• 9.374.990 stemmen

Genre: Actie / Drama

Geregisseerd door: Neil Breen

Met onder meer: Neil Breen, Laura Hale en Mike Brady

Plot Double Down

"The controversial story of a lone genius who closes down the Las Vegas Strip..."

Las Vegas tijdens een terroristische aanval. Een briljante hacker neemt de controle over de stad over. Hij probeert de terreuraanval tegen te houden terwijl hij vecht tegen zijn eigen depressie en obsessies omtrent leven en dood.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Als groot liefhebber van enorm slechte cinema is de ontdekking van het werk van Neil Breen een groot genot. Zijn bekendste film is waarschijnlijk zijn derde film Faithful Findings, maar in grote lijnen zijn alle films van Breen hetzelfde. In ieder geval in de opzet; we zien steevast Breen in de hoofdrol die het opneemt tegen een corrupte overheid of criminele organisatie. Breen zelf is daarentegen altijd mega-talentvol - of soms zelfs de messias. Zo begint zijn regiedebuut Double Down met een voice-over van tien minuten waarin het personage van Breen vertelt hoe geweldig hij is. Breen is een geniale hacker, een gevechtspiloot die alle onderscheidingen ter wereld heeft gehad en een man waar de overheid bang voor is. Gaandeweg durft Breen nog wel een stapje verder te gaan; een willekeurige oude man zegt dat Breen de ware is, waarna Breen bij een gezin thuis een klein meisje van haar kanker geneest.

Ondertussen is Double Down voor een paar euro gemaakt - en Breen deed ongeveer alles zelf. Dat resulteert in een film met enorm langgerekte scènes waar niets gebeurd, afgewisseld met vrij overduidelijke stock footage. In de scènes van Breen zelf zien we hem meestal zitten in de woestijn, typend op laptops. Laptops, die overigens altijd uit staan. Zo talentvol is Breen dus als hacker. Hij typt een eind weg op zijn laptops en telefoons en hangt zo nu en dan een satelliet aan zijn kofferbak. Ondertussen ziet hij geestverschijningen van zijn doodgeschoten vriendin (en deze moord levert een hilarisch ongemakkelijke scène op) en voor één scène duiken zijn overleden ouders en een compleet willekeurige man even op in de woestijn. De film voelt aan als Tommy Wiseau van The Room, die probeert om een film van Terrence Malick en David Lynch te combineren. Double Down is oersaaie en enorm gerekte vage shit. Maar door Breen's hilarische slechte manier van filmmaken is het wel hilarische vage shit. Perfect voer voor een avondje hilariteit. Hoewel Faithful Findings wel een stuk leuker is.

0,5 sterren.

avatar van Flipman

Flipman

Tja, hoe moet ik dit nu beoordelen? Dat is bij de onderlaag van de filmkunst soms moeilijker dan je denkt. Van Neil Breen heb ik ook Fateful Findings (2013) bekeken, maar daar valt van zijn incompetentie als cineast en acteur tenminste nog heel veel te genieten, wat me in staat kan stellen om een hoger cijfer te geven.

In zijn eerste poging tot het maken van een film zit je je vooral af te vragen waar je in vredesnaam naar aan het kijken bent. Toegegeven, dat is bij Breen altijd het geval, maar de plotstructuur is in veel van zijn andere werken tenminste een beetje duidelijk. De meeste details zijn compleet van de pot gerukt, maar zijn films zijn in grote lijnen tenminste nog te volgen wanneer je de verwarrende zijdelingse elementen laat voor wat ze zijn. Oké, zelfs de verhalen an sich zitten vol met hiaten waar je om kunt lachen. Of huilen, natuurlijk. Motivaties komen onverwacht uit de lucht vallen en ieder zogenaamd antwoord laat je makkelijk met een heel leger aan vragen achter. Maar echt, daar moet je je bij neerleggen, anders word je gillend gek.

Vertwijfeling maakt zich hoogstwaarschijnlijk van je meester wanneer je je waagt aan Double Down (2005). Voor het grootste gedeelte zit je te kijken naar stock footage die door Aaron Brand, Breen's oppervlakkige personage - en dito stem -, aan elkaar wordt gepraat met voice-over. Het drama dat - wellicht(?) - aan de film ten grondslag ligt, wordt op de meest knullige manier aan de kijker gepresenteerd. Daarmee doel ik op montage, cinematografie, acteren en ook het script blijft niet buiten schot. Maar goed, deze kwalijke elementen zijn voor de gehele speelduur pijnlijk aanwezig, niet enkel in deze flashback scène.

Brand spreekt zichzelf ook continu tegen. Zo specificeert hij aanvankelijk dat hij vele medailles heeft ontvangen voor bewezen diensten - daarna dat hij 'ze allemaal' heeft gekregen. Oftewel iedere medaille waarvoor hij überhaupt in aanmerking komt als overheidsagent. Juist.

En dan dit juweeltje:

Contact. Once it gets into the air, it kills immediately on contact. He'll be dead in five minutes.
Voor alle duidelijkheid, dit zegt hij wanneer hij een poeder op iemands arm heeft gesmeerd. Dus... in de lucht of in direct contact... wat is 't nou?! En onmiddellijk of binnen vijf minuten? Maak een keuze! Bovendien hebben we geen flauw benul van wie zijn slachtoffer is, laat staan waarom die persoon is uitgekozen. In het shot waarop je ziet hoe hij dat poeder aanbrengt, draagt hij overigens een handschoen. In de opnames vlak ervoor en -na niet. Typisch.

Brand stelt zelf - in voice-over, uiteraard - dat hij de beste is in wat hij doet. Zijn opdrachtgever is het daarmee eens en voegt nog wat extra pluimage toe aan zijn toch al extreem gevulde rectum. En vlak erna is hij alsnog in staat om zich te vergissen in doelwit wanneer hij zijn vers verkregen missie uitvoert. De beste. Maar natuurlijk.

En hierboven beschrijf ik enkele van de zeldzame momenten waarop er daadwerkelijk iets gebeurt in Breen's debuut. Voor de rest zijn we getuige van wat lijkt op de afgewezen hersenspinsels van David Lynch, die op de meest onkundige wijze aan elkaar zijn geplakt tot een script waar niemand anders dan Breen de ballen van snapt. Natuurlijk is dat iets wat hij met Lynch gemeen heeft, maar het resultaat moet natuurlijk wel interessant zijn om naar te kijken. En dat kan ik van Double Down niet zeggen.

Ik schaam me er niet voor om te zeggen dat ik me schuldig maak aan ramptoerisme door me te onderwerpen aan Breen's werk. Maar ja, wie 't slechte niet eert...

Toegegeven, Breen's eerste twee werken - dus deze film en I Am Here.... Now (2009) - heeft hij uit de roulatie gehaald omdat hij ze achteraf niet goed genoeg vindt. Dus zelfbewustheid is in mindere mate bij hem aanwezig. Maar om dan Fateful Findings een meesterwerk te noemen...? En ja, dat heeft hij dus gedaan in correspondentie met Rob Hill, auteur van The Bad Movie Bible.

Maar goed, oordeel vooral lekker zelf.