- Home
Releasedatum: 29 september 2016
Bekijk via Videoland
Donderdag om 20:35 uur op VTM4
Plot Deepwater Horizon
"When faced with our darkest hour, hope is not a tactic"
De film vertelt het waargebeurde verhaal van het BP-boorplatform Deepwater Horizon dat in 2010 het gezicht werd van een ecologische ramp in de Golf van Mexico. Het beruchte Britse booreiland vloog in brand en explodeerde op 20 april 2010 tijdens boringen. Er kwamen 11 bemanningsleden om het leven en veroorzaakte de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
Mike Williams
Jason Anderson
Capt. Curt Kuchta
Shane Roshto
cordiacovens
Deepwater Horizon was een boorplatform in de oceaan dat door menselijke fouten 787 miljoen liter olie in de oceaan liet lopen. Daarnaast verloren 11 mensen hun leven toen de boel explodeerde op 20 april 2010. Dit vraagt natuurlijk om een film. Met dit soort onderwerpen en het feit dat deze waargebeurd zijn, schieten mensen al snel in de overdrijving qua sentiment en emotie. Dit verhaal is echter al zo indrukwekkend dat dit niet nodig was, en dat heeft filmmaker Peter Berg goed in de gaten gehad. Deepwater Horizon is hierdoor een overtuigende film geworden die vrij waarheidsgetrouw blijft en goed geacteerd is door met name Mark Wahlberg en Gina Rodriguez.
mrklm
Peter Berg bewees met 'Lone Survivor' dat hij de Paul Greengrass is van de actiefilm. Ter voorbereiding op die waargebeurde film sprak hij zelf dagen met de families van de soldaten die de hoofdpersonen waren van dat verhaal. En hoewel die karakteriseringen mogelijk wat gekleurd waren, wist Peter Berg een commercieel succesvolle actiefilm te maken vol respect voor de hoofdpersonen en hun nabestaanden. Een bijzonder knappe prestatie, die hij herhaalt in het nog spectaculairdere Deepwater Horizon. De voortreffelijke Mark Wahlberg neemt - net als in Lone Survivor - de rol van hoofdpersoon Mike Williams op zich, maar ondanks zijn bijzondere daden speelt hij nooit nadrukkelijk de held. Qua sfeer doet Deepwater Horizon erg denken aan United 93 van de eerder genoemde Paul Greengrass: het gaat hier om integere, maar gewone mensen, die door een kapitale inschattingsfout van BP-officials in een situatie komen waarin ze niets meer doen dan wat ze moeten doen om het te overleven.
De spanning is soms haast ondraaglijk, de geleidelijke vernietiging van het booreiland is - zowel visueel als auditief - op bijzonder indrukwekkende manier in beeld gebracht. Op de juiste momenten kiest Berg ervoor om even over te schakelen naar Kate Hudson [als Felicia Williams] of naar de kustwacht. Daarmee erkent hij de emoties van de families die thuis hulpeloos moesten afwachten en de belangrijke rol van de kustwacht in de reddingsoperatie, maar het geeft je als kijker ook even rust en voel je je nooit murw gebeukt door de vele explosies. De scène waarin de leider van het boorteam [Jimmy Harrell, prima gespeeld door Kurt Russell] door middel van een roll call ontdekt welke mensen de ramp niet hebben overleefd, is indrukwekkend omdat je je als kijker maar al te goed beseft dat dit een herdenking is van de slachtoffers van de brand. Eindelijk weer eens een actiefilm waarin CGI wordt gebruikt om een waargebeurde tragedie in beeld te vangen en niet om een stel fictieve figuren hele steden plat te laten leggen. Zien dus!
Shinobi
"That oil is a monster."
Peter Berg gaat vrolijk door met nog een titel die berust op een waargebeurd verhaal.
Iedereen kent natuurlijk de ramp die zich in het voorjaar van 2010 heeft voltrokken; de grootste olieramp in de geschiedenis van Amerika. Deze film probeert de gebeurtenissen weer te geven en alles wat daartoe heeft geleid. Als kijker volg je daarvoor technicus Mike Williams die ziet hoe geldbeluste piefen van BP de veiligheid niet in acht nemen en enkel uit zijn op winst.
De verscheidene processen die komen kijken bij het boren naar olie worden middels tekst en uitleg in beeld gebracht. Wel moet gezegd worden dat nooit echt duidelijk wordt waarom men moet blijven boren op die specifieke locatie, laat staan hoe de problemen exact zijn ontstaan. Toch is het te prijzen dat 'Deepwater Horizon' niet is gevuld met overdreven sentiment.
De ramp zelf is - zoals verwacht - indrukwekkend te noemen. Zodra de eerste problemen zich voordoen, is de film een waar spektakelstuk gevuld met immense explosies en de nood van de crew om te overleven. Berg weet de spanning er goed in te houden, zonder enige poespas. Het is alleen jammer dat de emotionele band ontbreekt met de personages, ondanks dat acteurs als Mark Wahlberg en met name Kurt Russell sterk spelen. Hierdoor mis je enigszins een gevoel van medeleven.
Al met al een prima rampenfilm die vol inzet op actie, maar verwacht geen intrigerende ontwikkelingen of diepgang.
3,0 Sterren.
mjk87 (moderator films)
Aardig. Net als bij Lone Survivor is dit echt een film om in de bios te zien met heerlijk sound design en een prachtige geluidsmix. Je voelt de spanning gewoon door het geluid. En zeker het gedeelte tot de brand is die spanning alom aanwezig. Ook is dit veruit het leukste deel als je de oliewerkers gewoon lekker aan het werk ziet, grappen maken, collegiaal zijn, zeiken op de baas en wat er allemaal niet fatsoenlijk werkt: allemaal o zo herkenbaar. Het laatste halfuur is dit allemaal niets meer dan een ontsnappingsfilm die nergens meer spannend wordt of excelleert, mag het nutteloze vrouwtje van Wahlberg af en toe tempo uit de film halen en doet Berg niet de minste moeite een beetje nuance aan te brengen in het patriottisme. Was dat bij Battleship volledig passend en grappig, hier stoort het vooral (en dat heb ik niet snel). Dus als popcornvermaak goed te doen, maar zoals Basto al zegt: eenmaal buiten de zaal ben je hem vergeten. 3,0*.
DeWindhazen
Afgelopen week naar de bios om deze film te bekijken. Had er van te voren niet al te hoge verwachtingen van, maar dat bleek zeker onterecht. Vooral het begin, wanneer je voelt dat de brand komt, is er volop spanning. Het is verbijsterend genoeg een echt meeslepende film over het waar gebeurde verhaal van de olieramp in de Mexicaanse Golf. Was dan ook een beetje sprakeloos toen ik uit de zaal stapte. Erg goed verhaal met, als je er later over nadenkt, toch best veel patriottistische kenmerken, maar deze zijn tijdens de film totaal niet storend. Echt een aanrader.
4.0/5.0
tbouwh
Op 20 april 2010 veroorzaakte een blow-out op het booreiland Deepwater Horizon de grootste ecologische ramp uit de Amerikaanse geschiedenis. Elf arbeiders sneuvelden, zeventien arbeiders raakten gewond. In de drie maanden na de ramp stroomde dagelijks meer dan tien miljoen liter aardolie de Golf van Mexico in. Nog steeds liggen er grote hoeveelheden olie op de bodem van de zee. De verwachting is dat deze olie zich in de toekomst zal gaan verplaatsen, met alle gevolgen van dien…
In het licht hiervan verdient het respect dat Peter Berg reeds in 2016 een big-budget film maakt over de ramp op Deepwater Horizon. In de film wordt goed duidelijk hoe in de aanloop naar de blow-out veiligheidsrisico’s danig onderschat zijn. Een cementtest wordt uit gemakzucht overgeslagen, terwijl later zou blijken dat het zwakke cement de primaire reden was voor de blow-out. Schrijnend is dat de dragende characters in de film zelfs na de explosie de situatie nog blijven relativeren. Welke ramp zich echt had voltrokken op de Deepwater Horizon werd pas na afloop écht duidelijk.
Het eerste gedeelte van deze nazomerse blockbuster biedt een ruime aanloop naar de explosie. Omdat je als kijker van tevoren weet dát het fout zal gaan, ligt de nadruk hierbij niet per definitie op de spanningsopbouw. In plaats daarvan vergaar je inzicht in het reilen en zeilen op het booreiland. In combinatie met de mooie beelden op en in het platform levert het voor de geïnteresseerde leek een prima stukje cinema op.
Wanneer de ramp zich voltrekt, wordt Deepwater Horizon niet per se beter, maar nog wel een stuk meer intrigerend. Ondanks de wat onoverzichtelijke montage hier en daar ben ik van mening dat de ramp sterk en indringend in beeld is gebracht. Ook de muziek bij de film is zeer de moeite, waardoor dit echt een bioscoopwerkje wordt. Want het is onder het genot van een bovengemiddeld audiosysteem dat het sterke sound design het best tot haar recht komt. Zeker het laatste deel van de film krijgt hierdoor een geslaagde emotionele lading mee.
Resumerend gesteld is Deepwater Horizon een meeslepende en geslaagde film, die op sterke wijze inzicht biedt in de ramp die zich in 2010 voltrok.
Voor wie meer wil weten over de nasleep van de ramp, ditartikel van NRC benoemt per jaar de belangrijkste ontwikkelingen.
JacoBaco
Gelukkig hebben we op moviemeter een andere cover dan deze.. Ik bedoel, moet je hem nou zien kijken! http://www.impawards.com/2016/posters/deepwater_horizon_ver10.jpg Nee Mark Wahlberg, je speelt even geen stoere held die alles kan. Je bent hier voor de verandering even een normale man die dood zou kunnen gaan!
Maar ik lees het e.e.a. over verheerlijking van eigen land. De USA natuurlijk. Ik ben best gevoelig voor chauvinisme, maar het viel echt heel erg mee. Althans, als blijkt dat het voor de mensen (werkzaam op het platform) overmacht was en de BP de schuldige is. Ik heb me nooit verdiept in BP, maar in 1998 fuseerde BP met American Oil Company. Oké het is van oorsprong Brits, dus? Maar in mijn ogen is dit een rampenfilm zonder een overdreven nadruk op de Amerikaanse slachtoffers met dramatische muziek waarbij de kijker maar moet gaan janken uit medelijden. We kennen allemaal de zielige oude man uit Saving Private Ryan wel in het begin van de film op het kerkhof. Nee, dat soort VS sentiment zit niet in Deepwater Horizon.
Hoewel Hacksaw Ridge (2016) ook echt gebeurd is, lijkt mij dat deze film het juist wel aandikt in tegenstelling tot Deepwater Horizon. Bekijk de trailer maar eens en luister tevens goed naar de muziek. Tegenstanders doen er niet toe. Het draait allemaal om de heldendaden van deze Amerikaanse soldaat. Ja, Desmond T. Doss heeft daadwerkelijk minstens 50 levens gered, maar het is de manier waarop de film het laat zien (en horen). De trailer in elk geval alvast wel!
tukkerstein
Erg matige film. Het verhaal is gewoon te beperkt voor een verfilming in mijn ogen. De film bevestigt dat. Werkelijk elk mogelijk subplotje of vergezochte mogelijkheid tot drama is aangesneden om nog een film van redelijke speelduur te creëren. Mark Wahlberg speelt redelijk maar John Malkovich is een soort karikatuur. De actiescenes beginnen ook al snel te vervelen met alle CGI-brandjes en explosies. Ik had een film over de nasleep, met dat olielek dat nog maandenlang aanhield, een stuk interessanter gevonden.
Ik vond het trouwens ook nogal flauw en ongeloofwaardig dat men het constant over het gebrek aan veiligheid had op het platform, uitgerekend voor het moment dat deze ramp plaatsvond. Met als hoogtepunt de uitreiking van die prijs voor veiligste boorplatform (of iets dergelijks).
JJ_D
Een film met veel potentieel. En met een belangrijk maatschappelijk gewicht: zonder veel omwegen wordt BP hier als verantwoordelijke voor de olieramp op het platform Deepwater Horizon bestempeld. Je vraagt je af of Peter Berg er geen rechtszaak aan over gehouden heeft. Of het moeten nu eenmaal de feiten zijn: dat de oliemagnaten ongevoelig zijn geworden voor de geur van onraad, maar slechts geld, geld geld geld, geld geld geld geld geld geld geld ruiken, en daarmee basta. Zucht – het is deprimerend.
Als film had ‘Deepwater Horizon’ wat mij betreft wat didactischer mogen zijn. De verschillende stadia volgens dewelke de ramp almaar verder escaleert, zijn niet zo heel duidelijk. Terwijl net dat theoretische luik belangrijk is om – toch in het tweede deel van de film – niet naar een uit de hand lopende catastrofe te zitten kijken zonder echt te begrijpen waar het precies allemaal om draait. Niettemin: de spanning is er. In die mate dat je de sentimentele kantjes met de mantel der adrenaline&hartkloppingen kunt bedekken.
orko82
Visueel mooie film en de prent wordt ook mooi opgebouwd richting de grote klap. Het is wel typisch Hollywood, want er zijn uiteraard helden aanwezig. Wellicht kan een andere film/docu meer licht werpen op de fatale effecten op de flora en fauna van de olieramp. Dat aspect blijft bij deze film buiten beeld.
Vinokourov
Erg fraai gefilmd is dit hé. Achteraf bedacht ik me dat er wel heel veel cgi er tegen aangeknald moet zijn om die gigantische destructie van het olieplatform te laten zien, maar je merkt er niks van tijdens de film zelf. Het ziet er indrukwekkend uit en er wordt ook ruimschoots de tijd voor genomen. Van de nasleep krijg je niks mee, lijkt me ook lastig te verfilmen.
Zat net mijn mening bij Bergs vorige film Lone Survivor te lezen en het viel me op dat Deepwater Horizon met hetzelfde recept is gemaakt. De opmaat naar de actie is wat karikaturaal met veel smalltalk en gebler tijdens het harde werk op een olieplatform. Ik betwijfel of dat ook zo echt gaat. De schuldvraag lijkt me ook iets te zwart-wit en simpel neergezet. Bij dit soort rampen zijn vaak wel tien verschillende redenen waarom het zo loopt. Maar goed daarna is er toch een prima rampenfilm mede door een sterke en spannende visuele tweede helft.
martijn011
- 2034 berichten
Ik verbaas me erover dat veel mensen het begin van de film het sterkste gedeelte van de film vinden. Ik kan me daar totaal niet in vinden. Daar er veel spreken over een ongekende opgebouwde spanning vond ik het juist traag en tegen het saaie aan. Ik was dan ook blij dat de ramp eenmaal geschiedde.
Alhoewel er natuurlijk best wel wat overdreven zal zijn aan deze filmversie is het toch schitterend gemaakt allemaal. De ramp ziet er echt geweldig uit.
Voor mij is de CGI dan ook absoluut de smaakmaker van de film, alhoewel Wahlberg het best aardig doet. Niet de beste rampenfilm van de afgelopen jaren, maar toch best vermakelijk.
Voldoende
Pazmaster
Een goede cast en mooi ogende special fx kunnen deze op en top Amerikaanse spektakelfilm niet redden. Het wordt nergens interessant, een opeenstapeling van explosies is eigenlijk alles wat we te zien krijgen. Het is eigenlijk gewoon slaapverwekkend en het einde doet de film helemaal de das om. Geen voldoende waard.
filmkul
Prima geslaagd drama/rampenfilm. De opbouw is uitstekend. Rustig aan, maar wel in een goed tempo wordt er naar de ramp toegewerkt. De hoofdpersonen krijgen voldoende tijd zich te presenteren. Zodra het misgaat, gooit Berg alles uit de kast en begint het spektakel. Het ziet er allemaal geweldig uit en je waant je midden in de ellende op het booreiland. Het ziet er dankzij de vele special effects allemaal best wel realistisch uit. Wahlberg en Russell zetten prima rollen neer, alsmede Malkovich. Mooi eerbetoon aan de slachtoffers en helden. 4.0
John Milton
Het is een klein wonder: na alweer gezucht, gesteund en gekreund te hebben bij het aanschouwen van de trailer van Patriots Day (2016), kon ik Bergs meest recent uitgekomen film Deepwater Horizon best waarderen. Ik heb hevige discussies gevoerd bij Battleship en Lone Survivor, waar vooral het pro-militarisme, overdreven patriottisme en de opgeblazen heroïek me tegenstonden, naast het feit dat ik de films verder ook niet zo sterk vond.
Toegegeven, ook dit is zeker geen meesterwerk, en de eerste 50 minuten gebeurt er weinig interessants, maar zodra het misgaat op het platform, toont Berg zich een bekwaam regisseur van de chaos die losbarst. Het ziet er levensecht uit, het sounddesign is beklemmend en zelfs het vlagzwaaien valt mee voor zijn doen. De Stars and Stripes wapperen nog steeds op een aantal onnodige momenten door het beeld heen, maar zelfs ik kreeg geen oprispingen van de frequentie.
Het zijn niet zozeer Wahlberg en Russel die overtuigen (al doen ze het prima voor een film als deze), maar vooral de ramp zelf. De karakter mogen dan slechts oppervlakkige personages blijven, maar wat er gebeurt maakt toch indruk; hoe mis kan het gaan in zo'n korte tijd. Hoewel films als deze vaak menen een eerbetoon te zijn, blijft eveneens toch een beetje het gevoel dat er wél een spannende film over gemaakt moest worden met imposante explosies en shots. In die zin wordt er over de rug van de slachtoffers toch ook in feite geld verdiend, al zullen de makers dat zich dat wellicht niet bewust realiseren. In hoeverre dat opgaat of storend is, moet ieder voor zich bepalen.
Een nipte 3,5*
Stiekem had ik best hoge verwachtingen van deze film, wie weet kon ik 'm zelfs nog meenemen in mijn top 10 van 2016, maar de film is me helaas tegengevallen. De aanloop naar de ramp is niet al te boeiend, ook al is het best geinig om wat sfeer te proeven op zo'n boorplatform. Maar uiteindelijk wacht je toch op het drama zelf en dat steekt weer een stuk beter in elkaar. Intens, dramatisch en claustrofobisch. Uitstekend gefilmd, geweldig geluid erbij ook. Toch duurt dit deel niet erg lang en voor je het dan weet zit de film erop en blijf ik achter met een gevoel dat er meer in had kunnen zitten.
Ben ik trouwens de enige die bij deze BP-ramp ook aan South Park moet denken met de sorry scènes?
Alathir
Deepwater Horizon veel over gehoord, maar blijkt uiteindelijk toch een standaard rampenfilm geworden te zijn. Eerst en vooral vind ik de casting van sommige acteurs een beetje vreemd. Vooral Wahlberg eigenlijk, ook al doet hij het goed, moest ik aan wennen want dit is weer eens een meer serieuzere rol van hem. Hetzelfde heb ik een beetje bij Dylan O'Brien, die in Teen Wolf toch vaak de grapjurk van dienst is hoewel hij wel meestal het plan uitdenkt. Hoe dan ook, de inleiding van de film duurt maar liefst de helft van de film ongeveer dus tegen die tijd zat ik wel ingewerkt in hun rollen en werden ze enigszins iets geloofwaardiger.
Tweede helft is enorm gedramatiseerd natuurlijk, kan ik ook wel inkomen, werkt het best op de kijker. De film is vrij goed in beeld gebracht en zo zie je maar dat hoeveel veiligheidsprotocollen er ook mogen zijn, eens de natuur losbarst ben je als mens hopeloos verloren. Het einde was dan weer zo cliché als het maar kon.
"Did you hear anyone of those alarm on Deepwater Horizon ? No sir. Do you know why you never heard that alarm ?"
Ik vond het eigenlijk van de eerste tot de laatste minuut (duurt circa 95 minuten) een interessante, boeiende, spannende, spectaculaire en ook wel ontroerende waargebeurde Drama / Actie film en min of meer ook in die volgorde (m.b.t. het verloop van het verhaal). De gebeurtenis omtrent het half-afzinkbaar boorplatform "Deepwater Horizon" (eigendom van Offshore bedrijf Transocean en verhuurd aan oliemaatschappij BP) was destijds in 2010 groots in het nieuws en het duurde ook behoorlijk lang voordat het olielek gedicht was. Het was niet voor niets ook de ergste olieramp in de geschiedenis van Amerika, waarbij ook nog eens 11 bemanningsleden om het leven kwamen.
De opbouw van het verhaal vond ik ijzersterk en de cast tilt deze film naar een hoog niveau want ik heb genoten van Mark Wahlberg (in de rol van Mike Williams, die werkt voor Transocean, die verantwoordelijk is voor de elektrotechnische dienst op het boorplatform), Kurt Russell (in de rol van Jimmy Harrell, die ook werkt voor Transocean, die de installatiemanager is op het boorplatform) en in iets mindere mate ook wel van John Malkovich (in de rol van Donald Vidrine, die werkt voor oliemaatschappij BP en die ten koste van alles graag wilt beginnen met boren, omdat ze behoorlijk achterlopen op schema en dat kost natuurlijk veel geld).
Het verhaal is ook best interessant, zoals de verschillende soorten alarmen in combinatie met kleuren (de kleur magenta staat voor het hoogste alarm), verder als Jimmy wilt weten of Schlumberger (die namelijk vertrekken, op aangeven van van de mensen van oliemaatschappij BP, als o.a. Jimmy en Mike per helikopter aankomen op het boorplatform) een cement test (waaraan men kan zien of het cement is uitgehard) wel of niet heeft uitgevoerd en verder nog de negatieve druktesten die men gaat uitvoeren op de "BOP" (Blow-Out Preventie, dat wordt overigens in het begin van de film op een leuke manier uitgelegd door de dochter van Mike Williams, die op school een spreekbeurt moet gaan houden) en op de "Kill Line", om te testen of men kan beginnen met boren (daarbij moet de druk dan beginnen op nul PSI, daarna blijven op nul PSI, en ook eindigen op nul PSI). Hier en daar zit er ook zelfs wat humor in het verhaal en ik moest vooral lachen om de gesprekken tussen tussen Mike Williams en Don Vidrine, zoals het einde van zo'n gesprek:
Don Vidrine: Dank u voor uw tijd.
Mike Williams: Fijne dag, meneer.
Don Vidrine: U ook.
Mike Williams: Waardeloze lul (op dat moment is Don Vidrine wel al weg)
Ook was hun eerste ontmoeting tijdens een werkoverleg, welke o.a. ging over onderhoud aan machines, wel geinig:
Don Vidrine: Ik wil graag van je horen welke essentiële machines het niet doen.
Mike Williams: Waar moet ik beginnen ? Een boorstoel, processtation 18, BOP-controlegondels, telefoonsysteem, piperackingsysteem, gps-antenne, tv-systeem, draadloos internet, ijzeren roughneck, top drive rack back-systeem, draw-works hulpbediening, zoutwaterpompen, rookmelders in de kombuis. En de reden dat u zo zweet, is omdat de compressor van de airco het ook niet doet.
Don Vidrine: Dus alles behalve de toiletten ?
Mike Williams: Nee, daar zijn ook problemen mee, maar daar doe ik niks mee. Dat is voor de ingenieurs
Als uiteindelijk het boorplatform na circa 60 minuten ontploft en in brand staat, begint het spectaculaire gedeelte (veel vuur en ontploffingen en dat laatste dit keer niet door Michael Bay
), wat circa 30 minuten duurt en waarbij men probeert te redden wat er te redden valt m.b.t. het stoppen van het lek en moeten ze ook zien te overleven en van het boorplatform zien af te komen. Dat is dus voor 11 bemanningsleden (waaronder iedereen van de boorhut) uiteindelijk niet gelukt. Als uiteindelijk iedereen (m.u.v. de 11 bemanningsleden) gered is, begint het ontroerende gedeelte van het verhaal, wat eigenlijk niet lang duurt (iets van 5 minuten) en waarna de film is afgelopen. Visueel gezien werd alles fraai in beeld gebracht en dat geldt zeker ook voor de speciale effecten m.b.t. het vuur en de ontploffingen.
Daarna krijg je nog wat weetjes te zien m.b.t. enkele bemanningsleden, zoals natuurlijk Mike Williams (je ziet dan ook een foto van hem met zijn echte gezin, vrouw en dochtertje, en die leken in de verste verte niet op Mark Wahlberg en Kate Hudson. De laatste zou ongeveer twee keer kunnen passen in de echte vrouw) die nooit meer de zee is opgegaan, Jimmy Harrell (is blijven werken voor Transocean) en Donald Vidrine (aanklacht tegen hem voor doodslag werd afgewezen). Ook krijg je nog weetje te lezen over de nasleep van de ramp, zoals dat de eruptie maar liefst 87 dagen duurde en daarbij 210 miljoen vaten olie in de Golf van Mexico terecht zijn gekomen (oftewel een enorme milieuramp).
De cast deed het zoals eerder al aangegeven uitstekend en overtuigend en buiten de eerdere genoemde hoofdrolspelers deed verder Gina Rodriguez (in de rol van Andrea Fleytas, die de dynamische positiebediener is op het boorplatform, oftewel ze bestuurde het boorplatform. Ze is overigens gestopt met werken in de olie-industrie) het wel goed en ook wel Kate Hudson (in de rol van Felicia, die de vrouw is van Mike Williams). De laatste zie ik overigens graag in films en dat geldt zeker ook voor Mark Wahlberg en Kurt Russell. Overigens deed Ethan Suplee (in de rol van Jason Anderson, die de leiding heeft over de boorhut en die het dus niet zal overleven) het ook wel verdienstelijk.
Al met al vond ik dit dus een uitstekende waargebeurde Drama / Actie film, die mij ook vanaf de eerste tot de laatste minuut wist te vermaken (komt op de valreep ook terecht in mijn "Top 10" van favoriete films van 2016). Van mij had de film eigenlijk wel nog wat langer mogen duren (circa 95 minuten is eigenlijk te kort voor dit soort films), met dan wat meer aandacht voor de nasleep van ramp (o.a. de rechtszaak). De film is overigens ook een mooi eerbetoon aan de 11 overleden bemanningsleden, die in dit verhaal ook aandacht krijgen (zoals de eerder genoemde Jason Anderson) en hun namen worden genoemd in het verhaal en ook na het einde van het verhaal (dan zelfs met de een echte foto van hun erbij).
coumi
Prima film, lijkt me tamelijk authentiek verslag van deze ware gebeurtenis. Regisseur Berg hanteert een beetje dezelfde flamboyante stijl als Michael Bay, maar houd zich op gepaste tijden wat meer in en blijft zo aan de positieve kant van de lijn. Laatste half uur is werkelijk adembenemend, erg fraai gefilmd, voor op het puntje van de stoel. Opbouw er na toe had wel beter gekund.De liefdesperikelen tussen Wahlberg en Hudson voegen bijvoorbeeld niets toe, Kate speelt hier de meest nutteloze bijrol voor een bekende actrice uit 2016. Fans van Malkovich zullen ook teleurgesteld zijn: hij heeft hier als de booswicht slechtst één scène waarin hij even mag uitpakken, en voor de rest hangt hij er maar wat bij. Ach, je kunt ook stellen dat hij zich, ook wel terecht trouwens, ondergeschikt moet maken aan de ware hoofdrol(de ramp zelf), maar dan hoef je hem eigenlijk niet te casten.
Al met al, een film waarvoor ooit film bedoeld is, aanrader.
knusse stoel
Helaas is het zo dat "als het kalf verdronken is, dempt men de put" en dan komen idd de sorry's je tegemoet rollen. De een na de andere. Je ziet trouwens goed in het begin van de film wat belangrijk is voor BP, vertegenwoordigd door een man die langs komt op het platform en zich niet maar dan ook totaal niet interesseert voor de veiligheid. Dus ook niet het lot van de mensen die daar werken, kort door de bocht geredeneerd. Prima film met voldoende actie en diepgang !
Kondoro
Deepwater Horizon
Heerlijke wegkijk film met aardig wat Feel-good moments maar ook een grote ramp gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ja, Deepwater Horizon kent zeker zijn minpunten in het verhaal en in de uitvoering. Toch wist deze film je aandacht wel goed vast te pakken en houd je weldegelijk goed bij je gedachtes vast tot dat hij beëindigd word. Deepwater Horizon brengt eens een keer iets anders, een type film dat ik niet vaak ben tegen gekomen. Deepwater Horizon was in het echt een boorplatform van aardoliebedrijf BP.
Ik heb wat research gedaan over de Deepwater Horizon binnen Wikipedia, en zag (had ik ook al wel door tijdens de film) dat dit platform in 2010 ten onder ging. Goed, in 2010 was ik wat aan de jonge kant maar ik kan mij nog wel donders goed herinneren dat alle nieuwsbladen vol stonden met de tekst “Grote olieramp”, de olieramp van de Golf van Mexico. Nooit geweten dat dit dankzij de ramp van Deepwater Horizon is gekomen. Betreurend dat hier wel elf doden bij gekomen zijn helaas.
Hoewel de film erg gaaf is vond ik de CGI van Deepwater Horizon nogal tegenvallen. De film mocht dan wel gebaseerd zijn op het verhaal, Peter Berg (overduidelijk vriendjes geworden met Mark Wahlberg) brengt helaas niet de fijne CGI. Zo vond ik het kijkje nemen in de boorbuizen (neem ik toch aan) slecht geanimeerd en ook de val van de machinist uit de kraan, die telkens tegen de toren aan beukte vond ik er nogal slapjes uitzien. Deze man ging naar boven om de levens te redden van zijn mede-collega’s maar werd al gauw uit zijn cabine gesleurd door een enorme stalen balk, waardoor hij naar beneden valt in de vuurzee en kapotte booreiland.
Toch bevatte Deepwater Horizon een prima verhaal waarvan je soms een beetje met een open mondje zat te kijken, vooral vond ik het fascinerend wanneer ze begonnen met boren. Hoe heeft de techniek van ons mens, ons zover gebracht om iets als een Booreiland te ontdekken / ontwerpen. Wat had het cement bijvoorbeeld voor functie, ik las net dat het vooral de functie had om te dichten, maar waarom cement en hoe is men hier op gekomen? Deze fascinatie blijf ik de hele film door halen tot dat alles duidelijk word, ik wil graag alles weten ook al ben ik er niet geïnteresseerd in. Zo kun je bijvoorbeeld bij dit artikel uit het NRC lezen wat er fout ging, hoe het fout ging en hoe zo de ramp is ontstaan, ze vertellen er bijvoorbeeld dat er veel mensen hebben liggen slapen, dat er erg veel fouten werden gemaakt wat wel een normale procedure is. Dan hebben ze denk ik een hele lange tijd veel geluk gehad, alleen het gaat ooit een keer fout. (Dit is overigens het artikel uit het NRC blad, zouden er vast meerderen zijn maar, deze heb ik als eerste gevonden:Diep boren in zee heeft grote risico's - NRC)
Nu even verder met de film, zoals ik al zei ik raak snel gefascineerd door dingen, zo wil ik alles weten (en vertel ik er ook graag wat over). De film had een prima verhaal waar romantische scenes keurig werden geplaatst waar zo nodig, niet al te lang gewoon prima. Ook heeft Peter Berg gewoon een prima film neer gezet, ik heb er in ieder geval niet echt veel over op te merken. Dan zou je denken, geen fouten dat is een tien maar, het gaat over het totaal plaatje. Zo vond ik eigenlijk alleen Mark een leuk spelende rol hebben.
Het verhaal is nog prima te doen. Mike Williams is werk nemer op Deepwater Horizon, ook over hem kun je erg veel informatie vinden op google en er staan ook wat filmpjes op waar hij uitlegt wat er fout ging en hoe het ging. Afijn, Mike Williams keert terug naar de Deepwater Horizon, met een vrouw en kindje thuis gaat hij richting het boorplatform. Eenmaal daar aangekomen zien ze een onderzoek team vertrekken, die mochten nog helemaal niet weg want er zijn een paar dingen nog niet gecontroleerd. Vidrine staat dat toe en wil zonder enige controles op de plek hem zelf de druktesten uitvoeren om te kunnen boren, het duurt nu veelte lang en ze willen uiteraard geld maken, daar draait het allemaal weer om. Wanneer de testen een beetje wazig zijn gaat Vidrine door met zijn plan en laat de mannen boren. Eenmaal aan het boren gaat alles fout, on-nagekeken delen gaan de mist in en er ontstaat een ontstopping maar ook het cement begint te scheuren. Wanneer de mannen modder uit alle hoeken en gaten zien komen gaat de hell van start en moet iedereen er voor zogen veilig thuis te komen.
Deepwater horizon heeft me weten te vermaken maar, door het vernieuwende concept (voor mij dan) en met geen verwachtingen heeft hij me toch weten te vermaken. Sommige dooie stukken en / of saaie stukken horen er misschien bij, ik was er niet al te vrolijk over, het had soms iets beter gekund (als de CGI bijvoorbeeld al wat beter was, was mijn cijfer in ieder geval hoger). Toch erg vermakelijk en makkelijk uitgezeten, je kreeg er geen ongeïnteresseerd gevoel van.
Robbertfr
Film viel me best tegen eigenlijk. Warrig begin, veel termen die over je heen komen, en mensen worden niet echt uitgediept. De ramp zelf was ook niet veel bijzonders, alleen maar vlammen die de lucht in schoten. Het erna gedeelte was zeker minimaal, het is een van de ergste olierampen ooit in de geschiedenis, en het enige wat oplevert is een zinnetje
Ik geef hem 2 sterren
Eersteklas rampenfilm, zeer goed gemaakt en erg spectaculair. Best spannend ook, al weet je natuurlijk bij aanvang grotendeels hoe dit gaat aflopen. Mark Wahlberg is de juiste persoon voor dit soort rollen en de rest van de cast is ook prima. Regisseur Peter Berg (die ook een heel klein rolletje heeft in het begin van de film) kiest wijselijk voor een vrij ingetogen, zakelijke aanpak, zonder vlaggewapper en heroïsche toestanden. Dat pakt goed uit en draagt flink bij aan de impact van het geheel.
Leno
Teleustellende film die weinig met het interessante gegeven doet. De film concentreert zich met name op de heldendaden van Mike Williams en de slechterikken die de boel verknoeien. Lekker zwart wit. Zeker als we zien dat Mike een echte familieman is en iedereen wil helpden. Een echte Amerikaan. Gelukkig zien we regelmatig de Amerikaanse vlag wapperen om ons daaraan te herinneren.
Wat er nou mis ging? Geen idee. Er worden in korte tijd allerlei termen de lucht in gegooid maar duidelijk wordt het nergens.
ruudhesselink
Deze film grijpt je bij de keel en laat je niet meer los. Zo heb ik deze film ervaren. De spanningen tussen de BP 'company men' en de 'drillers' zijn vanaf het eerste moment voelbaar en erg goed in beeld gebracht. Kurt Russell en John Malkovich stelen hier echt de show. De opbouw naar de onvermijdelijke ramp is zo subtiel en knap in beeld gebracht. Zelfs als leek krijg je een aardig beeld hoe deze ramp zich heeft kunnen voltrekken. Dit is een film zoals een film hoort te zijn; realistisch, hard, spannend en zonder onnodige side-plots. Dat het soms doordrenkt is met patriottisme (de scène met de Amerikaanse vlag met de vlammenzee als hoogtepunt) vond ik totaal niet erg.
De beste achtbaanrit van afgelopen jaar!
IH88
Deepwater Horizon
Indrukwekkend. Regisseur Peter Berg staat bekend om zijn films vol bombastische actiescènes en patriottisme, maar met Deepwater Horizon maakt hij een ingetogen en integer gemaakte film. Voor zijn doen dan. Natuurlijk zijn daar op het laatst weer de foto's van de overledenen (ondersteunt door sfeervolle muziek) en natuurlijk zijn er weer karikaturale bad guys en heroïsche good guys (zelfs in deze film).
Maar het overheerst hier niet en je voelt het respect voor de mensen die deze tragedie hebben moeten ondergaan. En gelukkig ziet het er allemaal spectaculair uit en de film bulkt van de spannende scènes. Als Peter Berg losgaat met zijn actiescènes, dan gaat hij ook echt los. En met acteurs als Russell en Malkovich kun je het niet snel fout doen. Prima film over een verschrikkelijke menselijke- en milieuramp.
TMP
Zeer behoorlijke film van Peter Berg. Met name vanwege de spanning, maar ook visueel gezien is de film zeker de moeite waard. Het brandende olieplatform vormt een zeer boeiend decor. Daar staat tegenover dat de meeste personages niet al te veel diepgang hebben, maar dat hoeft bij een film als deze ook niet per se. De spanning tussen de medewerkers van BP en de werklui op het olieplatform wordt in ieder geval uitstekend naar voren gebracht. Dat is in dit geval al voldoende.
ikkegoemikke
Waar het in “The Runner” ging over een congreslid die zich de benen onder zijn lijf uitliep om voor financiële steun te zorgen voor lokale visserijen na de BP olieramp, toont “Deepwater Horizon” op een consequente manier de pure feiten die zich op de dag van het fatale ongeluk afspeelden op dit olieplatform. Het had weer de zoveelste rampenfilm kunnen zijn. Vol heroïsme, spectaculaire scenes en emotioneel geladen beelden van achtergebleven familieleden. Uiteindelijk werd het dat niet helemaal. Men slaagde erin om er geen Hollywoodiaanse toestanden in te verwerken. Kortom, geen overdreven kunstgrepen om het spectaculairder te maken op gebied van actie en emoties. Het is een nauwgezette rapportering van de feiten die zich afspeelden voor en tijdens de ramp. Ik had wel eens zin in een met actie doordrenkte rampenfilm waarin de situatie zowel letterlijk als figuurlijk explosief is. Anderzijds mocht de nasleep van deze ramp ook wat meer belicht worden voor mij.
Zoals in elke rampenfilm krijgen we twee verschillende kampen te zien. Diegenen die het gevaar voorspellen en anderen erop wijzen welke consequenties er zullen voortvloeien uit het nemen van ondoordachte beslissingen. En dan is er de partij die elk gevaar van de hand wijst en uit puur winstbejag elk tegensputteren in de kiem smoort en ervoor zorgt dat de hele situatie ontspoort. Bij de groep individuen die hun verstand gebruiken en rekening houden met de veiligheid, bevinden zich Jimmy Harrell (Kurt Russell) en Mike Williams (Mark Wahlberg). Harrell is één van de hoofdverantwoordelijke op het boorplatform en hamert op het voldoende checken van de cementlaag die de oliebron afsluit. Je moet geen genie zijn om te weten dat die test niet naar behoren wordt uitgevoerd en wat de uiteindelijke gevolgen zijn. Mike Williams is de technicus van dienst die instaat voor het perfect functioneren van alles wat er ook maar moet functioneren op zo’n boortoren. Dat hij zich ontplooit tot diegene die op het moment dat de ellende begint het hoofd koel houdt en op een doeltreffende manier de nodige acties uitvoert om erger te voorkomen, stond in de sterren geschreven.
Het spijtige aan films zoals “Deepwater Horizon”, is dat de afloop al op voorhand gekend is. Het is dan ook redelijk vervelend als je vrouw telkens eens komt kijken en dan doodkalm de vraag “En is het al gebeurd?” stelt. En uiteindelijk is dat ook hetgeen waar je op zit te wachten. Alles wat eraan voorafgaat heeft een educatieve (met een colablikje het principe van een olieplatform visueel duidelijk maken) functie en dient louter en alleen om de spanning geleidelijk aan op te bouwen. Als dan de hel losbarst krijg je een aaneenschakeling van explosies met zo’n vernietigende kracht dat muren, ijzeren bouwsels en werklieden letterlijk alle kanten opvliegen. Niets zo vervelend als tijdens een verfrissende douche een douchewand tegen je aan geblazen krijgen waarbij de glassplinters en verwrongen ijzer een spoor van vernieling en verhakkeld vlees nalaten.
Mark Wahlberg speelt een uitstekende rol als de onverschillige techneut Mike die niet bepaald onder de indruk is van de nogal autoritaire toon die de BP bonzen gebruiken. Ik ben niet zijn grootste fan, maar ditmaal vond ik het een geschikte rol voor hem. Idem dito wat betreft Kurt Russell die stevig van leer trekt tegen de BP vertegenwoordigers. Daarbij ontfermt John Malkovich (die me altijd zal bijblijven als de uitdagend rus Teddy KGB in “Rounders”) zich over de rol als arrogante betweterige BP man die eerst hautain en zelfverzekerd overkomt, om zich dan naderhand als een bange wezel uit de voeten te maken, wetende dat hij aan een gewisse dood is ontkomen. Net zoals de mannelijke passagiers die zich verschanste tussen de vrouwen en kinderen in een reddingsbootje toen de Titanic zich te pletter vaarde tegen die reusachtige ijsklont.
Echt diepgang kent de film niet. Geen verwijtend vingertje naar de verantwoordelijken van BP die winst maken belangrijker achten dan de veiligheid van het personeel. Geen epiloog waarbij deze onbenullen verantwoordelijk worden gesteld voor één van de grootste milieurampen ooit. En geen karakterontwikkelingen bij de hoofdpersonages. Het enige doel dat ze voor ogen hebben, is ontsnappen uit de vlammenzee en overleven. Maar de speciale effecten, actiescènes en zenuwslopende wedloop tegen de klok zal je omverblazen. Precies datgene wat de bemanningsleden ervoeren.
Noodless
De intro naar de ramp duurt veel te lang met heel wat oninteressante dialogen. Eenmaal dat de ramp zich volstrekt, komt er wat vaart in de film en is er ook wat te beleven. Het boorplatform is heel leuk om te bekijken en de ontploffingen zien er vaak goed uit. Toch is deze film uiteindelijk maar een gemiddelde film geworden die je morgen al vergeten bent. Leuk om één keer eens te zien....maar daar blijft het ook bij. 6/10

Netflix verwijdert zeer binnenkort onder meer deze films

De best beoordeelde actiefilms van de laatste vijf jaar, volgens MovieMeter

Hacksaw Ridge

De Battre Mon Coeur S'est Arrêté
Drama, 2005

Anthropoid
Thriller / Oorlog, 2016
post-traumatische stress-stoorniszeegebaseerd op een waargebeurd verhaalreddenrampexplosieoil spill gevangenoil rig rampen filmgulf of mexicobp