• 9.374.065 stemmen

Une Saison en France (2017)

Alternatieve titel: A Season in France

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Mahamat-Saleh Haroun

Met onder meer: Ériq Ebouaney, Sandrine Bonnaire en Aalayna Lys

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 5 april 2018

Plot Une Saison en France

Abbas, een leraar Frans, is weggevlucht van de oorlog in Centraal-Afrika om een nieuw leven in Frankrijk op te bouwen. Terwijl hij wacht op zijn status van vluchteling, organiseert Abbas zijn dagelijks leven: zijn kinderen gaan naar school en hij werkt op een markt waar hij Carole ontmoette. Carole is gevoelig voor de moed van deze man, die nog steeds achtervolgd wordt door de geesten van het verleden, en biedt hem en zijn familie onderdak aan in haar huis. Maar als zijn asiel geweigerd wordt, wat zou er dan met Abbas en zijn ontwortelde familie gebeuren? En met Carole, beroofd van het huis dat ze dacht te herbouwen?

Vanaf 5 april 2018 in de bioscoop (Imagine)

avatar van mrklm

mrklm

Abbas [Eriq Ebouaney] is met zijn broer Etienne [Bibi Tanga] en zijn gezin gevlucht uit Centraal Afrika, een vlucht waarbij zijn vrouw en de moeder van zijn kinderen [Aalayna Lys, Ibrahim Burama Darboe] het leven heeft gekocht. Zijn asielaanvraag is echter afgewezen in Frankrijk en in afwachting van het hoger beroep is hij genoodzaakt om met zijn kinderen te verhuizen van de ene naar de andere woning. De situatie is veel minder rooskleurig dan Abbas zichzelf en vooral zijn kinderen had voorgesteld, maar zijn liefde voor Carole [Sandrine Bonnaire], zelf een Poolse immigrante.

Het uitgangspunt is interessant: het gaat hier om een hoog opgeleide immigrant die zich voorbeeldig gedraagt, de taal perfect spreekt en een baan heeft. Regisseur/scenarist Mahamat-Saleh Haroun wil hier duidelijk de immigranten neerzetten als slachtoffer van een onrechtvaardig, bureaucratisch systeem en laat derhalve enkele belangrijke vragen onbeantwoord. Zo komen we namelijk niet te weten wat de reden is voor de afwijzing. Haroun lijkt haast te willen suggereren dat Frankrijk bepaalde immigranten weert omdat het gewoon geen immigranten wil, maar dat is wel heel erg kort door de bocht. Ondanks het prima acteerwerk is dit propagandistisch gepreek voor eigen parochie.

avatar van Sater

Sater

propagandistisch gepreek voor eigen parochie

Niet helemaal eens met bovenstaande. De boodschap is niet per se dat alle bureaucratie omtrent immigratie opgeheven moet worden. Het lijkt mij eerder dat het wil laten zien wat het met een mens, een individu doet, om je in zo'n situatie te bevinden. De frustraties die komen kijken bij Abbas' poging om zijn waardigheid te beschouwen. Hoe hij zijn kinderen een normale jeugd probeert te bezorgen en hier steeds niet in slaagt. Zelfs als het 'terecht' is dat zijn aanvraag afgewezen wordt, kun je je nog steeds zijn lot aantrekken.

avatar van Timvabe

Timvabe

Geweldige propagandafilm.

Misschien iets voor de deugers van dwdd?

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1921 stemmen

Redelijk. Het verhaal kon mij enigszins vermaken en het acteerwerk is goed, het kleine meisje is een leuk personage, maar ik miste iets. Het heeft mij niet omver geblazen en niet heel veel indruk op mij gemaakt. Wel een voldoende. 3*

avatar van Phantasm

Phantasm

Niet echt goed en niet echt slecht, leuk om een keer gezien te hebben.