• 9.378.170 stemmen

Geregisseerd door: Mathieu Mortelmans

Met onder meer: Spencer Bogaert, Bjarne Devolder en Tine Reymer

Gesproken taal: Nederlands

Plot Bastaard

"Grief is a necessary evil"

De zeventienjarige Daan heeft het niet makkelijk. Zijn oudere broer Robbie is twee jaar geleden gestorven in een ongeluk, wat nog sporen nalaat binnen het gezin. Zijn moeder Nina sluit zich thuis op, zijn vader Filip vlucht weg in zijn werk. Wanneer moeder en zoon de dakloze Radja ontmoeten, ruikt Nina kans om de leegte in haar leven opnieuw in te vullen. Zonder overleg haalt ze Radja in huis. Al gauw verwelken de relaties binnen het gezin en infecteren seks en geweld de burgerlijke geborgenheid.

Daan Van Noey

Robbie Van Noey

Jonas Rottiers

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Weinig reclame vr deze film gezien, wist zelfs niet dat deze in de cinema is geweest (België). Nu op Netflix gezien en is me zeker wel bevallen, met 2 jonge acteurs die ik niet kende. Vind het wel meer een drama dan thriller, maar zit wel degelijk ineen, bleef me toch boeien tot eind.

avatar van Alathir

Alathir

Best een goede film die me deed denken aan het recente Queen of Hearts. Hoewel de film toch wat andere richtingen inslaat, deed het me daar erg aan denken. Het is geen al te snelle film maar de spanning zit er zeker in. De twee hoofdrolspelers zijn me in feite niet bekend. Zowel Spencer Bogaert als Bjarne Devolder heb ik niet eerder zien spelen. In feite doen zij het uitstekend tegen de gevestigde namen met vooral Koen De Bouw dan. Tine Reymer is in geen geval Tryne Dyrholm uit Queen of Hearts en dat hoeft ook niet natuurlijk, maar hierdoor verliest de film wat van zijn geloofwaardigheid. Het blijft allemaal wat braafjes, wat begrijpelijk is gezien dit een debuutfilm betreft. Maar als je Bjarne in zijn blootje zet als "debutant" dan zou je iets gedurfder verwachten van Tine Reymer. De noemenswaardige scènes zitten hoe dan ook in feite al in de trailer, wat mij ergens jammer lijkt. Hier had meer in gezeten, maar het is zeker een degelijke film. Zeer benieuwd naar wat Mathieu Mortelmans nog meer in petto heeft.

avatar van Film Pegasus

Bastaard deed me even denken aan Borgman, al draait het toch wel anders uit gaandeweg. Een toch wat voorspelbare film die nooit echt uit de verf komt. De sfeer wordt nog wat aangekleed, maar het geheel zit vol clichés en de acteurs zijn nergens memorabel. De sfeer is wel constant gelukkig, al had ik wat meer pit verwacht. Kon beter.

avatar van Fisico

Fisico

Degelijke Vlaamse thriller zonder echt memorabel te zijn. Een wildvreemde die als surrogaatzoon wordt aanzien en zich opdringt binnen een gezin. Soortgelijke plots zijn niet nieuw en komen ook aan bod bij onder andere The Guest (2014) of The Gift (2015), maar de voorbeelden zijn legio denk ik. Dronningen / Queen of hearts (2019) las ik hier ook, klopt, maar dan zonder het seksuele aspect en eveneens met een minder overtuigende cast en plot.

De sfeer en spanning zit inderdaad redelijk goed. Ook de bizarre relatie die de zoon en de zwerver met elkaar hebben, is intrigerend. De haat onderling is te snijden. Het is wachten tot een explosief moment. Het plotverloop is herkenbaar met één naïeve ziel in het gezin en enkele anderen die meer wantrouwen hebben.

De subplots komen minder uit de verf en daarmee is ook de rol van Koen de Bouw snel uitgespeeld. Zeer inspiratieloze rol en zo gedraagt hij zich ook. Jammer voor dergelijke Vlaamse klasse-acteur. Hij moet natuurlijk niet in elke Vlaamse (thriller)film de hoofdrol dragen, maar dit was het ook niet.
Het einde was wat vreemd met dat zwembad, beetje open einde, maar begrijp niet goed waar men naartoe wou.