• 9.370.274 stemmen

Geregisseerd door: Anthony Asquith

Met onder meer: Robert Donat, Cedric Hardwicke en Basil Radford

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The Winslow Boy

In het Engeland van voor de Eerste Wereldoorlog wordt een 13-jaar oude kadet, Ronnie Winslow, van de marine-academie in Osborne gestuurd, omdat hij zeven shilling gestolen heeft. Zijn vader is overtuigd van zijn onschuld en spant een rechtszaak aan. Dit veroorzaakt een nationale, politieke rel.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Sir Robert Morton

Dickie Winslow

John Watherstone

avatar van hugohei

hugohei

Het toneelstuk waarop deze film is gebaseerd, is van Terrence Rattigan - ook de schrijver van The Browning Version, dat eveneens door Asquith verfilmd is. En ook later opnieuw is gedaan [door Mike Figgis].

avatar van missl

missl

Mooi drama waarin de zoon verdacht wordt van stelen. Ik het gedeelte in de rechtbank is interessant.

avatar van scorsese

Goeie film over een jongen die wordt weggestuurd van een militaire school als hij beschuldigd is van stelen. Gebaseerd op een toneelstuk dat op zijn beurt weer gebaseerd is op een waargebeurd verhaal dat zich een paar jaar voor de eerste wereldoorlog afspeelt. Het verloop is vrij voorspelbaar, maar er zijn genoeg goeie scenes en ook het acteerwerk is goed. Een kleine 3.5 sterren.

avatar van Dutchfan

Dutchfan

Deze film heeft een hoge waardering gekregen op IMDB en dat is helemaal terecht.

Mooie ,bijzonder goed geacteerde film .

Leuk om nog even te vermelden dat de actrice die de huishoudster Violet speelde stokoud is geworden.,ze overleed in 1995 op 103 jarige leeftijd!!

avatar van Flavio

Flavio

Fijne dialogen, vooral van Donat als advocaat maar ook Hardwicke als de vader had aardige teksten. En de laconieke zoon Dickie was ook wel een mooi figuur. Alles zeer Brits, onderkoeld en met de nodige humor gebracht uiteraard. Misschien verdient de film nog wel een half sterretje meer, maar het thema stond daarvoor toch iets te ver van me af en het werd nogal braaf in beeld gebracht.

Wat een verschil toch met hoe Amerikanen een dergelijk onderwerp benaderen (van het genre: individuele strijder voor rechtvaardigheid tegen de klippen op): hier worden de vlammende slotspeech, de advocaat in tranen en de uitspraak zelf niet eens getoond, maar komen we alles te weten dankzij de ratelende dienstmeid. In een Hollywood-versie zou de dramatiek van de rechtszaak waarschijnlijk toch het zwaartepunt zijn.