menu

Only the Brave (2017)

mijn stem
3,51 (402)
402 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Biografie
134 minuten

geregisseerd door Joseph Kosinski
met Josh Brolin, Miles Teller en Jeff Bridges

Het waargebeurde verhaal van de leden van de Granite Mountain Hotshots, een groep brandweermannen die gespecialiseerd zijn in natuurbranden. Zij worden er medio 2013 op uit gestuurd om een grote brand in te dammen. Een groot deel van de bemanning komt echter vast te zitten, omdat de wind steeds meer toeneemt.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=TlqoQ3bI5NY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van mrklm
3,0
Op papier is dit een dertien-in-een-dozijn-ware-woensdagavondfilm die Amerikaanse TV-zenders aan de lopende band produceerden in de jaren '90. De opgeklopte romantiek in deze lofzang op een team van elite-brandweerlui uit Arizona dat zich inzet om bosbranden te bestrijden, is één van de vele clichés die de middelmatigheid van het script onderstrepen. Bijzonder spannend of spectaculair is het ook niet echt, maar het is de ijzersterke en voorbeeldig spelende cast die de film weten te redden van de middelmaat. Miles Teller (als een junkie die besluit zijn leven te beteren wanneer hij vader is geworden) en Josh Brolin (als de ervaren leider van het brandweerteam) zijn de centrale personages in deze film en zijn krijgen uitstekende steun van Jeff Bridges, die ook qua uiterlijk overtuigd als Brolins broer) en Jennifer Connolly als Brolins ongeruste echtgenote, maar het materiaal doet geen recht aan het talent dat zij hier tentoonspreiden.

avatar van tbouwh
Kan iemand ondertussen een digitaal opgeschoonde versie van de poster uploaden (gaarne zonder slogan)?

avatar van Phantasm
3,0
Begint wel wat traagjes, maar over het geheel is het toch wel een indrukwekkend drama dat aan het einde boeit.

avatar van Psycho-M
3,5
Only the Brave.
Waargebeurd verhaal over de dappere brandweerlieden die steeds weer zware (bos)branden bestrijden.
Voelt het drama soms wat zwaar aangezet? Ja.
Wordt de bromance hier en daar wat overgeromantiseerd? Ja
Ligt het "wij zijn Rednecks en trots erop" er af en toe dik op? Ja
En toch is het een prima film die je meeneemt in het verhaal van deze groep mannen.

Want ja, deze film geeft, als je de geschreven media mag geloven, een realistisch beeld van de Granite Mountain Hotshots en hun verhaal.
Bovendien zijn Miles Teller en Josh Brolin weer top in hun rollen. En voor Jennifer Connolly heb ik al een zwak sinds Labyrinth.

avatar van nadrin
3,0
Ik stoorde me aan de opgeklopte cameraderie. Ook het O wat ben ik stoer gedrag, Het deed de film geen goed. En haalde de geloofwaardigheid onderuit.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over een groep brandweermannen die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van bosbranden. Wat clichématige en voorspelbare personages (het hele broederschap lag er wat te dik bovenop). Maar de film is onderhoudend van begin tot eind en de scenes met de bosbranden zien er goed uit en vormen het beste onderdeel van de film. Verder een fijne cast met aardig wat bekende namen. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van schumacher
4,0
Een heel goeie film.
Goeie cast.
Waargebeurd verhaal.
Risico beroep.

avatar van blurp194
2,0
De titel is al spoiler genoeg, als je het citaat kent.

Ik weet niet zo goed wat ik van deze film vinden moet. Zeker het begin voelt aan alsof het een low-budget documentaire is - rommelig en niet heel erg ter zake, veel gedoe maar weinig wol, geschreeuw en stoere redneck taal maar weinig inhoud. En erg Amerikaans sentimenteel ook. Maar er is wel een enorme sterrencast bij elkaar gehaald. Niet dat die nou heel erg mooie acteerprestaties laten zien eigenlijk… hoewel het wel echt smullen is als Jeff Bridges met zijn bandje aan het spelen is. Daar komt de rest dan toch echt niet bij in de buurt. Jennifer Connelly komt misschien op de tweede plaats met haar paardenboel. Of Miles Teller wellicht, als je op de sentimentele kant leunt.

Maar zoals dat hoort in een ‘waargebeurd’ verhaal, leunt de film vooral op dat verhaal. Maar of dat nou zo mooi verteld wordt, meh, ik heb daar zo mijn twijfels over. Het is op zich erg positief dat het verhaal erg dicht bij de historie blijft, maar ik was niet heel erg onder de indruk van de film die dat oplevert. Hoe vreemd het ook klinkt misschien, er gebeurt wat weinig, en ondanks dat er wel wat geprobeerd wordt om het verhaal van een paar van de hoofdpersonen - Brendan, Eric, Duane, Amanda, om maar wat names te droppen - in te kleuren, komt het toch niet echt bij me aan wat daar mee is. Het blijft wat afstandelijk en abstract. Je zou denken dat er meer te vertellen geweest was. En dat die dappere mannen waar de film zijn titel aan te danken heeft, dat die dat verdiend hadden, dat is wel buiten kijf.

avatar van Jan met de pet
3,5
Echt gebeurt....zeker niet verkeerd, had misschien meer in gezeten......3,5

als je de helft gelooft van de film dat zal de waarheid zijn,amerikanen ik noem ze altijd funny people kan die lui echt niet serieus nemen.neem nou ook de film creed 2 daar zakt je broek toch van op je hielen

avatar van cor1946
4,0
slecht geouwehoer en weinig actie

avatar van Shadowed
3,0
Prima.

Dat een film zoals dit niet al te veel op actie ingaat, is begrijpelijk. Het gaat hier overduidelijk om het respect voor de mannen hier, en dan hoef je er echt geen halfbakken actiefilm van te maken die de heren geen eer aan doet. Het probleem is alleen dat het daarbuiten ook niet al te veel eer aandoet.

Cast speelt uitstekend. Brolin in 1 van zijn betere rollen in zijn carrière, zonder twijfel. Ook Teller is behoorlijk op dreef, en acteurs zoals Kitsch, Bridges en Badge Dale weten ook best te overtuigen. Ook echt wel rollen waar ze daadwerkelijk iets mee kunnen.

Visueel is het erg wisselend, zoals het weer. Van veraf zien de bosbranden en uitzichten er magisch uit natuurlijk, maar zodra het vuur dichterbij komt ziet het er opeens houterig uit. Dat gaat dan ten koste van de spanning en intensiteit van de film.

Cameragebruik is soms knap, vooral als de bosbranden op afstand blijven waardoor de kolossale rookbommen overweldigend op het scherm neerkomen. Maar het blijft allemaal redelijk veilig voor de rest en laat het verhaal dan leiden.

Drama is soms knap, vooral op het einde, maar ook de ruzies tussen Brolin en Connelly komen soms sterk op het scherm terecht. Soms wat te dik aangezet, maar dat krijg je wel altijd in dit soort Amerikaanse films, die het allemaal net iets te doen.

Het is dat de film wel een realistische toon weet neer te zetten die geloofwaardig is buiten het Pro-Amerikaanse gegrap van de brandweerlieden om. En dat is wat de film ook op stoom houdt, want daar moest het dan ook wel van komen.

Waar de film wat de mist ingaat is dat het weinig eer aan doet aan de mannen. Inplaats daarvan krijgen wel maar enkele karakters in het daglicht, waarvan er maar 3 uitgewerkt worden en de rest moet dan genoegen nemen met op de achtergrond te staan, waarvan je de naam ook niet weet tot de aftiteling.

Met iets meer respect voor de heren op de achtergrond was het wellicht ook heftiger binnengekomen op het einde. Het had de juiste toon al te pakken eigenlijk. Maar het is nu voor wat het is, en dan is het cijfer er dus ook naar.

avatar van Theunissen
3,5
In 2013 verscheen er in het blad "GQ" (een internationaal maandelijks mannenmagazine) een artikel over een gespecialiseerde brandweerafdeling, oftewel de "Granite Mountain Hotshots", die eerder dat jaar strijd had geleverd tegen een ongekend heftige natuurbrand in Arizona.

Het verhaal werd bewerkt tot deze veredelde televisiefilm van ruim twee uren, die kampt met een onderontwikkeld scenario vol spierballentaal en melodrama. Toch valt er voor welwillende kijkers (zoals ik) best wat te genieten, want de cast (o.a. Josh Brolin, Jeff Bridges, Jennifer Connelly en Miles Teller) is gewoon voortreffelijk en een aantal dialogen mocht er zeker zijn (zeker die tussen Josh Brolin en Jennifer Connelly, die ik overigens nog steeds een mooie vrouw vindt). Verder is het camerawerk (van Oscarwinnaar Claudio Miranda) vaak indrukwekkend en je steekt ook nog iets op over brandbestrijding op topniveau.

Het verhaal heeft overigens een vrij clichématig verloop (vond ik zelf wel niet echt storend of vervelend) en het einde zag ik min of meer aankomen (zeker als Josh Brolin tegen zijn vrouw Jennifer Connelly zegt "Het is maar een klein brandje, ik ben waarschijnlijk voor het avondeten weer thuis"), maar ik had niet gedacht dat het om zoveel slachtoffers (19 van de 20, waarbij de enige overlevende van te voren wist weg te komen) ging van de "Granite Mountain Hotshots". Dat was best aangrijpend om te zien en zorgt ook best wel voor een emotioneel einde (ik kon het zelf ook niet droog houden).

Al met al gewoon een goede waargebeurde Drama / Biografie film, waarbij de cast met name de film tot een hoger niveau tilt en waardoor ik hem ook beloon met 3,5* i.p.v. 3,0*.

avatar van Rodger
3,5
Een prima actie drama film..
Waarbij de Amerikaanse glorie ruimschoots naar voren komt..
3.5 .. omdat het camera werk goed gebracht wordt ..

avatar van martijn011
4,0
Prachtige film!

Ik kende het verhaal van de Granite Mountain Hotshots niet, maar richting het einde van de film wordt alles wel een bepaalde kant op gestuurd. Ik moet zeggen dat het einde sterk is weergegeven zonder over het randje te gaan. Komt mede door de sterke cast die deze film bezit. Brolin is echt geweldig, maar dat geldt eveneens voor Teller, Bridges en Connelly. Zij tillen hoogstpersoonlijk deze film naar een hoger niveau, mede door de goed geschreven dialogen.

De film zit niet boordevol actie zodat er tijd is voor wat karakteruitdieping van de hoofdpersonages. Zoals gezegd levert de cast vakwerk zodat we naar een prima film zitten te kijken waarin het nodige gebeurt en het ook nog interessant is om te zien hoe de grote natuurbranden in Amerika bestreden worden.
Boeiend van begin tot eind, dikke vier sterren.

avatar van Lovelyboy
4,0
Wat is eigenlijk de reden dat deze film slechts als import te krijgen is binnen Nederland zoals nu op bol.com en zonder Nederlandse ondertiteling...?

avatar van IH88
3,5
“It's not easy sharing your man with a fire.”

Indrukwekkend. Only the Brave komt traag op gang en de film is wat aan de lange kant, maar de sfeervolle beelden en het echte familiegevoel wat wordt gecreëerd vergoedt veel. Je voelt echt de band tussen deze brandweermannen en hun families, en de meeste personages worden ook goed uitgewerkt.

Brolin, Connelly, Teller en Jeff Bridges zijn altijd sterk, maar ook Kitsch en Badge Dale maken indruk. Je leeft echt mee met de personages, wat het einde hartverscheurend maakt. Dat beeld van de verschroeide aarde, en de zakken met de mannen die er middenin liggen, zal me nog wel even bijblijven. Net zoals de schreeuw van Connelly.

3,0
Het laatste gedeelte van de film maakt veel goed, maar helaas niet alles. Daarvoor was het eerste uur te oppervlakkig en echt niets interessants verhullend en al te veel clichématige vriendschap, net als de dialogen. En het "3 jaar later"-slot was totaal overbodig en meteen de goede indruk van net daarvoor weer naar beneden halend.
Aangelokt door de goede cijfers, maar niet beantwoordend aan mijn verwachtingen.

avatar van Boneka
4,0
Uitstekende film die vooral in Amerika zeer actueel is. Vond het geheel zeer goed in elkaar steken, alleen gaat het verhaal in eerste instantie vooral om de familiebanden en het korps zelf. Het gebeuren zelf komt redelijk laat in de film aan bod en wordt dan pas echt spannend. Maar afgezien van het laatste boeiende stuk zijn ook alle karakters prima in beeld gebracht. Ik denk zeker te weten dat een brandweerman in dit stuk soort gebieden veel gevaarlijker is dan een huis ergens in Nederland dat geblust moet worden. Een autootje of een bossstuk. Niks ten nadelen van onze brandweer, maar het is toch wel een stuk veiliger. Kan me dan ook voorstellen dat het korps meer als een eenheid is uitgerust zoals in het leger.

Wat me vooral verbaasde bij deze branden was de snelheid van het vuur. Men had het hier over een storm cell Storm cell - Wikipedia - en.wikipedia.org daarbij gaat het vuur niet meer van boompje tot boompje, maar wordt het vuur door de wind in grote snelheid verplaatst. Ik vond dit indrukwekkend om te zien in deze film. Ook zeer angstaanjagend. Ook bijzonder zijn de speciale pakken die men moet dragen bij komend vuur. Ken deze speciale pakken niet, en je kunt je afvragen na het zien van deze film hoezeer ze wel helpen

Van alle brandweerfilms is dit toch wel een van de betere films. Backdraft was een groot drama wat ook gold voor Ladder 49. Towering inferno is wel een zeer goede film, maar Only the Brave gaat natuurlijk vooral over het hechte korps uit 2013.

De beelden zijn fascinerend om te zien wat ook geldt voor de soundtracks en het geluid. Het is werkelijk een plaatje om te zien op blu ray. Helaas niet verkrijgbaar in Nederland, maar met de Engelse subs redelijk goed te volgen.

Film 4,0
Beeld 5,0 (Engelse Subs)
Geluid 4.5
Extra's 4,0

avatar van Boneka
4,0
Lovelyboy schreef:
Wat is eigenlijk de reden dat deze film slechts als import te krijgen is binnen Nederland zoals nu op bol.com en zonder Nederlandse ondertiteling...?


Geen idee ik zie dat wel vaker. Moet zeggen de Engelse subs zijn redelijk goed te volgen. Pak er dan altijd even google translator bij voor de lastige woorden. Zeker die vaker terugkomen. Zou 'm dan sowieso niet bij bol.com kopen. Te duur.

avatar van ILDIB
3,5
Dikke 3.5. Voor 4 net te lang en te voorspelbaar danwel geen verrassing. Maar wel indrukwekkend al is t echte vuurfront zelden in beeld.

Connelly ach, ik huil nog elke dag na haar anorexia .

avatar van Lovelyboy
4,0
It's not easy sharing your husband with the fire.

Film die al erg lang op het lijstje stond maar mede door de slechte verkrijgbaarheid met Nederlandse ondertiteling er altijd een beetje bij bleef. Tot nu...

Op het oog standaardwerkje met een wildfire brandweerteam, te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken, wordt gevolgd in aanloop naar grotere dingen. Een cliché rijk verhaal wordt in die zin gevolgd tijdens hun klim tegen de spreekwoordelijke ladder op. Er wordt hard getraind, de nieuwe status wordt verworven en verder is het veel stoere jongens ferme knapen, eigenlijk zoals we al zo vaak gezien hebben.

Ondanks dat we dit laatste al zo vaak gezien hebben, is dit wel waar voor mij de kern van de film ligt en wat belangrijk is voor de ontknoping. Ondanks dat het cliché is, en er wellicht dik bovenop ligt, is dit wel de ruggengraat van een dergelijk team, waar mensen elkaar vertrouwen, op elkaar rekenen vooral heel veel lol met elkaar hebben en de gaafste baan ter wereld hebben. Een romantisch beeld dat een buitenstaander geromantiseerd zal noemen, maar voor hun wel zo aanvoelt. Een gevoel waar ik gemakkelijk in mee kan. Voeg daar een werkelijk uitstekende cast aan toe, prima acteerprestaties, een fijne soundtrack en fijne nummers van ZZ Top, Pearl Jam en een nummer die ze in hun bus draaien die ik niet herken.

Het belangrijkste voor mij, wat Only the Brave een erg goede film maakt, is dat deze zwanenzang van deze heldhaftige mannen verre van idealistische of te heroïsch is. De onderliggende laag van waarom deze mannen doen wat ze doen, en waarom zij het de mooiste baan ter wereld vinden ligt er nergens te dik op. Dan is er de worsteling met thuis en de keuzes die daar vanzelfsprekend zijn of niet langer uitstelbaar met alle ruzie van dien. Hoe voorspelbaar het einde ook mag zijn, tragisch is het wel, terwijl men een dergelijke fantastische chef als Eric Marsh tot hun beschikking had. Ingelezen in de situatie blijken ze totaal verrast door een bizarre weersomslag, iets dat andermaal het gevaar van het beroep benadrukt en mijn ontzag voor mensen in dergelijke beroepen laat stijgen. Dit alles maakt Only the Brave tot een innemende, boeiende en vooral niet al te zware verteren film.

avatar van panax
4,0
prachtig drama over de ´granite mountain hotshots´
prachtig verfilmd eerbetoon aan deze brandweermannen
hier en daar wat aangedikt maar dat hoort er bij
brolin is echt weer helemaal geschikt voor deze rol
verder goed acteerwerk van de cast en bridges is een levende legende !!
en lekker stevige muziek

Het verhaal trekt mij totaal niet. Ik ben niet van het "'hero -rampen-gedoe- we suck each other dick ",maar ga toch kijken vanwege hier geprezen acteerprestaties.

avatar van mikey
2,5
Misschien aardig als je het hoofd van brolin serieus kan nemen. Over een groep chippendales die zich specialiseren in het bestrijden van toendrabranden. Macho's met een grote bek en klein hartje die elke dag hun leven riskeren en dan bij thuiskomst een veeg uit de pan krijgen van de eega. Verder nog wat Texaanse zaken als line dancing, paarden, gespen. Persoonlijk vind ik dat de overleden brandweerlieden een betere film hebben verdiend en geen all american hero bladibla.

1,5
Door de hoge score hier een kans gegeven maar wat een spijt. Na 1,5 uur aan typische nationalistische Amerikaanse (cowboy) geneuzel met alle clichés is de actie met waar het om gaat met 15 minuten bekeken.

avatar van Vinco
4,0
Genoten van deze film als eerbetoon.Mooi geschoten film met een prima drama story waarin alles mooi naar voren komt.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:16 uur

geplaatst: vandaag om 01:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.