• 158.149 films
 • 9.644 series
 • 28.789 seizoenen
 • 607.387 acteurs
 • 353.084 gebruikers
 • 8.846.241 stemmen
Avatar
 
banner banner

Mustang (2015)

Drama | 97 minuten
3,56 312 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 97 minuten

Oorsprong: Turkije / Frankrijk / Qatar / Duitsland

Geregisseerd door: Deniz Gamze Ergüven

Met onder meer: Erol Afşin, Ilayda Akdoğan en Doğa Zeynep Doğuşlu

IMDb beoordeling: 7,6 (40.210)

Gesproken taal: Turks

Releasedatum: 1 oktober 2015

Plot Mustang

"Their spirit would never be broken."

Turkije, het begin van de zomer. In een dorp in het noorden wandelen Lale en haar vier zussen van school naar huis en spelen ze onschuldig met een aantal jongens. De immoraliteit van het spel zorgt voor een schandaal dat onverwachte consequenties heeft. Hun huis verandert geleidelijk in een gevangenis. School wordt vervangen door huishoudelijk werk en er volgen huwelijken.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Capablanca

Capablanca

 • 988 berichten
 • 1416 stemmen

Gurtsman schreef:
Ik heb een vraag.

Werd er nou gesuggereerd dat die oom aan zijn nichtjes zat? Je zag hem een keer uit een kamer van zo'n meisje komen en en andere keer hoorde je gekreun uit zo'n kamer komen.

Dat leek me overduidelijk.

Onderhoudende film over een achterlijke cultuur.


avatar van Ferdydurke

Ferdydurke

 • 1353 berichten
 • 854 stemmen

De film heeft een zodanig evidente boodschap, dat het moeilijk wordt om daar - qua speelfilm - iets goeds van te bakken, en het scenario, de afwikkeling van het plot, loopt ook voor geen meter. Een dubbele onevenwichtigheid. Voorspelbaar en repetitief.

Maar goed, het is een stel innemende grietjes natuurlijk, en het is misschien wel slim om daar constant de camera op te houden.

De scènes rond de voetbalwedstrijd vind ik wel erg leuk, en met name dan de beelden van de massaal volkomen uit hun dak gaande meiden.

De levenslust, en de niet te temmen lijkende levenskracht vooral die daarvan afspat, maakt de angst van het patriarchaat, en zijn wil tot controle van het vrouwelijke, in zekere zin haast invoelbaar.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30207 berichten
 • 5130 stemmen

5 zussen die bij hun nonkel en grootmoeder wonen, nemen afscheid van hun lerares en zonder het te beseffen ook van hun kindertijd. De 5 kinderen hingen mooi aan elkaar, genoten van het leven. Stilaan werden ze ouder. Hun zin voor avontuur en ontdekking is met de jaren gegroeid. Een verrijking in hun ogen, een bedreiging voor de traditionele familie. Het is niet te zeggen of het een verschil is dat ze niet hun ouders zijn, maar ze dragen niet die levenslust als de kinderen.

De zin voor avontuur van de 5 meisjes komt alsmaar in botsing met de wil van nonkel en grootmoeder om hen in een traditioneel leven te duwen. De meisjes reageren verschillend op die druk en de clash wordt alsmaar groter.

De film is vanuit de jongste dochter gemaakt, die door haar jonge leeftijd ook het laatst zal te maken hebben met die druk van buitenaf, maar wel ondertussen getuige is op de eerste rij van wat haar zussen meemaken. Het oogt allemaal eenvoudig qua verhaal, maar de regisseuse zorgt voor echte personages en mijdt mooi de clichés. Het is geen opgemaakt Hollywooddrama. Ook al eindigt het niet met een big bang, laat de film best wel indruk achter. Een sfeervolle karakterfilm en boeiend om te zien hoe de spanningen opbouwen en hoe de meisjes er elk mee omgaan.


avatar van JoeCabot

JoeCabot

 • 2682 berichten
 • 1785 stemmen

Het siert de makers dat ze zonder taboes dit heikele thema aankaarten, alleen gaan ze daarbij nogal gemakzuchtig te werk. Hoe schrijnend het verhaal ook is, de film hengelt gewoon te opvallend naar medelijden. Het wordt bovendien nogal zwart/wit gebracht. Al van bij het begin krijgt ieder personage een stempel opgedrukt - “moedig”, “laf” of “boosaardig” - en daar komt verder geen verandering in.

Een slechte film zou ik Mustang echter niet noemen. Er wordt knap geacteerd, sommige dialogen zijn best grappig en de film baadt in een mooie, zomerse sfeer. Ook het einde vond ik best - euh - interessant. De nachtelijke ontsnappingsscène deed me wat denken aan Night of the Living Dead. Uiteindelijk belanden de voortvluchtige zussen in Istanbul, bij zonsopgang, wat meteen de mooiste scène van de film oplevert.

Hier zat zeker meer in. 2,5*


avatar van Tiany

Tiany

 • 482 berichten
 • 707 stemmen

Zeer mooie en interessante film. Hier wordt nog maar een duidelijk gemaakt wat een leven jonge meisjes en vrouwen hebben in bepaalde dorpen. Zo middeleeuws. Zeer goed gebracht, de hoofdrol is duidelijk het kleine meisje Lale.


avatar van Brandt

Brandt

 • 308 berichten
 • 253 stemmen

Zeer interessante film over 5 zussen die gewurgd worden door de sociale controle van hun omgeving. Zwaar onderwerp zou je denken, maar toch blijft de toon speels. Dat is voornamelijk te danken aan het geweldige vijftal, het plezier spat er vanaf, zelfs als ze hun hippe kleren moeten in ruilen voor grauwe hobbezakken. De zussen vormen een eenheid. Mooiste scenes zijn dan ook die waarin ze met zijn allen in bed liggen en lichamelijk vervlochten lijken met elkaar, kluwen van ledematen met vijf hoofden. Zulke meiden moet je de ruimte geven, niet beknotten, dat kan alleen maar verkeerd aflopen.


avatar van Basto

Basto

 • 9659 berichten
 • 6701 stemmen

Ik heb echt niks met die Turkse / Arabische cultuur. Vrouwen moeten zich verbergen in strontkleurige hobbezakken, enkel omdat de mannen zich anders niet kunnen beheersen. Het is een cultuur die zich tegen schoonheid keert. Daar kan ik geen goed woord voor over hebben.

Met het uithuwelijken gaan ze rustig nog een paar stappen verder. Dat doen ze zelfs in onze gereformeerde hoek niet eens. Zo wordt echt alles in het leven van deze jonge vrouwen door oude mannen bepaald en kapotgemaakt.

Nu zal het op vele plaatsen in Turkije wel meevallen, maar niet in dit dorpje 1000 kilometer ten oosten van Istanbul. Het huis wordt zelfs tot fort omgebouwd om het maagdenvlies van de meisjes te beschermen om ze vervolgens op te offeren aan de eerste en beste jongen die om hun hand vraagt.

Dit fort keert zich uiteindelijk ook tegen de ouderen. Gevolgd door een vlucht naar het Oosten, waar Istanbul op de grens van Europa aandoet als het beloofde land…

Het is een prima drama, dat wat mij betreft nog wat meer rauwe rafelrandjes hat mogen tonen. Maar met Qatar als co productieland, is het eigenlijk al een wonder dat deze kritische film überhaupt gemaakt is.

3,5


avatar van Brix

Brix

 • 19153 berichten
 • 4605 stemmen

Vandaag te zien op TV ARTE > 20:15 uur


avatar van mrklm

mrklm

 • 7482 berichten
 • 7847 stemmen

Sinds de dood van hun ouders worden vijf meisjes opgevoed door hun oma [Nihal G. Koldas] en hun strenge, conservatieve oom [Ayberk Pekcan]. Wanneer die ontdekt dat de meisjes contact hebben met jongens besluit hij een poging doen de meisjes te temmen door ze uit te huwelijken. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Verteld vanuit het perspectief van Nur [Doga Zeynep Doguslu], de jongste van de meiden, en het samenspel van de meiden is van zeer hoog niveau. Vol rake en vermakelijke momenten, waaronder het bezoek aan de voetbalwedstrijd tussen Trabzonspor en Galatasaray waar alleen vrouwen aanwezig mogen zijn.