menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

Lukas (2018)

Alternatieve titel: The Bouncer

mijn stem
3,06 (110)
110 stemmen

Frankrijk / België
Actie / Drama
82 minuten

geregisseerd door Julien Leclercq
met Jean-Claude Van Damme, Kevin Janssens en Dimitri Thivaios

Lukas werkt als uitbater in een nachtclub. Hij is al in de vijftig en deelt nog regelmatig klappen uit. Ondertussen heeft hij er moeite mee zijn 8-jarige dochtertje op te voeden. Op een dag belandt Lukas bijna in de gevangenis. Hij wordt door de politie om hulp gevraagd. Zij willen een crimineel - die in België opereert - oppakken. Als Lukas zijn opdracht succesvol uitvoert zal hij de voogdij over zijn dochtertje niet verliezen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=iAldV5gU0Vo

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Q Jones
5,0
Lukas is een film met een hart.

Van Damme speelt een uitsmijter die koste wat het kost moet infiltreren in een criminele organisatie. Op papier klinkt dit als een standaard B film, maar dat is Lukas verre van. Lukas een erg rauwe film met mooie shots, en close ups van Van Damme.

Van Damme stelt zich kwetsbaar op en weet enorm te overtuigen als de vader die alles voor zijn dochter over heeft. Je ziet hem als een man van vlees en bloed. De aangrijpende muziek, de goede acteurs en het verhaal wat simpel is maar ow zo goed uitgewerkt zorgen er voor dat lukas een film is die zich weet te onderscheiden.

Constant voel je als kijker een onderliggende spanning en wil je weten hoe het verhaal verder borduurt. Ik heb enorm genoten van deze film en wat een verademing om Van Damme weer eens op het grote scherm te zien. Ik hoop dat hij meer van dit soort films af gaat leveren want dit is gewoon top materiaal wat mij betreft kun je deze film inzenden voor de oscar.

Gezien op het film festival en daar ook nog een foto gescoord met de cast zelf. Dat was een mooie beleving en dat je daarna deze film krijgt te zien die dan ook nog eens echt ruw, realistisch en rauw is maar zo goed uitgewerkt dat was gewoon fantastisch.

Zonder twijfel 5 sterren voor deze prent

avatar van Theunissen
2,0
Dertien in een dozijn clichématige Actie / Drama film die gelukkig niet lang duurt en waarbij ik tegen beter weten in eigenlijk hoopte op nog wat leuks te zien in de vorm van een leuk gevecht met Jean-Claude Van Damme of wat bloot van de niet onaardig uitziende Sveva Alviti. Maar helaas zit dat beiden niet in deze film en voor Jean-Claude Van Damme is dat ook wel begrijpelijk, omdat hij al bijna 60 jaar is. Desondanks was zijn gevecht in de stripclub voor een baan (niet als stripper maar als uitsmijter) nog wel aardig en hetzelfde geldt voor de autoachtervolging in de parkeergarage.

avatar van Pazmaster
2,5
Leuk om JC weer eens te zien maar daar is bijna alles wel mee gezegd. Standaard verhaaltje, matig acteerwerk en voor de gevechten hoef je deze ook niet te kijken. Van Damme is oud en van de flitsende gevechten is weinig overgebleven, ik kan het de oude man niet kwalijk nemen maar spectaculair is het niet, en dat zou wel moeten in dit soort films.

2,5
Er een beetje rekening mee houdend dat het low budget films zijn heeft Van Damme best een aantal redelijk actiefilms gemaakt in deze nieuwe eeuw,. Films die zijn projecten uit de jaren negentig, veelal gebaseerd op stompzinnige scripts, qua intelligentie moeiteloos overklasten. Maar de zichtbaar oud geworden muscles from Brussels gaat aan het einde van zijn loopbaan iets te veel terug naar basics en komt met een film met een sentimenteel en armetierig uitgewerkt familieverhaal. Hadden we pakweg vijfentwintig jaar geleden al een paar keer van hem gezien met B producties als Lionheart en Nowhere to Run en dit is een herhaling van zetten waar niemand vrolijk van wordt. Weinig story hier dus, lange tijd letterlijk en figuurlijk een gebrek aan rake klappen en om dat laatste nog een beetje goed te maken krijgen we in de laatste tien minuten nog een behoorlijk portie nodeloos geweld voorgeschoteld. Grappig dat Van Damme net als zijn vakbroeder Stallone(Rocky, Rambo, Cobra) kiest voor een held wiens naam bestaat uit vijf letters en die ook nog eens de filmtitel laat vormen.....zou toch niet de bedoeling zijn dat we nog vervolgen gaan krijgen? Kijk gewoon nog eens naar Hard Target of JCVD, of desnoods Universal Soldier als deze voorbijkomen op tv, want deze Lukas is zijn toch wel geslaagde carrière onwaardig.

avatar van filmkul
3,0
Redelijke misdaad drama. Het verhaal is niet heel bijzonder. De uitwerking is best aardig. Leclerq pakt het rustig aan. Het tempo ligt niet hoog en de actie is ook gematigd. De film kent weinig kleur en de soundtrack is eveneens somber. Maar met dit alles wordt het best een aardig geheel. Van Damme doet het niet slecht en speelt een goede vrijwel emotieloze rol. Verder is het allemaal vrij doorsnee en de film piekt nergens. 3.0/3.5

avatar van ikkegoemikke
3,0
If something happens to my daughter I'll kill you.
You and your boss.


Net als je denkt dat zo’n icoon als Jean-Claude Van Damme bezig is een karikatuur te worden van zichzelf en in de vergetelheid dreigt te raken, verrast hij je toch maar weer met zo’n rol als in deze film. De “Muscles from Brussels” wist me hier te raken door zijn integer en gevoelig acteerwerk. Geen rollende spieren en een lang uitgerekte oerkreet vergezeld van een verbeten grimas. Dat heeft hij al uitgebreid gedemonstreerd in de jaren 90. De jaren dat hij piekte met klassiekers zoals “Bloodsport”, “Double impact” en “Sudden death”. In die tijd kon je geen videotheek binnenstappen of de strijdlustige JCVD staarde je dreigend aan vanuit de rekken. Spijtig genoeg ging het van kwaad naar erger met als absoluut dieptepunt de film “Alien Uprising”. Wat een gedrocht van een film. JCVD onwaardig.

Maar in “The Bouncer” (originele title “Lukas”) laat Van Damme zien dat hij ook meer kan dan alleen maar moeiteloos kokosnoten tussen zijn twee gespierde billen kraken. Voorwaar, hij geeft zelfs blijk hier van enig acteertalent. Niet dat hij hiervoor diep moet grijpen in zijn trukendoos. Het enige wat hij moet doen, is mistroostig en vermoeid voor zich uitstaren. En af en toe emotieloos ingrijpen als buitenwipper in minder koosjere etablissementen in het Belgische uitgangsleven. Tja, dat zou iemand die een hekel heeft aan Van Damme misschien wel opperen. Ik vond het magistraal wat hij hier demonstreerde. Hij speelt hier een man op leeftijd die het klappen van de zweep wel kent. Zo’n individu die er niet voor terugschrikt om als sollicitatieproef een robbertje moet vechten met andere kleerkasten. Iemand die achteloos zijn wonden likt en een stevige plakker plekt over opgelopen wonden, om dan weer verder te gaan met de orde van de dag. Kortom, een keihard iemand.

En toch klopt er in die ruwe bolster ook een blanke pit. De manier waarop deze alleenstaande vader omgaat met zijn 8-jarig dochtertje Sarah (Alice Verset), is vertederend. Lukas kreeg rake klappen in het leven. Klappen die hij volgens mij nog niet te boven is gekomen. En het feit dat het financieel niet vlotjes verloopt, maakt het alleen maar moeilijker. Een spijtig ongeval in de danstempel waar hij als buitenwipper tewerkgesteld was, zorgt voor bijkomende problemen. Zodanig dat hij ook een baan aanneemt bij een nachtclub waar het niet alleen duister is voor het cliënteel maar schijnbaar ook om de activiteiten aan de aandacht te onttrekken van de autoriteiten.

The Bouncer” is geen actierijke film. Uiteindelijk is het nogal deprimerend. Grauwige achterbuurten, donkere bars en brute criminaliteit. Dat is wat je voorgeschoteld krijgt. Zelf ben ik niet zo bekend met de streek waar zich dat afspeelde. Het Brussels gewest is geen bekend terrein voor mij. Door de mengelmoes van talen (Nederlands, Frans en Engels) kreeg de film ook een meer internationaal karakter. En de aanwerving van Kevin “Revenge” Janssens en Sam Louwyck, de twee kompanen die Lukas aanwerven als bodyguard, gaf het een Vlaams cachet. Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van bioscoopfilms van eigen bodem. Maar cinematografisch was dit wel van een heel ander niveau.

The Bouncer” is een rechttoe rechtaan film waarbij clichés niet geschuwd worden. Van Damme schittert in deze film. Hij is constant in the picture en weet moeiteloos deze film te dragen. Neen hij laat hier niet zien dat hij meester is op gebied van gevechtstechnieken. Lukas is een stevig, geblokte kerel die klappen kan uitdelen en ook moeiteloos kan incasseren, maar verwacht geen spagaat in deze grauwe film. Ook het acteerwerk van de beide criminelen is verre van slecht. Vooral Sam Louwyck is redelijk intimiderend. De conversaties tussen hem en Lukas zijn uiterst geslaagd te noemen. Bij Kevin Janssens was het kapsel hetgeen dat het meest in het oog sprong. Zou je kunnen spreken over een wedergeboorte van Van Damme? Misschien moet ik “Black Water” dan toch maar eens een kans geven, ook al is de kans groot dat ik ontgoocheld zal zijn.

3*

avatar van cor1946
3,0
Voor belgie best een aardige film, met een boos kijkende Vandamme.

avatar van Brabants
3,5
Lukas is een dertien in dozijn film die toch weet te boeien. Dit is grotendeels te danken aan een heerlijke setting en aan Jean-Claude Van Damme. Hij acteert goed en past perfect in deze film. Indien je van JCVD houdt dan is deze film een van zijn betere werkjes van de laatste jaren.

avatar van Gi-Force
3,5
Deze film heeft me echt positief verrast. Een trage film, maar snoei hard. Juist in die traagheid krijgt het zijn harde vorm. Het beseft je, beetje bij beetje, hoe iemand helemaal vast kan komen te zitten door het verdedigen van alles wat hij lief heeft. Echt heel goed gespeeld en geregisseerd. Aanrader.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:46 uur

geplaatst: vandaag om 08:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.