• 9.373.926 stemmen

Alternatieve titel: Brainstorm

Geregisseerd door: Vincenzo Natali

Met onder meer: Jeremy Northam, Lucy Liu en Nigel Bennett

Plot Cypher

"Never forget who you are"

Morgan Sullivan is een gewone man. Hij is getrouwd en woont in een goede wijk in Californië. Wanneer hij een freelance-baantje aanneemt zit hij al snel tot zijn oren in de wereld van bedrijfsspionage. Hij wordt hierin geholpen door de mysterieuze Rita.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Morgan Sullivan

Rita Foster

Virgil C. Dunn

Digicorp Technician #1

Digicorp Technician #2

Pilot In Mensroom

avatar van morpheus

morpheus

Hypergestileerde spionagethriller in een hele klinische stijl die de film op zijn eigen manier een ietwat klaustrofobisch gevoel geeft. Het verhaal steekt prima in elkaar. Je wordt gedwongen goed je hoofd erbij te houden, als je dat doet krijgt je een prima te volgen en onderhoudend verhaal voorgeschotelt. Het plot zelf is niet echt orgineel, de uitvoering ervan is echter van prima kwaliteit en soms lekker inventief of offbeat, mede door het sterke spel van Jeremy Northam. Het einde komt een beetje uit de lucht vallen en mist hierdoor zijn impact. De uitvoering van het einde vertoont in tegenstelling tot de rest van de film helaas ook heel wat clichematige trekjes en dat is jammer.

Al met al een heel onderhoudende film

***1/2

avatar van Mike Lopez

Mike Lopez

Wat slechte film zeg, special effect ziet wel mooi uit maar soms wat nepperig. De verhaal slaaat nergens op. Die film gaat nergens om. Ik vind nergens spannend. Het klopt ook niks van. Als digicrop en rita niet elkaar kennen, hoe komen ze altijd precieze info's. echt onzin film!! een 1.5 (*1/2) voor lucy liu en special effect, meer niet!!!

avatar van Mike Lopez

Mike Lopez

"Cube" is harstikke veel beter dan die film, echt waar!

avatar van wackyboy

wackyboy

Best aardige film. Het begin vond ik inderdaad het sterkst; het hele proces hoe mensen in spionnen werden omgeturnd was erg goed bedacht en in beeld gebracht, met als hoogtepunt inderdaad de Clockwork Orange scene. Daarna wordt er druk gewerkt aan een plot waarbij je bijna de draad verliest over wie er nu voor wie spioneert en waarom. Pen en papier er dus bij houden, voor diegenen die de film nog willen zien. Dan kan je het namelijk even mooi in een schemaatje zetten zodat je aan het eind nog weet wat er aan de hand is. Maar al met al zeker geen slechte film.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Onderhoudende thriller, die erg goed begint maar zichzelf uiteindelijk een beetje in de knoop legt door heel wat vergezochte en ongeloofwaardige plotwendingen. Toch vond ik het wel bijzonder, vooral omwille van de strakke fotografie en gestileerde decors.

3 sterren.

avatar van bartsch

bartsch

Aardige film, met een niet te makkelijk plot, maar ik kon het zonder papiertje af hoor

Het is in een mooie stijl gemaakt, en het wist me best te boeien. 3,5*

avatar van tripack

tripack

Spannende thriller!

Beetje complex verhaal maar met ondertitel is het goed te volgen.

Door Lucy Liu waardeer ik de film nog meer.

Wat ben ik gek op haar verschijning en stemgeluid.

avatar van aphexfreak

aphexfreak

Vincenzo Natali weet als geen ander een beklemmende sfeer neer te zetten. Net als bij de (eerste) Cube, is niets wat het lijkt en kan je niemand vertrouwen. Verder verdient zeker het camerawerk een dikke pluim.

avatar van Maaltje

Maaltje

wat een quatsch het is alleen leuk omdat je echt niet weet wie je moet vertrouwen, maar ook dat wordt me uiteindelijk iets te veel.

avatar van Herisson

Herisson

Iemand heeft lang zitten denken over dit verhaal, het houdt je goed bij de les! Nog redelijk spannend ook.

3,5 ***

avatar van De Rekke

De Rekke

nice, keep your brains on it

4stars

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ietsje minder origineel als Cube, maar toch goed gevonden. 4.5*

avatar van Halcyon

Halcyon

Visueel erg strak en compromisloos, maar de film struikelt een beetje over hetgeen z'n kwaliteit zou moeten zijn: soms wordt het allemaal nodeloos ingewikkeld en eentonig.

avatar van usr14112

usr14112

Deze film kon mij niet boeien. Ik vond hem saai. Een matig verhaal dat op het einde heel ongeloofwaardig wordt met al die plotwendingen. De effecten vond ik niet sterk, met name die helicopter.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

Wat een top film, knap in elkaar gezet verhaal en een perfecte visuele sfeer, zeker voor dat budget. Een van de beste sci-fi corporate espionage thrillers ooit. Veel geweldige scenes en goede spanning (vooral die mass-brainwashing sessie).
Acteurs doen het ook prima vooral Northam.

Heb alleen nog maar Cube en deze gezien, maar Natali behoort imo nu al tot een select groepje top-regisseurs.

avatar van Steve555

Steve555

In plaats van een grote interessante plotwending aan het eind word je de hele film door doodgegooid met elkaar snel opvolgende plotwendinkjes, jammer. Natuurlijk is dat spionagefilm eigen en het kan ook zeker niet kwaad om je te concentreren op een film, maar als je dan aan het einde helemaal geen verrassende wending meer krijgt dan is dat wel een ontgoocheling eerste klas.
Het simpele slot past gewoon niet bij de rest van deze toch wel stijlvol gefilmde en over het algemeen best intelligente sci fi thriller, het wordt allemaal net even iets te A-team voor mijn smaak.

Toch snap ik alleen een ding niet: Waarom groet de man in "the vault" hem met "hello Mr. Thursby" en niet "hello Mr. Sullivan" ? Iemand van Sunway Systems zou hem toch gewoon Sullivan noemen?

avatar van 606

erg goed verhaal en mooi in elkaar gezet.

avatar van nightbreed

nightbreed

Prima filmpje die goed in elkaar zit.

De regie is in het begin erg sfeerloos, doods en koud maar dat heeft een goede reden, daar kom je na iets meer dan een half uur achter.

Ik had niet veel verwacht van deze film maar ik heb tot het einde geboeid gekeken.

avatar van MovieEter

MovieEter

Boeiende film die behoorlijk goed in elkaar steekt. Visueel ook erg strak.

avatar van gotti

Erg leuk, deze tweede film van Natali die al eerder wist te verrassen met Cube. Opnieuw erg gestileerd en nu nog opvallender dan bij Cube, omdat het zich nu op vele locaties af speelt.

Interessant verhaaltje, doch net iets te weinig vol genoeg, waardoor je aan het einde een lichte anti-climax overhoudt.

Maar Natali heeft talent, dat is wel duidelijk. Gauw meer zien...

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Best aardige film, naast dat er verder geen lopend en goed uitgedacht verhaal in zit, maar hij kijkt wel prima weg.

Verder kan ik heel kort over deze film zijn: Heb je niet veel beters te doen en heb je de vorige avond goed geslapen ? dan is dit zeker geen slechte optie, maar daarin tegen zou ik het zonde van mn geld vinden om deze film te huren.

avatar van stephan73

stephan73

Deze film had de potentie om beter te zijn, maar het rommelige plot, de matige effecten en het lage budget zorgen ervoor dat ik hem gewoon geen voldoende kan geven.

Ditzelfde had ik ook al met Natali's Cube, die ook qua idee interessant was maar waar de uitwerking te wensen liet.

Acteerwerk is redelijk, met Lucy Liu als aantrekkelijke factor.

avatar van willemfilm

willemfilm

Niet geheel gelukte sf-film. Soms lachwekkend kinderachtig (bijv. wanneer de kluis uit de grond komt) waardoor de eventueel aanwezige spanning in het geheel wordt ontkracht. De ontknoping verastte mij wel. Geen geld uitgeven om deze film te zien. Komt vanzelf zomers een keer op RTL 5 of 8.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik sluit me bij voorgaande reacties aan, ook vooral omdat een en ander niet zo duidelijk is.. de plot man hersenwast zichzelf om de dubbelrol te kunnen spelen, en hoe zit het dan met al die omzettingen van het ene bedrijf van zijn medewerkers? laat wat te wensen over. Maar het is een film die door middel van allerlei interessante hooks wel blijft boeien. Wel erg door The Matrix en andere films beïnvloed dit, en die voorbeelden waren gewoon beter.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Op zich een zeer geslaagde Sience Fiction met ruimteschots aan high tech snufjes en een licht futuristische sfeer. Deed me soms een beetje denken aan het spel Deus Ex. Acteerprestaties waren wel redelijk vond ik. Lucy Lui als B-actrice en Northam die ik eigenlijk niet ken. Maar ze zette voor deze film wel een leuke rol neer. Decors zijn soms ook erg mooi.

Een echte hoogvliegertje is Cypher dan weer net niet. Het verhaal is zeer dunnetjes en de film vliegt wel eens van hot naar her. Maar voor aangenaam vermaakt staat de film absoluut niet in de weg.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Beetje onzinnige SF-film. Zoals vaker een veelbelovend concept, maar een matige uitvoering.

avatar van Nomak

Nomak

Wat een ongelooflijk slechte film. De makers moeten hebben gedacht met zoveel mogelijk ongeloofwaardige plotwendingen komen we er wel. Voor mij werkt dit niet.

avatar van confucius

confucius

Er zijn rommelmarkten, rommelkredieten én rommelfilms (en

rommelrecensenten, kwestie van 'hen' voor te zijn die het met mij niet eens zijn, en dat zijn er nogal wat). Deze behoort tot die laatste

categorie films.

Er zijn films die worden onderbroken door reclame, en er zijn reclameblokken die worden onderbroken door films. Deze film behoort tot die laatste categorie. Ik vroeg mij onderweg zelfs af:

wat was er het spannendste, de film of de reclame? (Film gezien op

2be). In ieder geval, deze - pseudo - S.F thriller sloeg nergens op. De acteurs / trices liepen erbij als in comateuse geraakte fosielen, en mag dus van mij de "rambambam" krijgen.

avatar van meurisse

meurisse

Beste koop van verleden jaar, ik kende de film niet en voor 1 euro vond ik Cypher echt de moeite waard.

Je moest er je hoofd wel bijhouden, want de plotwendingen bleven idd maar komen.. Ik kon het wel smaken in ieder geval. Binnen een dik jaar nog eens herbekijken of zo..

confucius schreef:

(en

Qua pretentie kan dit tellen.. Iemand niet eens met je mening, rommel..

Mja..

avatar van Kraay

Kraay

Cypher is een intelligent thrillertje. 3 concurrenten met interessante verhoudingen slingeren de hoofdpersoon alle kanten op, erg leuk concept. De plottwists vandien zijn leuk, en houden het tempo in de film.

De vergelijking met de Matrix is op zijn plaats, gaat erg dezelfde richting, ik denk dat in de toekomst met de technologische vooruitgang nog heel wat van dit soort films gaan komen, wat ik alleen maar toejuich.

De film is erg strak geschoten, weer net als de Matrix. Stijvolle regisseur die Natali, ook Cube ziet er erg goed uit, ik verwacht nog heel veel creatieve thrillertjes van deze man. 4,0* is misschien iets aan de hoge kant, maar het is een erg goed filmpje.