menu

Les Gardiennes (2017)

Alternatieve titel: The Guardians

mijn stem
3,25 (52)
52 stemmen

Frankrijk
Drama
138 minuten

geregisseerd door Xavier Beauvois
met Nathalie Baye, Iris Bry en Laura Smet

1915. Wanneer de mannen van de Paridier-boerderij vertrekken naar het oorlogsfront, is het aan de overgebleven vrouwen om al het zware werk op zich te nemen. Terwijl ze alles op alles moeten zetten om te overleven, zoeken de vrouwen naar een evenwicht tussen het harde werk en de terugkomst van de soldaten.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=FuOx1JvOnGY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 8 maart 2018 in de bioscoop (Paradiso)

avatar van mrklm
1,0
Als het de bedoeling was te tonen hoe saai het leven op het Franse platteland was toen de mannen zich bevonden aan het front in de Eerste Wereldoorlog en het aan de vrouwen was om de landbouwproductie op peil te houden, dan is Xavier Beauvois absoluut geslaagd in zijn missie. In de slaapverwekkende eerste helft krijg je dan ook eindeloos veel ononderbroken shots zien van vrouwen die aan het werk zijn. Dat mag dan de realiteit van het tijdperk geweest zijn, maar het is de doodsteek van een film die in de tweede helft ontaardt in soapachtige perikelen, wanneer geheimen, leugens en bedrog het verhaal domineren. Teleurstellend oppervlakkig allemaal en vooral ontzettend saai. De indrukwekkende scène waarbij één van de mannen het aan het front opneemt tegen een overmacht aan vijandelijke soldaten met gasmaskers lijkt uit een totaal andere film te komen, maar is wel het absolute hoogtepunt van deze tijdverspiller.

avatar van knaai
4,0
De film heeft een rustig tempo dat precies past bij het tempo van het boerenleven rond de vorige eeuwwisseling. Je ziet alle activiteiten voorbij komen zoals zaaien, dorsen, oogsten, melken etc, die honderd jaar geleden gedaan moesten worden, meestal gekoppeld aan een seizoen. Daarnaast speelt synchroon de hel van WO 1 waarin de mannen verkeren; ze komen soms thuis, waar ze nauwelijks kunnen uitleggen uit welke wereld ze komen.
Mooi in beeld gebracht is de sluipende moderniteit die door de oorlog zijn intrede doet op de boerderij, evenals het verschil in hoe de Duitser door de overheid als vijand wordt neergezet en hoe de jongens ze aan het front ervaren; hoe de boeren binnenwereld wordt afgeschermd voor de buitenwereld en vreemdelingen, hoe overweldigend het verlies van vele mannen in een klein dorp wordt verwerkt en tenslotte hoe in de oorlog de vrouwen worstelen met (het gebrek aan) hun sexualiteit.
Ik heb genoten van deze film!

avatar van Theunissen
3,0
Prachtig gefilmde, feministische Oorlog / Drama film van regisseur Xavier Beauvois, waarin de nadruk niet ligt op de plot, maar op de personages en sfeer.

Dit verhaal speelt zich af in 1915 in Frankrijk, gedurende de Eerste Wereldoorlog. Omdat haar zonen vechten in de loopgraven roept boerin Hortense Sandrail (Nathalie Baye) de hulp in van de jonge Francine Riant (Iris Bry). Die blijkt prima te voldoen, maar wanneer één van de zonen terugkeert en valt voor Francine, en wanneer even later ook nog Amerikaanse soldaten zich melden op de hoeve, vindt Hortense dat ze moet ingrijpen.

Het tijdsbeeld is mooi en de keuze om niet de modderige loopgraven, maar juist de tractoren op de akker (waarbij de vrouwen de boerderijen beheren) te laten zien, is verfrissend. De scène, waarin Duitse soldaten met gasmaskers over de kling worden gejaagd, is fraai gefilmd, maar eindigt als een doorzichtige kopie van een beroemde scène uit Star Wars film "The Empire Strikes Back (1980)".

Al met al slow cinema voor de liefhebber.

4,0
Een film over WO I zonder reëele gevechtsscènes.
Een innemend portret van het plattelandsleven gestuurd door en gebukt onder de gevolgen van de oorlog.
Filmisch heel mooi met knappe beelden van mens, dier, natuur en werkzaamheden... en een verhaal dat stand houdt.
Nathalie Baye, Laura Smet en Iris Bry zijn uitstekend als les gardiennes en de zorg voor decor, costumering en make-up in de film valt te waarderen. Lijkt allemaal heel authentiek.
Enkele emotionele momenten, zonder oversentimentaliteit en een toch wel wat aangrijpend slot als Iris Bry twee mooie, toepasselijk chansons brengt : "Amours fragiles" en "La Chanson des Blés d'Or).
Xavier Beauvois, niet aan zijn proefstuk ("Des Hommes et des Dieux", "Le petit Lieutenat", ook al met Nathalie Baye), brengt hier een gesmaakte ode aan de vrouw aan het thuisfront.

4,0
Ik sluit me aan bij Theunissen en Movsin met dien verstande dat ik het korte slow motion oorlogsgedeelte niet nodig en ook wel qua vorm misplaatst vond. Maar verder puike slow film met goed spel.

avatar van hoffhaan
2,0
Gaaaaaaaaaaaaaap! 2.0

avatar van Tarkus
1,0
Kort kan ik wel zijn over deze te lange film.
Slaapverwekkend !!!

avatar van BBarbie
4,0
Authentiek ogende plattelandskroniek over de dagelijkse beslommeringen van het thuisfront ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Na een vlakke opening begint de film van lieverlee onder je huid te kruipen.
Het boerenleven wordt fraai in beeld gebracht. Imposant debuut van Iris Bry. Nathalie Baye laat andermaal zien dat zij met het klimmen der jaren nog niets van haar veelzijdigheid heeft verloren. Een mooie film.

avatar van joolstein
2,0
Tergend langzaam Frans kostuumdrama. Met ontzettend lange shots van gezichten van personages en bijfiguren die verder ook geen rol spelen. De film concentreert zich op de thuisblijvers: drie vrouwen Hortense (Nathalie Baye) Solange (Baye’s dochter Laura Smet) en de ingehuurde dienstmeid Francine (Iris Bry in haar eerste rol een erg goed debuut) die een familieboerderij tussen 1915 en 1918 draaiend proberen te houden. Ook al moesten ze voor sterke vrouwen doorgaan vond ik ze toch nogal afhankelijk van mannen. Ondanks dat dit ongebruikelijke perspectief was van de Grote Oorlog, is veel in de film niets minder dan mooifilmerij. Alles is erg gepolijst en clean. Het is altijd mooi weer, alle mensen zijn knap en charmant en hun kleding is ondanks het zware werk nooit vies of kapot. Er wordt amper gesproken in de film, en wanneer er gesproken wordt voelen de gesprekken gekunsteld. De enige opleving in de film zijn wanneer de vooruitgang meer haar intrede doet en wat sterk melodramatisch gebeurtenissen. De film is saai in zijn uiterlijke perfectie en onbevredigend.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:49 uur

geplaatst: vandaag om 23:49 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.