Genre: Drama / Mystery
Ierland / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk
Geregisseerd door: Lenny Abrahamson
Met onder meer: Domhnall Gleeson, Ruth Wilson en Will Poulter
Plot The Little Stranger
"These delusions are contagious"
'The Little Stranger' vertelt het verhaal van dr. Faraday, de zoon van een dienstbode die zich heeft weten op te werken tot plattelandsarts. Tijdens de lange hete zomer van 1947 wordt hij gebeld door een patiënt uit Hundreds Hall, waar zijn moeder ooit gewerkt heeft. Faraday gaat in op de uitnodiging van de patiënt en gaat naar de plek die al meer dan twee eeuwen de thuisbasis is van de familie Ayres. Inmiddels ligt de Hall er vervallen bij en lijkt het bezeten te zijn door iets angstaanjagend waar Faraday nog geen weet van heeft.
Dr. Faraday
Dr. Granger
Anne Granger
Mr. Rossiter
Mrs. Rossiter
Vanaf 27 september 2018 in de bioscoop (Universal)
UPDATE: release is komen te vervallen
perceived
Dat gaat nog even duren dan, maar zeker een film om naar uit te kijken!
mobistar
Is het een ghost movie of een psychologische film of iets daartussen.... feit is alvast dat een trage film is met mooie settings en behoorlijk goede acteerprestaties (Domhnall Gleeson, Ruth Wilson) die het verhaal wil vertellen van....euh, van wat eigenlijk? Daar ben ik nog niet helemaal uit.
Leuk sfeertje, goed uitgewerkte personages maar hoegenaamd niet angstaanjagend!
parcivalis
Moviemeter kan dan misschien niks beters verzinnen maar The little stranger heeft net zoveel met horror te maken als The sound of music met porno.
Sobere maar tot in de puntjes verzorgde Engelse ghostmovie. Eerst is daar het Engelse landschap met dito weer en licht met daarin een werkelijk ogenstrelend vervallen manorhouse. Het verhaal bouwt zich langzaam op rond de relatie tussen een dochter uit een aan lager wal geraakte adellijke familie en hun huisarts. Ruth Wilson zet het onhandige lelijke eendje uitmuntend neer en ook de ietwat flegmatische Faraday draagt zeer bij aan de donkere Engelse sfeer. Nergens wordt sensatie gezocht door muziek of suggestieve beelden: het verhaal speelt de hoofdrol (ipv de vorm) en voor het mysterie wordt heerlijk rustig de tijd genomen. Locaties en cameravoering zijn om je vingers bij af te likken, montage is dik in orde en ook de muziek is uitzonderlijk (zelfmoordscene). De zeden en gewoonten van de tijd waarin de film zich afspeelt worden in ere gehouden zodat je niet naar een stel moderne mensen met moderne dialogen in een historische setting zit te kijken zoals bij Amerikaanse producties. Wanneer setting en drama op zo'n kwalitatieve manier worden uitgewerkt (zoals alleen Engelsen dat kunnen) dan kan het verhaal eigenlijk bijna niet meer mislukken. Voor de liefhebber van eersteklas klassiek spookdrama. Fijn dat het nog steeds gemaakt wordt! En met zoveel liefde!
Pazmaster
Ik vond Maria wel een geil wijfie hoor! ?
knusse stoel
Zoals parcivalis al schreef, het is eigenlijk geen horrorfilm net als "The sound of music" geen pornofilm is!
Toch heerst er een constante spanning in de film en ondanks dat er niet veel actie inzit (zelfs niet op erotisch gebied) boeit de film continue!
En daarin zijn onze westerburen erg goed, een verhaal laten zien waarbij de mond open zakt van bewondering. Wij vonden het een prachtige (om in de woorden van "Parcivalis" te blijven) spookfilm van hoge klasse. Nogmaals, als het je gaat om opgedrongen schrikeffecten, dan kan je deze film beter overslaan maar als je houdt van een goed verhaal wat integer en fijn is opgebouwd (en ook nu en dan griezelige momenten vertoont), dan zit je met deze "kleine vreemdeling" op de eerste rang!
Een 8+!
joolstein
Gebaseerd op het boek 'The little stranger' (De kleine vreemdeling) van Sarah Waters. Deze romanschrijfster is bekend om haar lesbische romans die zich vooral afspelen in de Victoriaanse periode. In 2016 vertaalde regisseur Park met zijn film Ah-ga-ssi, al eens succesvol een verhaal van haar naar het grote scherm. Maar ook haar andere werk is al eens bewerkt. Echter dit is het enige verhaal waar geen (homo)seksualiteit in voor komt.
Aan de start van de film gaan we eerst even terug naar 1919, toen Faraday, zijn voornaam krijgen we gek genoeg nooit te horen, als 10-jarige jongen voor het eerst het dominerende landhuis Hundreds Hall op het platteland van Warwickshire bezocht. Daarna wordt op een stoffige zondag van een naoorlogse zomer, de inmiddels plattelandsdokter Faraday naar Hundreds Hall geroepen omdat het laatst overgebleven dienstmeisje ziek is. We blijven het wel en wee van de bewoners van dit prachtige landhuis volgen tot de mysterieuze conclusie.
Helaas wordt de film (in de trailer) nogal verkeerd gepromoot, er gebeuren wel rare bovennatuurlijke dingen,(er is ook wat bloed) maar ze zijn maar marginaal. Het verhaal richt ze meer op de veranderende tijden van de rijke upper-class in het naoorlogse Engeland. De dokter uit een arm gezin is nu zoals benadrukt werd “one of us” Ook het in verval geraakte huis en de worsteling van zijn bewoners zijn het symbool van dat tijden zijn veranderd.Toch slecht is de film niet! Regisseur Lenny Abrahamson (Room, Frank) laat een weelderige sfeervolle film zien en weet de te kleffe valstrikken keurig te omzeilen en weet zo de kijkers voldoende te boeien.De film is daarmee een zeer goede toevoeging in lange traditie van dit soort Engelse mysterieuze periodedrama's
joolstein
IDMB heeft bij de genre-aanduidingen Drama / Mysterie staan. Daarom dit aangepast om eventuele andere kijkers niet op het verkeerde been te zetten dat dit een volbloed horror zou zijn!
Onedin
Mooie,maar trage film met sfeervolle beelden en goede acteerprestaties moet ik zeggen.
Klein beetje bovennatuurlijke film.
Zeker niet voor het grote publiek,maar kon mij wel bekoren.
Zeker een rustpunt tussen alle actiefilms en superhelden films.
Goeie film over een rijke familie en een landhuis, beiden in verval tijdens het interbellum. Het mysterie in dit spookverhaal ontvouwt zich uiterst langzaam en ook redelijk subtiel. De personages zijn goed uitgewerkt en ook direct gelinkt aan het mysterie. Ingetogen acteerwerk, een mooie locatie en ook wel mooi en sfeervol in beeld gebracht allemaal. Een kleine 3.5 sterren.
Brabants
The Little Stranger is gefilmd in een adembenemende setting met zeer interessant verhaal wat meesterlijk is uitgewerkt. De rust en de kalmte en de subtiele aanwijzingen gecombineerd met flashbacks die op het juiste moment verschijnen is gewoon zeer knap gedaan. Zeker geen film voor het grote publiek, maar personen die hier van houden moeten zeker kijken.
Malick
Eerst komt de release in de bioscoop te vervallen en daarna de DVD / BR. Wordt weer importen!
Donkerwoud
Boekverfilming? The Little Stranger - Sarah Waters (2009) - BoekMeter.nl
Shadowed
Keurig.
Viel reuze mee, ik verwachtte helemaal niet zo'n keurige film zoals dit met een sterk verteld verhaal en veel beter acteerwerk dan het gemiddelde niveau. Film verveelt echt nooit, en een horrorfilm met 9+ was nou niet zo heel aantrekkelijk. (Al is dit niet echt een horrorfilm).
Sterke, hele sterke acteerprestatie van Gleeson. Echt veel beter dan wat ik van hem gewend ben. Hij weet echt serieus goede charme mee te geven aan zijn karakter en dat is een beetje wat een film zoals dit nodig heeft. Hij draagt de film echt als Faraday.
Daarbuiten ook nog bij gestaan door uiterst prima prestaties van Wilson, Poulter, Rampling en Hill. Keurige prestaties, maar ik was wel verrast dat Poulter hierin speelde. Wel zowat mijn favoriete acteur, dus mij hoor je niet echt klagen.
Film heeft echte charme en sfeer. Het is dan ook wel ergens opmerkelijk dat Abrahamson nooit een keerpunt maakt naar horror. Dit had een hele griezelige, intense en akelige film kunnen zijn bomvol sfeer. De toon lag echt heel goed in de juiste richting.
Maar desondanks boeit het, de 111 minuten vervelen nergens en is dit filmpje heel charmant geworden. Jammer dat het nooit echt vol voor die sfeer gaat, want de toon lag echt goed. Inplaats daarvan blijft het redelijk mild, en dat is jammer, want als kijker heb je dan nooit door wat de film precies wil.
Maarja, het vermaakt goed terwijl het verhaal er mag zijn en de acteerprestaties sterk zijn. De toon had alleen volledig benut kunnen, en moeten worden. En dat gebeurd helaas niet.
Wommel
Zie voornamelijk hoge noteringen. "Maar" 2.88 totaal. Toch maar 'n kans geven vanavond.
coumi
Geen vervelende film maar ook duidelijk niet helemaal geslaagd. Begint als een soort familiedrama, maar ontwikkelt zich langzaam tot een type spookhuisfilm, alleen in dat genre hebben we echt al veel betere gezien. Oogt uiteindelijk als een wat onbevredigende en onvoldoende afgeronde vertelling. Wat het mooi maakt zijn de met prachtig ingehouden emotie gespeelde hoofdrollen. Zowel Poulter, Wilson en zeker Gleeson gaan we de komende jaren in grotere rollen en betere films zien. Zij spelen de hier fletse oudgediende Rampling moeiteloos van het scherm.
mrklm
In 1948 keert Dr. Faraday [Domhnall Gleeson] terug naar het landgoed Hundreds Hall waar zijn moeder vroeger als bediende werkte. Mrs Ayres [Charlotte Rampling] is ervan overtuigd dat een geest uit het verleden haar kwelt en de familie hoopt dat Faraday haar kan helpen. Maar de zoektocht in het verleden blijkt nauw verbonden met Faradays eigen herinneringen die hij heeft aan Hundreds Hall. Een fraai geproduceerd en goed geacteerd drama met Rampling als uitblinker en een intrigerende ontknoping, ook al neemt Abrahamson iets teveel de tijd om de personages en hun voorgeschiedenis neer te zetten.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan