menu

Hier kun je zien welke berichten merijn82 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

All Is Lost (2013)

3,0
All is Lost behoort tot het subgenre waar ik wel voor te porren ben. Een minimalistische uitvoering van een one-man/survival-show, zoals bijvoorbeeld 'Open Water'.

De keuze om erg weinig over de hoofdpersoon te vertellen valt positief uit. Het enige wat je te weten komt bevindt zich helemaal in het begin van de film. Dat je vervolgens nauwelijks hoogte krijgt van zijn gemoedstoestand, werkt minder aangenaam. Wellicht de bedoeling, maar het zorgt er voor dat je op psychologisch vlak niet echt meegesleept wordt en de film daar niet de diepte ingaat. Wel is 'All is Lost' in een bepaalde mate beklemmend, door alle ellende die je ziet gebeuren. Het gevoel 'gelukkig zit ik op de bank en niet in zijn situatie' bekroop me regelmatig.

De focus ligt dus veel meer op de handelingen die de hoofdpersoon uitvoert om te overleven. Daarin maakt hij voor mij soms vreemde keuzes en legt hij opmerkelijke prioriteiten. Ook zijn er wat details die ongeloofwaardig overkomen. Toch wel een sfeerkiller. Gelukkig maken een aantal aangename shots, aangevuld met melancholisch klinkende muziek weer een hoop goed.

Dan het einde: van mij had het mogen stoppen op het moment dat hij de glazen pot met brief in het water gooit. Daar kiezen ze dus niet voor, ze gaan voor de toereikende hand. Ik weiger mee te gaan in de happy-end-uitleg, aangezien ik dat helemaal niks vind voor deze film. Gezien de lange tijd dat hij al onder water is, de afstand van de boot als hij onder water gaat en de ietwat surrealistische shot van het vuur vanuit het water gezien, ga ik ook voor de metaforische uitleg.

Uiteindelijk kom ik toch nog wel uit op 3 *, heb er best van kunnen genieten al is het verre van perfect.