• 9.372.440 stemmen

Oorsprong: Frankrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Sonia Kronlund

Gesproken taal: Engels, Frans en Perzisch

Plot Nothingwood

Salim Shaheen is een erg populaire acteur, regisseur en producent uit Afghanistan met ruim honderd films op zijn palmares. De radiojournaliste Sonia Kronlund behandelde gedurende twee decennia oorlogsnieuws en besluit nu om Shaheen, die zichzelf ‘Prince of Nothingwood’ noemt, te volgen tijdens zijn nieuwste project: een film over zijn belevenissen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Nothingwood is de eerste film die vertoond wordt tijdens het nieuwe Amsterdamse filminitiatief Oxville in Theater Meervaart.

Nothingwood - Sonia Kronlund - Theater de Meervaart

Oxville Cinema – Oxville brengt cinema naar Amsterdam Nieuw-West

avatar van mrklm

mrklm

Franse journalist Sonia Kronlund was zo gefascineerd door het persoonlijke verhaal van Salim Shaheen, een acteur, producent en regisseur die onder andere bekend staat als “Afghanistan’s Sultan of Cinema” en “Afghanistan’s Steven Spielberg”. Hij maakte meer dan 100 films in een land waar het maken van een film lange tijd levensgevaarlijk was. Tijdens de Afghaanse Burgeroorlog (1989-1992) was hij legercommandant en gebruikte hij zijn soldaten als cast en crew in films. Kronlund volgt Shaheen tijdens het maken van een nieuwe film en we zien hoe hij met een minimum aan middelen en een minimum aan (ervaren) technici blijft volharden. Dat levert regelmatig voor hem frustrerende, maar voor ons vermakelijke momenten op. Het feit dat de zestigjarige Shaheem nog altijd de actieheld speelt, verhoogt de cultstatus van deze eigenzinnige filmmaker, wiens reputatie een flinke deuk opliep toen hij in 2019 tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens chantage.