• 9.250.802 stemmen

Gospod Postoi, Imeto i' e Petrunija (2019)

Alternatieve titels: God Exists, Her Name Is Petrunija / God Exists, Her Name Is Petrunya

Oorsprong: Macedonië / België / Frankrijk / Kroatië / Slovenië

Geregisseerd door: Teona Strugar Mitevska

Met onder meer: Zorica Nusheva, Labina Mitevska en Stefan Vujisić

Releasedatum: 23 juli 2020

Plot Gospod Postoi, Imeto i' e Petrunija

Elk jaar gooit een hogepriester in een klein dorpje in Macedonië een kruis in een meer. Honderden mannen springen er achteraan om het kruis te vinden. Degene die het kruis vindt, wordt verondersteld algeheel geluk en welvaart te verwerven. De werkloze, alleenstaande vrouw Petrunija springt in het water en vindt het kruis. De mannen zijn niet blij met het feit dat een vrouw erin geslaagd is het kruis te bemachtigen en dit zorgt voor wisselende reacties.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Journalist Slavica

Younger Officer Darko

Chief Inspector Milan

TV Cameraman Boykan

Older Officer Vasko

Vanaf 23 juli in de bioscoop (EYE Filmmuseum)

avatar van eRCee

eRCee

• 1956 stemmen

Een helaas onderschatte film hier op de site. God Exists, Her Name Is Petrunija vertelt een geweldig verhaal over een vrouw in Macedonië die onbedoeld in verzet komt tegen het patriarchaat. Klinkt drammerig, is het niet, op misschien een paar scenes meer aan het eind na. Nee, het is een lichtelijk absurd ingestoken drama dat feilloos en origineel een persoonlijk verhaal verbindt met grote maatschappelijke thema's. Mede gedragen door een sterke rol van Nusheva. Gebruik maken van de overdrijving als stijlmiddel wordt niet geschuwd, maar op een komische manier, de vrouwelijke reporter bijvoorbeeld. Ondertussen komen er ook mooie, intieme momenten voorbij. Stilistisch heeft Strugar Mitevska het prima voor mekaar, behalve de extreme close-ups, die vond ik wat hinderlijk. De eindscène laat in het midden naar wie het kruis gaat. Was het de cameraman? Ik weet het oprecht niet. Fijn!

avatar van reommeke

reommeke

vanavond 23.00 uur op ARTE

avatar van BBarbie

BBarbie

Beklijvende film over een assertieve jonge vrouw, die zich staande moet houden in een cynische, door mannen gedomineerde wereld en dat met verve doet. Een aangename verrassing uit Noord-Macedonië met een niet mis te verstane boodschap. Halve * extra voor de opmerkelijke titel.