• 9.221.731 stemmen

Patterns (1956)

Geregisseerd door: Fielder Cook

Met onder meer: Van Heflin, Everett Sloane en Ed Begley

Plot Patterns

"Ruthless Men And Ambitious Women...Clawing For Control Of A Billion Dollar Empire!!!"

Wanneer Fred Staples komt te werken voor Mr Ramsey begint het hem geleidelijk aan te dagen dat hij is aangesteld om Bill Briggs, een geliefde veteraan binnen het bedrijf, te vervangen. Maar Bill weigert te wijken, ook al moet hij daarvoor de nodige vernederingen slikken.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Fred Staples

Paul Briggs

Lijkt me zeer goed.

avatar van Querelle

Querelle

Simpel en ascetisch "business" drama, waarin elke scene ertoe doet en alles in hoog tempo het patroon volgt van het wegwerken van de oude garde en het opwerken van de nieuwe garde. Een iets minder tragisch verloop had ik meer kunnen waarderen maar de film is desalniettemin krachtig, goed geschreven en menselijk.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een oudere medewerker vervangen wordt door een nieuwe, jongere medewerker. Aan de ene kant een product van zijn tijd (zoals de liftbedienden), maar aan de andere kant is deze film juist van alle tijden. Een film over het bedrijfsleven waar iedere medewerker vervangbaar is. Goed opgebouwd, goed geacteerd en vanwege de korte lengte ook geen grammetje vet.

avatar van mrklm

mrklm

Goed gecast drama werpt een kritische blik op doorgeslagen kapitalisme. De integere en door collega's zeer gerespecteerde Bill Briggs [Ed Begley] dreigt zijn baan kwijt te raken aan zijn nieuwe collega Fred Staples [Van Heflin] omdat hij kritisch is op het beleid van baas Ramsey [Everett Sloane], wiens vader niet alleen de oprichter van het bedrijf was, maar ook Bills persoonlijke vriend. Rod Serling, de man die enkele jaren later de legendarische serie 'The Twilight Zone' zou bedenken, geeft in zijn scenario een intelligente analyse van de manier waarop macht corrumpeert en hoe moeilijk het is voor werknemers om geen pion te worden in een machtsspel. Van Heflin is uitstekend als de man die het enerzijds niet kan verkroppen dat een vriendelijke, collegiale en vooral bekwame man voor hem moet wijken, anderzijds zijn eigen carrière niet volledig op het spel durft te zetten om die van iemand anders een handje toe te steken. Maar het acteerwerk is sowieso bijzonder sterk.

avatar van clubsport

clubsport

mrklm schreef:

Goed gecast drama werpt een kritische blik op doorgeslagen kapitalisme.

Fraaie uitleg verder maar met deze zin ben ik het niet eens , het is vrij duidelijk dat dit niets meer of minder is dan een mix van persoonlijke voorkeur , vriendjespolitiek , machtsmisbruik , en of afkeer .

Simpelweg had dit in andere politieke of sociale structuren ( zoals communisme , een religieuze structuur enz ) net zo makkelijk kunnen gebeuren .

Verder zoals gezegd mee eens , fraai acteerwerk van de hele cast en een boeiende kijk in de wandelgangen van het harde bedrijfsleven .