menu

Tulipani: Liefde, Eer en een Fiets (2017)

Alternatieve titels: Tulipani | Tulipani, Love, Honour and a Bicycle | Tulips, Love, Honour and a Bike

mijn stem
3,12 (106)
106 stemmen

Nederland / Italië / Canada
Komedie / Drama
90 minuten

geregisseerd door Mike van Diem
met Gijs Naber, Anneke Sluiters en Giancarlo Giannini

'Tulipani' is een sprookjesachtige tragikomedie over een romantische Zeeuwse boer (Gijs Naber) die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil en naar het zuiden van Italië fietst. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende. Dertig jaar later probeert een Italiaanse politie-inspecteur (Giancarlo Giannini) te achterhalen wat er daadwerkelijk gebeurde.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=ZlUV-9NdL-s

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 21 september in de bioscoop (September Film)

Mike van Diem nam de regie op gegeven moment over wegens burn-out van Marleen Gorris tijdens opnames.

2,0
Volgens mij kan Gorris hier weg als regisseur. Van Diem heeft dat wat er gedraaid was opnieuw gedraaid, zo hoorde ik.

avatar van Quentin
Van Diem was decennia (!) kieskeurig en nu neemt hij zomaar de film van een ander over?

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
gotti schreef:
Volgens mij kan Gorris hier weg als regisseur. Van Diem heeft dat wat er gedraaid was opnieuw gedraaid, zo hoorde ik.

Ok, dat wist ik niet. Dankjewel! Bij deze weggehaald.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Quentin schreef:
Van Diem was decennia (!) kieskeurig en nu neemt hij zomaar de film van een ander over?

Tulips, Love, House and a Mortgage...

Nou ja mooi dat 'ie wat minder kieskeurig is geworden. Als 'ie dat had volgehouden had 'ie nooit meer een film gemaakt. Al lijkt me dit een beetje een Libelle film. Meer Sombogaart materiaal.

avatar van Quentin
Bijzonder ergerlijk dat een komma ontbreekt in de ondertitel.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Quentin schreef:
Bijzonder ergerlijk dat een komma ontbreekt in de ondertitel.

Wel opvallend ja, al doet de onderkant van de letter p in feite typografisch dienst als komma.

avatar van MSVanh
Ksenia Solo!!

avatar van John Milton
Ik blijf wachten op iets dat de belofte van Karakter eindelijk inlost. Dit oogt niet als dat moment, als ik eerlijk ben.

Waarom heeft van Diem zo weinig gedaan na zijn Oscar, kieskeurigheid lees ik hierboven?

Malick
De Surprise is de echte verrassing van Mike van Diem. Karakter is maar een middelmatige film.Zwolle84
Wat een vreselijke trailer...

avatar van Thiver
3,5
gotti schreef:
Volgens mij kan Gorris hier weg als regisseur. Van Diem heeft dat wat er gedraaid was opnieuw gedraaid, zo hoorde ik.

Hmmm, in zijn interview met de Volkskrant lijkt Van Diem te zeggen dat hij wel degelijk stukken van Gorris heeft behouden.

Quentin schreef:
Van Diem was decennia (!) kieskeurig en nu neemt hij zomaar de film van een ander over?

Volgens dat interview had de oude Mike van Diem dat nooit gedaan, maar blijkbaar is hij wat soepeler geworden.

Quentin schreef:
Bijzonder ergerlijk dat een komma ontbreekt in de ondertitel.

Is dat eigenlijk wel een ondertitel? Lijkt me meer een postertekst. De distributeur houdt praktisch overal simpelweg Tulipani aan.

avatar van Phantasm
2,5
Vandaag gezien in Pathe, je moet er wel echt van houden, film met flashbacks, leuk om een keer gezien te hebben.

Dominootje
De film heeft echt zijn minpunten en positieve punten (welke film niet zul je nu denken )
Maar overall, loop je toch met een goed gevoel weg. De samenvatting is wel ietwat misleidend en de stijl van Mike moet je kunnen waarderen..

avatar van mrklm
3,0
Niet onaardig romantisch komisch drama waarin de van oorsprong Italiaanse Chiara [Rita Montes] op haar sterfbed in Montreal, Canada, haar dochter Anna [Ksenia Solo] vraagt om haar as te brengen naar het dorpje in Italië waar zij jaren heeft gewoond en waar Anna's vader Gouke [Gijs Naber] na de Watersnoodramp in 1953 vanuit Nederland naar toe is gefietst (!) om een nieuw leven op te bouwen. De film springt vervolgens een stuk vooruit naar het moment waarop de licht gehavende Anna in het ziekenhuis ondervraagd wordt door een Italiaanse inspecteur [Giancarlo Giannini] die haar dreigt te arresteren wegens moord! Vervolgens vertelt Anna, geholpen door buurvrouw Immacolata [Lidia Vitale] en diens zoon Vito [Michele Venitucci], over de gebeurtenissen die in het dorpje in gang werden gezet vanaf het moment dat Gouke zich vestigde in het dorpje tot aan de geheimzinnige gebeurtenis waarbij Anna's aansteker een rol zou hebben gespeeld.

Ik had constant het gevoel dat ik alles al eens eerder had gezien, maar de enige titel die zo in mij opkwam was Lasse Hallstroms 'Chocolat', waarbij de chocolade is vervangen door tulpen (de Tulipani uit de titel). Van Diem probeert een zelfde soort magisch-realistische sfeer te creëren, maar de toon van de film is te onevenwichtig om de sfeer vast te houden. Vooral in het laatste deel springt 'Tulipani' van komedie naar thriller naar romantiek in een poging wat meer emotie op te roepen, maar het werkt eerder vervreemdend. Jammer, want het is een verzorgde productie met vooral goed acteerwerk van Vitale en Venitucci en de van Jim McGrath en Ari Posner is een verrijking.

3,0
gotti schreef:
Volgens mij kan Gorris hier weg als regisseur. Van Diem heeft dat wat er gedraaid was opnieuw gedraaid, zo hoorde ik.
In zowel de aantiteling als de aftiteling wordt Annemarie van de Mond genoemd als 'Additional Scenes Directed by ...' (aantiteling) en '2015 Lithuanian Footage Directed by...' (aftiteling).

Ik heb de naam van Marleen Gorris op zowel de aan- als de aftiteling niet kunnen ontdekken. Nergens - ook niet bij de bedankjes. Nu zat ik op rij 1, dus t kan zijn dat ik t gemist heb, maar dan is het echt niet opvallend ergens vermeld geweest.

Ook opvallend in de aftiteling:
2016 A Netherlands / Italy co-production.
2017 A Netherlands / Canada co-production.

Blijkbaar door de wisseling van de productie maatschappij. Zal wel wat aan afgekocht zijn etc. Stonden ook een heleboel Mr. op de aftiteling bij de bedankjes of ze daar mijnheren of juristen mee bedoelen is mij nog niet helder.

Quentin schreef:
Bijzonder ergerlijk dat een komma ontbreekt in de ondertitel.
De film zelf - die ik zojuist buiten het NFF om zag - had een Engelstalige begin generiek (weet niet of er überhaupt een Nederlandstalige bestaat). En daar stond Tulipani, met als ondertitel Love, Honour and a Bicycle. Met komma dus. Trouwens... Pane, Amore e Fantasia (1953) heeft in de begingeneriek van de film zelf dan weer geen komma: Pane Amore e Fantasia - maar dat geheel terzijde. Moest ik aan denken.

2,5
Matige film, vind ik. Wel aardig, meer niet.

avatar van predator
3,0
Rare, onevenwichtige film. Sommige dingen zijn mooi, de vrouwen, de tulpen, maar sommige dingen komen erg knullig over. Geen onaardige kijkervaring, maar niet bijzonder.

avatar van Redlop
2,0
mrklm schreef:


".... Ik had constant het gevoel dat ik alles al eens eerder had gezien, maar de enige titel die zo in mij opkwam was Lasse Hallstroms 'Chocolat', waarbij de chocolade is vervangen door tulpen..."


Chocolat inderdaad. Op zich leuk, zo'n idyllisch Bertolisfeertje maar het overtuigde niet. Als komedie kan ik de film ook niet geslaagd noemen.

2*

avatar van BBarbie
3,5
Het leuke sprookjesachtige verhaal, de mooie settings en het gedegen acteerwerk maken deze film tot een pretentieloze, geinige tragikomedie, die mij goed bevallen is. Zonder meer een aangename kijkervaring.

avatar van AardeWerk
3,5
Een leuk hedendaagse sprookje waar ik met veel plezier naar gekeken heb. Een natuurlijk waren er genoeg trieste momentjes, maar als geheel vond ik het een optimistische film. Eentje die ik vast nog wel ooit een keertje kijk.....

3,0
Een temporijke maar wat al te geforceerde lach en traan film, die door de wat excentrieke en vaak infantiele humor in combinatie met sommige heftige scènes ook nog eens onevenwichtig overkomt. Verveeld heb ik me niet en het valt te waarderen dat Van Diem iets origineels probeert te maken, maar als iemand de lat voor zichzelf zichtbaar zo hoog legt, ga je automatisch wat kritischer kijken en dan moet je concluderen dat de verwachtingen niet helemaal worden ingelost. Pas de tweede speelfilm van Van Diem na zijn oscarsucces Karakter, en dan hoef je geen mensenkenner te zijn om te beseffen dat deze regisseur erg kieskeurig is en uitsluitend zijn oog laat vallen op ambitieuze en hem persoonlijke aansprekende projecten. Tulipani is een film geworden waar Mike van Diems talent als verhalenverteller vaak letterlijk van af spat, maar in zijn eerzucht om iets onvergetelijks te maken vergaloppeerd hij zich bij momenten behoorlijk. Typisch een in de basis kleine film met een sterk uitgangspunt(Italiaanse emotie met Hollandse nuchterheid combineren), die echter iets minimaler verteld had moeten worden, de groteske pogingen om steeds maar unieke scènes af te leveren doen nogal raar en onwerkelijk aan. Zoals in de synopsis hierboven treffend staat geschreven een sprookjesachtige tragikomedie, maar dan wel een sprookje dat je op zeker nooit zult navertellen aan iemand anders. Magere voldoende derhalve, niet de surprise die De Surprise wel was.

avatar van Onceuponanytime
3,0
Kleurrijke 'sprookjes'film waarin vooral het landschap en het eenvoudig leven in het Italiaans dorpje opvalt. Het verhaal op zich is wat magertjes - verspringt naar 3 tijdcyclussen - maar houdt dankzij de Italiaanse sfeer en bijwijlen grappige scènes toch stand om naar blijven te kijken.

Ted Kerkjes
Raar filmpje, vooral omdat de regisseur niet echt lijkt te weten wat hij ermee moest doen.

De film lijkt enerzijds een komedie te willen zijn, maar aan de andere kant neemt het zichzelf ook net weer te serieus. Nergens wordt het grotesk genoeg om echt van (geslaagde) humor te spreken. De fietstocht en de explosie zijn de duidelijkste pogingen tot humor, maar dat zijn eenzame momentjes die ook niet echt slagen. Het is allemaal te braaf. Uit het gegeven van de onbetrouwbare verteller had veel meer humor gehaald kunnen worden, omdat dit bij uitstek een aanleiding had kunnen zijn voor cartooneske overdrijvingen. (Neem het gevecht: dit had natuurlijk gewoon een Scott Pilgrim-achtig battle moeten zijn.) Maar dat gebeurt niet.

Een echte regisseur had van deze film wel een sprookjesachtige komedie kunnen maken. Van Dien durft/wil/kan er niets van maken. Het enige momentje dat visueel opvalt, is de scène die geschoten is vanuit een tulp, maar dat is maar twintig seconden.
Een regisseur als Jeunet laat zien dat je heel goed een moderne regisseur kunt zijn en toch fijne sprookjes-komedies kunt maken. Maar dan moet je wel stijl hebben en durven door te pakken. Helaas lijkt Van Dien geen echte visie gehad te hebben, waardoor het eindresultaat een braaf niemendalletje is.

4,0
Geweldige film! Zeer positief verrast.
Had de trailer eens bekeken en vond hem niet veel aan. Na 4 maanden andere films te hebben gekeken, kwam deze dan toch aan de beurt. En blij dat ik hem gekeken heb! Echt een mooie film met grappige momenten.
Ik heb er echt van genoten. Had ik niet verwacht.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:05 uur

geplaatst: vandaag om 17:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.