Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Norman Jewison
Met onder meer: Al Pacino, Jack Warden en John Forsythe
Gesproken taal: Tsjechisch en Engels
Releasedatum: 14 februari 1980
Plot ...And Justice for All.
"Once in a while someone fights back."
Wanneer een corrupte rechter aangeklaagd wordt wegens verkrachting moet Arthur Kirkland hem verdedigen. Kirkland heeft in het verleden problemen gehad met de rechter, waaronder een incident waarbij de jury een cliënt van hem onterecht veroordeeld had. Kirkland komt voor morele dilemma's te staan, helemaal gezien het feit dat de rechter toegeeft schuldig te zijn.
Arthur Kirkland
Ralph Agee
Jeff McCullaugh
Warren Fresnell
Jordy
Niet bijzonder, maar zeker wel vermakelijk. Paar erg komische momenten, soms indrukwekkend, goede rol van Pacino (vooral de speech aan het eind)... 3 sterren.
neo
redelijk goeie film.pacino was weer geweldig,maar het verhaal kon me niet de hele tijd boeien.3 sterren
FisherKing
Een film met Al Pacino heeft al een beginwaarde van minimaal twee sterren.
normaal 2 wordt dus 4.
Intrigerend en spannend.
jedymaster
Metallica heeft een album met die naam ik meen dat Lars Ulrich (drummer) geinspireerd werd door deze film om een nummer over onrecht in het rechtsysteem te schrijven.
Sonny
Na lang zoeken eindelijk de DVD gevonden
.De slotscene is grandioos alleen jammer dat je daar twee uur op moet wachten.
renske
...en één van mijn lievelingsfilms. Telkens wanneer deze film op de tv is, blijf ik kijken. Zo veel beelden staan op mijn netvlies gebrand : de rechter die op de richel zijn lunch eet, het gooien van de borden van Porter, Arthurs collega, het hoertje achterin de taxi dat Arthur wordt aangeboden, Grandpa Sam (gespeeld door Lee Strasberg!) en zijn vriend die tijdens het thanksgiving-diner geen stoel kunnen vinden en dan maar op de trap dineren, de zo pijnlijke scènes met Arthurs kwetsbaarste cliënten, de dialoog met de door John Forsythe gespeelde foute rechter in zijn beslagen greenhouse-zwembad en uiteraard Arthurs fenomenale speech aan het einde. ("she doesn't have a motive")
In kritieken wordt wel gezeurd dat deze film niet kan kiezen tussen komedie en drama. Daar kan ik mij niet in vinden. Het is een meesterlijk drama met groteske elementen die enkel en alleen aantonen in wat voor waanzinnige wereld wij geboren zijn.
Diesel
...AND JUSTICE FOR ALL heeft mij weten te boeien van de eerste tot de aller laatste minuut. Absoluut één van de betere advocaten films. En Pacino verdiend een oscar (hij was er wel voor genomineerd maar won 'm uiteindelijk niet) voor zijn rol als de gefrustreerde advocaat Arthur Kirkland.
Een ware meesterwerk.
4.5/5.0
renske
Wat fijn dat er weer iemand zo enthousiast is over deze film als ik dat was!
Maar waarom stem je dan niet echt, Diesel? (of twijfel je nog over 5*?
Diesel
De scène waar Pacino's cliënt (McCullaugh) wordt dood geschoten is onvergetelijk. En ik heb ook erg veel gelachen, bijvoorbeeld toen Pacino samen met Judge Francis een helicopter vlucht ging maken, geweldig.
I'M GONNA GET HIM! MY CLIENT, THE HONORABLE HENRY T. FLEMING, SHOULD GO RIGHT TO FUCKING JAIL! You killed McCullough! You killed him! Hold it! Hold it! I JUST COMPLETED MY OPENING STATEMENT!
Mischa
Toch wel grappig om Blake 'Dynasty' Carrington hier in tutu te zien! Film zelf is matig
De Knip
Vond het maar een rommelige verhaal met uiteindelijk een laatste kwartier dat dan wel echt leuk werd. Een plots einde vond ik eerlijk gezegd ook maar apart.
Meer komedie dan thriller....
Thriller? Dacht het niet....
jerryv
Ik weet niet wat ik er van moet denken, ik voel me bekocht... kan iemand mij enigzins uitleggen waar het "einde" op sloeg?
Hij (de advocaat) wordt uit de rechtbank gezet, de rechter schreeuw om orde.... dat is het?!
Maar wordt hij (HENRY T. FLEMING) nu veroordeeld of komt hij vrij?
En wordt advocaat Arthur Kirkland nu ontslagen of niet?
Een film met een beetje open einde vindt ik niet erg, zelf wat verzinnen is vaak ook leuk, maar in dit geval gaat het om een rechtbank en daar hoort een uitspraak bij, ik heb TOTAAL geen idee hoe dit zal aflopen.... SLECHTSTE einde van een GOEDE film ooit...
Ik zit dit nu met een vreemd gevoel te typen... weet echt niet wat ik er van moet denken...
mischien kan iemand me erbij helpen?
Macmanus
Wat was deze film een rommeltje zeg.
Het verhaal had op zich wel wat in zich, maar door die vervelende komische momenten
(die helikopter rit waar sloeg die op !?) werd ik totaal uit de film gehaald.
Goed einde met een toch wel weer goed acterende Pacino weten deze film nog een beetje te redden daarvoor 2.5 sterren. Maar voor het echte werk van Pacino moet je toch echt gaan kijken naar Dog Day afternoon of/en Serpico die volgende week donderdag komt.
willum
Ben deze film gaan kijken omdat dit de film is waar in '88 ook een Metallica CD naar vernoemd is. (da's de CD met het voor iedereen bekende nummer 'One'). Ik ben deze film ook vanwege Al Pacino gaan kijken. Maar zoals anderen voor mij al schreven, de film is eigenlijk helemaal niet zo goed. Het viel me een beetje tegen, het was niet echt spannend of boeiend of zo, daarom kom ik niet verder dan 2,5 sterren.
jerryv
Maar wat vonden jullie van dat open einde?
Want dat waar het verhaal over gaat wordt nu niet duidelijk, of de advocaat ontslagen wordt of niet en of de rechter veroordeeld wordt?
De Knip
Lijkt me dat dit een mis-trial is geworden.
Dus er zal een nieuwe zaak voorkomen, lijkt me.
Maar daar gaat het niet echt om, moeten de makers gedacht hebben.
Purmerend
De jonge Al Pacino speelt top, zelfs in de rechtzaal vliegen de spetters letterlijk uit zijn mond. 3,5*
2 mooie scene's vond ik het op zijn Grieks borden gooien (als wapen) en Al Pacino in zijn favoriete voertuig de helicopter.
alexis
niet de beste pacino film. wel een onderhoudende rechtbankfilm alleen is de film plotklaps afgelopen.... beetje jammer. jammer dat er weinig scènes in de rechtbank zelf zijn.
***
Waar Serpico een krachtige aanklacht was tegen de corruptie in de politiebranche, weet deze film zijn draai niet te vinden in de combinatie tussen een harde en kritische aanklacht en een 'licht' filmpje.
Pacino in een sterke rol in deze prettige 70's film (een van de laatste denk ik die dat sfeertje en die thematiek zo sterk hebben). Leuk drama met wat groteske trekjes. Ik vond die overdrijving wel passend eigenlijk. De hele film had een ironische we're on a road to nowhere-achtige sfeer. Het mooie was dat juist Pacino (die soms toch wat neiging heeft tot overacting) voor heel naturel koos.
Minpunt was de muziek. Die leek wel uit een slechte jaren '80 film te komen. En ondanks dat deze film duidelijk achterblijft bij 70's Pacino-films als Serpico en Dog Day Afternoon toch een goede film.
Net een 3.5*
Justice4All
Ik vind dit toch zoeen mooie filmtitel: "... And JUSTICE4ALL"
(sorry 4 = For)
xangadix
Pacino lijkt een beetje op Marco Bakker op deze poster...
De film staat nog steeds op 1 in mijn top tien. Ik kan hem blijven kijken...
Diesel
Denk dat Marco Bakker er trots op zou zijn..
xangadix
Bakker denkt waarschijnlijk: "Wat boft die Pacino toch, hij lijkt een beetje op mij, op de AJFA poster..."
Uit interviewtje met Jan Boone, advocaat:
"De aller- allerbeste film die ik ken waarin een advocaat speelt is die Amerikaanse film met Dustin Hoffman [Runaway Jury?], waarin hij tegen de rechter of z'n cliënt, dat weet ik niet meer, zegt "Jij bent zelf de schooier", hij naait zijn cliënt een oor aan. dat is zo totaal anti-advocaat zijn... Ik denk dat Wim Anker dat ook weleens gevoeld moet hebben, dat je zo woedend op een cliënt bent dat je em werkelijk tot puin wil hakken. Advocaten worden vaak ernstig bedreigd natuurlijk. Daar praten ze niet over, maar het is wel een item."
Als je als advocaat Runaway Jury als de beste film noemt is het wel heel triest. Onrealistischer kan bijna niet.
renske
Ik haalde dit fragmentje uit een VPRO-site over Zomergasten. Het zou natuurlijk best kunnen dat de film die tussen haakjes wordt genoemd een redactioneel suggestietje is. Dus hier niet gelijk de advocaat afserveren.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Carlito's Way
Misdaad / Drama, 1993