• 9.380.139 stemmen

The Girl in the Spider's Web (2018)

Misdaad / Thriller | 115 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Zweden / Canada / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Fede Alvarez

Met onder meer: Claire Foy, Sverrir Gudnason en Sylvia Hoeks

Releasedatum: 25 oktober 2018

Plot The Girl in the Spider's Web

"The past never forgets."

De jonge hacker Lisbeth Salander werpt zich op als de wraakzuchtige vrouw die het mannen betaald zet voor hun misdaden. Ze komt met de journalist Mikael Blomkvist in een web van spionnen, cybercriminelen en corrupte ambtsbekleders terecht. Intussen kruist Salander het pad van een vrouw uit haar verleden.

Lisbeth Salander

Mikael Blomkvist

Camilla Salander

Jan Holster

Erika Berger

avatar van aeverhoog

aeverhoog

Alles wat goed is aan de tv-serie, dan wel de bioscoopfilms ontbreekt in deze film die is gebaseerd op het vierde boek in de Millennium-reeks. Het speelt zich af in Zweden en er spelen een aantal Zweden mee, maar om de Engelse hoofdrolspeelster Engels te laten spreken met een Scandinavische tongval is jammer. Claire speelt een chagrijnige muts die wraak neemt op mannen. Dan komt er een hackklus tussendoor en achtervolgen verschillende mensen elkaar tot de film is afgelopen. Ondertussen ontpopt ze zich tot een vrouwelijke Marvel held en is ze gewoon niet zo cool meer. Eva en Michael zijn 20 jaar jonger geworden en hadden net zo goed helemaal uit de film gesneden kunnen worden. Liesbeth Salander is een van de meest interessante personages in thrillers. Een intelligentere film had beter bij haar gepast.

avatar van Margreet

Margreet

Ik vond het een leuke, spannende thriller. Het verhaaltje is mager, maar ik heb me niet verveeld. Prima thriller.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Are you not Lisbeth Salander, the righter of wrongs?"

Op de één of andere manier heb ik 'The Girl with the Dragon Tattoo' nooit gezien en de originele trilogie heb ik helemaal gemist. Maar met Fede Alvarez aan het roer was ik toch benieuwd geworden naar dit deel.

'The Girl in the Spider's Web' is dus een soft reboot geworden waarin de originele acteurs zijn vervangen, maar tegelijkertijd is dit een continuatie van hetgeen wat al eerder heeft plaatsgevonden. Althans, zo heb ik het begrepen. Lisbeth Salander komt op mij over als een wraakengel die veel gelijkenissen vertoont met een superheld die een duister verleden met zich meezeult.

Met de hints naar haar zus lijkt er nog iets intrigerend opgezet te worden, maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer er allerlei onzinnigheid de kop opsteekt in de vorm van hacken en een online kernwapenprogramma. Hierdoor grenst de film veelal tegen het onwaarschijnlijke aan, vooral als Salander voor de zoveelste keer uit een onmogelijke situatie ontsnapt. Ondertussen worden er nietszeggende bijpersonen geïntroduceerd die werkelijk niets extra's brengen.

Alvarez houdt de vaart er goed in, opdat je als kijker afgeleid wordt van het vrij loze narratief. Echter ontstaat er op deze wijze een standaard actiefilm waar je al tal van gezien hebt. Afgezien van het aardig sfeertje valt hier weinig uit te halen. Claire Foy doet het naar behoren, maar mist een bepaald scherp randje, waardoor haar personage niet de juiste présence heeft.

Al met al een generieke thriller die een hoop potentie verkwanselt.

Kleine 2,5 sterren.

avatar van The Oceanic Six

Het is nou niet dat ik een fan ben van de franchise. De boeken heb ik nooit gelezen en de originele filmtrilogie vond ik maar gemiddeld, ondanks dat Noomi Rapace het hartstikke goed deed als Lisbeth Salander. De remake van David Fincher met Daniel Craig vond ik wél weer echt sterk. Die film voelde gewoon niet zo goedkoop aan als de trilogie. Maar daarna verwachtte je toch dat er ook een tweede en derde film nog zouden verschijnen, maar schijnbaar niet. Het bleef stil. Ondertussen is er na de dood van Stieg Larsson nog een nieuw boek verschenen en deze is dan nu verfilmd.

Helaas is het eindresultaat nou niet iets wat nog iets toe weet te voegen aan de reeks. Lisbeth Salander komt nu bijna over als een soort superheld, zoveel slimmer en sterker dat ze is. Alles lukt haar en schijnbaar ook nog eens zonder al te veel moeite. Claire Foy speelt haar nog wel redelijk, maar ik vond Noomi Rapace en ook wel Rooney Mara het beter doen. Dat ligt overigens ook aan het verhaal, want deze Girl in the Spider's Web wist me inhoudelijk weinig te boeien en zorgde er dus ook voor dat Lisbeth Salander minder goed uit de verf kwam. Nou heb ik de andere films al jaren niet meer gezien, maar volgens mij kwam daar meer erotische spanning en grof geweld in voor. Het lijkt een beetje of deze film wat familievriendelijker moest worden en dat is wel jammer.

De andere rollen zijn er onder andere voor Sylvia Hoeks die de zus van Lisbeth speelt. Ze doet het oké, maar het is geen opvallende rol. Eigenlijk krijgt geen enkele acteur hier echt de kans om uit te blinken.
Ook journalist Blomkvist speelt maar een wat flauwe bijrol. Het voelt ook niet echt als een vierde Millennium-film. Eigenlijk zie je vooral een Lisbeth die iedereen de baas is tijdens een paar actiemomenten die overigens best aardig waren, maar niet heel veel indruk op me maakten. En emotioneel pakt de film me al helemaal niet, denk aan die suffe laatste dialoog tussen beide zussen op de bergrand. Verwachten ze dan dat we als kijkers allemaal gaan snotteren en plots wel mee gaan leven na een afstandelijk, saai verhaal? Van mij mogen ze wel weer stoppen met deze reeks, tenzij Fincher en Craig er weer zin in krijgen. Ondanks de mooie Zweedse landschappen die in beeld komen krijgt de film een onvoldoende.

avatar van mrklm

mrklm

Claire Foy is goed in de hoofdrol en 'onze' Sylvia Hoeks steelt de film als de zus van Lisbeth Salander, maar de actiescènes zijn slecht gemonteerd, het plot zit vol gaten, inconsistenties en toevalligheden en er zijn ook nog een paar continuïteitsfouten. Dit is het type film waarin een man in de VS een hacker weet te lokaliseren in Stockholm (met een radius van 4 kilometer) en hij z'n jasje pakt en vervolgens op vliegveld Stockholm staat met een koffer vol wapens. De Zweedse politie doet qua domheid denken aan de Keystone Cops. Wat zou dit een mooie prooi zijn geweest voor Leslie Nielsen. Hoogste tijd voor een parodie!

avatar van IH88

IH88

“Are you not Lisbeth Salander, the righter of wrongs? The Girl with the Dragon Tattoo? The girl who hurts men who hurt women? All those lucky ladies.”

Degelijke boekverfilming. Claire Foy is uitstekend als Lisbeth Salander, en ook de cinematografie is schitterend. Qua script en regie heeft The Girl in the Spider’s Web wel problemen, en de film voelt gehaast en rommelig aan. Ik heb de eerste drie boeken verslonden, en sommige dingen kloppen volgens mij ook niet met de originele trilogie. Vooral rond de vader van Lisbeth is het soms tegenstrijdig met de trilogie, en ook de kleine rol van Mikael Blomkvist is teleurstellend.

Lisbeth’s seksualiteit (in de boeken best belangrijk) wordt ook wel heel erg kort aangestipt, en ook wel heel suf en preuts in beeld gebracht. Sylvia Hoeks zet wel een koele en sterke Camilla Salander neer. En Lisbeth Salander blijft een fascinerend en ijzersterk personage, en van mij mag Claire Foy nog wel een keer in de huid van de Zweedse superhacker kruipen. Met een iets beter script graag.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Grote meevaller.

Nergens word het niveau gehaald van de originele trilogy.

Maar Lisbeth Salander is gewoon een geweldig personage , maar hier word er echt een actie film van gemaakt met een lisbeth als actie held .

En dat gaat ze prima af .

Het verhaal is helaas ook zo enorm dun als een gemiddelde actie film .

Maar worden de daarbij horende actie scene's prima in beeld gebracht met een prima soundtrack .

michael blomkvist komt er haast niet bij aan te pas .

Het is de grote lisbeth show.

En het kijkt met wat lage verwachtingen prima weg , ondanks dus , dat wat slappe verhaal , met zo'n vreselijk cliché.

toch nog een 3*.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke thriller. Het verhaal is vrij eenvoudig en haalt bij lange na niet het niveau van de trilogie. De film is meer een vrouwelijk variant van James Bond. Een beetje een rondje langs diverse landen, de wereld is in gevaar en diverse goed geregisseerde actiescenes. Deze laatste zijn aardig hard en zien er visueel goed uit. Foy is niet helemaal goed gecast. Ze komt niet echt over als een alternatieve harde tante. Hoeks daarentegen zet een goede rol neer. Niet erg origineel maar wel heel vermakelijk. 3.5

avatar van Diederik58

Diederik58

Vermakelijke film met heel veel toevallige geregelde zaakjes door Salander; alsof ze een glazen bol heeft.

Zoals door anderen vermeld, haalt de film het niveau van de Millennium-trilogie niet. Dat geldt ook voor de 2 boeken die David Lagercrantz schreef.

Niettemin spannende scenes, op locatie gefilmd, Engels gesproken (maar dat stoort niet). Rechttoe rechtaan script. Claire Foy had wel meer Asperger mogen acteren.

avatar van cor1946

cor1946

In begin dacht ik wat moet dat worden, maar later vond ik het best een goede film met goede acties. Ondanks al die negatieve verhaal.

avatar van coumi

coumi

Ziet er qua vormgeving en camerawerk vaak fantastisch uit, erg mooi gemaakt en alleen daarom al een bioscoopbezoek waard. Verhaal steekt ook goed in elkaar, heeft wat tijd nodig voordat het op stoom komt, maar inhoudelijk niet beter of slechter dan de vorige films over mevrouw Salander. Jammer alleen dat de kilte van het weer blijkbaar ook is overgeslagen op de personages, want veel afstandelijker en mistroostiger kan het bijna niet worden. "Ik moet pappa vergeten, want pappa behoort nu tot het verleden" zegt een kleuter tegen Lisbeth nauwelijks een uur nadat zijn vader op brute wijze voor zijn ogen is vermoord...….ja, daar wordt je niet vrolijk van, laat staan dat je het verhaal in wordt gezogen. Emotioneel geremde mensen daar in Zweden lijkt het, en dat werkt niet in het voordeel van de film. Foy doet het verder niet slecht als Salander, maar is onder de oppervlakte eigenlijk net wat te mooi om helemaal te overtuigen, Noomi Rapace en Mara Roony waren in dezelfde rol eigenlijk wel wat geschikter. Onze Sylvia blijft overeind in een weer dankbare schurkenrol . Of ze nou echt kan acteren weten we nog steeds niet, want hier speelt ze robotser dan in de tweede Blade Runner, maar dat zal het scenario hebben voorgeschreven. Redelijke film al met al, beter dan ik had verwacht.

avatar van james_cameron

Gebaseerd op het gelijknamige boek van David Lagercrantz, die na de Millennium-trilogie van Stieg Larsson de avonturen van Lisbeth Salander verder uitwerkte. Ik ken het boek niet, maar de film is onderhoudend genoeg en visueel indrukwekkend, met een haast Mission:Impossible-achtige aanpak. Het ziet er allemaal bijzonder fraai uit. Inhoudelijk is de film helaas minder boeiend; na een sterk eerste uur is de verrassing er duidelijk af en moeten de aktiescenes de kar trekken, iets dat slechts ten dele lukt. De akteurs kunnen ook niet zoveel met de schetsmatig uitgewerkte personages.

avatar van FlorisV

FlorisV

Matig. Ondanks de lugubere vondsten wil geen enkele scene echt beklijven of beklemmen. Het verhaal boeit niet genoeg, is ook niet van de hand van Stieg Larsson en de prima performance van Foy kan het geheel niet redden. Blomkvist hangt er ook veel te veel bij.

avatar van BBarbie

BBarbie

Vroeger kende dit genre voornamelijk stoere jongensfilms. Tegenwoordig komt ook de stoere meidenvariant steeds vaker voor. Eén (schrale) troost: de clichés zijn hetzelfde gebleven.

Dat is meteen de voornaamste reden dat deze spin-off van Larsson’s Millenium-trilogie voor geen meter werkt. Daar komt nog bij dat de frêle Claire Foy miscast is.

Zonde ook van Sylvia Hoeks. Dat is even schrikken, want het bezoek aan de visagist heeft haar geen goed gedaan.

avatar van Film Pegasus

Het vierde boek uit de trilogie van Stieg Larsson. Eigenlijk van David Lagercrantz, want Larsson stierf na zijn trilogie, al zij het wel zijn personages. De originele trilogie is zeer sterk. Dicht bij de originele verhalen, mooie beelden en een perfect acteerwerk tussen Michael Nyqvist en Noomi Rapace. Vooral het personage Lisbeth Salander is ondertussen een iconisch figuur geworden. Omdat Amerikanen wat problemen hebben met buitenlandse films werd een remake gemaakt. Niet slecht met Daniel Craig en Rooney Mara die de ondankbare rol kregen om de sterke prestaties van de originele films opnieuw leven in te blazen. Met regisseur David Fincher erbij werd het toch een succes en voor sommigen is Mara zelfs beter dan Rapace. Al zullen we het daar houden op kwestie van smaak zeker?

Deze sequel kiest voor het vierde boek nadat de Amerikaanse plannen rond de trilogieremake werden afgeblazen na het beperkte succes van Finchers versie. Toch verder gegaan, dit keer zonder grote namen en toch ook wel zonder grootse aankondiging. En opnieuw worden dezelfde fouten gemaakt als bij Fincher. Fede Alvarez is een sterke regisseur, kwalitatief is het geen slechte film. Het ziet er mooi uit, de actie is boeiend en het geheel zit er afgelikt uit. Claire Foy is verdienstelijk als 3e actrice in de rol van Lisbeth Salander, maar kan niet tippen aan de topprestaties van haar voorgangsters. Probleem is dat ze geen deftige tegenspeler heeft. De rest van de cast zijn gewoon zoutzakken. Het verhaal komt eerder uit een goeie actiefilm dan uit een sterke thriller. Ik mis de intrige en de spanningsboog. Het wordt nogal saai. Alsof je in een nieuwe dure auto zit met alle opties die je maar kan bedenken en je tegen 30 per uur door de straten rijdt op zoek naar een parkeerplaats.

Men had de trilogie van Fincher moeten verder zetten in het beste geval (al kan ik eerder de Zweedse films aanraden) dan met deze film de reeks op een jammerlijke manier in leven te houden.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een hacker het heeft voorzien op mannen die hun handen niet thuis kunnen houden. Van alle Millenium-films is dit de minste, maar nog steeds wel oke. Het plot is onderhoudend genoeg en de film bevat een paar prima actie-scenes. Het ziet er allemaal goed uit en Lisbeth Salander blijft een stoer en ook wel boeiend personage. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van Noodless

Noodless

Eigenlijk blind ingegaan want de Zweedse trilogie en de Amerikaanse remake heb ik nog steeds niet gezien. Op voorhand ook niet bij nagedacht dat dit ergens een vervolg op was. De film is wel degelijk met mooie actiescènes en Claire Foy komt wel als een stoere meid over. Maar op gebied van technische hoogstandjes gaat alles wel heel gemakkelijk bij haar af. Soms toch iets teveel van het goede. De film kampt vooral met een plot dat te weinig spanning biedt en met weinig of geen boeiende personages. Toch voldoende vermaak, maar morgen al vergeten. 6/10

avatar van Boneka

Boneka

Prima vermaakt puike actie met een redelijk verhaal. Was al blij dat de mannenbelaagster ook zelf achterna werd gezeten zodat de film alle kanten op kon gaan. De film is een mix van James Bond en Tomb Raider als het om de actie gaat. Met als primeur een zelfrijdende auto met 145 km per uur.

Beelden zijn mooi geschoten en met het geluid is ook niks mis mee. Sommige momenten zijn voorspelbaar maar het eind had ik zeker niet verwacht. Acteurs spelen gedegen al kon dat niet van mevrouw Hoeks gezegd worden. Vond haar nogal vlak spelen.

Heb nu twee 'delen' gezien. The girl with the Dragon Tattoo en deze. Daarin zit geloof ik nog die trilogie? Hoe dan ook heb me niet verveeld.

Film 3,5

Beeld 4,5

Geluid 4,5

Extra's 4,5

avatar van Brabants

Brabants

The Girl in the Spider's Web was voor mij zo'n standaard film met een gros aan toevalligheden en materiaal wat al is uitgemolken tot de laatste druppel dat het gewoon saai was. De beelden en het acteerwerk enigszins oké, maar een slaapverwekkend verhaal wil dit niet redden. Kan hier geen voldoende voor geven, helaas.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende film waarbij de cast op de bad girls na weinig indruk weet te maken. Sylvia Hoeks herkende ik niet meteen maar na afloop heeft zij toch de meeste indruk op me gemaakt.

Kijkbaar maar niet veel meer dan dat.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Het genre moet je liggen en als je er van houdt dan is dit echt een goede film. Prima vervolg na de vorige Amerikaanse remake met Daniel Craig.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Ik ben enorme fan vd Zweedse Millenium reeks, ook heerlijk lange speelduur. De Amerikaanse remake was ook echt nog goed, maar eigenlijk overbodig. Deze heb ik proberen zien, los van deze reeks, niet te veel vergelijken en dan valt deze echt nog reuze mee. Weer lekker donkere film, waar wraak weer centraal staat, ditmaal ook met hacken. Ik hou wel vh sombere en depressieve sfeertje, Foy is de somberheid zelve en dat is een compliment.

avatar van knuppel ihhh

knuppel ihhh

Ja ik zat net als Scheurleer de film vanavond te kijken. Maar ik heb eigenlijk wel genoeg van dit soort films. Als je niet zo van actiefilms houdt blijft er heel weinig over. Gedoe van een stoere vrouw en vieze mannen.... Misschien dat ik hem nog verder kijk..... maar waarschijnlijk niet.

avatar van des1

des1

Prachtige setting en belichting krijg je als je een verhaal eens niet in het zonovergoten Californië schiet. Acteurs moeten wel afzien, zoals met een dun leren jekkie op een motor in de vrieskou. Weg is de mysterie van de eerste film met Rooney Mara. Nu een doorsnee spythriller. Yeah right, atoomrakketen zijn makkelijk te lanceren. Niet dus. Hoeks is goed, maar moet uitkijken dat ze niet getypecast wordt; dit leek wel een kopie van de rol die ze in Blade Runner 2049 moest spelen. Magere 2,5*.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Als liefhebber van de Millennium-reeks en boeken van Stieg Larsson, toch de kans gegrepen wat deze film betreft, en met de kwaliteit van eerder genoemden in gedachten, tot de conclusie gekomen dat je deze best kan missen.

Zoals gezegd, met het orgineel en de remake met Craig en Mara in gedachten, toch de kans gegrepen en vooral nieuwsgierig hoe Sallander en Blomqvist hier neergezet worden, met een verhaal overigens dat al weer meer James Bond-achtig spionage aandoet dan de uitstekende plotlijnen van Larsson. Maar goed dat is opzich niet iets dat pijn hoeft te doen, ware het niet dat na een half uur het product langzaam instort. Ene Balder als opdrachtgever, waarom wordt mij niet helemaal duidelijk, die ook erg snel uit beeld verdwijnt. Een Blomqvist die tot bijrol gedegradeerd is. Wat bemoeienis van de NSA die toevallig een hacker vriendje blijkt te zijn. Bad guys in het geval van The Spiders die ik nergens eng vind op het tafereel na van de man die door Blomqvist wordt ondervraagt en zijn litteken toont. Sylvia Hoeks voegt ook weinig toe. En dan dat Firefall zelf, wie bedenkt zoiets?

Claire Foy probeert er nog het beste van te maken en samen met de crash van de auto in het bos, is de technologie van het sluipschutters geweer erg aardig te zien. Net als trouwens de ontsnapping te motor over het ijs. Het zijn spaarzame lichtpuntjes in een film die weinig tot niets met zijn bestaansnaam heeft uit te staan en ook niets nieuws laat zien. Sallander op de vlucht, problemen met de familie, zaken die met de veiligheidsdienst te maken hebben, verschillende narrow escapes van deze keiharde dame en weliswaar geen coïtus maar wel de aanwezigheid van een lesbian lover. Het is allemaal al eens uitgevoerd en ook vele malen beter.

Een verloren avond is het zien van The Girl In The Spidersweb niet meteen, maar opzoek naar de kwaliteit van Millennium kan deze gerust overgeslagen worden.

avatar van Lavrot

Lavrot

Dus, uhh, Libby is zo'n beetje super intelligent. Zwemt als 'n vis in 't water in en door de cyberwereld, speelt van jeugd af aan schaak, maar ziet niet eens dat ze schaakmat staat? Wat is dit? Humor of toch gewoon een belediging van 't intellect van de kijker? En zo kan de hele film samengevat worden door een bak rommel vol met ongeloofwaardige toestanden. Het origineel was een paar treden beter, maar ook al niet om van de daken te schreeuwen. Snel vergeten, dus maar.

avatar van Phantasy

Phantasy

Toen ik begon met het bekijken van deze film was ik erg in de war met The Girl with the Dragon Tattoo. Niet zo gek natuurlijk aangezien beide films tot een 'franchise' horen. Maar genoeg gepraat over andere films. Specifiek kijkend naar deze film was hij zeker niet slecht. De sfeer was lekker rauw, maar kon nog wel wat grimmiger. De 16+ rating kwam niet echt goed aan bod helaas. Wel waren de shooting scènes goed weergegeven. De plot werd ook wel goed verteld. Al met al was er voldoende actie en de film keek lekker weg.

3.5/5

avatar van boemboem27

boemboem27

geen verkeerde film maar de uitvoering mat Naomi Rapace is wat beter.

geen moment verveeld hoor

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur Fede Alvarez begon goed aan zijn carrière als regisseur op het vlak van langspeelfilms. Zijn debuutfilm Evil Dead is zelfs uitgegroeid tot een persoonlijke favoriet. Het succes van zijn films heeft hem wellicht alleen te zelfzeker gemaakt, waardoor hij nu buiten zijn boekje een misdaadthriller aanpakt geïnspireerd door een literaire boekenserie. Visueel toont de film zoals verwacht vanuit Alvarez absolute kwaliteit. Mooie beelden, sterke cinematografie en strak camerawerk vieren hoogtij in The Girl in the Spider's Web. Echter blijft het wel een film die het uiteindelijk moet hebben van het inhoudelijke verhaal en daar gaat het mis. Vrijwel ieder personage daarbinnen kent zijn of haar eigen mankementen. Sverrir Gudnason voegt amper wat toe aan het verhaal, Sylvia Hoeks speelt een compleet achterlijk (geacteerd) figuur en Claire Foy leek amper te weten dat ze helemaal niet in een sprookjesfilm zat. De dwaze trekjes van bijna ieder figuur werken behoorlijk op de zenuwen, evenals de drang van Alvarez om telkens weer geforceerd "coolheid" aan zijn cast toe te voegen. Vanuit kwalitatief perspectief is dat te begrijpen, maar niet als er geen enkel figuurtje echt intrigerend wordt neergezet. Het kon me dan ook totaal niet bommen hoe de achtergrond van Hoeks en Foy in elkaar zat. De volledige appeal van deze film ontgaat me eigenlijk, maar het is op vlak van regie niettemin vakkundig en knap gemaakt. Hopelijk keert Alvarez met zijn volgende film lekker terug naar pure horror.