Ciske de Rat (1955)
6,9 (223)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 7 oktober 1955
Plot Ciske de Rat
Ciske groeit op in de grote stad. Zijn vader is nooit thuis en zijn moeder bekommert zich meer om andere mannen dan om haar eigen zoon. Ciske wordt van school gestuurd en belandt in een internaat waar alleen de jonge leraar Bruis zich om hem bekommert. Dan verwondt Ciske bij een gevecht een klasgenoot met een mes...
hugohei
Wacht even : hier zit iets fout.
Er zijn DRIE versies van Ciske. Wolfgang Staudte heeft twee versies gemaakt, met Dickie van der Velde. Allebei in 1955.
De foto hierboven komt van de Duitse versie (ein Kind bracht Liebe, nietwaar ?). Volgens mij is de actrice niet Nederlands, maar de Duitse tegenhanger van Riek Schagen in de Ned. versie.
Staudte vond Dickie van der Velde bij Circus Elleboog in Amsterdam. Hij heeft nog wat televisie gedaan in de oertijd, en is nu bankwerker bij de gemeente Amsterdam, en inmiddels 61 jaar.
Goh, hoe is het mogelijk. Raar maar waar, want op imdb staan ook twee versies van deze regisseur; een Nederlandse en een Duitse...
Violet-Oi!
deze wil ik graag nog een keer zien.
vroeger keek ik ciske de rat elke dag! hmmz jaja...nu bijna nooit meer.
maar blijft coole film
streeter
Over de twee versies:
Hier in de VS gebeurde het vroeger dat films overdag in het Engels werden opgenomen, en dan s'nachts op dezelfde sets met andere acteurs in het Spaans opgenomen. Veel van deze Spaanse versies zijn nu verloren, maar een van de bekendste bestaat nog: Dracula. Sommige mensen zeggen dat de Spaanse versie zelfs beter is dan de Amerikaanse.
Het is mogelijk dat met Ciske de Rat in NL en Duitsland hetzelfde is gebeurt, en dat ze tegelijkertijd opgenomen werden.
Zavo
Hier staat er iets over. Dick vd Velde (Ciske) speelt ook in de Duitse versie.
Dustyfan
Zie nu pas dat ik bij de 'verkeerde' Ciske m'n stem hem neergezet. Gauw weggehaald dus.
Schaam me heeeel diep......
Wacht even : hier zit iets fout.
Met dank aan mdj nu een plaatje dat 100 procent zeker bij de Nederlandse versie hoort (videohoes).
Scorpio11
Deze z/w versie is beter dan die waar Danny de Munck in mee speelde. Zulk soort films zouden meer op de tv moeten worden uitgezonden.
Boy28
Deze is voor het laatst in 1994 uitgezonden.
Quido
Uitstekende, sterke verfilming van het boek van Piet Bakker over een verwaarloosd jongetje dat het verkeerde pad lijkt op te gaan. Zijn onderwijzer, vader en diens vriendin proberen Ciske op het goede pad te trekken, maar in een opwelling begaat Ciske een vreselijke misstap.
Interessant om het verhaal te zien door de ogen van de onderwijzer, dit in tegenstelling tot de versie uit 1984, waar je met Ciske zelf meekijkt. Ciske wordt deze keer gespeeld door Dickie van der Velde, die het aardig doet, maar Ciske niet echt gestalte weet te geven zoals De Munck dat in de latere versie deed. Kees Brusse speelt hier een van zijn beste rollen. Ontzettend knap hoe hij de liefdevolle, begripvolle onderwijzer neer weet te zetten. Zowel hij als Van Veen blijken een uitstekende keuze voor de rol als onderwijzer te zijn geweest. Naast de goede inleving in de rol stralen ze beide ook echt iets 'zachts' uit.
De kinderen acteren -op een enkeling na- natuurlijk, vooral het meisje waar Ciske mee optrekt vond ik goed spelen. De jongen die Ciske's grootste vijand (Jan) speelt overtuigt wat minder, gelukkig blijft zijn rol redelijk beperkt. Een van de vele mooie, memorabele scènes is die waar rechercheur Muyskens Jan uithoort over het incident met het mes, waarbij Ciske Jan met een mes zou hebben verwondt. Prachtig hoe verraderlijk Muyskens dit speelt, goeie rol van Johan Kaart. Linda van Dyck als tante Jans had meer dan Riek Schagen in deze versie. Van Dyck straalt wat meer warmte en liefde uit ... gevoelsmatig dan, want voor de rest wordt ook tante Jans erg sterk neergezet in deze versie.
Camerawerk van Dekeukelaire is sfeer- en stijlvol. Mooie scène ook in het begin waar Ciske in de school wegrent voor de leraren. Moet een hele klus geweest zijn dit zo op te nemen met die zware camera's
Een van de weinige minpuntjes is de rol van moeder Marie. Jenny Van Maerlant vond ik vrij irritant, de manier waarop ze praatte en nadrukkelijk in beeld kwam werkte geregeld op mijn zenuwen.
Deze Ciske heeft een andere charme dan die uit 1984. In de laatste vind ik de sfeer van Amsterdam in de cirisjaren beter uitgebeeld en een aantal rollen zijn iets sterker. Maar ook deze is erg goed en voor geïnteresseerden in een andere benadering van het verhaal erg interessant.
Ook deze krijgt vier dikke sterren.
wiekske
Nooit geweten dat er nog een versie van bestond.
ik ook niet. ben benieuwd...
Sneakerjeans29
Deze zoek ik ook nog, mag wel eens op dvd gezet worden.
Scorpio11
Dat klopt bij de KRO. Na het opruimen van mijn oude VHS videobanden kwam ik tot de ontdekking dat ik hem nog op dat VHS-systeem had staan. Kortgeleden digitaal over gezet op DVD. De kwaliteit van de dvd is n.m. vrij goed. Ietsje aan de lichte kant maar dat is met de afstandsbediening bij te stellen.
ik zoek deze nog.
robertus65
Is inmiddels op dvd verschenen, deze maand.
raymon
Ciske de rat van Wolfgang Staudte
Van deze film had ik geen hoge verwachtingen omdat ik dacht dat hij de versie uit 1984 niet kon overtreffen, maar dat lukt aardig.
Wat helpt is dat je niet aan de versie uit 1984 denkt terwijl je de film kijkt....
Het verhaal is om het zo te zeggen hartverwarmend, daar hou ik het kort bij.
Wat mij echt verbaasde was de geweldige cast! De rol van Ciske word gespeeld door Dick van der Velde, hij is geweldig, toen hij eenmaal boven in het Koolhok zat was ik verkocht. Vanaf dat moment leef je echt mee met de zielige ogen van het schoffie.
Ook zijn kleine collega's in het klaslokaal van meester Bruis zijn prima. Kees Brusse is zoals altijd goed, ik heb hem nog nooit slecht mee gemaakt. Jenny van Maerlant die hierna niet meer veel heeft gedaan is speelt de rol van de moeder ciske erg goed, lekker plat Amsterdams en dankzij haar vreselijke kleding is ze helemaal geloofwaardig. Ook Rob de Vries doet het leuk als vader van ciske, ik vind hem een erg goed acteur die vaker van mij in films had moeten spelen. Maar een rol die mij minder beviel was die van Riek Schagen, ik kies linda van Dyck toch boven haar als Tante jans.
Wolfgang Staudte is een erg goed regieseur, hij verteld het verhaal met veel tempo en mooie scene's. Maar ook de keus om Kees Brusse voice-overs in te laten spreken is een goeie keus geweest, het zorgt er voor dat de film verder vooruit is in zijn tijd.
Het camerawerk in deze film is voortreffelijk Wolfgang heeft samen met Otto Baecker geweldige werk afgeleverd. Er zitten een aantal geweldige shots in deze film, waar Kees Brusse het nog over heeft in het voorwoord samen met Thom Hoffman. Het tempo ligt hoog wat zorgt voor veel spanningen.
De sfeer is perfect, de grauwe school, het ordinaire huis van zijn moeder het klopt het is erg geloofwaardig.
Alles vind ik goed aan de film, de cast, de locaties, de decors en de snelle montage. Vergelijken met de versie uit 1984 vind ik moeilijk die film heeft het voornamelijk van " Ik voel me zo verdomd alleen'', als dat niet het geval was had ik deze versie zeker beter gevonden.
Maar ook deze geef ik een 5 *****.! hij is net zo goed en misschien stiekem ietsje beter...
raymon
ieder toch zo zijn mening, daar is deze site voorbedoeld!
Wou nog even zeggen Johan Kaart die de rol van Rechercheur Muysken speelt ook verschikkelijk grappig is bij een overhoring van een van de klasgenoten!
niethie
De verfilming uit 1984 heb ik vroeger echt tientallen keren gekeken en iedere keer maakte hij weer indruk op me, en zelfs nu vind ik hem nog erg goed.
Jaren geleden vond ik een videoband van deze verfilming op een rommelmarkt ik kan me herrineren dat ik hem toen wel goed vond maar wel een beetje oudbollig.
Gister herzien en ik weet niet wat me bezielde, een ciske verfilming die met liefde gemaakt lijkt te zijn.
De filmtechnieken in het begin zagen er erg mooi en origineel uit, ik kan me niet herrineren dat ik dat soort camerawerk ooit eerder heb gezien in een film uit die tijd.
De rolverdelingen in de film waren erg goed, brusse begint nu echt een van mijn favoriete acteurs te worden en ook de rest van de cast speelde hun rollen erg leuk.
Ook viel me op dat er veel humor in de film zat, de ontzettend leuk voice over van brusse en de leuke verhoringscene met kaart.
Kortom een ontzettend leuke verfilming van het klassieke verhaal, veel humor, ontzettend leuke rolverdelingen en bovenal een paar erg mooie scenes en beelden van het oude amsterdam in die tijd.
4 sterren (misschien wel de beste verfilming van de twee, als je het mij vraagt een onderschatte klassieker van eigen bodem)
Wil je m misschien in de pakketservice aanbieden?
niethie
Hij is nu toch op dvd verkrijgbaar.
En ik ben zelf in het bezit van een oude videoband, denk niet dat die in de pakketservice kan, dus zeg jij het maar
hinie
Is deze beter dan die met Danny de Munck?
Sneakerjeans29
Misschien vergis ik me ,maar het is net of dat meisje een gedubde stem heeft van Trudy Libosan. Trudy was 15 jaar in 1955 en dat meisje is jonger. Zij is de enige van de kinderen die hoog Nederlands spreekt en de rest spreekt Amsterdams.
Sneakerjeans29
Ik meen te zien, dat de stem niet gelijk loopt met de lippen. Ik ben nooit zo weg van dub ,maar als het enkel persoon in een film is, maakt het niks uit. Net films als: Dik Trom en Billie Turf, die zijn helemaal gedubd. Die zou ik graag in het orgineel plat Limburgs willen zien
niethie
Volgens mij ligt het er wel erg dik boven op dat dit meisje een gedubte stem heeft.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

42 Up