• 150.648 films
 • 8.497 series
 • 25.811 seizoenen
 • 567.500 acteurs
 • 326.159 gebruikers
 • 8.563.725 stemmen
Avatar
 
banner banner

Derrick (1974-1998)

25 seizoenen
3,46 330 stemmen + Mijn stem

Status: Beëindigd

Genre: Misdaad

Oorsprong: Duitsland / West-Duitsland

Ontwikkeld door: Herbert Reinecker

Met onder meer: Horst Tappert, Fritz Wepper en Willy Schäfer

IMDb beoordeling: 6,6 (1.659)

Oorspronkelijke taal: Duits

Release datum: 20 oktober 1974

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Derrick

Derrick is een Duitse misdaadserie waarin Stephan Derrick, hoofdinspecteur bij de Münchense Kriminalpolizei (recherche), samen met zijn assistent Harry Klein moorden oplost. Vaak spelen de moorden zich af in rijke milieus.

image

Externe links

Seizoenen

Komt er een Derrick seizoen 26?

Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Stephan Derrick

Harry Klein

Willi Berger

Video's en trailers

Alle Media

Meningen over Derrick

Let op: Onderstaande reviews en/of comments zijn slechts een willekeurige greep van het totaal. Wanneer je een review wilt schrijven of een comment wil plaatsen kan dat op een seizoenspagina.

avatar van Dievegge

Dievegge

 • 84 berichten
 • 692 stemmen
woensdag 29 december 2021
Derrick seizoen 1 Van Scandinavië tot in India keek men vroeger massaal naar Duitse krimi’s. Uitschieter was deze reeks over Kriminaloberinspektor Stephan Derrick. Alleen al de namen van de acteurs zijn legendarisch: Horst Tappert und Fritz Wepper! In de eerste afleveringen droeg de Duitse speurhond nog geen Rolex of bril, en z’n haar was nog donkergrijs. Met z’n uitpuilende ogen leek hij bij de verdachte naar binnen te kijken. Z’n trouwe helper Harry Klein had een wat vlottere stijl, droeg vaak geen das. Sommige acteurs kwamen in verschillende afleveringen terug. Helga Anders speelde zevenmaal iemand anders.

Naar het voorbeeld van [url=https://www.moviemeter.nl/series/show/772>Columbo[/url> wordt de moord getoond in het begin van de aflevering; het zijn dus geen whodunits. Daarna ontvouwt zich een kat-en-muisspel tussen Derrick en de dader, met de nadruk op psychologie en dialogen. Het speelt zich af in en rond München. De climax kan een actiescène zijn, of een hinderlaag om een volgende moord te voorkomen.

De stijl was tijdgebonden. Camerabewegingen waren niet altijd stabiel. Typisch was het plots inzoomen op een gezicht of een belangrijk voorwerp. De interieurs hadden bloemetjesbehang en bakelieten telefoons. Soms kwam er een streepje bloot in voor, binnen de grenzen van wat toen op TV mocht. Het kenwijsje van Les Humphries begint spannend, om plots over te schakelen op een trager tempo. Recente rockliedjes van Alvin Stardust en Neil Diamond zaten erin verwerkt: ganz moderne Musik! De beste afleveringen komen later, maar het basisrecept is er.
avatar van Dievegge

Dievegge

 • 84 berichten
 • 692 stemmen
zondag 2 januari 2022
Derrick seizoen 2 Van Derrick was er meestal één aflevering om de vier weken. Een “seizoen” is eigenlijk een kalenderjaar. De afleveringen volgden het vaste stramien moord-onderzoek-climax. Daarbinnen bleef er voldoende ruimte voor originele ideeën en verrassende wendingen: iemand die per vergissing de verkeerde vermoordt, een getuige die zwijggeld eist van de moordenaar, een onverwachte medeplichtige

Vóór 1974 deed Horst Tappert redelijk wat theater- en tv-werk, maar daarna kon hij wegens z’n grote herkenbaarheid een kwarteeuw lang slechts één rol spelen. Met z’n trenchcoat, z’n imposante gestalte en z’n doordringende blik straalt hij gezag uit. Derrick is onkreukbaar, de arm der wet. Hij rookt filtersigaretten en drinkt tijdens diensturen. Hij is een vrijgezel met een weinig opwindend privéleven, al heeft hij in aflevering 8 een relatie met een psychologe - die in het volgende seizoen nog eenmaal terugkomt.

De gastrollen halen een hoog niveau. Dezelfde acteurs zaten ook in andere krimi’s of dramaseries. Mascha Gonska speelt drie verschillende rollen in deze jaargang alleen. Ook bekende Duitse filmacteurs maken hun opwachting, zoals Bondschurk Curd Jürgens en Klaus Maria Brandauer in een rol met branie.

Brave burgers komen aan bod, maar ook het Münchense nachtleven met stripteasebars en bruine kroegen. Om pratende hoofden te vermijden laten ze Derrick biljarten of tonen ze een motorbende in het politiekantoor. Een subjectieve cameravoering toont het standpunt van de moordenaar of van iemand die door een sleutelgat loert. Voor liefhebbers van oude misdaadreeksen is dit smullen.

Favoriete afleveringen: 1, 4 en 8.