• 9.369.792 stemmen

Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake (2022)

Documentaire | Miniserie

Show titel: Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake

Genre: Documentaire

Afleveringen: 3

Speelduur: 2 uur en 29 minuten

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 6 oktober 2022

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake

Documentaire over de aardbeving in Nepal in 2015. Deze natuurramp, ook bekend als de aardbeving in Gorkha, kostte bijna 9000 mensen het leven en 3,5 miljoen mensen raakte dakloos. Hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt; eeuwenoude gebouwen verwoest; en Kathmandu leek op een oorlogsgebied. Verdeeld over 3 afleveringen, leggen overlevenden uit de eerste hand verslag van wat er is gebeurd, terwijl de focus wordt verdeeld over drie belangrijke gebieden in Nepal: Mount Everest, Kathmandu en Langtang Valley.

Afleveringen

1. 1. Wrong Place Wrong Time

6 oktober 2022 (38 minuten)

De bergbeklimmers zijn onderweg naar Mount Everest en de Langtang-vallei in Nepal, maar een natuurramp verwoest de hoofdstad van Kathmandu en het gebied eromheen.

2. 2. No Way Out

6 oktober 2022 (53 minuten)

Na de aardbeving komen de zoek- en reddingsacties op gang, van de stad tot in de bergen. De overlevenden zoeken houvast in wanhopige situaties.

3. 3. Escape

6 oktober 2022 (58 minuten)

Dagen na de aardbeving proberen bergbeklimmers te overleven op Mount Everest, lopen de spanningen op in de Langtang-vallei en verrichten reddingswerkers wonderen in Kathmandu.

Alle Acteurs en Actrices

avatar van charmie

charmie

Knap hoe de documentaire niet alleen focust op deze natuurramp of op de mislukte reiservaringen van een aantal (bevoorrechte) toeristen, maar vooral gaat over mensen - in het algemeen-, hoe ze reageren op onvoorziene en dramatische gebeurtenissen en hoe cultuurverschillen daarbij een grote rol spelen. Een aanrader.

avatar van james_cameron

Indrukwekkende driedelige documentaire over de de aardbeving in Nepal in 2015, waarbij bijna 9000 mensen het leven lieten en 3,5 miljoen mensen dakloos raakten. De enorme omvang van de ramp wordt aan de hand van indringende persoonlijke verhalen van betrokkenen uit de doeken gedaan, ondersteund door beeldmateriaal geschoten tijdens de aardbeving. Uiteindelijk is de documentaire vooral een document over menselijk gedrag; goed, slecht en alles daar tussenin.

avatar van GZN

GZN

Goed in elkaar gezet met veel originele beelden.

Die Israëliërs zijn een stel egoïstische eikels.

avatar van Hectometerpaal

Hectometerpaal

Duizenden dode Nepalezen maar laten we focussen op een paar egocentrische Westerse gelegenheidsdieven.

Bijna 9.000 dode Nepalezen. Maar die 20 à 30 rijke Westerse toeristen zijn de “main attraction”.

Mensen die de omgeving vervuilen, geld en spullen jatten van overleden mede-toeristen en totaal in het “ik-universum” verbleven.

Mensen die sherpa’s zien als een soort neo-slaaf.

Maar och wat zijn ze zielig.

Zelden een documentaire gezien waarin de prioriteiten zo verkeerd gekozen zijn.

En dan de content: van de 150 minuten content schat ik in dat er zo’n 130 minuten aan interview-materiaal in zat.

Bij elkaar zo’n 60 seconden aan beeld betreffende de daadwerkelijke aardbeving plus gevolgen.