• 9.384.315 stemmen

Met onder meer: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard en Laura Bro

Gesproken taal: Deens, Engels en Duits

Releasedatum: 31 maart 2016

Plot Under Sandet

"They survived the second World War, now they must survive the cleanup"

Het is mei 1945, slechts enkele dagen na het einde van de oorlog. Een groep Duitse krijgsgevangenen wordt naar Denemarken gebracht en gedwongen om de 2 miljoen landmijnen te ontmantelen die door de Duitse bezetters werden verspreid langs de Westkust. Sergeant Carl Leopold Rasmussen is verantwoordelijk voor de groep jonge, verzwakte mannen. Net als vele Denen haat hij de Duitsers. Hij reageert zijn woede dan ook af op de gevangenen.

Sgt. Carl Rasmussen

Sebastian Schumann

Helmut Morbach

Ludwig Haffke

Ernst Lessner

Werner Lessner

Wilhelm Hahn

patrickman schreef:

Zo lang de moffen maar geen medelijden krijgen ben ik enorm benieuwd.

dat lijkt me eerlijk gezegd exact de juiste houding. Deze film is voor je gemaakt.

avatar van patrickman

patrickman

John Milton schreef:

haha milton know`s me

John Milton

Het was eerlijk gezegd ook meer iets spottend bedoeld wat ik tegen Patrickman zei, acja88

Ik bedoelde dat die film voor hem gemaakt was, omdat een film als Under Sandet volgens mij juist uitstekend dat soort vooroordelen onderuit haalt. Ik vind die denkwijze ook eigenlijk niet van deze tijd, dat zij geen medelijden zouden verdienen, met de achterafkennis die we nu hebben over hoe dingen kunnen gaan, en ook zijn gegaan. Die kids waren 3-5 jaar oud toen Hitler kanselier werd en 9-11 toen de oorlog uitbrak, als ik hun leeftijden zo inschat. Hoe ze in deze positie beland zijn, laat de film niet zien. Maar het is helemaal niet ondenkbaar dat hij, jij of ik daar ook hadden gezeten als we daar toen geboren waren. Misschien zelfs wel waarschijnlijk. Daar is echt geen verdorven, oorlogszuchtige aard voor nodig.

Het idee dat alle Duitsers die gevochten hebben in de Tweede Wereldoorlog per definitie geen medelijden zouden verdienen (Duitsers? KUTMOFFEN!) of dat ze allemaal slecht waren is te zot voor woorden. Zo zwart/wit is het leven niet. Als je al vanaf voor je een fatsoenlijke zin kon schrijven geïndoctrineerd bent met propaganda, en schreeuwende soldaten komen vertellen dat je mee moet vechten omdat alle mannen al gevangen of gesneuveld zijn en de Russen eraan komen om je moeder te verkrachten (of iets anders overtuigends van soortgelijke strekking), dan zeiden de meesten begrijpelijkerwijs geen nee. En zeker niet omdat ze anders in de ogen van toekomstige generaties wellicht als geen-medelijden-verdienende-moffen zouden kunnen worden beschouwd. Ik betwijfel sowieso ten zeerste of dat een reeële optie was, dienstweigering, helemaal tegen het einde van de oorlog (wanneer ze vermoedelijk 'in het leger zijn gegaan'). Zelfs als kind of jongvolwassene.

Er zijn onbeschrijfelijke gruwelijkheden gebeurd vóór, in en ná deze oorlog. Dit is er slechts een van, gelukkig weer eens uit een iets andere invalshoek, en over een minder bekende episode dan we wellicht gewend zijn. Good guys and bad guys is een te simpele onderverdeling om in de werkelijkheid van toepassing te zijn, zeker voor een groep jongens als deze. En vergeet niet (sprak hij belerend met een priemend vingertje) dat wij als Nederlanders onze handen ook bepaald niet wassen in historische onschuld...