Black Mirror: Bandersnatch (2018)
Genre: Mystery / Sciencefiction
Alternatieve titel: Bandersnatch
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: David Slade
Met onder meer: Fionn Whitehead, Will Poulter en Asim Chaudhry
Plot Black Mirror: Bandersnatch
'Bandersnatch' speelt zich af in 1984 en vertelt het verhaal van een jonge programmeur die vraagtekens bij de werkelijkheid begint te plaatsen als hij een grillige fantasyroman bewerkt tot een videogame. Door de verwarring van de realiteit met de virtuele wereld, komt hij voor een ingewikkelde uitdaging te staan.
Stefan Butler
Leslie
Robin
Crispin
Shinobi
Ik heb begrepen dat dit een interactieve film is waar je zelf keuzes kan maken. Op zich best interessant, maar ik heb liever een film waar wel een duidelijke visie in is verwerkt.
mcdaktari
Ik kan het me haast niet voorstellen dat het een film is waar je zelf keuzes kan maken. Ik vraag me af hoe dat dan wel zou moeten kunnen bij een film op Netflix? Hoe moet of kan je volgens jou dan keuzes maken Shinobi?
Maar ik heb ongeacht wat dan ook veel zin in een nieuwe aflevering van Black Mirror.
horizons
Zijn al kinderseries (oa Minecraft) op Netflix die dit blijkbaar toepassen.
Deze film schijnt voor meer dan driehonderd minuten materiaal te hebben maar je krijgt steeds 90 minuten te zien. Welke 90 ligt aan je keuzes.
mcdaktari
Oke bedankt voor de uitleg, ik had hier nog nooit van gehoord. 't moet nie gekker worden he.
YouDrunkGoHome
Dit is ook hoe ik er nu achteraf over denk. Het idee was leuk, de uitwerking wat minder. Ik heb ook niet echt de behoefte om terug te gaan en te kijken hoe het verhaal anders had kunnen lopen. Wat ik heb gezien had in ieder geval bij lange na niet de impact van de beste afleveringen uit de serie. Geef mij voortaan maar weer de ‘gewone’ Black Mirror.
EW101
Qua concept doet het mij denken aan de welbekende spellen van Quantic Dream.
Is het ook niet al eens eerder gedaan bij een film van William Castle, maar dan wel in het klein?
Het kan interessant zijn, mits het naar mijn mening beter uitgewerkt is dan andere Black Mirror afleveringen.
Justinvdk
Ik zit nu al een poos te kijken en ik vind het best geinig. Maar ik vraag me inmiddels wel af of het nog eens ergens heen gaat, ben die opties nu wel een beetje zat.
bjerik76
ik weet nog dat er vroeger tegelijkertijd dezelfde film werd uitgezonden op ned 1, 2 en 3.
( begin jaren 90)
op ned 2 zag je dan wat er achter een deur zich afspeelde, en op ned 3 wat er bij de voordeur afspeelde.
Zo kon je gewoon tussen de 3 films zappen, maar toch in zelfde verhaal lijn blijven.
Ook de film APP was wel grappig.
zo kon je op je eigen mobiel de sms-jes lezen van de hoofdrolspelers op tv ( en meer)
benieuwd naar dit !
lastigerd
Heerlijk dit... moet gewoon even bijkomen en ga zeker nog een keer kijken om andere keuzes te maken...
The future is now
Lethean
Leuk idee, matige uitwerking.
Voornaamste irritatiepunt waren de aantal dode paden in de film, die je dwongen terug te gaan naar een eerdere keuze in de film. Paste wellicht wel in het concept van de film, maar vond ik gewoon irritant. Waarom een keuze geven als je hem later alsnog moet veranderen? Daarnaast miste de film diepgang. Het verhaal is zeker boeiend te noemen, maar had echt meer mee gedaan kunnen worden.
Bovendien rolden de credits hier al na 50 minuten ipv 90? Ligt vermoedelijk aan de keuzes die je maakt...
Hoe dan ook, geef mij maar liever de Quantic Dream games - die doen dit net wat beter
brawljeff
Leuk om dit een keer op Netflix te doen (hoewel ze het ook al eens met Puss in Boots hebben geprobeerd). Ik vond de vrijheid echter te beperkt. Uiteindelijk ben je verplicht om specifieke keuzes te maken en dat zou niet de bedoeling moeten zijn. Eerder genoemde Quantic Dream en bijvoorbeeld ook Telltale hebben al laten zien dat het beter kan. Ik heb mij desondanks goed met deze film vermaakt. Het verhaal werd uiteindelijk zeer boeiend.
Lastig trouwens waar dit onder valt: een film, een game of iets totaal anders?
brawljeff
De mogelijke eindes:
1) DEATH: Stefen leaves with his mother on the train and they die in the crash. 2) JAIL: Stefen is imprisoned for killing his father. 3) FIGHT: Stefen battles his therapist and father during a session. 4) SET: Stefen jumps out a window and realizes he is being filmed. 5) LOOP: history repeats itself and Stefen's game is rated 5/5 on television.
Zelf #2 en daarna #5 gezien.
Leland Palmer
Achja, best geinig. Wel benieuwd wat bepaalde andere keuzes opgeleverd hadden, maar aan het einde van de rit zie ik liever een ''normale'' aflevering van deze serie.
Macmanus
Aardig.
Vond het ook wel geestig. Zat ook wat humor in de keuzes waardoor het niet zo zwaar op de maag is en je heel boos word dat het concept soms wat vast zit. Had zelf 4 keuzes gehad ik kreeg die 5 uit 5 rating niet. Maar niet super veel zin om het nog een keer te kijken. Detroit Become Human (Beyond two souls en Heavy Rain) werken uiteraard beter. Maar als tussendoortje wel geinig om eens te doen.
3 sterren.
Cowboy_Henk
Net gezien! Mijn vrouw en ik vonden het wel tof, het houdt je aandacht fris en je bent benieuwd of je de juiste keuze hebt gemaakt. Ik dacht wel dat het altijd doorliep ook al maak je een 'foute' keuze net als de playstation spellen Heavy Rain en Detroit Become human. Maar als je op bepaalde punten fout kiest zegt de film wel degelijk dat gedaan is en dat je een foute keuze hebt gemaakt.
Ik heb wel het gevoel dat ik er nog niet ben: het spel Bandersnatch is af en krijgt 5/5 van de tv reviewer maar van een happy ending kan ik niet spreken zonder te spoilen.
Ik vond het wel goed gedaan, op een bepaald moment wordt er echt de 4th wall doorbroken en vraagt het personage aan ons of we hem controleren en dat we een teken willen geven De keuze dat je dat dan hebt om als teken te geven is wel hilarisch (Netflix of symbol)
legian
De keus voor een interactieve film in combinatie met Black Mirror is natuurlijk een briljant gegeven. Dit experiment was voor mij dan ook de reden om te gaan kijken eigenlijk. Na afloop heb ik het idee dat dit concept veel verder doorgedreven moet worden om het echte 'Black Mirror' effect te geven. Hier blijft het voornamelijk steken als een Telltale achtig ding, maar dan in film formaat. De enige keus die mij dat gevoel echt gaf was de keus tussen Netflix en het logo (en later PACS). Maar na die keus was het elke keer snel afgelopen.
De keuzes halen je daarnaast uit het verhaal en voelen als een vertraging in het verhaal. Dat maakt het lastig om goed en wel in het verhaal te komen. Als de credits dan binnen een uur ook nog eens over het scherm rollen wordt het niet beter.
Het verhaal en het concept zijn wel briljant op elkaar afgestemd. Maar ook hier zou het concept veel verder doorgetrokken kunnen worden. Daarnaast is het verhaal te kort om echt impact te hebben. Uiteraard is er veel meer op film geschoten dan dat je zal zien, maar veel keuzes lopen op een dood spoor uit en soms gaan gebeurtenissen te snel.
uiteindelijk heb ik me best vermaakt hiermee. Maar ik hoef dit niet vaker zo te zien. Dit doet teveel denken aan Telltale waarbij het pad al klaar ligt. Je mist het gevoel van vrijheid (nu ik dit zo tik is dat ook wel logisch met dit verhaal) waardoor de impact toch wat mist. Maar na seizoen 5 van Black Mirror mogen ze van mij nog wel een poging wagen. Hopelijk word dit concept dan veel verder in het extremen getrokkken.
Wat ik trouwens wel geinig vond om te zien was na de eerste echte keus. Ik koos ervoor om in het kantoor te werken wat resulteerde in een gefaalde game. Je wordt dan al snel teruggezet naar een eerdere keuze waarna je dit nog eens mag doorlopen. Tijdens dat gebeuren waren zowel Colin als Stefan zich toch bewust van een herhaling. ik vraag me eigenlijk af hoe vaak je die loop zou kunnen maken, misschien toch maar eens proberen. En zo dringt bandersnatch zich toch langzaam mijn brein binnen.
Hero-man
Wauw, zo op het einde van dit jaar toch nog een mooie frisse film. Persoonlijk ken ik het maken van keuzes in verhalen al van games als Heavy Rain en meer recentelijk Red Dead Redemption 2. Intussen is keuzes maken “ingeburgerd” in gaming. Waar vroeger jij - als speler - een illusie kreeg om een keuze te maken, was het resultaat altijd hetzelfde. In dat geval vind ik, geef me geen keuzes.
De film zelf gaf me in het begin de illusie dat mijn keuzes geen invloed hadden, tot ik me eraan begon te irriteren en op het punt stond te stoppen. Uit frustratie maakte ik dezelfde keuze en poef. Ineens kwam ik tot de conclusie dat alle keuzes die hebt gemaakt wel degelijk tot invloed waren. Van bijna uitgezet tot ineens hooked en sucked into the story, dat was een hele goede zet.
Ik ben toch benieuwd waar andere voor zijn gegaan en wat ze daaruit hebben gekregen. Vooral ook hoe zij het verhaal ervaren hebben. Vooral het moment dat je de keuze krijgt om Netflix te kiezen en het verhaal de vierde muur breekt, zag ik niet aankomen en paste toch in het verhaal.
Een verfrissing. Wellicht de beste productie dat Netflix tot nu toe online heeft gezet. Des al niet te min overtreft dit niet het niveau wat Black Mirror in het verleden al heeft gehaald met een aantal afleveringen. Toch wel een aanrader!
Cikx
De mogelijke eindes:
Zelf #2 en daarna #5 gezien.
Optie 3 was wel tamelijk geniaal. Had alleen gehoopt dat het niet zo snel afgelopen zou zijn.
Warp
Zo een interactieve film is wel grappig voor een keertje, maar niet echt iets waar ik potentie in zie. Het gehele interactieve deel kon ook wel wat beter, soms werd je verplicht tot een bepaalde keuze, wanneer je die keuze niet maakte ging je weer een stukje terug in de film om opnieuw de juiste keuze wel te maken. Dit is voor mij niet bepaald hoe zo’n goede interactie hoort te zijn.
Matige film waarin een jongeman een videogame wil ontwikkelen waarin de speler keuzes moet maken. Deze film laat je als kijker ook een aantal keuzes maken waardoor voor iedereen het verhaal anders zal lopen. Helaas werkt het niet altijd even goed, aangezien je ook 'verkeerde' keuzes kan maken waardoor de film letterlijk in herhaling valt. Een leuke gimmick, maar meer ook niet. Ik had einde nr 5, wat wel een leuke, zelfbewuste link had met de film op Netflix zelf.
DwarreI
Door welke keuzes te maken kom je bij einde 5 uit?
Ik ben er al achter gekomen: je moet Stefan’s vader in stukken hakken in plaats van begraven?
Donkerwoud
Het zal wel een reden hebben dat 'pick your own adventure' boekjes nooit volwaardige literatuur zijn geworden. Volgens mij is het ondoenlijk om dit zodanig uit te werken dat het meer wordt dan een gimmick. En nog los daarvan zijn er inmiddels gaming-mechanieken die precies hetzelfde doen, maar zonder dat het voelt als hinderlijke spielerei. Filmmaker, blijf bij uw medium.
The_Shadowless_Man
Hoevaak heb je diezelfde keuze dan gemaakt? Want bij mij spoelde hij na 3 keer achter elkaar dezelfde keuze nog steeds terug. Zoals bijvoorbeeld bij het laten leven van de vader of blijven in het kantoor.
Warp
Haha, ja zit inderdaad wel wat in ja. Maar goed, blijf het wel een beetje irritant vinden. Zeker aangezien het als ‘interactief’ en ‘keuzes’ werd geïntroduceerd en ik dan toch nog voor de derde keer kies om het spel bij het bedrijf te maken :’)
Sisorow
Ik zag dat Bandersnatch 312 minuten duurt, terwijl je er maar 90 ziet. Vind ik eigenlijk jammer, want ik zou wel meer van de film mee willen pakken. Vond hem heel gaaf gemaakt, en denk dat ik binnenkort een nieuwe storyline ga bekijken!

Netflix loost alle interactieve titels: ook 'Bandersnatch' moet er binnenkort aan geloven

Netflix verwijdert volgende maand bijna alle interactieve titels uit het aanbod

Mary and Max

Running on Empty
Drama / Misdaad, 1988

Coldplay: A Head Full of Dreams
Documentaire, 2018
videogametechnologiebritsgebaseerd op tv-serieschoicefree will britse noirtech noirprogrammerinteractivechoose your own adventureinteractive gamevideo game developmentreality