Sylvana, Demon of Diva (2018)
Genre: Documentaire
Alternatieve titel: Sylvana, Demon or Diva
Nederland
Geregisseerd door: Ingeborg Jansen
Met onder meer: en Sylvana Simons
5,5 (28)
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Plot Sylvana, Demon of Diva
Ooit presenteerde ze muziekprogramma's. Nu is de Amsterdamse Sylvana Simons boegbeeld van de politieke partij BIJ1. Als vrouw van Surinaamse afkomst weet ze hoe het voelt om als minderheid te worden behandeld. In haar strijd voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen en rechten heeft, neemt ze geen blad voor de mond. Het leidt tot extreme reacties. De documentaire volgt Sylvana Simons in de laatste drie maanden voor de gemeentelijke verkiezingen. Behalve een verslag van een verkiezingsstrijd, is dit het verhaal van een bevlogen vrouw die uit de showbizz stapte en haar privéleven en gemoedsrust opofferde voor een gelijkwaardiger wereld.
- 11921 berichten
Geef eens paar voorbeelden? Het komt mij nogal vreemd voor wat je daar zegt.
Iedereen die tegen het binnen laten van vluchtelingen met een Islamitische achtergrond of tegen het veranderen van Zwarte Piet, of geen asielzoekerscentrum in de buurt wil, krijgt al gauw het label racist opgespeld. (In ieder geval als het aan Jesse K. ligt.)
Terwijl het in wezen een verzet is tegen de religieuze/culturele achtergrond, culturele verandering of de gevreesde verandering van de eigen leefomgeving. Allemaal elementen die niks met ras te maken hebben, maar wel met (verwacht) gedrag. Het is wel xenofoob gedrag in de breedste zin van het woord, maar ook dat is iets anders dan racisme.
- 11900 berichten
Geef eens paar voorbeelden? Het komt mij nogal vreemd voor wat je daar zegt.
Ik snap het wel. Ik heb de ervaring ook dat normale kritiek wordt uitgelegd / uitgeschreeuwd als 'racisme' of erger nog: 'fascisme'. Heeft bijvoorbeeld RTL Boulevard op Facebook een verkeerd plaatje met blanke acteurs geplaatst, dan is dat racisme. Gebruik je als blanke designer bijvoorbeeld een hoofdtooi, dan wordt dat ook uitgelegd als cultural appropriaton en dus ook racisme. Doet een wetenschapper als Jordan Peterson een uitspraak, dan wordt dat uitgelegd als vrouwenhaat of rassenleer. Ik mag geen mening hebben over racisme want ik ben blank. Daarom ben ik ook nog steeds zo blij met films als Død Snø 2 omdat die zo lekker tegen heilige huisjes kunnen aanschoppen, maar ik vrees met grote vreze voor het bestaansrecht van dit soort films.
- 11921 berichten
En nu we dan toch bezig zijn, zullen we vanuit het genderneutraliteitsprinciepe de vrouwen voortaan maar laten mee sporten met de mannen. Benieuwd hoe vaak ze het podium halen.
IH88
Eens. Het is een dappere vrouw. De meeste mensen zouden na de eerste regen van akelige tweets al zijn afgehaakt. Sylvana houdt vol. Ik kan alleen maar bewondering voor haar hebben.
Dus als ik jou goed begrijp is Geert Wilders ook een hele dappere man? We moeten in Nederland allemaal heel veel bewondering hebben voor types als Sylvana en Wilders.
Ziegler
Tsja, als je altijd zo generaliseert, begrijp ik je probleem, maar dit is natuurlijk onzin. Wees eens wat specifieker. Wie geeft dat label aan wie en wanneer, want ik maak het niet mee.
Ziegler
Ik weet niet precies waarom je dit zegt. Je trekt een wilde conclusie en laat deze vooraf gaan door 'dus als ik jou goed begrijp . . . '.
IH88
Ik heb het over je opmerking over de bagger die ze op twitter over zich heen krijgt. Zoveel bekende mensen krijgen bagger over zich heen op dat sociale medium, maar functioneren nog gewoon prima hoor. Dat maakt je niet perse dapper.
- 11921 berichten
Kom op zeg, je leeft toch niet onder een rots? De politiek is toch de hele dag bezig met het 'framen' van de oppositie. Dat wordt door de burger overgenomen. En Klaver twitterde het van de week nog dat we alle pro Piet demonstraties racisme moeten noemen.
Daarnaast heeft BlueJudaskiss hierboven al enkele specifieke voorbeelden gegeven.
Het lastige aan dit soort docus is vooral dat mensen gewoon wat over de persoon zitten babbelen, terwijl dat niet echt het doel is van dit topic. Hoe geweldig je Simons nu wel of niet vindt zou eigenlijk niet zoveel te maken mogen hebben met de waardering van deze docu.
@IH88
Ah, op die fiets. Volgens mij functioneert Sylvana Simons ook prima. Waarom je dat opmerkt begrijp ik niet.
Ze is dapper omdat ze ondanks hele vervelende 'tegenwind' blijft doen waar ze in gelooft (het is die zin niet een gemiddelde bekende Nederlander). Dat vind ik dapper. Geert Wilders is in die ook dapper denk ik. Hoewel ik de twee niet helemaal te vergelijken vind. Sylvana Simons heeft geen cordon sterke mannen om zich heen voor ze de straat op gaat. Sylvana woont gewoon in een rijtjeshuis en heeft kinderen waar ze zich zorgen over moet maken.
@basto
als het zo gemakkelijk is, geef dan gewoon een voorbeeld, want ik maak het helemaal niet zo vaak tegen dat mensen elkaar uitmaken voor racist.
@basto
Zie mijn voorbeelden.
@BlueJudaskiss
Ben je serieus? Je roept een paar voorbeelden waarvan wellicht iemand heeft geroepen dat het racisme is.
Als er zoveel voorbeelden zijn, is het toch heel gemakkelijk om voorbeelden te verzinnen die iedereen kent en herkent?
Wanneer wordt jan en allemaal voor racist uitgemaakt? Ik maak het niet zo vaak mee.
Overigens. Wat doet het er toe? Het komt best eens voor dat iemand hysterisch roept dat iemand racistisch doet, terwijl dat niet zo is. En dan? Dan negeer je dat toch gewoon?
Ik hoor Sylvana Simons helemaal niet te pas en te onpas over racisme spreken. Dat doet ze redelijk weloverwogen en onderbouwd. Sterker nog: de bom barstte toen ze een vraag stelde: waarom gebruik je dat woord 'zwartjes' was haar vraag. Ze beschuldigde niemand. Ze stelde een vraag.
@BlueJudaskiss
Kijk even rond op twitter zou ik zeggen. De gulden middenweg bestaat daar niet. Op twitter zijn er 2 opties: Of je bent een xenofobische racist of je bent een wegkijkende landverrader. Andere smaken bestaan daar niet. Echt niet. En precies om die reden heb ik daar nooit een account aangemaakt.
Ziegler
Ik heb geen twitter en zou iedereen willen adviseren om hetzelfde te doen. Maar nemen we twitter nu serieus? Of kunnen we gevoegelijke aannemen dat iedereen daar maar wat schreeuwt.
- 11900 berichten
Ach, er komt af en toe wel wat zinnigs voorbij. Maar ik de stroom aan informatie te groot.
- 11921 berichten
Ik heb het ook niet van Twitter, zou Klaver ook nooit volgen, maar dit kwam gewoon in het NOS journaal aan bod zo ook op Nu.nl. Maar dat beeld van die rots heb je nu wel bij mij versterkt met deze opmerking...
Maar nemen we twitter nu serieus?
Je hoeft 150 miljoen gebruikers niet serieus te nemen, maar het geeft toch een aardige (maar weinig genuanceerde) dwarsdoorsnede van wat er leeft. Om dan nog maar te zwijgen van Facebook natuurlijk, da's 1/3 van de gehele wereldbevolking ondertussen.
Maar als we alle slechten dingen negeren is racisme zelf natuurlijk ook geen probleem. Laat die mensen maar domme dingen reopen en trek je er niks van aan, right?
Splinters
Leg dat maar uit aan al die types die rotsvast in hun bubbel zitten. Ik heb ook geen Twitter, nooit gehad, maar vermoed na af en toe meelezen dat al die mensen die muurvast in hun bubbel zitten daar heel anders over denken dan jij.
- 11921 berichten
Twitter is juist een prima manier om uit je bubbel te stappen, je komt daar de meest idiote mensen meningen tegen.
Facebook, waarbij je jouw vrienden kunt kiezen en uitsluiten, dat is waar men zich veiling in de eigen bubbel kan terugtrekken. Zelfs de reclames worden op je eigen wensenpakket afgestemd.
Ziegler
Maar dan komen we ergens: natuurlijk laat twitter zien dat er wel degelijk heel erg racistische mensen zijn. En best veel ook!
Het is dus niet zo dat iedereen alles maar racisme noemt, zoals wordt betoogt, maar er is simpelweg een behoorlijke groep mensen die als het er op aankomt behoorlijk racistische is of zich in ieder geval zo uit.
In die zin moet je twitter inderdaad wel serieus nemen. Daar heeft Onderhond zeker een punt.
- 11921 berichten
Iemand ontkent dat er racistische mensen zijn. Maar niet ALLE pro Piet demonstraties zijn racisme zoals Klaver roept. De nuance ontbreekt gewoon in de hele discussie, dat is mijn punt. De Politiek doet daar ook verkeerd aan mee. Dat geldt overigens voor alle partijen.
En sommige mensen vinden dat een waardevol verschil (zijn of uiten), anderen vinden dat alles en nog wat gewoon onder de noemer racisme moet geplaatst worden.
Op het einde zie je bijvoorbeeld zelfs dat de interpretatie van lichaamshouding voldoende is en zie je ook dat Simons zelf enorm agressief en ongenuanceerd uit de hoek komt bij geringe druk. Je kan daar allemaal empathie voor opbrengen, maar dat kan geen eenrichtingsverkeer zijn natuurlijk.
Splinters
En toch heb ik het idee dat men ook op Twitter veelal langs elkaar heen praat. Ik lees vooral veel instemmende reacties onder tweets en als de wederpartij zich eens een keer meldt zeggen mensen bijzonder snel "block". Dat schiet niet op. Bovendien zijn discussies op social media zeer hard en onpersoonlijk, dat helpt ook niet bepaald mee.
Ziegler
De vrouw staat onder druk. Geef haar een pauze (zoals de engelsen zeggen). Ze gaf zelf aan dat ze zich daar schuldig over voelde.
arno74
Verder is de definitie van "racisme" wel helder, maar de invulling tegenwoordig is dat helemaal niet meer. Mensen verstaan er nu vanalle verschillende dingen onder, want de conversatie alleen maar weer moeilijker maakt.
Dat opkomen voor de minderheden zonder echt te weten wat racisme is doen ze vast met goede bedoelingen, of om aandacht te trekken, maar het is niet zo handig want dan vervaagt inderdaad de term. Wat dus niet wegneemt dat echte racisme wel (in de hele wereld) bestaat en van alle tijden is en best bestreden mag worden.
Splinters
Op social media worden mensen ook om niets voor racist versleten. Waar 2 vechten, hebben 2 schuld. En dat alles wordt mi gevoed door een systeem dat alle broodnodige menselijke interactie bij discussies mist.
@splinters
Waar twee vechten hebben twee schuld? Je bemoeit je met een gesprek n.a.v. deze docu en dat is waar je mee komt? De bagger die S. Simons over zich heen gekregen heeft via twitter is racistisch. Daar is het geen kwestie van twee vechten enzo.
Splinters
En wilders heeft te kampen met koorknaapjes zeker? Dit probleem ligt dieper dan jij wil zien.
Zoals gezegd, graag hoor, maar geen eenrichtingsverkeer. De anonieme Twooter die rascistische bullshit loopt te spuien zit ook zelden goed in z'n vel.
Discriminatie is een veel breder probleem dan ras waar de meeste mensen wel mee te maken hebben gekregen. Vooroordelen zijn er over alles en iedereen. Dikke mensen, mensen met brillen, gabbers, altos, hipsters, arme mensen, rijke mensen etc etc etc …
Verder absoluut eens dat er veel meer aandacht naar écht racisme moet gaan, maar dan moet je niet beginnen over kinderfeesten enzo.

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix