen Marvel of DC is of iets met superhelden te maken heeft trekt dat bijna geen mensen meer. Jammer, terwijl er zoveel originele of andere goed films verschijnen.

avatar van schram101

schram101

DiDa schreef:

Wat dat laatste betreft is het magere openingsweekend niet zo gek toch?

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik heb het helemaal niet op Nederlandse films. Ik weet niet precies wat het is. Ik denk dat ik naast dat ik het snel een hoog soapgehalte vind hebben, me ook stoor aan bekende koppen die je kent van reclamespotjes, series of talkshows waardoor de geloofwaardigheid van de rol er aan gaat. Dit is dan ook pas mijn zestiende Nederlandse film, maar gezien deze erg sterk is draait mijn mening misschien nog wel wat bij.

Want wat Crijns hier voor elkaar krijgt is gewoon erg goed, werkelijk niets is mij tegengevallen. De titel, die enorm lelijke titel, laat niets aan de verbeelding over. Hans is een druk man die samen met zijn vrouw en twee kinderen bij familie op bezoek gaat. Dat Hans snel geïrriteerd is blijkt al snel wanneer hij bij het minste of geringste uit zijn vel schiet tegen vrouw- of dochterlief. Het gekibbel in de auto is herkenbaar en is daarom bij momenten best komisch. Dit verandert echter wanneer Hans te maken krijgt met een bumperklever. Vanaf dan wordt Bumperkleef een rasechte thriller.

Toen de Volvo de snelweg opreed werd ik meteen verrast door de sterke score. Sfeervol, duister, industrial-achtig. Wat daarnaast opviel was het sterke acteerwerk van vrijwel de gehele cast. Spitzenberger was erg geloofwaardig als botte lul en de insectenverdelger is een enorme creep waar zeer veel dreiging vanuit gaat, erg goed gecast! En ik erger me snel aan kinderen in film, maar ook de twee kleine dames waren meer dan prima.

Wat Bumperkleef vooral zo sterk maakt is de herkenbaarheid. Gelukkig ben ik totaal niet agressief op de weg, maar iedereen komt wel eens in een situatie terecht waarbij je met hert vingertje naar de ander wijst zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het camerawerk, vaak dicht op de huid, maakt het akkefietje een stuk meeslepender. Hans die paniekerig om zich heen kijkt op zoek naar het witte busje, daarbij heftig transpirerend, schitterend. Maar ook het wegvallen van geluid geeft het geheel een surrealistische feeling waarbij Hans de kijk op de werkelijkheid lijkt te verliezen. Totdat hij emotioneel gebroken is en als ware weer een klein kind is. Wat een kat-en-muisspelletje mentaal wel niet kan doen, en vooruit, ook een beetje fysiek...

We zaten met twaalf man in de zaal en het is dat ik voor de helft van het geld kon, anders had ik deze gewoon laten schieten. Achteraf gezien een schande, want een 'klein' filmpje als dit mag best wat meer bekeken worden. Vanaf nu zal ik in elk geval iets positiever tegen films uit ons kikkerlandje aan kijken.

avatar van Basto

Basto

• 11952 berichten

Had hier graag heen gewild, maar draait vandaag enkel om 12 uur s middags en in het weekend helemaal niet meer....

Jammer!

Horrorfans online op de bres voor floppende Bumperkleef - Shownieuws

De zwarte komedie kreeg de afgelopen week lovende recensies, maar het publiek lijkt de weg naar de bioscoop nog niet echt te vinden.

Producent en festivaldirecteur Jan Doense, die in de filmwereld bekendstaat als Mr Horror, heeft op Twitter en Facebook meerdere oproepen geplaatst om mensen aan te sporen een kaartje te kopen. Hij lijkt veel bijval te krijgen van andere fans. “Het is niet eerlijk”, verzucht Doense desgevraagd. “Lovende kritieken in alle kranten en toch weet het publiek de weg naar de bioscoop niet te vinden.”

avatar van Macmanus

Macmanus

Wel erg weinig schermen inderdaad dan heeft het weinig te maken met de weg niet vinden.

avatar van Movieman42

Movieman42

Ik zie zelden een Nederlandstalige film,meestal is het RomComshit maar deze vond ik verrassend goed. Goed geacteerd, met name de man van het witte bestelbus speelde griezelig goed. De film heeft zowel letterlijk als figuurlijk vaart Hoewel kinderen in films vaak stront irritant zijn vond ik het in deze film wel te behappen, de jongste dochter had wel iets aandoenlijks en was ook 1x grappig. Hans vraagt aan zijn kinderen een paar redenen waarom auto's zich aan de maximum snelheid houden waarop de dochter ( ben de namen alweer kwijt ) "Vrouw achter het stuur!'
Het einde deed mij denken aan het einde van de film Nachtrit. Je ziet niks maar op basis van het geluid mag je zelf gaan invullen. Helaas is het bij Pathe de gewoonte dat, zo gauw de aftiteling in beeld komt dat dan het zaallicht aan gaat. Bij deze film hadden ze daar beter even mee kunnen wachten.
Goeie film maar zal wel geen lang leven beschoren zijn in de bioscoop. Helaas geldt dat niet voor die romantische pulp als Fuck the liefde.

Erg goede film

Zeker aan te raden .

Wil je een keer een goede spannende Nederlandse film zien dan zeg ik ....ga hem gauw kijken

PS zal er misschien een deel 2 inzitten ???

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

In het Nederlandse filmlandschap zijn horrorfilms eigenlijk altijd een ondergeschoven kindje geweest. Soms komt er nog wel eens een aardige productie voorbij, maar dat Dick Maas-film De Lift uit 1983 veelal als eerste genoemd worden zegt genoeg. Bumperkleef is niet van Maas, maar eigenlijk ademt de film wel dezelfde sfeer uit. Zo heeft de film een interessant uitgangspunt waar zeker iets leuks van te maken is. Niet dat het allemaal erg origineel is overigens, maar dat hoeft geen belemmering te zijn getuige sterke films als The Hitcher (niet die remake, die met Rutger Hauer uiteraard), Spielbergs’ debuutfilm Duel of het vergeten Joy Ride met Paul Walker uit 2001. Wel ligt de lat zelfs wat dat betreft vrij hoog, maar goed, er wordt dan ook nergens verwacht dat deze nachtmerrie roadtrip-film dat niveau benaderd. Verrassend genoeg komt de film een eind.

Voordat we kennis maken met Hans en zijn gezin, zien we in de openingsscène hoe een doodsbange fietser op de vlucht slaat voor iemand in een wit busje en uiteindelijk zelfs vermoord wordt. Natuurlijk is dit een poging om de bron van het kwaad nog wat verder toe te lichten, maar eigenlijk had deze proloog beter weggelaten kunnen worden om hiermee later de impact te kunnen vergroten. Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar naar Hans, die samen met zijn vrouw Diana en zijn twee kinderen Milou en Robine koers zet naar zijn op flinke afstand wonende ouders. Eenmaal op weg komen er vooral voor autorijdend Nederland een boel herkenbare verkeersirritaties naar voren; Van onoplettendheid van mensen die zonder te kijken invoegen, tot het onnodig links rijden. Door het laatste krijgt de ondertussen flink opgefokte Hans het aan de stok met een bestuurder van een wit bestelbusje. Het is dit soort haantjesgedrag dat Hans in het verdere verloop van de film flink zal gaan opbreken.

Bij een tankstation volgt een verbale confrontatie, waarbij direct een ongemakkelijk gevoel zich meester maakt van de kijker. Nadat Hans en zijn gezin zijn weggereden bij het pompstation, valt het Hans op dat het witte busje hun achtervolgt. Het is het begin van een steeds verder uit de hand lopen kat-en-muisspel waarbij flinke verkeersovertredingen plaatsvinden, maar van de politie geen spoor te bekennen is. Het is hier dat de logica soms een beetje ontbreekt en ondanks dat de sfeer sterk word neergezet, heeft de film een behoorlijk moralistisch toontje. Vooral als de vraag gesteld wordt wie er verantwoordelijk is voor het gedrag van kinderen; De opvoeders of de ouders? Dit wordt iets te ver doorgevoerd, waarbij de makers de plank helaas ook weleens mis slaan. Toch is Bumperkleef voor een heerlijke thriller, zoals we die maar weinig zien van eigen bodem. Als laatste mag de sterke soundtrack, die zelfs in menig Hollywood-productie niet had misstaan, zeker niet onvermeld blijven.

Bumperkleef is een weinig originele, maar wel razend spannende thriller van eigen bodem. Het acteerniveau is daarnaast zeer goed te noemen, waarbij vooral Jeroen Spitzenberger en Willem de Wolf schitteren als tegenstanders. Toch had de film nog een stuk sterker kunnen zijn zonder de moralistische gewetensvragen die nogal drammerig op de kijker worden afgevuurd. Daarnaast is de spanning behoorlijk aanwezig, maar worden er soms keuzes gemaakt, of vinden er gebeurtenissen plaats, die in strijd zijn met de logica. Maar goed, er valt niet te ontkennen dat de film zijn gehele (beperkte) speelduur weet te vermaken. Na de succesvolle boekverfilming Alleen maar nette mensen en de heftige familiefilm Kankerlijers bewijst Lodewijk Crijns zijn veelzijdigheid, door het Nederlandse filmlandschap te verrijken met een meer dan degelijke thriller. Met iets meer aandacht voor het een origineel verloop en minder aandacht voor randzaken had de film echter nog beter kunnen zijn. Toch is Bumperkleef wel zo’n film die mensen met een vooroordeel over Nederlandse cinema zou kunnen verrassen!

avatar van brouwsel

brouwsel

Onbegrijpelijk dat het aantal bioscoopbezoekers zo achterblijft. Bumperkleef is een echt spannende Nederlandse thriller met goed acteerwerk. Geen moment langdradig en met enkele fijne schrikmomenten. Ik heb er van genoten, zeker een aanrader.

Quentin schreef:

En van 15 naar 27 gezakt afgelopen weekend, zal volgende week al verdwenen zijn. Nog geeneens 20.000 bezoekers.

avatar van richiedoom

richiedoom

brouwsel schreef:

Ik wilde deze film serieus een kans geven vanwege de lovende reacties, maar als je dan ziet dat deze film de komende dagen alleen om 12:00 uur 's middags draait, houdt het gewoon op. Er moet tenslotte gewoon gewerkt worden....

avatar van brouwsel

brouwsel

richiedoom schreef:

Veel bioscopen hebben blijkbaar bedacht om deze film op rare tijdstippen te tonen, Ik heb het meer gehoord. Hier draaide hij gelukkig om 18.30 uur, wat ook een vreemde tijd is, maar dat is nog te doen. De bioscopen dragen op deze manier wel bij aan de mislukking van de film. Toch even klagen bij je bioscoop zou ik zeggen.

avatar van Crijns

Crijns

Mijn dank voor jullie prachtige reacties op Bumperkleef . Geweldig om dat allemaal te lezen. De kritische geluiden begrijp ik ook. En mijn complimenten voor de strenge doch rechtvaardige beheerders van dit forum (ik ben zo nieuwsgierig wat er in al die geblurrde regels staat).

Lakte schrijft: Er zit ook een keer een shot in waarin Spitzenberger door het bos loopt en het wel lijkt alsof de camera aan zijn hoofd vast zit. Zo is ook de hele film Angst (Fear) gedraaid uit 1983 van Gerard Kargl. Zou Lodewijk Crijns die film gezien hebben en dit als ode bedoelen?

Lakte, bedankt voor jouw kijktip. Ik had nog nooit van die film gehoord maar dankzij jouw vraag/suggestie heb ik Angst nu gezien. Wat een fantastische film is dat. Zeer inspirerend voor mijn volgende filmplannen, vooral wat betreft cameravoering en muziek. Fascinerend om te zien hoe in Angst de camera door de cameraman kan worden weggedraaid van de acteur terwijl deze blijft vastzitten aan de bodymount. Onder de jas van de acteur kun je in de eerste scene van Angst de schouderbeugels van die mount zien zitten.

Deepfreezer schrijft: PS zal er misschien een deel 2 inzitten ???

Die vraag werd mij al vele malen eerder gesteld. Hebben jullie misschien nog leuke ideeën? Dan lees ik ze hier graag.

avatar van Walter S.

Walter S.

Crijns schreef:

Die geblurrde teksten kun je lezen als je stemt (geen doodzonde om op je eigen film te stemmen hoor) of door de tekst te selecteren, kun je hem ook lezen.

Ik vond het ook een te gekke film, maar vraag me af hoe je bij een vervolg de 'meer van hetzelfde valkuil' ontloopt.

En te gek dat je reageert, als je tenminste the one and only Lodewijk Crijns bent. Internet schijnt heel soms wel eens niet te zijn wat het lijkt heb ik wel eens gehoord.

avatar van Basto

Basto

• 11952 berichten

brouwsel schreef:

Hier idem. Draait in gans Rotterdam enkel om 12 uur. Misschien maar een lange lunchpauze nemen dan. ?

avatar van Deepfreezer

Deepfreezer

Voor een eventueel vervolg op bumperkleef
Voor diegene die de film hebben gezien weten hoe het eindigt.
Maar wat als die laatste scène een droom was en bijv in het vervolg de hoofdrolspeler wakker word in het begin van de film met die droom in zijn hoofd .
En dat onze grote vriend de maniak gewoon weer achter Hans komt omdat hij zijn klus helemaal nog niet heeft afgemaakt .
Want Hans leeft nog en de maniak ook dus waarom zou hij zijn begonnen werk niet afmaken .

avatar van perceived

perceived

Het was mijn bedoeling de film dit weekend te gaan bekijken, maar blijkbaar is de film al geschrapt bij Foroxity en loopt het landelijk gezien ook niet echt storm. Hoe triest is dit nou weer?!

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima aktiethriller die lekker wegkijkt.

Quentin schreef:

En verdwenen uit de top 30, einde oefening. Doodzonde.