• 9.376.713 stemmen

Met onder meer: Thor Braun, Henry van Loon en Rick Lens

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 29 april 2015

Plot De Boskampi's

Rik Boskamp (Thor Braun), zoon van een sullige boekhouder, wil maar één ding: niet meer gepest worden. Geïnspireerd door een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat ze verhuizen en dat zijn vader (Henry van Loon) in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Het plan werkt! Rikkie Boskampi wordt niet meer gepest, iedereen is bang voor Paulo en behandelt hen met respect. Totdat er een pestkop uit het verleden opduikt. Hoe lang kan Rikkie zijn leugen nu nog vol houden?

avatar van loneranger

loneranger

Een sympathieke film met het hart op de juiste plek. Voornamelijk bedoeld als jeugd/kinderfilm maar ook heel goed te doen als je een oudere jongere bent. De film kijkt lekker weg. Niets mis mee.

avatar van adriemeijer

adriemeijer

Wat zullen we met de kindertjes nu weer eens in de bioscoop gaan bekijken? Keuze genoeg deze mei-vakantie: Home, Bears, Notenkraak, Shaun het schaap en de Boskampi’s. Even Moviemeter geraadpleegd en vervolgens Home en Notenkraak maar links laten liggen. Het werd De Boskampi’s en daar hebben we geen spijt van gehad. Ouderwets vermaak, gelukkig zonder diepe moralistische boodschap. Heerlijke acteurs, maffe typetjes, het spelplezier spat van het doek af. Een aanrader voor jong en oud, al denk ik dat kinderen onder de 8 de film niet erg zullen begrijpen. Er zijn ook redelijk wat fragmenten ondertiteld; dat kan voor kleintjes een probleem zijn.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Net als Kidnep vond ik deze Nederlandse productie weer goed 'meevallen'. Als het 'meevalt' vind ik dat eigenlijk al een behoorlijke verassing omdat ik me al zo vaak heb zitten irriteren aan dat na geaapte gedoe met Amerikaanse invloeden en storende typetjes. Ik kon wel genieten van deze uitvoering en natuurlijk steelt Henry van Loon weer de show met zijn droge optreden. Ik vind de naam 'Henry van Loon' ook perfect bij 'm passen; de Griekse 'y' geeft een lang postuur aan en de achternaam 'Loon' weerkaatst de rust die hij bezit. Ook de (ex)detective, gespeeld door Jim de Koning, is zo'n figuur waar je vaak om kunt lachen (deels doordat hij zoveel pech heeft). Verder zitten er hier en daar wel voorspelbare gebeurtenissen tussen (zoals dat dikke ventje die stoer met een ijsje tegen een lantaarnpaal staat wanneer zijn gezin naar dezelfde buurt als Rik(kie) is verhuist. Als blijkt dat hij in dezelfde klas terecht komt weet je wel wat voor gevolgen dit met zich mee kunnen brengen). Toch is het uitgangspunt van een zoon die een videoband als leidraad ziet en een vader die nietsvermoedend een imago als maffioso krijgt aangesmeerd best succesvol uitgewerkt.

avatar van laurel

laurel

Leuke film, maar toch echt meer voor kinderen

avatar van Theunissen

Hoewel ik bepaald geen fan ben van Nederlandse films, vond ik deze Komedie / Familie film nog wel aardig ondanks dat hij vooral bedoeld is voor de jeugd. Het verhaal is eigenlijk behoorlijk aan de flauwe kant en dat geldt ook voor de humor (te kinderachtig), maar de uitvoering was wel leuk gedaan en visueel zag het er met de decors en aankleding ook best fraai uit. Dat laatste is overigens ook van toepassing op Meral Polat (in de rol van Gina die een Italiaanse winkel runt), die ik een mooie verschijning vond. Ze heeft wel iets weg van de temperamentvolle Katja Schuurman.

Het verhaal speelt zich af begin jaren 80, maar qua tijdsbeeld zitten er wel veel schoonheidsfouten in zoals o.a. het toepassen van compacte computers en LCD-monitors terwijl die pas verkrijgbaar waren einde jaren 90 en natuurlijk de Euro als betaalmiddel terwijl dat pas was vanaf 1 januari 2002 werd ingevoerd. Ook zien we platte HD beeldschermen voorbijkomen die dan wel weer zijn aangesloten op ouderwetse begin jaren 80 VHS videorecorders (bovenladers) en ook passeren moderne afstandsbedieningen de revue. Wat dat betreft kun je goed zien dat we te maken hebben met een Nederlandse productie, want het budget voor deze film zal ongetwijfeld niet al te hoog zijn geweest. Naarmate het verhaal vordert, wordt de film wel flauwer en is het leuke er ook wel een beetje vanaf. Zeker wanneer er ook de zogenaamde echte maffia in het verhaal komt. Ook het einde is best flauw en zeker wat betreft het zingen van het vreselijke maffialied direct na het einde van het verhaal. Maar goed de jeugd zal dat ongetwijfeld leuk vinden.

De cast doet het best leuk en verdienstelijk en dan vooral Thor Braun in de rol van de op school gepeste Rikkie, die ervoor zorgt dat zijn sullige vader Paul (leuk gespeeld door Henry van Loon) in het nieuwe rijke dorp waarna ze verhuizen (de vader heeft namelijk promotie gemaakt op het werk, waar hij in eerste instantie door andere werknemers als een sukkel wordt aangezien en ook regelmatig wordt gepest) wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Door toevallige omstandigheden lijkt dat ook vaak het geval en het levert ook een aantal leuke situaties op (o.a. met de wesp in de keel en de collecte voor Gina langs de deuren). De overige cast bestaande uit best redelijke bekende Nederlandse acteurs deed het ook leuk zoals René van 't Hof in de rol van voormalig politieagent Fred die op onderzoek uitgaat en Rutger de Bekker als collega Pierre op het werk die vader Paul pest. Buiten Meral Polat vond ik ook Loes Haverkort een mooie verschijning in deze film.

Al met al gewoon een leuke en vooral vermakelijke Komedie / Familie film, die wel vooral bedoeld is voor de jeugd.

avatar van Kliko_Green

Kliko_Green

Wat een verrassende film! Zonder verwachtingen gekeken maar het was boven verwachting. ?

Absoluut leuk om te kijken.

avatar van frolunda

frolunda

Leuke film die wat aloude,bekende thema's (pesten,de maffia film) opnieuw op een frisse manier onder de aandacht brengt.Niet echt origineel maar toch aardig bedacht en met een aanstekelijke cast.Vooral de prestatie van Henry van Loon is zeer goed,hij stal echt de show.Ook de 'bewuste' schoonheidsfoutjes (aankleding,locaties) maken de pret alleen maar groter.Eigenlijk geschikt voor elke doelgroep als je er maar met de juiste instelling naar kijkt.

avatar van Elineloves

Elineloves

Leuk! Had een ander soort film verwacht, erg kinderlijk, maar dat viel reuze mee. Het is voor de jeugd, maar voor volwassenen is het ook goed te kijken.

Het kwam eigenlijk door Henri van Loon dat ik deze film opzette en ik blijf hem leuk vinden, zeker in deze aandoenlijke rollen. Thor doet het ook prima en weet goed de hoofdrol te dragen. Het is uiteraard een beetje voorspelbaar en de ontwikkelingen gaan soms (te) snel -de hele romance an sich, maar plots een bruiloft.. behoorlijk kennismaken zit er niet meer in- maar dat stoort niet.
De sfeer is ook goed, zowel op school als in het "maffiahuis". Het geschetste tijdsbeeld snap ik alleen niet goed, komt niet echt denderend uit de verf maar heeft ergens toch zijn charme.

Best leuk vermaak.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens meegebracht en was echt aangenaam verrast. 'k had geen grote verwachtingen, maar vond deze echt grappig.

De film is geschikt voor jong en oud en verder zag de film er erg goed uit en toffe muziek.

De cast deed het ook prima en leuk om nog eens René van 't Hof (bekend van De Flodders) terug te zien.

'k vreesde een beetje dat het niet veel ging zijn, maar 'k was echt aangenaam verrast. Toch vaak moeten lachen, de moeite om gezien te hebben.

avatar van coumi

coumi

Met enige verwachtingen aan begonnen, maar viel toch tegen. Gewoon een enthousiast gemaakte kinderfilm. Voor mensen van pakweg 16 jaar en ouder is dit niet geweldig. Die hechten namelijk waarde aan enige geloofwaardigheid en daar is bij De Boskampi's geen sprake van. Dat de slome, weinig subtiel spelende Van Loon namelijk door zijn omgeving klakkeloos word gezien als een maffiabaas is te bespottelijk voor woorden, en haalt eigenlijk de hele film onderuit.

Jammer, jammer, jammer vooral voor de jonge Braun die het goed doet, en voor René van 't Hof die met zijn hilarische bijrol lekker over the top gaat en dan weer wel leuk is in deze te brave en risicoloze jeugdfilm.

avatar van jippie2010

jippie2010

Vreselijke poster natuurlijk maar wat een geweldige film! Voor mij een onbekend pareltje, aangenaam verrast. Deze film verdiend wat mij betreft een grotere bekendheid. *4.0

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Erg leuke en vermakelijke film. Wat een ontzettend grappig verhaal. Ik heb hier echt van genoten. Niet alleen bedoeld voor kinderen, maar ook zeker leuk voor volwassenen. Echt een aanrader. De grappen en de toevalligheden worden zeer goed uitgewerkt.

avatar van Shadowed

Shadowed

Mwa.

Zelfs voor een kinderfilm viel me dit behoorlijk tegen. Stiekem vond ik het verhaal best leuk bedacht en lag de trailer me ook wel. Toen dit dus een keer op TV kwam dus maar meegepakt, maar hij is me achteraf behoorlijk tegen gevallen.

Braun speelt wel leuk, evenals Van Loon. Dat vervelende type dat hij in Bro's before Ho's speelde verbeterd hij hier toch wel. Het verhaal is best leuk bedacht, maar had wat komischer gemogen. Sowieso speelde de meeste kinderen niet bepaald erg enthousiast, behalve de pestkop en Braun zelf.

Voor een kinderfilm is hij best uit te kijken, maar in het algemeen is het gewoon niet boeiend genoeg uitgewerkt en had de boodschap ook wel wat beter verteld mogen worden. Het einde is ook niet bepaald geloofwaardig.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Misschien dat Arne Toonen met 'Black Out' (2012) te weinig de touwtjes kon laten vieren om werkelijk een geslaagde hommage te zijn op Guy Ritchie/Quentin Tarantino. Het blijft in Nederlandse genrecinema toch vaak opboksen tegen een beperkt budget en geijkte Hollywood-conventies die tegen een Hollandse setting misplaatst of geforceerd voelen. In die zin werkt 'De Boskampi's' (2015) omdat het uitgangspunt - een jongen (Thor Braun) doet alsof zijn sullige vader (Henry van Loon) een maffiabaas is - van zichzelf al een liefdevolle knipoog is naar misdaadcinema. Zo wordt de overbekende voice-over uit noir-films verteld vanuit het perspectief van een puberjongen die zich stoort hoe hijzelf en zijn vader het mikpunt worden van pesterijen. Of een getapete VHS-video als 'Son of Don' brengt Rik Boskamp op het idee dat een stoerder alter ego misschien angst en ontzag inboezemt. Uiteindelijk zijn het de vooroordelen over Italianen die het werk doen, terwijl roddeltantes en schoolkinderen het opblazen. Het grappigst is hoe ex-politieagent Fred (René van 't Hof) door z'n gedwongen verlof tijd te over heeft om aan de slag te gaan als opdringerige buurtwacht, met een bijzondere interesse in de Boskampi's. Oerhollandse lulligheid met een beetje zelfspot, maar door liefdevol de clichés toe te eigenen en ze niet klakkeloos na te bootsen.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Veel mensen hier noemen Henry van Loon als belangrijkste troef van deze film, maar zelf was ik net als mijn voorganger vooral gecharmeerd van René van 't Hof, altijd geweldig als sukkelaar (bijvoorbeeld in Plan C die ik een paar jaar geleden zag), maar hier leuk tegendraads gecast in een extraverte en zeer assertieve rol, en ook daarin superbe (en met een paar mooie pratfalls als hij op onderzoek gaat en diverse obstakels ontmoet). Ook verder een grappige en inventieve film met een prima hoofdrolspeler, een aardige plotlijn en veel grappige scènes.

avatar van T.O.

T.O.

Best leuk bedacht, sympathiek geacteerd en ik heb me nauwelijks verveeld.

De film had echter wel baat gehad bij een hogere productiekwaliteit, sommige zaken en scènes krijgen niet de impact die ze zouden moeten verdienen. Nu lijkt het soms net alsof je Spangas aan het kijken bent. Misschien rijp voor een Amerikaanse remake?

avatar van rondh

rondh

Erg genoten van deze film. Leuke humor. Verhaal is leuk gebracht. Niet alleen voor jeugd, maar ook voor volwassenen erg leuk.

avatar van Mescaline

Mescaline

Niet meer dan een vermakelijke film verwacht en dat ook zeker wel gekregen! Niet alleen dat maar ook de speelvreugde van de acteurs en alle (kleine) verwijzingen naar de classics zijn erg leuk! Denk bijvoorbeeld aan de oude film noir/gangster films, maar ook aan Taxi Driver, Ferris Bueller's Day Off en natuurlijk vanzelfsprekend de aller eerste Flodder film. Meerdere acteurs keren terug met natuurlijk de meest bekende van het stel René van 't Hof. (De officiële eerste Kees Flodder)

De nagemaakte gangster (film)scenes zijn trouwens ook erg vermakelijk.

Leuk gedaan, lekker tempo en een hoop vermaak! Het is allemaal wel voorspelbaar, maar dat neemt weinig weg van de sfeer die in alles aan de jaren 80 doet denken.

Fijn filmpje hoor, zeker het bekijken waard en staat gewoon op Netflix.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een jongen na het zien van een maffiafilm op tv besluit zijn leven en dat van zijn vader te veranderen. Een leuk verhaal dat vooral ook prima is uitgewerkt met vermakelijke ontwikkelingen en leuke personages. De hele aankleding is ook dik in orde en de casting werkt ook goed.

Ja, een leuke film. De overbuurman die ervan overtuigd is dat de Boskampi's een mafia familie zijn, en vervolgens blijft proberen dat aan te tonen.

Het blijkt onverstandig om met krukken voor de trap te kiezen in plaats van de lift.

En Anton. Anton op de achtergrond, keihard bezig op een wipkip - lachen!

avatar van mrklm

mrklm

Rikkie Boskamp [Thor Braun] schaamt zich voor zijn kleurloze, onhandige vader Paul [Henry van Loon] en vreest dat hij daardoor het mikpunt van spot wordt onder zijn leeftijdsgenoten. Geïnspireerd door een televisieserie doet hij zich voor als zoon gangsterbaas Boskampi. En dat lijkt succest te hebben, totdat overijverige buurman Fred [René van ’t Hof], een voormalige politieagent, besluit om de zaak nader te onderzoeken. De eerste helft, die zich voornamelijk richt op de manier waarop Rikkie zijn reputatie opbouwt en bewaakt, overtuigt nauwelijks. De tweede helft richt zich meer op Rikkies vader, de romance met de Italiaanse Gina [Meral Polat] en de opzichtige pogingen van Fred om de Boskampi’s te ontmaskeren en is vooral door het puike werk van Van Loon en Van ’t Hof zeer amusant.

avatar van filmkul

filmkul

Leuke film voor het hele gezin. Het verhaal zit best leuk in elkaar. De uitwerking is ook redelijk geslaagd. De vaart zit er goed in en de film kijkt lekker weg. De grappen zijn geslaagd en de ontwikkeling van het verhaal, dat enigszins voorspelbaar is, wordt strak uitgewerkt. Zeker ook voor volwassenen prima te genieten. Het acteerwerk is verder in orde met een goede cast. Vermakelijk onzin van eigen bodem.3.5