• 9.372.934 stemmen

Geregisseerd door: Meghan O'Hara

Met onder meer: Morgan Freeman

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot The C Word

"It's time for Cancer to be afraid of us..."

Om het mysterie van kanker op te lossen, moeten patronen worden doorbroken. Kan de ziekte worden overwonnen door een andere levensstijl en maatschappelijke veranderingen? Het blijkt dat 70% van de sterfgevallen ten gevolge van de ziekte kunnen vermeden worden. De film vertelt twee verhalen: een van de gevierde Franse neuroloog en kanker-revolutionair Dr. David Servan-Schreiber, de andere over de regisseur die kanker overleefde, Meghan L. O'Hara.

Narrator (stemrol)

Patronen in docus.

Dit is een "wij hebben het antwoord maar de hele wereld kijkt de andere kant op" docu. Met wat interessante weetjes en een paar handige tips misschien, maar zoals veel van dit soort docus ... kijk ze enkele jaren later en de "hoopgevende" boodschap komt een beetje troosteloos en verloren over.

Met vat het verder ook wel net iets te makkelijk op. Kanker vermijden is blijkbaar niet zo héél moeilijk volgens de mensen hier. Je moet gewoon gaan sporten, plantaardig gaan eten en stress vermijden. Piece of cake natuurlijk, wie rond zich kijkt ziet overal mensen die zomaar even hun levensstijl omgooien en dat ook geweldig goed volhouden over langere tijd.

Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat iemand die zijn lichaam als tempel van de geest ziet minder kans heeft om kanker te krijgen. Daar hoef ik dan geen docu van 90 minuten voor te kijken. Wel boeiend zijn de zaken rond labeling van eten en het wangedrag van de FDA, maar dat is al in zoveel docus voorbij gekomen en is voornamelijk (maar zeker niet uitsluitend) een Amerikaans probleem.

Men zou best wat eerlijker met informatie mogen omgaan in dit soort docus, maar da's uiteraard het doel niet van deze 90 minuten film. Het doel is ook niet verkeerd natuurlijk, maar volgens mij doen dit soort docus meer kwaad dan goed.

Dat gezegd, in zijn soort zeker niet de slechtste, aangezien de aanpak toch relatief ingetogen blijft.