menu

The Cloverfield Paradox (2018)

Alternatieve titel: Cloverfield Movie

mijn stem
2,59 (555)
555 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Sciencefiction
102 minuten

geregisseerd door Julius Onah
met Elizabeth Debicki, Daniel Brühl en Aksel Hennie

Een groep astronauten, werkzaam in een ruimtestation, doet een schokkende ontdekking die alles wat ze denken te weten op zijn kop zet. Na een uitvoering van een wetenschappelijk experiment verdwijnt de Aarde. Wanneer er bovendien een ruimteveer verschijnt, moeten de astronauten vechten om te overleven.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=j_Fz1LZETLI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van joolstein
1,5
De eerste Cloverfield en het 'vervolg' 10 Cloverfield Lane waren films in verschillende genres, maar bespraken hetzelfde thema: Overleven en relaties die ons verbinden. "The Cloverfield Paradox" is wederom een film in een ander genre die dit thema probeert over te brengen maar faalt hierin elk opzicht! Er is domweg een gebrek aan verrassingen in het verhaal. De film hangt van clichés aan elkaar. Elk trucje dat in sciencefictionfilms en horror wordt gebruikt zien we langs komen. Aanzwellend geluid gevolgd door een Jump-scare, plotgaten en stupide acties van personages zijn er in overvloed. Daarnaast zijn er in de film de standaard voorspelbare foefjes met een beetje komedie en een beetje actie. Vaak bezit een film nog wel een paar scenes die noemenswaardig zijn. Ik kan er bij deze film geen vinden. Stond de naam "Cloverfield" niet in de titel dan had dit vehikel waarschijnlijk bijna niemand opgevallen. Als op opzichzelfstaande film is het al slecht maar als onderdeel van de franchise is het nog erger.

3,5
Ik heb me prima vermaakt met deze "Cloverfield". Meer een vervolg op deel 1.

avatar van scorsese
2,5
Matige film over een groep astronauten die in de problemen komt als een wetenschappelijk experiment mislukt. De film was gebaat bij een wat betere introductie en de paradox zelf is niet bijster origineel en simpel uitgewerkt (allemaal al eens eerder gezien). Vervelend wordt het niet, maar dit derde deel is wel de minste uit de Cloverfield-reeks.

avatar van hans233
2,0
Zeer matige B film maar kan aan mij liggen.

avatar van 3 2 1 cut
Nou, ik vond hem eigenlijk best top . Leuke effecten, wel ietwat mager gezinsverhaal, ik blijf een sucker voor ‘jump scares’, topeffecten en ik mag die theorieën omtrent meerdere dimensies wel. Ik vond soms het politieke correcte sausje er wat van afdruipen maar ik geloof dat ik daar aan moet gaan wennen als ik vooruit kijk naar wat er nog allemaal meer uit Hollywood gaat komen.

Ja, ik vind deze dan weer wel beter dan deel II. Dit komt omdat ik deze film meer overlap vind hebben met deel I dan deel II (teveel inspelend op claustrofobie) maar deel 1 blijft onovertroffen !

avatar van René8
1,5
Zowel Cloverfield als 10 Cloverfield Lane maakten indruk. Na The Cloverfield Paradox denk ik 'what's in an name..'

avatar van 606
3,5
606
I have a weakness for this type of movie's ?

1,5
13 in dozijn rommel. Eerste tien minuten zijn, op de lelijke expose na, spannend en veelbelovend. Maar al snel ontaardt het geheel in een voorspelbare clichésoep van weinig originele ideeën, plotgaten zo groot als het monster aan het eind en een loslopende arm die for no good reason het plot een handje verder helpt.
1,5*

avatar van Corcicus
3,0
Leuke scifi met slechts enkele vage verwijzingen naar Cloverfield. Maar ook de vorige sequel had nog maar weinig met de eerste te maken dus dat was geen verrassing. Gewoon bekijken als een aparte film en je kunt best genieten.

avatar van Starscream
4,0
Ik lees hier vaak vage of geen/weinig verwijzingen! Maar door de film heen zie je er toch wel Een paar duidelijke en dit heeft duidelijk te maken met de 2 eerste! Ik blijf dit wereldje subliem vinden je kunt er lekker bij wegdenken. Ik vind deze wel beter aansluiten op deel 1(cloverfield 2008) als 10 cloverfield lane. Het is wat moeilijk de laatste 2 in volgorde te plaatsen ik neem aan dat deze later afspeeld dan cloverfield en cloverfield lane. het monster op het laatst was ook een stuk groter dan het monster uit cloverfield wat volgens mij het einde overleefde maar goed ik vond het een uitstekende film en ik hoop toch echt een keer op een direct vervolg van Cloverfield uit 2008. Zodat wat onbeantwoorde vragen beantwoord worden.

avatar van DreamTech
3,0
Nou niks mee hoor heb wel slechtere gezien prima vermaakt !

avatar van johan_sb2
1,5
Met moeite uitgekeken omdat ik wel even zeker wilde weten of het einde echt zo voorspelbar zou zijn als ik dacht.
Hoop clichés, te lange scènes waar je de uitkomst al van weet dus geen spanning en natuurlijk een liefdesverhaaltje er doorheen gegooid. Tel daarbij zeer matig acteerwerk op en je hebt een b film.
Jammer dat cloverfield in de titel stond want met deze film is de waarde daarvan gedaald tot niks.
1.5*

3,0
Een soort van prequel op het eerste deel. Ik vond het wel een geslaagde film al had ik graag monsters of aliens willen zien, maar ja dat is ook weer zo standaard. Ik vond dit totaal geen b-film en het acteerwerk was gewoon goed. Of ik het nou heel spannend vond mwah bepaalde scenes zeker wel maar mijn voorkeur is dan ook meer horror/sciencefiction zoals het eerste deel, er zat ook een beetje humor in. Het tweede deel vond ik wel zo bagger slecht en saai waarbij je eigenlijk pas aan het einde doorhebt dat het iets te maken heeft met cloverfield. Deze film laat naast het ruimtegebeuren ook gebeurtenissen zien wat er op aarde afspeelt dus het eerste deel zonder te veel hints te laten zien behalve aan het einde van de film. Wat dus erg leuk is als je cloverfield 1 nog niet hebt gezien!. Nu wil ik gewoon een vierde deel met aliens en monsters en found footage

avatar van dutchtuga
2,0
In de rust van de Super Bowl waren wij getuige van een ongekende aankondiging. We zagen de langverwachte trailer van de nieuwe Cloverfield film, The Cloverfield Paradox, en om het allemaal wat spectaculairder te maken, zoals Amerikanen betaamt, konden we de film meteen zien na afloop van de grootste wedstrijd van het jaar in de VS op Netflix. Laatstgenoemde begint een steeds grotere speler te worden bij distributeurs. Films verschijnen tegenwoordig op tv, thuis, in plaats van in de bioscoop. Zelfs Martin Scorseses nieuwste film, The Irishman, zal hetzelfde pad bewandelen. What times we live in…

Maar goed, The Cloverfield Paradox dus. Deze derde Cloverfield film moet ons gaan uitleggen wat er voorafgaand is gebeurd aan Cloverfield (2008) en 10 Cloverfield Lane (2016). Een prequel dus. Alsof we daar nog niet genoeg van hebben. Maar het Cloverfield universum is best een interessante, dus was ik redelijk benieuwd naar hoe dit zou gaan uitpakken. Helaas moet ik de conclusie trekken dat het maar goed is dat ik hiervoor niet naar de bios hoefde te gaan, want wat een verschil is dit met vooral de eerste Cloverfield.

The Cloverfield Paradox draagt dan wel de naam ‘Cloverfield’ maar los van de scènes op Aarde voelt deze film totaal anders aan. We bevinden ons in het ruimteschip de Shepard, dat naar de ruimte wordt gestuurd om energie op te wekken voor de Aarde, waar alle energievoorraden dreigen op te raken. Dit brengt echter risico’s met zich mee die catastrofale gevolgen kunnen hebben voor onze planeet.

Los van een verwijzing hier en daar en bekende ‘easter eggs’ van producent J.J. Abrams (Kelvin, Slusho) heeft The Cloverfield Paradox maar bar weinig te maken met zijn voorgangers. In plaats daarvan is het een teleurstellend samenraapsel geworden van veel bekende (en betere) sci-fi films. Zo zul je dikwijls herinnerd worden aan Ridley Scotts Alien en om een recenter voorbeeld te noemen: Life. Maar zelfs laatstgenoemde doorsnee sci-fi is beter dan Abrams’ laatste trucje. De acteurs zijn nergens ook gewichtig genoeg om Paradox enige body te geven, maar het wordt ze ook lastig gemaakt door het rammelende en ongeloofwaardige script.

En zo ga je toch vragen stellen over de directe beschikbaarheid op Netflix. Is het dan echt zo’n verdienste van de digitale aanbieder of is The Cloverfield Paradox te slecht bevonden voor de bioscoop en waren ze bang voor een flop? In ieder geval staat vast dat het gedoe om de film heen interessanter was dan de film an sich en dat is een flinke klap voor het Cloverfield universum dat hiermee toch flink in zijn geloofwaardigheid is aangetast.

Voor 2018 staat er een project gepland genaamd Overlord, geproduceerd door hetzelfde team achter 10 Cloverfield Lane. Hebben we hier te maken met een vierde Cloverfield film? Zo ja, dan mag ik hopen dat het de franchise weer tot leven wekt na dit teleurstellende derde deel.

The Cloverfield Paradox (Julius Onah) - recensie - It's Only a MovieIt's Only a Movie - itsonlyamovie.nl

avatar van kappeuter
2,0
kappeuter (crew)
Berichten verplaatst naar Film > Algemeen > Cloverfield franchise

avatar van Dennisj
3,5
Ik wil de meeste mensen bedanken voor de toch wat negatieve recensies want daardoor ben ik met hele lage verwachtingen gaan kijken. Want ik dacht huh waar komt Cloverfield ineens vandaan? En waarom ineens op Netflix, zou het dan toch een snelle afgeraffelde B film zijn? Maar ik vond het een toffe film, helemaal ook omdat het gewoon aansluit op de eerste 2 delen alleen nu weer in een hele andere setting.

Je moet niet verwachten dat het even goed is als deel 1 of 2. En je zult dingen tegenkomen wat je misschien in andere films wel eens hebt gezien, maar daar valt doorheen te kijken. Helemaal als je van zulke films houdt. Toen ze op het eind met de capsule richting aarde gingen was het te verwachten dat er opeens een monster tevoorschijn zou komen, het leuke is dat het een ander monster en in mijn ogen groter monster was dan in deel 1. Ik ben alweer benieuwd naar het volgende deel. Van mij mogen ze doorgaan.

avatar van IH88
3,0
“Logic doesn't apply to any of this.”

Niet slecht. The Cloverfield Paradox is rommelig en voelt gehaast aan, en als overkoepelende Cloverfield film werkt het niet echt. Maar als sci-fi thriller voldoet het zeker, en het gegeven van een parallel universum wordt goed uitgewerkt. Mbatha-Raw acteert ook ijzersterk en haar verhaallijn zorgt ervoor dat de film een emotioneel anker heeft. De andere acteurs doen het ook goed, en de special effects zien er prima uit. Spannend wordt het nergens en origineel is deze derde Cloverfield film niet, maar ik heb wel een zwak voor dit soort thrillers in space. Alhoewel ik geen idee heb hoe ze nu met het Cloverfield universum verder willen.

avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
Cloverfield is een van de weinige titels die ik de volle vijf sterren heb gegeven. Waanzinnig intens, spannend en mysterieus. Daarna volgde 10 Cloverfield Lane, een amusante spin-off, maar lang niet van het niveau van het origineel. En nu is er weer een spin-off/prequel en deze is weer een beetje minder. Niet eens via een bioscooprelease, maar op Netflix. Gebrek aan vertrouwen dat het een bioscoopsucces zou worden? Lijkt het wel op. Wat me het meeste stoort is dat de film niet echt een eigen smoel heeft en nauwelijks een link met Cloverfield kent. Van mij mogen ze stoppen met die spin-offs en gewoon eens een officieel tweede deel maken. Maar goed, deze Paradox is niet eens slecht, zit genoeg mysterie en vermaak in om tot het einde te blijven boeien. Maar meer dan dat is het ook niet, niks extra's en zeker niet dat beetje extra klasse dat je van de franchise verwacht. Geinige slotfase, hopelijk gaan ze bij een vierde deel daar wat mee doen.

Kleine 3*

avatar van mjk87
2,5
Lijkt ergens een film die onder de aandacht kwam van Abrams en dat men dit vervolgens in het Cloverfield-universum heeft verwerkt. Want echt samenhangen doen die twee losse delen wat mij betreft niet. Die scènes op Aarde lijken ook niet te passen. De delen op het ruimteschip zijn al beter, soms ook best spannend (als in, je bent benieuwd war het heengaat) maar ook wat clichématig, soms dom gedrag en ondanks leuk design oogt het allemaal wat goedkoop. Niet bijzonder, maar redelijk goed uit te zitten. Ik ben wel benieuwd een keer hoe die tijdlijn nu precies loopt. Eerst dat beest in New York, vervolgens een volledige invasie een dag later al? Ergens lijkt deze film verder in de toekomst te spelen, zonder dat iets over die andere monsters wordt genoemd. Een wetenschapper die dingen roept wordt zelfs uitgelachen door de hoofdpersonen. En met meerdere dimensies werken doorheen de serie zou een wat flauwe oplossing zijn. 2,5*.


avatar van Onderhond
3,5
Goed.

Ik weet niet zo heel goed hoe mensen de tweede film beleefd hebben ... maar Paradox past wat mij betreft perfect in het concept dat Abrams aan het opzetten is. Zoals steeds staat de gebeurtenis centraal, daarrond worden op zichzelf staande films gebouwd, elk in een ander genre (maar oké, gerelateerd aan horror) die een puzzelstukje vormen.

10CL was ook geen normaal vervolg. De eerste was een Amerikaanse found footage kaiju film, de tweede een hillbilly thriller, deze zoekt het meer als scifi/thriller. Allen hebben beperkte horror elementen (de eerste allicht nog het meest), maar ze beoordelen als horrorfilms (wat ik hier en daar zie gebeuren) is idioot. Zéker dit deel.

Mij deed het vooral wat denken aan Boyle's Sunshine. Ook zo'n internationale crew die in de penarie komen te zitten op hun ruimteschip, met een Aarde onder hen die het niet al te best stelt. Onah is uiteraard niet de regisseur die Boyle is, maar verder oogt het toch allemaal best behoorlijk en is dit duideljk bioscoopvoer. Wat de reden ook mag geweest zijn om direct naar Netflix te gaan, betere scifi kom je in de bios niet tegen. Slechtere wel (cfr The Last Jedi). Vraag me ook af onder welke verdovende middelen iedereen die over het script van deze film klaagt bij die film zat.

Grootse cinema is dit niet, maar dat was de tweede ook al niet. Het is gewoon oerdegelijk genrewerk, hoe sterk dat dan bevalt hangt een beetje af van hoe hard je zit te wachten op een genrefilm als deze. Ik mag ze wel smaken, als er dan wat budget, een aardige crew en geen al te domme afleiding (hello Geostorm) in gegooid wordt ben ik niet geneigd om te gaan zeuren over details.

Wat mij betreft kan Abrams nog wel even doorgaans met z'n Cloverfield project. Nog genoeg horrorniches en aanverwanten om aan z'n franchise vast te hangen. Een iets bekwamere regisseur zou leuk zijn om het weer boven de bovengemiddelde middelmaat te trekken, maar als vlotte genrefiller vind ik het ook absoluut niet verkeerd.

3.5*

avatar van Biosguru
2,5
Het idee is sterk. Twee verschillende realiteiten die botsen Maar er wordt wat mij betreft veel te weinig tijd genomen om die suspense uit te bouwen. De link met aarde hapert wat mij betreft ook te veel (!). Dit is meer een op effect spelende actiefilm. Terwijl deel 1 en 2 het van een heel lang gerekte WTF moesten hebben. Ben je in Paradox al weer 2 airlocks en een ontploffing verder. Voor je een WTF kan zeggen of denken.

Het is prima vermaak verder. Maar waar zowel 1 en 2 goed blijven hangen. Ben ik bang dat 3 toch te generiek is, om blijvend een indruk achter te laten. Jammer, want ik had wel zin in een originele film. Zo een waar je de rest van de week nog eens aan terug denkt.

Zwolle84
Ben het wel in zoverre met Onderhond eens dat er niet een blauwdruk voor hét Cloverfield-concept is waar deze en eventueel ook de vorige sterk van afwijkt. Die terugkerende geluiden hier kan ik dan ook niet plaatsen. Dat is ook het leuke aan de reeks: elk deel is z’n eigen genre en is niet té zwaar gelinkt aan de gebeurtenis.

Deze is kwalitatief alleen een heel stuk minder dan de vorige twee, hoewel nog steeds dikke prima.

avatar van Onderhond
3,5
Allicht dat deze mij misschien iets beter valt omdat die ontnuchtering al in deel 2 kwam. Ten opzichte van deel 1 vond ik dat ook maar een veredelde B-film. Het mooie aan dit derde deel is dat Abrams hier star aan de genreswitch en de losse connectie met eerdere delen vasthoudt.

Zwolle84
Die tweede vond ik dan weer beter dan de eerste, maar ze zijn beide geweldig.

avatar van Dick Starbuck
2,0
Tja... deceptie. Had er meer van verwacht. Na het geweldige deel 1, is dit de 2e film in het cloverfield universum die ik zie. 10 Cloverfield lane nog niet gezien (setting en verandering t.o.v. deel 1 sprak me niet aan). Maar door deze prul heb ik daar überhaupt helemaal geen zin meer in om die te gaan checken.. Snap waarom Paramount de film verkocht heeft aan netflix. 2 sterren

avatar van arno74
1,5
The Cloverfield Paradox, het woord Cloverfield kon men gerust weglaten of door elk ander willekeurige filmtitel vervangen maar dan zakt de waardering voor deze film helemaal in elkaar. Dit is immers een 'Cloverfield', maar niet heus. Net als in het vorige deel lijkt de naam Cloverfield alleen voor commerciële doeleinden te worden gebruikt, al is het grote verschil wel dat in tegenstelling tot deze 10 Cloverfield Lane enige kwaliteit te bieden heeft. Paradox is een TV-scififilm geworden van de bedenkelijke Netflixfilmkwaliteit.

Het eerste uur verloopt rommelig, zonder richting en chaotisch. Na veel jatwerk van goede ingrediënten uit goede films (wat niet per definitie een goede film oplevert) krijgt de film eindelijk na dat eerste uur meer een eigen smoel, dan is het nog wel te doen maar het slechte begin weegt zwaar. De film lijkt meer gemaakt om produktiedoelstellingen te halen (x films per maand) dan om een kwalitatief goede film neer te zetten. Wel leuk dat er zowel naar Cloverfield als naar 10 Cloverfield Lane een knipoog in zit maar daar houden de verbanden wel mee op. En als losstaand ruimtereisfilm vond ik die knipoog op het einde naar Cloverfield de film zelf ook geen goed doen. De weg naar het vervolg is in ieder geval wel ingeslagen: Cloverfield Godzilla. Jammer dat Daniel Brühl zich leent voor bordkartonnen personages in B-producties. Ruime 1,5* / kleine 2*.

avatar van mikey
2,0
Onderhond schreef:
Goed.

Ik weet niet zo heel goed hoe mensen de tweede film beleefd hebben ...
Als een matig gijzelingsdrama

avatar van dutchtuga
2,0
mikey schreef:
(quote)
Als een matig gijzelingsdrama


Als een film met een aardig begin en zeer matig einde.

avatar van eRCee
3,0
Als een over de gehele linie sterke film met een geweldig slot.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:51 uur

geplaatst: vandaag om 18:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.