• 9.373.168 stemmen

Agatha and the Truth of Murder (2018)

Misdaad / Mystery | 92 minuten

Genre: Misdaad / Mystery

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Terry Loane

Met onder meer: Ruth Bradley, Pippa Haywood en Tim McInnerny

• meJane Bekijk via meJane

Plot Agatha and the Truth of Murder

"Some people have a taste for murder…"

Het is het jaar 1926. De peetdochter van Florence Nightingale wordt dood aangetroffen in een trein en blijkt vermoord te zijn. Tijdens het onderzoek wordt er echter niemand voor de moord opgepakt. Schrijfster Agatha Christie, die op dat moment niet de inspiratie heeft om een nieuw verhaal te schrijven, besluit de moord te onderzoeken.

avatar van nadrin

nadrin

Altijd weer tof een nieuwe Christie. Ook al is het niet geschreven door haar. Lees ook graag de S. Hannah boeken.

avatar van missl

missl

Prima whodunnit al is het wat ver gezocht. Ik vind op de een of andere manier al deze soort films op elkaar lijken.

avatar van joolstein

joolstein

Twee mysteries uit de jaren twintig vormen de basis van deze Britse televisiefilm. Het eerst mysterie was de verdwijning van misdaadschrijfster Agatha Christie die in 1926 elf dagen spoorloos was. ze lag in scheiding met haar echtgenoot, leed aan een writer’s block en had het zwaar in de mannen gedomineerde auteurswereld. Het tweede mysterie is dat van Florence Nightingale Shore, petekind van de beroemde Florence Nightingale, die in de trein wordt vermoord. De film is dus een soort mix tussen het echte leven en fictieve elementen.

Het mysterie dat Agatha Christie onderzoekt, (onder het werkelijke pseudoniem ‘Mary Westmacott’) voelt aan als één van haar verhalen, misschien ook enigszins geholpen door de manier waarop de tijdsperiode wordt vastgelegd. Het flink aantal verdachten die ze verzamelt in het landhuis, elk met hun eigen motieven, worden sterk gespeeld Ook erg leuk was dat Christie zich algauw realiseert dat echte mysteries toch een beetje anders zijn. Het is dan ook Ruth Bradley die met charme en overtuiging Agatha Christie weet neer te zetten. Wie goed oplet ziet trouwens titels van boeken voorbijkomen en ook andere verwijzingen naar gebeurtenissen en situaties.

Fans van Britse detectives in het algemeen en Agatha Christie in het bijzonder kunnen zich zeker anderhalf uur prima vermaken met deze zeer aangename tv-film.

avatar van AniSter

AniSter

Standaard verhaaltje, in dit geval niet door maar over Agatha. Het zat allemaal wel leuk in elkaar maar was zeker niet spectaculair te noemen. De periode waarin het speelde was goed in beeld gebracht. Sommige figuren waren redelijk irritant maar dat hoort erbij. Qua duur gelukkig niet te lang. Net voldoende, deze film.

Originele vertolking van Ruth Bradley als Agatha Christie. Nogal nerdy op een leuke manier.

Het uitgangspunt is best origineel; een fictieve invulling van de gebeurtenissen rond de feitelijke vermissing van Agatha Christie voor 11 dagen in 1926.

Het verhaal is echter verder wel een vrij standaard Agatha Christie whodunnit, waarin Agatha Christie nu eens zelf in 'real life' op onderzoek uitgaat en een zaak wil oplossen, nadat een beroep op haar is gedaan om te helpen.

Ik vind dit soort verhalen leuk. Het zijn altijd de gebruikelijke en herkenbare ingrediënten: een groot landhuis, een moord, een grote erfenis, familieleden die in onmin met elkaar leven, de usual suspects en tot slot de unusual suspects, waar dan meestal de dader bij zit.

Het zit voor mij een beetje tussen 3 en 3,5* in. Omdat de murder mystery vrij plichtmatig afgewikkeld wordt ga ik voor 3*.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende film met een frisse Agatha Christie. Wel behoorlijk vlak met nauwelijks hoogtepunten of verassingen.

Redelijk.

avatar van JessicaD

JessicaD

Deze recensie verscheen eerst op mijn blog. Deze is offline sinds 1 november 2024. Daarom heb ik alle recensies hiernaartoe verplaatst (om ze te behouden).

Twee mysteries

Recent keek ik de film Agatha and the Truth of Murder. Waar meestal de boeken van Agatha Christie worden verfilmd, gaat de film dit keer over haarzelf. Het is echter wel puur fictie, geïnspireerd door twee feitelijke gebeurtenissen. Het eerste is de verdwijning van schrijfster Agatha Christie. In 1926 verdween zij van de aardbodem en het is nooit bekend geworden wat er in die elf dagen is gebeurd. Het andere mysterie dat door deze film is verweven is de moord in de trein van het petekind van Florence Nightingale: Florence Nightingale Short. Twee situaties die niks met elkaar te maken hebben, maar die tot één verhaal zijn verweven in deze film.

Agatha and the Truth of Murder

In Agatha and the Truth of Murder wordt Agatha Christie benaderd door de vriendin van Florence Nightingale Shore. In de tussenliggende jaren is Mabel onderzoek blijven doen naar de moord en de mogelijke moordenaar. Nu roept ze hulp in van de beroemde schrijfster. Agatha gaat akkoord en gaat samen met Mabel undercover. Onder valse voorwendselen haalt ze alle verdachten naar een landhuis. Maar terwijl ze de moord op Florence onderzoeken, volgt er nóg een moord!

Leuk bedacht

Wat een ontzettend leuk idee om twee grote onopgeloste mysteries samen te brengen in Agatha and the Truth of Murder en hier een compleet werk van fictie van te maken. De gehele film zou zo een verhaal uit één van Christies boeken kunnen zijn. Meerdere verdachten op één locatie, een moord en een detective die het tot op de bodem probeert uit te zoeken. Daarnaast wordt het ook echt mooi met elkaar verweven.

Geen blockbuster, wel leuk

Nee, Agatha and the Truth of Murderis niet kwaliteit van de bovenste plank. Nee, de film zit niet bomvol steracteurs. Maar ik vind het een zeer vermakelijke film, vooral ook door het leuke acteerwerk van Ruth Bradley die Agatha Christie speelt. De andere acteurs zijn ook prima hoor, maar Ruth Bradley straalt echt van het scherm af met haar charmante en vriendelijke uitstraling.

Conclusie

Agatha and the Truth of Murder kijkt lekker weg en is een leuke en luchtige aanrader voor fans van murder mysteries en Britse detectives. Het is misschien geen blockbuster en bevat geen grote namen, maar het is een vermakelijke en goed geacteerde film die zeker aan te raden is voor een leuke avond. De dvd bevat helaas geen extra’s.