• 9.373.998 stemmen

What Dreams May Come (1998)

Drama / Romantiek | 113 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Verenigde Staten / Nieuw-Zeeland

Geregisseerd door: Vincent Ward

Met onder meer: Robin Williams, Cuba Gooding Jr. en Annabella Sciorra

Releasedatum: 17 december 1998

Plot What Dreams May Come

"After life there is more. The end is just the beginning."

Na de dood van hun twee kinderen wordt het leven van Dr. Chris Nielsen en zijn vrouw Annie er niet makkelijker op. Vooral Annie heeft het erg moeilijk met het verlies. Wanneer Chris ook nog eens komt te overlijden arriveert hij bij de hemel, waar hij Albert ontmoet. Hij ontdekt dat de hemel nog opmerkelijker is dan hij ooit had kunnen denken. De dood van Chris is echter de druppel voor Annie, die zelfmoord pleegt en daardoor in de hel belandt. Wanneer Chris hier achter komt probeert hij de ziel van zijn vrouw te redden.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Sentimenteel slap verhaaltje haalt de hele film onderuit. Ondanks alle special effects en mooie decors kon deze film mij niet boeien. 2,5*

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Een schitterend verhaal. Een item dat iedereen volgens mij wel bezig houdt. Schitterend mooi verfilmd en prachtige kleuren. Deze film vergeet ik nooit meer. Ik kan me zoveel scene's zo levendig voor de geest halen ook al heb ik hem een hele tijd geleden gezien. Eerlijk gezegd vind ik dit een film die je een keer gezien moet hebben. Een blijvende indruk ! Zo mooi !

avatar van otherfool

otherfool

Williams in deze loodzware film is gewaagde casting, maar toch niet erg geslaagd. Het verhaal, de effecten en de achterliggende filosofie zijn interessant te noemen, maar de film loopt niet lekker en wist mij niet erg te boeien of te ontroeren. Ik keek hem in zeer vermoeide toestand, dus misschien worden mijn 2* bij herziening alsnog opgewaardeerd....

avatar van The One Ring

The One Ring

Schitterende film. Om naar te kijken althans. Voor een deel. Nou ja, slechts enkele scènes. En zelfs dan is het concept nog beter dan de uitwerking. Mij spreekt het idee van een persoonlijke hemel voor iedere persoon wel aan. Ik weet niet of dat al eerder ergens bedacht is, maar er valt genoeg leuks mee te doen in een film en Williams' verfwereld is in ieder geval erg uniek en interessant om naar te kijken. Jammer dat de film daar wat blijft hangen en we niet een hele verzameling persoonlijke hemelen te zien krijgen.

De Hel is echter een heel ander verhaal. Het zal wel persoonlijk zijn, maar zodra je de Hel gaat uitbeelden ben je wat mij betrefd haast verplicht om een van de meest nare plaatste bedenkbaar te creëren. In wat lichter werk waar de Hel maar een bijrolletje speelt neem ik wel genoeg met een donker hol met wat brandende kraters, maar What Dreams May Come komt niet met iets beters aanzetten, zelfs al vermijden ze dát cliché wel. Vreemd is de keuze om ineens die gezichten in de grond van de Hel tot 'comic relief' te maken. Iets wat verder totaal niet in de film voorkomt, maar uitgerekend in de Hel wel. Verder vond ik het er gewoon niet bijzonder uitzien die hele Hel. De kerk op z'n kop was nog wel aardig, maar meer niet.

Visueel weet deze film op zich nog best te scoren, maar op andere vlakken? Hadden thema's als dood, het hiernamaals en eeuwige liefde nog vervelender uitgewerkt kunnen worden. Al vanaf de openingscredits, toen er nog niets aan de hand was, was deze film al sentimenteel en bevond het geheel zich in een wat al te dromerige waas. Daar komt het nooit over heen. Het is een erg manipulatief verhaal dat concepten als Hemel en Hel wel heel makkelijk verandert in brevedigende ideeën, waardoor er eigenlijk nauwelijks drama is (had iemand serieus gedacht dat Williams zijn vrouw niet uit de Hel zou krijgen?). Het voelt me allemaal wat te simpel aan en op de een of andere manier gaat dit nou net over thema's die ik niet graag versimpelt zie worden.

Voeg daar onhebbelijke acteerprestaties van Gooding Jr. en Sciorra aan toe en een Williams in het soort rol waarin ik hem niet graag gecast zie en je hebt toch vooral een vervelende filmavond, die alleen boeit door enkele mooie beelden en leuke concepten. En een gekke cameo van Werner Herzog, dat kan ook nooit kwaad.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Een film die eigenlijk nooit mijn interesse heeft gehad, maar dankzij een gemaakte vergelijking met 'The Lovely Bones' heb ik deze film toch maar een keer opgezet.

Robin Williams is absoluut geen favoriet van me en de verwachtingen waren niet echt hoog, maar toch wist de 1e helft van de film mij behoorlijk te verrassen. Vooral visueel schitterend; wat een prachtige beelden zeg. Bijzonder fraai gemaakt allemaal.

Helaas zakt de film na het nieuws dat Williams z'n vrouw zelfmoord heeft gepleegd totaal in. De ene boodschap lijkt nog onnozeler dan de ander, de beelden van de hel vallen vreselijk tegen en het verhaal kon me totaal niet meer boeien, omdat het gewoon veel te voorspelbaar was en vol met vervelende scénes en dialogen zat. Helaas.

Ik ben echt niet vies van een staaltje melodrama, maar het (vreselijke) sentiment in deze film kon me totaal niet bekoren - regelmatig (zoals het einde dat het gezin weer samen komt) zelfs vreselijk tenenkrommend en eigenlijk gewoon lachwekkend. Daarnaast kon ik Williams ook weer eens absoluut niet waarderen met z'n (halve) gejank steeds.

De 1e helft was geweldig, de 2e helft bij vlagen vreselijk. Niet meer interessant, onsamenhangend en te uitleggerig allemaal. Ik kan hier geen voldoende aan kwijt.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Poeh.. Een beetje lastig te beoordelen, deze. Ik heb ooit eens een groot gedeelte gezien toen ik nog wat jonger was, maar toen snapte ik de film totaal niet. Gisteren dan toch maar een herziening gegeven. In het begin lijkt de film een sterke kant op te gaan. En zodra Williams in ''zijn hemel'' terecht komt, ziet het er echt prachtig uit. De felle, mooie kleuren spatten van het scherm af (letterlijk als Williams in de bloem knijpt) en het geeft een mooi uiterlijk aan de film. Ook zijn weerzien met de Dalmatiër en het optreden van Gooding Jr. was leuk.

Op het moment dat Williams naar de hel gaat vind ik het allemaal een beetje minder worden. De beelden zijn niet meer zo mooi als in het begin en de film dreigt vaker zijn interesse te verliezen. Er zitten ook een paar debiele, vage en erg vreemde scenes in die, zoals ik net al zei, niet zo interessant waren. Het einde lijkt eerst goed te gaan worden, maar blijkt dan best wel dom (naar mijn mening).

Een film met ups en downs. Het werd al voor me gezegd maar ik vond de eerste helft beter dan de eerste. Maar die eerste was dan wel weer erg sterk. Het acteerwerk was redelijk, maar niet bijzonder. De filmscore vond ik dan wél weer erg mooi. Hij zou 3 sterren hebben gekregen als die tweede helft wat beter was geweest. Voor nu houd ik het even op een:

avatar van BBarbie

BBarbie

Film kon mij niet bekoren.Wel kleurrijk, maar iets te zweverig naar mijn smaak.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Damn mensen, 3.19? Ik dacht altijd dat hier een 2,45 stond ofzo. Dat had ik nog wel kunnen begrijpen. Een aantal maanden terug zag ik de trailer van deze film voorbij komen en toen was mijn interesse gewekt. Ik heb hem nu gezien maar hij viel mij tegen. Het mooie aan de film is natuurlijk het verhaal waar ongelofelijk veel potentie in zit. Het mooiste was toen hij in een zijn hemel terecht kwam die bestond uit de schilderijen van Annie. Prachtige special effects!
Maar Robin Williams lijkt een verschrikkelijke miscast te zijn voor deze film. Hij irriteert me keer op keer. Hetzelfde geld voor Cuba Gooding. Vreselijk En er zit zulke vreselijke, kleffe drama in. En dan had je nog de belachelijke scenes waarin zijn kinderen opeens al die tijd vermomd bleken te zijn als andere familieleden / kenissen. Ik vond het best slecht, eerlijk gezegd. Ik heb hem niet eens helemaal afgekeken. Ben toen gebleven bij het stuk dat hij zijn vrouw ziet in hel... was niet bepaald benieuwd hoe het afliep.

Zeer veel potentie maar het is eigenlijk een misbaksel van een film geworden.

avatar van Zeriel

Zeriel

Aardige ideeën, draak van een film.

Het is allemaal zo van dik hout zaagt men planken, en dan ook nog alles gaan uitleggen, zodat elk mysterie bij voorbaat doorgezaagd wordt.

Visueel zijn er wat aardige sets gebouwd, het hoofdenveld, maar het heeft allemaal niks benauwends,.

Voor mijn gevoel klopt er helemaal niks van deze film, een ratjetoe van van alles,die door de Hollywoodmangel ontdaan is van alles wat de film boeiend had kunnen maken.Een klef, plat melodramatisch misbaksel overhoudend...met storend aanwezig protagonisten.

Helemaal eens met

jumpstylemovie schreef:

Damn mensen, 3.19? Ik dacht altijd dat hier een 2,45 stond ofzo. .................................Zeer veel potentie maar het is eigenlijk een misbaksel van een film geworden.

Idd nog een verbazingwekkend hoge score hier.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Man man man wat een pijnlijk slecht filmpje is dit zeg. Een 2,5 voor de wel mooie graphics.

Maar, pff wat een ongelofelijk suf verhaal. Dit concept had toch beter uigewerkt kunnen worden ofniet?! Natuurlijk moet t weer helemaal goed eindigen. Jeetje wat was dat tenenkrommend.

Williams zn performance kan het ook niet redden, lijkt een beetje op de automatische piloot te spelen. Evenals Von Sydow (ja dachten de producenten, we voegen er een grote naam aan toe!) en Gooding jr.

Ongelofelijk melig en suf. Willams zn biografie denkt er toch anders over. Maar ik niet. Bah.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Velen denken dat er niks is na de dood. Deze film biedt een mooier beeld: na de dood leef je in een wereld die je met je eigen verbeelding vorm geeft. Het is gewoon veel mooier en geruststellender om te geloven dat je in je eigen utopia verkeert in het hiernamaals.

Het gezinnetje van Chris heeft het tijdens het leven hard te verduren: kinderen komen om in een ongeval, hijzelf ook, daarna pleegt zijn vrouw zelfmoord. Melodrama dus. Waar het mij begon te storen zijn de religieus getinte visies die later in de film doorprikken. Dat zelfmoordenaars naar de hel gaan, dat hemel of hel een eigen keuze zijn... uiteindelijk bleek de auteur toch heel erg geïnspireerd door zijn christelijke opvoeding en haar stugge beelden. Bovendien wordt het zo zoet en melig op het einde dat ik helemaal vastgeplakt zat in mijn zetel. Visueel wel heel mooie special effects. Het leven na de dood wordt als een fantasy-wereld afgeschilderd met olieverflandschappen, daarna met utopische omgevingen. Mooi om zien, maar het ramde te veel en te lang door op het tragieke om me echt te imponeren. Eén van Williams' mindere.

avatar van Robi

Robi

Robin Williams als een geest in een adventure game. Ik heb erg veel moeite met deze film. Aan de ene kant spreekt het onderwerp en het verhaal van rouwverwerking me erg aan. En dat geldt zeker ook voor de vormgeving. Allemaal mooie decors van computerschilderijen. Maar de film heeft helaas ook een hele andere kant. En dat is de Amerikaanse, over-sentimentele, en moralistische kant. En daarnaast mogen ook vooral de religieuze mensen absoluut niet voor het hoofd gestoten worden.

avatar van kauwstaaf

kauwstaaf

Mooie diepzinnige film, maar voor veel mensen te ingewikkeld waardoor het een visueel langdradig geheel voor hen wordt. Voor de liefhebber een prachtige film en gelukkig geen eenheidsworst.